yngel1987 Poziom 11

|
08 Feb 2012 11:52 Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę? |
|
|
|
Swego czasu dla testów zrobiłem z silnika klatkowego 3,5kW prądnice, wystarczyło rozpiąć połączenia (połączenie gwiazda w moim wypadku) tak aby mieć osobno każde wyprowadzenie uzwojeń następnie pod jedno wyprowadzenie wpinałem kondensator a właściwie kondensatory (wymagana duża pojemność) później wystarczyło podać napięcie stałe (np 12V-kilka sekund) na obojętnie które wyprowadzenie w celu namagnesowania wirnika potem z podłączonym kondensatorem kręcić silnik a jakie obroty to nie powiem może i wyższe niż znamionowe. Silnik automatycznie się wzbudził dzięki szczątkowemu namagnesowaniu a dalsza praca możliwa gdyż energia gromadzona w kondensatorach cały czas magnesowała wirnik. Na tym silniku 3,5kW podłączyłem farelkę 1,6kW (grzała bez problemu) do około 2kW można było odbierać prąd a przekraczając 2kW silnik tracił synchronizacje i trzeba było na nowo magnesować wirnik napięciem stałym.Silnik wytwarzał napięcie ponad 300V na dwóch pozostałych uzwojeniach, można zrobić regulator albo puścić przez transformator w celu dopasowania do 230V ale pytanie jakiej częstotliwości generowane jest napięcie??
|
|