Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?
Author
Message
pikachu96
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Location: Gdynia

Post#1 Post from the author of the topic 22 Dec 2004 17:55   

Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Diagnostic partition nazywana bios-Partycja to pomysl Compaqa na rozbudowany Bios (lata 1996), latwa mozliwosc updatow poprzez ROMpaq wgrywany z bootowalnej dyskietki . Z jednej strony bezpieczne i latwe z drugiej klopotliwe przynajmniej dla mnie.
Posiadam Digital Hinote VP model TS30G to pentium I (133MHZ) bios:Phoenix NoteBios 4.0podczas partycjonowania dysku IBM DMCA-21440 usunolem ta "poza dos-owska" Partycje....a bez niej Lap nie wykrywa hdd "Table Partition corrupted or not exist" O ile mi wiadomo jest to wlasnie spowodowane brakiem tej partycji no i biosu znajdujacej sie na nim...Nie posiadam FDD wiec sprawa wydaje sie beznadziejna...
Prosba o pomoc:
HDD 2.5"mam podlaczony teraz do swojego PC
1 Jaka wersje rompaqa mam zciagnac (czy to jakas roznica) na stronie niema supportu tej serii Dig....VP
2 Czy ktos ma moze taki dysk z diagnostic partition i moglby mi przeslac GHosta i pokierowac jak zrobic kopie?
3 Jak bez Flopka utworzyc taka partycje ?
Z flopkiem to podobno bulka..bo on sam po starcie jak nie ma takiej partycji to ja tworzy..
Wmiare rozwoju tematu postaram sie napisac czego sie dowiedzialem do tej pory...moze to komus pomoze....instr jest na stronie
www.mcbia.com/support/compaq.htm
Pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Dec 2004 17:55   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18206
Location: Kujawy

Post#2 22 Dec 2004 20:10helpful post - solution   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pikachu96 wrote:

[b]1 Jaka wersje rompaqa mam zciagnac (czy to jakas roznica) na stronie niema supportu tej serii Dig....VP


Możesz spróbować Contura - choć niekoniecznie musi działać...

Quote:
2 Czy ktos ma moze taki dysk z diagnostic partition i moglby mi przeslac GHosta i pokierowac jak zrobic kopie?


Niestety nie posiadam

Quote:
3 Jak bez Flopka utworzyc taka partycje ? Z flopkiem to podobno bulka..bo on sam po starcie jak nie ma takiej partycji to ja tworzy..


Jeśli masz CD-ROM to nie ma problemu - tworzysz dyskietkę na innym kompie, a później nagrywasz z jej użyciem płytkę startową.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Dec 2004 20:10helpful post - solution   





Back to top
   
pikachu96
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Location: Gdynia

Post#3 Post from the author of the topic 22 Dec 2004 23:10   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Witaj dzieki za odpowiedz!
Nie spotkalem sie z Contur-em zazwyczaj te ze stronki compqa zaczynaja sie na sp12374 i jakis numer ... Wiesz cos o tej wersji czy to taki strzal , moglbys mi przyblizyc temat (oczywiscie zaraz poszukam w necie)
Owszem mam CD-rom ale w biosie (taki okrojony) po wcisnieciu F2 mam do wyboru startuj z dyskietki lub tylko z dysku C .....
Jak juz pisalem na dysk reaguje " Table Partition corrupted or.." i jakich bym nie tworzyl partycji i formatowal czy Fat 16 czy 32 (tych dosowych)
nic mi nie zczyta.....a CD-rom obsluga....nie mam pomyslu jak go zmusic zeby czytal z CD-ka
Te problemy wynikaja ze tak jakby wogule przez to ze nie ma tej dziwnej Partycji (diagnostic p.) nie ma CMOS setup wiec obsluga jakich kolwiek uzadzen podejrzewam ze jest niemozliwa .....ale jesli masz jakis pomysl z tym CD (ja juz rozne warianty rozpatrywalem)
albo sposob by stworzyc zdalnie (na innym PC) taka diagnostic partition to z ogromna ciekawoscia i wdziecznoscia poslucham.....pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Dec 2004 23:10   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18206
Location: Kujawy

Post#4 23 Dec 2004 11:17helpful post - solution   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pikachu96 wrote:
Witaj dzieki za odpowiedz!
Nie spotkalem się z Contur-em zazwyczaj te ze stronki compqa zaczynaja się na sp12374 i jakis numer ... Wiesz cos o tej wersji czy to taki strzal , moglbys mi przyblizyc temat (oczywiscie zaraz poszukam w necie)


Mam takiego laptopa - to 486.
Dlatego propomowałem ten model akurat.

Quote:
Owszem mam CD-rom ale w biosie (taki okrojony) po wcisnieciu F2 mam do wyboru startuj z dyskietki lub tylko z dysku C .....
Jak juz pisalem na dysk reaguje " Table Partition corrupted or.." i jakich bym nie tworzyl partycji i formatowal czy Fat 16 czy 32 (tych dosowych)
nic mi nie zczyta.....a CD-rom obsluga....nie mam pomyslu jak go zmusic zeby czytal z CD-ka


To ciekawe. Mi na laptopie Compaq Contura pozazywał tylko komunikat o nieistnieniu partycji diagnostycznej, ale wszystko inne działało bezproblemowo.

Quote:
Te problemy wynikaja ze tak jakby wogule przez to ze nie ma tej dziwnej Partycji (diagnostic p.) nie ma CMOS setup wiec obsluga jakich kolwiek uzadzen podejrzewam ze jest niemozliwa .....ale jesli masz jakis pomysl z tym CD (ja juz rozne warianty rozpatrywalem)
albo sposob by stworzyc zdalnie (na innym PC) taka diagnostic partition to z ogromna ciekawoscia i wdziecznoscia poslucham.....pozdrawiam


Jak będę miał tego laptopa w domu - to mogę Ci podesłać obrazek tej partycji zrobiony np. Partytion Magiciem, ghostem czy czym jeszcze innym.

Helpful message? + -

Back to top
   
holuan
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 232
Location: Dublin

Post#5 23 Dec 2004 11:32helpful post - solution   

Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pamietam ze w f-disku linuxowym jest mozliwosc zalozenia takiej partycji, sproboj...

Helpful message? + -

Back to top
   
pikachu96
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Location: Gdynia

Post#6 Post from the author of the topic 25 Dec 2004 21:35   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Dzieki za wasze wskazowki ale niestety na niewiele sie zdaly chociaz....
Odpowiedz jest prosta zawsze nalezy sciagnac manuala do komputerka i okaze sie ze problemy sie same rozwiaza...u mnie byl zonk bo sciagnolem wczesniej guida ale byl widocznie niepelny i nic nie mowil o partycjonowniu dysku....ale aktualnie mam nowego ze strony
http://h18000.www1.hp.com/legacysupport/digital/epid74.html
a rozwiazaniem jest jeden programik phdisk http://www.asus.it/support/download/item.aspx?ModelName=P6
Kolega od linuxa byl chyba bardzo blisko!
Wiec skrocona instrukcja :
1 przygotujcie dyskietke na ktora przekopiujcie zciagniety programik phdisk
2 uruchomcie laptopa z fdd jakiej kolwiek dyskietki startowej z DOS
3 zrobcie fdiskiem aktywna partycje i ja zformatujcie (format cSmile
3 wlozcie dyskietke z phdisk i przkopiujcie z niej na HDD
copy phdisk c:(chyba tak jakos to bylo w dosie)
4 nastepnie wpiszcie:
c:/phdisk/create /partition
po create koniecznie musi byc spacja nastepnie program was sam poprowadzi
Teraz musicie odnowa zalozyc partycje dos na waszym hdd (fdisk i format)
I po bolu !
Pozdrawiam (i czytajcie manuale --ale tylko te kompletne i dobrze napisane...!Smile )

Helpful message? + -

Back to top
   
gerlach38
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 166
Location: Elbląg

Post#7 17 Jan 2005 10:22   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Sprawa jest stosunkowo prosta.Musisz mieć na dysku wolne około 15 mb .Musi to być początek dysku.Odpalasz partition magic ,zmniejszasz partycję pierwszą o 15 mb.Potem odpalasz diagnostic dyskietkę .Musisz też posiadać dyskietkę setup.Odpalasz kompa z dyskietki diagnostic i wykonujesz polecenia.obie dyskietki w obrazach są do pobrania niżej.Jeśli nie masz flopa to może być problem.Można spróbować zrobić cd startowe z tych dyskietek.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jan 2005 10:22   





Back to top
   
goldboss
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 07 May 2006
Posts: 282
Location: Lubań

Post#8 21 Dec 2006 17:24   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


a moze jakas madra glowa powie mi co ja mam z tym zrobic
Dostałem od znajomego starego laptopa AcerNote 905C . Procesor pentium 120 Mhz ,pamięć 40Mb ,dysk 5Gb .Od razu wymieniłem baterie biosu bo nie trzymała ustawień . W laptopie
na dysku był system Win95 (niemiecki) który działał poprawnie .Chciałem zmienić system
na Win98SE po polsku . Po sformatowaniu dysku utworzyłem jedną dużą partycje
na całym dysku i tu zaczęły się schody . Podczas startu na samym początku pokazuje się
czerwona plansza z napisem :
Save to disk area corrupted or doesn"t exist
This will disable the save to disk feature
Dalej podczas instalacji Win98 w pewnym miejscu instalacja się zatrzymuje i pojawia się komunikat : (ze dalej nie można kontnuowac instalacji) i nie mogę zainstalować systemu do końca .
Na jakimś forum wyczytałem że do zrobienia partycji na tym laptopie trzeba zastosować
Program Phdisk po odpaleniu Phdisku jest podany rozmiar mojego dysku w nawiasie i dwukropek: po którym trzeba podać rozmiar tworzonej partycji .Tu wpisuje różne wielkości które laptop
nie akceptuje i tu kończą się moje pomysły
Problem prawdopodobnie polega na utworzeniu odpowiedniej partycji (lub kilku) przy moim biosie phoenix. Wymagana jest bodajże jakaś specjalna partycja na której komp będzie mógł zapisać stan uśpienia (hibernacji). Robi się to ponoć za pomocą programu phdisk, ale jak? Czy trzeba jakieś funkcje wcześniej ustawić w biosie, mój dysk jest cały sformatowany, czy musi mieć już wcześniej utworzoną partycję.

goldboss(malpa)wp.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?
Page 1 of 1
Similar topics
Compaq Armada 1750 BIOS. Jak zrobić w Nero płytę z BIOS-em? (1)
Zamiana dysków w laptopach Compaq Presario2100 i EvoN610c (1)
Compaq Armada- Bios - jak wejść? (1)
COMPAQ BIOS I PCMCIA - jak przestawić? (3)
Jak wejść do BIOS\'u notebooka Compaq Presario? (4)
Jak wejść w BIOS w Compaq Armada 1120T? (5)
BIOS w Compaq Armada7400. Jak można to zrobić? (2)
compaq v300 - jak wejść do ustawień bios\'u?? (2)
Jak zmienić BIOS w Compaq ArmadaM700 na nowszy? (7)
Jak usunąć hasło w bios? HP compaq nx6125 (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl topic RSS feed