Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#1 29 Jan 2012 20:09  Topic author   

Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Witam!
Chciałbym przerobić silnik trojfazowy 5,5Kw, 1455obr/min na prądnicę. Czy da się zrobić z tego prądnicę? Wyczytałem gdzieś ze można podłączyć 3 kondensatory na fazach, próbowałem podłączyć zarówkę 12V i 220v i obracać ale zadna nie zaświeciła, podłączałem bez kondensatorów ponieważ nie wiem czy to pewne i piszę o pomoc . Prądnicę bede napędzał silnikiem spalinowym, chcę uzyskać 220v i do tego kupię regulator napięcia i czy to wystarczy? Mogłby ktoś w prosty sposób opisać w jaki sposób to podłączyć/przerobić?? Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#2 29 Jan 2012 20:17    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
chcę uzyskać 220v i do tego kupię regulator napięcia i czy to wystarczy
I do czego ten regulator podłączysz ?

Helpful post? + -1
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#3 29 Jan 2012 20:21  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Widziałem taki filmik na YT jak prosto z silnika koleś podłączył chyba regulator napięcia i podłączył zarówke i kręcił i świeciła tu jest link:
http://www.youtube.com/watch?v=o8WZvF 2eks
i mam właśnie podobny silnik jak on na filmiku tylko 5,5 kw i chciałbym go przerobić na prądnicę, ale jak podpinam bezpośrednio np żarówkę do silnika i obracam to nie świeci i nie wiem co przerobić zeby działało. Pozdr

Helpful post? + +2
Back to top

Ad
Ad


Back to top
predator25
Level 13
Location: Świebodzin
Joined: 20 May 2006
Posts: 82
Helped: 1
predator25
Level 13
Post#4 29 Jan 2012 20:30    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Witam. Z tego co wiem to silnik trój fazowy jest na napięcie zmienne. Nie ma magnesu stałego więc prądnicy na nim nie zrobisz. A na filmiku jest na pewno przerobiony silnik.

Helpful post? + +1
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#5 29 Jan 2012 20:37  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


ktoś właśnie pisał ze wystarczy na fazach podpiąć 3 kondensatory 40uF 400v i rozhulać go do wyższych obrotów niż na tabliczce znamionowej ma i wtedy wytwarza normalnie prąd jak prądnica.

Helpful post? + +2
Back to top
Jerzy Bartnicki
Level 23
Location: szczecin
Joined: 07 May 2009
Posts: 543
Helped: 51
Post rating: 3
Jerzy Bartnicki
Level 23
Post#6 29 Jan 2012 20:42    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Witam
Sprawa jest prostsza niż tu panowie dyskutują, proszę sprawdzić charakterystyki silnika.
A tak praktycznie wystarczy go napędzić i podłączyć do sieci, on sam przejdzie na pracę prądnicy, oczywiście proszę pamiętać o zabezpieczeniach.
Jerzy

Dodano po 2 [minuty]:

Ale jak Pan chce zrobić oddzielny (separowany układ) proszę zapomnieć.

Helpful post? + 0
Back to top
czesiu
Level 32
Location: Bełchatów
Joined: 07 May 2003
Posts: 1543
Helped: 192
Post rating: 47
czesiu
Level 32
Post#7 29 Jan 2012 20:45    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
ktoś właśnie pisał ze wystarczy na fazach podpiąć 3 kondensatory 40uF 400v i rozhulać go do wyższych obrotów niż na tabliczce znamionowej ma i wtedy wytwarza normalnie prąd jak prądnica.

Dobrze napisał, tylko nie dopisał co się dzieje z częstotliwością i napięciem przy zmianach obciążenia. A w ogóle jak masz skojarzone uzwojenia w silniku, bo podejrzewam że w trójkącie.

Helpful post? + 0
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#8 29 Jan 2012 20:49  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


a co się dzieje z częstotliwością i napięciem przy zmianach obciążenia?, nie wiem jakie, w jaki sposób mogę to sprawdzić?

Helpful post? + +1
Back to top
rafbid
Level 28
Location: SŁUPCA
Joined: 14 Sep 2008
Posts: 1438
Helped: 57
Post rating: 50
rafbid
Level 28
Post#9 29 Jan 2012 21:02    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


A co chcesz nim zasilacz?

Helpful post? + +1
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#10 29 Jan 2012 21:17  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


na razie mam właśnie taki pomysł żeby zrobić taki agregat bo nieraz się gdzieś przydaje jak nie ma dostępu do sieci.

Helpful post? + 0
Back to top
wiesde
Level 14
Joined: 29 Oct 2004
Posts: 98
Helped: 9
Post rating: 1
wiesde
Level 14
Post#11 29 Jan 2012 21:31    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Nigdzie nie napisałeś o tym, jakie jest wzbudzenie silnika. Z silnika indukcyjnego 3 fazowego prądnicy nie zrobisz, gdyz nie ma co wytworzyć strumienia magnetycznego (wzbudzenia), który przecinałby uzwojenie stałe w którym wytwarzało by się napięcie.

Dodano po 8 [minuty]:

Aby stworzyć prądnicę musi występować wzbudzenie. Jest to napięcie powodujące wytworzenie stałego strumienia magnetycznego w uzwojeniu wirniku. I ten wirnik kręcąc się, powoduje przecinanie strumieniem magnetycznym uzwojenia stojana w którym pod tym wpływem indukuje się napięcie o energii proporcjonalnej do energii włożonej w ruch układu i energii wzbudzenia (to tak w skrócie teoria)

Helpful post? + 0
Back to top
Marek_Pe
Level 23
Location: Malbork
Joined: 01 Apr 2007
Posts: 488
Helped: 45
Post rating: 5
Marek_Pe
Level 23
Post#12 29 Jan 2012 21:52  Helpful post   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Sami pesymiści.
Oczywiście , że da sie zrobić prądnicę z silnika.
Wyciągamy wirnik i do frezarni, tam tniemy rowki pod magnesy neodymowe.
Magnesy wklejamy, całość do szlifu i wirnik wraca na miejsce.
A dalej to już proste, prostownik 3 fazowy, przetwornica DC na cokolwiek i gotowe.

Robiłem takie coś spooooro czasu temu jako pracę dyplomową na studiach.
Zeby było ciekawiej do tego dorobiliśmy jeszcze dowzbudzanie aby uzyskać odpowiednią ch-kę napięciową w całym zakresie obciążeń.
3x220V 45-55Hz uzyskiwaliśmy bez problemu.

Pozdrowienia

Helpful post? + 0
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#13 29 Jan 2012 22:10  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Czyli trzeba będzie przerobić?, A po przerobieniu jaka będzie moc tej prądnicy? teraz silnik ma 5,5kw to jest taki silnik taki jak to się mówi na wsi od cyrkularki lub prasy do siana zakłada się na niego pas i do cyrkularki i napędza, teraz stoi niepotrzebny i właśnie chcę go użyć na prądnicę jak już wcześniej wspominałem podłączałem do niego żarówkę na 12V I 220V i obracałem wiertarką ale nic, mam też silnik od pralki też podpiąłem żarówkę na 220V i nic a żarówka na 12V na wolnych obrotach nie zaświeciła a na większych tylko błysła i się spaliła:) czyli mam rozumieć że nie ma innego sposobu żeby ten silnik 5,5kw zrobić na prądnicę jakimś łatwiejszym sposobem oprócz tego powyżej??

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#14 29 Jan 2012 22:12  Helpful post   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Każdy asynchron może być generatorem, wystarczy przyjrzeć się ch-ce. Musisz "dopędzić" taki silnik ponad zero poślizgu i już masz generator. Częstotliwość jest stała ponieważ sieć jest sztywna. A kondziolki służą do mocy biernej.
Tak jak napisał Jerzy Bartnicki żeby dawał prąd sam z siebie to się nie da, można też przerobić silnik wg Marek-Pe - będziesz miał zaje.iście wielki alternator.

Helpful post? + 0
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#15 29 Jan 2012 22:22  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


No właśnie mi chodzi o to że mam silnik spalinowy i on by napędzał ten silnik 5,5kw, taki agregat spalinowy, nie chcę tych tanich chińczyków z marketów a po za tym tu dochodzi satysfakcja ze się samemu zrobiło:) tylko chodzi mi o to czy jak rozpędzę ten silnik 5,5kw tym spalinowym do wysokich obrotów to czy on wytworzy już prąd i wtedy podłączać do niego regulator napięcia i mogę podłączyć do niego np. szlifierkę?, czy w tym silniku się tak nie da i nie obejdzie się bez przeróbki tak jak to napisał Marek_Pe

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#16 29 Jan 2012 22:38  Helpful post   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
No właśnie mi chodzi o to że mam silnik spalinowy i on by napędzał ten silnik 5,5kw, taki agregat spalinowy, nie chcę tych tanich chińczyków z marketów a po za tym tu dochodzi satysfakcja ze się samemu zrobiło:) tylko chodzi mi o to czy jak rozpędzę ten silnik 5,5kw tym spalinowym do wysokich obrotów to czy on wytworzy już prąd i wtedy podłączać do niego regulator napięcia i mogę podłączyć do niego np. szlifierkę?, czy w tym silniku się tak nie da i nie obejdzie się bez przeróbki tak jak to napisał Marek_Pe


Po pierwsze silnik musisz rozpędzić ponad prędkość synchroniczną, czyli - jeżeli na tabliczce znamionowej jest napisane 2940 rpm, to aby powstał generator musisz go rozpędzić ponad 3000 rpm, jeżeli 1450 to rozpędzasz ponad 1500 rpm.

Ale - chociaż byś miał silnik 500 kW i potrafił go rozpędzić tak aby powstała prądnica, to i tak nie "uzyskasz" darmowej energii. Po prostu "wpompujesz" ją do sieci. Możesz co najwyżej zawrzeć umowę z ZE aby odkupowali od ciebie tą energię.
Reasumując - bez przeróbek silnika (wirnika) zapomnij o darmowej energii.

Jeżeli przerobisz wirnik silnika to częstotliwość prądu będzie zależeć od jego obrotów. Wniosek - nie wszystkie urządzenia będziesz mógł podłączyć, najlepiej jakieś grzały, one znoszą wszystko.

A pomyślałeś o kosztach za 1kWh, jesteś w stanie przebić ofertę ZE ?

Helpful post? + 0
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#17 29 Jan 2012 22:44  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Teraz nie rozumiem, ile mi silnik spalinowy spali paliwa przecież tyle będę musiał zapłacić za paliwo. Ja chcę zrobić taki agregat żeby podłączyć do niego szlifierkę, wiertarkę, piłę bo nieraz są potrzebne w warsztacie a trzeba kabel ciągnąć od domu do warsztatu.

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#18 29 Jan 2012 23:09  Helpful post   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
Teraz nie rozumiem, ile mi silnik spalinowy spali paliwa przecież tyle będę musiał zapłacić za paliwo. Ja chcę zrobić taki agregat żeby podłączyć do niego szlifierkę, wiertarkę, piłę bo nieraz są potrzebne w warsztacie a trzeba kabel ciągnąć od domu do warsztatu.


Nie rozumiesz pewnych rzeczy.
Pisałem o tym w poprzednim poście.
PRZY PRACY SILNIKA ASYNCHRONICZNEGO JAKO GENERATORA NIE JEST MOŻLIWYM UZYSKAĆ OSOBNO ENERGII WYPRODUKOWANEJ PRZEZ TEN SILNIK-GENERATOR.
Jeżeli masz nadwyżkę kasy i chcesz wspomóc polską energetykę to jestem jak najbardziej za.

Niech ta Twoja szlifierka, wiertarka itd pobiera moc rzędu 1 kW (masz zarąbiście duże narzędzia), teraz policz ile taki silnik spalinowy spali przez jedną godzinę, obroty muszą być wysokie. Ja zakładam że masz super extra diesla który przy takich warunkach spali tylko, powtarzam tylko JEDEN LITR ROPY.

A teraz porównaj sobie cenę litra ropy do ceny 1 kWh którą oferuje ZE, nie liczę kosztownych przeróbek itd.

Byłby to dla Ciebie intratny interes gdybyś miał darmową energię do napędu takiego silnika, przykładem może być woda (zapora, tama , śluza).

Konkluzja - daj sobie spokój jak nie masz darmowej energii, w Polsce prąd jest tak tani , że ciężko zejść z produkcją jego poniżej oferty ZE.
TANI - nie odnosi się to do zarobków tylko do produkcji.

Helpful post? + 0
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#19 29 Jan 2012 23:33  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


No właśnie nie rozumiem pewnych rzeczy, chcę prostej odpowiedzi, tego agregatu nie będę używał przecież dzień i noc tylko sporadycznie. Chcę uzyskać prostą odpowiedz czy jeśli napędzę silnikiem spalinowym ten silnik 5,5kw ponad jego obroty (1455obr/min) czyli jeśli go rozpędzę do 1500obr/min i podłączę regulator napięcia to czy będę mógł podłączyć do niego np szlifierkę? Chodzi mi o prostą odpowiedz. Jeśli nie to jak przerobię silnik tak jak to opisał Marek_Pe i mówiłeś ze będzie wtedy zaje.iscie wielki alternator, czyli będzie produkował wiecej kw? Proszę o wyrozumiałość, nie orientuję się za bardzo.

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#20 29 Jan 2012 23:42  Helpful post   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
No właśnie nie rozumiem pewnych rzeczy, chcę prostej odpowiedzi, tego agregatu nie będę używał przecież dzień i noc tylko sporadycznie. Chcę uzyskać prostą odpowiedz czy jeśli napędzę silnikiem spalinowym ten silnik 5,5kw ponad jego obroty (1455obr/min) czyli jeśli go rozpędzę do 1500obr/min i podłączę regulator napięcia to czy będę mógł podłączyć do niego np szlifierkę? .


Najprostsza odpowiedź - szlifierkę, wiertarkę i co tylko zechcesz będziesz mógł podłączyć. Ale za zużytą energię na potrzeby tej szlifierki i tak będziesz musiał zapłacić ZE. Więc pytanie po co.

Kazik Staszewski śpiewał - "cała jego ciężka praca, wszystko było ch.ja warte,
pewnie gdyby leżał w domu mniejszą czyniłby on stratę"


Co do drugiej części pytania to się w ogóle nie opłaca. Chyba że taka sztuka dla sztuki.

Zrozum taki generator wytwarza energię ale nikt na tym świecie nie potrafi jej oddzielić od tej doprowadzonej.

Helpful post? + -1
Back to top
pjetrekk15
Level 7
Location: Parzyniechy
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 23
Post rating: 5
pjetrekk15
Level 7
Post#21 29 Jan 2012 23:55  Topic author   

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Ale jak zrobię tak jak opisał Marek_Pe to prądnica z tego silnika będzie ok? I nic więcej już nie bd robić tylko ja przerobię i napędzam ją silnikiem spalinowym i kable od niej podłączam prosto do regulatora napięcia i podłączam np.szlifierkę i to wszystko bd ok?

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#22 30 Jan 2012 00:10    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


pjetrekk15 wrote:
Ale jak zrobię tak jak opisał Marek_Pe to prądnica z tego silnika będzie ok? I nic więcej już nie bd robić tylko ja przerobię i napędzam ją silnikiem spalinowym i kable od niej podłączam prosto do regulatora napięcia i podłączam np.szlifierkę i to wszystko bd ok?


Jeżeli napięcie będzie około 230 V, częstotliwość oscylująca około 50 Hz to wszystko będzie w porządku.
Tylko te koszta tej ropy - przecież to będzie bardzo nieopłacalne, a utrzymanie w ryzach jakości prądu to też niezłe wyzwanie.

Moim zdaniem - kup porządny odpowiedni kabel, puść go ziemią, w warsztacie zamontuj gniazda 400 V oraz 230 V, będzie taniej pewniej i na zawsze.

Nie orientuję się ile dziś kosztuje 1 kWh energii elektrycznej oferowanej przez ZE, ale jestem pewien że nawet nie zbliżysz się do podwójnej jej wartości, więc z punktu widzenia ekonomii jest to całkowicie nieopłacalne.

Helpful post? + -1
Back to top
Marek_Pe
Level 23
Location: Malbork
Joined: 01 Apr 2007
Posts: 488
Helped: 45
Post rating: 5
Marek_Pe
Level 23
Post#23 31 Jan 2012 00:24    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Częstotliwość i napięcie zalezy od falownika. Istotne jest jaką moc wyciągnie się z układu, czyli pośrednio jak silne magnesy.

Ale to już niestety metodą prób i błędów.
Samochodowy alternator daje 200-500W, więc większy gabarytowo silnik/alternator powinien dać 1000-2000W. A może i więcej??

Pozdrowienia

Helpful post? + 0
Back to top
ZGG
Level 27
Location: suwałki
Joined: 14 Sep 2006
Posts: 1027
Helped: 34
Post rating: 25
ZGG
Level 27
Post#24 31 Jan 2012 07:56    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


ECH!Ludzie, wystarczy do silnika podłączyć kondensator do każdej fazy. Byleby miał odpowiednie napięcie i pojemność. Pokręcić i się wzbudzi. Jeszcze przed osiągnięciem prędkości nominalnej. A napięcie ustawisz obrotami silnika. Popróbuj z kilkoma kondensatorami - np. od pralki automatycznej czy podobnymi. Ma to jedna wadę- pojemność powinna wzrastać wraz z poborem mocy. Wiele agregatów ma właśnie takie wzbudzenie. I żadnych regulatorów.

Helpful post? + 0
Back to top
Jerzy Bartnicki
Level 23
Location: szczecin
Joined: 07 May 2009
Posts: 543
Helped: 51
Post rating: 3
Jerzy Bartnicki
Level 23
Post#25 01 Feb 2012 19:01    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Proszę się skontaktować z Panem Kamieńskim moim zdaniem on ma wystarczającą wiedzę na ten temat.
Jerzy

Helpful post? + +1
Back to top
tos18
Level 32
Location: Jarosław
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 1652
Helped: 205
Post rating: 176
tos18
Level 32
Post#26 01 Feb 2012 19:33    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Da się uzyskać energię - do każdej fazy dołączamy po kondensatorze i działa.
Magnetyzm szczątkowy zrobi resztę. Sprawdzone doświadczalne. Praktycznych opisów szukać u wschodnich sąsiadów. Nie sprawdzałem jaką to ma sprawność ale 3 żarówki po 100W świeciły.

Helpful post? + +1
Back to top
marcin55246
Level 21
Joined: 29 Jan 2012
Posts: 559
Helped: 25
Post rating: 49
marcin55246
Level 21
Post#27 03 Feb 2012 07:10    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Och ludzie co wy tu koledze wciskacie że nie da się zrobić prądnicy. Do silnika podłączyć 3 kondensatory (dla 5,5 KW to jakieś 137~187µF) rozpędzić silnik do obrotów nadasynchronicznych i obciążyć to jakimiś żarówkami. A z magnetyzmem szczątkowym można sobie poradzić przykładając na chwilę napięcie 12V z akumulatora pomiędzy 2 fazy i powinien się wzbudzić.

Helpful post? + 0
Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3897
Helped: 606
Post rating: 155
Aleksander_01
Level 39
Post#28 05 Feb 2012 16:32    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Część forumowiczów twierdzi że się da zrobić z asynchrona generator, trzeba tylko użyć odpowiednich kondensatorów, odpowiednio zakręcić, i powinno zadziałać. Sprawdzone doświadczalnie przez kolegę którego kolega widział gdzieś tam że niby coś tam pracowało.

Przecież jest to forum techniczne, a nie o romantyźmie, więc ci co twierdzą że się da niech pokażą jakiś dowód na swoją teorię, nisch dołączą te trzy kondensatory i zakręcą silnikiem.

Tym sposobem myślenia jestem w stanie dorzucić kamieniem na księżyc, muszę tylko użyć odpowiedniej siły i rzucić pod odpowiednim kątem (ale jakiej siły i pod jakim kątem tego nikt nie wie).

Nie będę tłumaczył kolejny raz dlaczego ze zwykłego asynchrona nie da się zrobić generatora (osobnego). Dla tych co znają budowę i zasadę działania silnika asynchronicznego nie potrzeba nic wyjaśniać, a dla tych co nie znają to niech się douczą.

Helpful post? + 0
Back to top
zdziwiony
Level 20
Location: Wąchock
Joined: 01 Jun 2010
Posts: 378
Helped: 27
Post rating: 1
zdziwiony
Level 20
Post#29 05 Feb 2012 20:07    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Ja zrobiłem zobaczyłem i uwierzyłem.
A tyle razy było.
Link

Helpful post? + 0
Back to top
andrjalo
Level 18
Location: Dębica
Joined: 23 Oct 2005
Posts: 248
Helped: 13
Post rating: 3
andrjalo
Level 18
Post#30 06 Feb 2012 14:09    

Re: Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?


Kolegom pomyliła się praca prądnicowa silnika asynchronicznego do hamowania windy. Jeżeli podłączony silnik do faz rozpędzimy do prędkości wyższej niż jego prędkość znamionowa to przejdzie w pracę prądnicową i odda energie do sieci ale sprawność takiego układy jest bardzo niska. Bez sieci nie ma mowy o pracy prądnicowej. Jak chcemy zrobić z niego prądnicę to należy zamiast wirnika klatkowego zrobić wirnik co będzie wytwarzał stałe pole magnetyczne .

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to jak przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę?

Czy można przerobić silnik 3-fazowy na prądnicę? (2)
Jak przerobić silnik 3fazowy na prądnicę do elktrowni wiatr (7)
Czy ten silnik da się przerobić na prądnicę? (8)
Przerobić silnik 3 fazowy na prądnice? (9)
Jak przewinąć silnik 1 fazowy na 3 fazowy? (7)
Jak przerobić migomat 3 fazowy aby spawał na 1 fazę!! (6)
silnik/kompresor - silnik 3 fazowy na 220V z USA-pod jedna faze w polsce jak ? (20)
Silnik 2,2 2800 obr/min 3-fazowy na 1-fazowy (17)
jak sprawdzic silnik 3-fazowy? (14)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.119 seconds