Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
pikachu96
Level 10
Location: Gdynia
Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Helped: 3
pikachu96
Level 10
Post#1 22 Dec 2004 17:55  Topic author   

Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Diagnostic partition nazywana bios-Partycja to pomysl Compaqa na rozbudowany Bios (lata 1996), latwa mozliwosc updatow poprzez ROMpaq wgrywany z bootowalnej dyskietki . Z jednej strony bezpieczne i latwe z drugiej klopotliwe przynajmniej dla mnie.
Posiadam Digital Hinote VP model TS30G to pentium I (133MHZ) bios:Phoenix NoteBios 4.0podczas partycjonowania dysku IBM DMCA-21440 usunolem ta "poza dos-owska" Partycje....a bez niej Lap nie wykrywa hdd "Table Partition corrupted or not exist" O ile mi wiadomo jest to wlasnie spowodowane brakiem tej partycji no i biosu znajdujacej sie na nim...Nie posiadam FDD wiec sprawa wydaje sie beznadziejna...
Prosba o pomoc:
HDD 2.5"mam podlaczony teraz do swojego PC
1 Jaka wersje rompaqa mam zciagnac (czy to jakas roznica) na stronie niema supportu tej serii Dig....VP
2 Czy ktos ma moze taki dysk z diagnostic partition i moglby mi przeslac GHosta i pokierowac jak zrobic kopie?
3 Jak bez Flopka utworzyc taka partycje ?
Z flopkiem to podobno bulka..bo on sam po starcie jak nie ma takiej partycji to ja tworzy..
Wmiare rozwoju tematu postaram sie napisac czego sie dowiedzialem do tej pory...moze to komus pomoze....instr jest na stronie
www.mcbia.com/support/compaq.htm
Pozdrawiam!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Włocławek
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19167
Helped: 2247
Post rating: 117
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 22 Dec 2004 20:10Helpful post    

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pikachu96 wrote:

[b]1 Jaka wersje rompaqa mam zciagnac (czy to jakas roznica) na stronie niema supportu tej serii Dig....VP


Możesz spróbować Contura - choć niekoniecznie musi działać...

Quote:
2 Czy ktos ma moze taki dysk z diagnostic partition i moglby mi przeslac GHosta i pokierowac jak zrobic kopie?


Niestety nie posiadam

Quote:
3 Jak bez Flopka utworzyc taka partycje ? Z flopkiem to podobno bulka..bo on sam po starcie jak nie ma takiej partycji to ja tworzy..


Jeśli masz CD-ROM to nie ma problemu - tworzysz dyskietkę na innym kompie, a później nagrywasz z jej użyciem płytkę startową.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pikachu96
Level 10
Location: Gdynia
Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Helped: 3
pikachu96
Level 10
Post#3 22 Dec 2004 23:10  Topic author   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Witaj dzieki za odpowiedz!
Nie spotkalem sie z Contur-em zazwyczaj te ze stronki compqa zaczynaja sie na sp12374 i jakis numer ... Wiesz cos o tej wersji czy to taki strzal , moglbys mi przyblizyc temat (oczywiscie zaraz poszukam w necie)
Owszem mam CD-rom ale w biosie (taki okrojony) po wcisnieciu F2 mam do wyboru startuj z dyskietki lub tylko z dysku C .....
Jak juz pisalem na dysk reaguje " Table Partition corrupted or.." i jakich bym nie tworzyl partycji i formatowal czy Fat 16 czy 32 (tych dosowych)
nic mi nie zczyta.....a CD-rom obsluga....nie mam pomyslu jak go zmusic zeby czytal z CD-ka
Te problemy wynikaja ze tak jakby wogule przez to ze nie ma tej dziwnej Partycji (diagnostic p.) nie ma CMOS setup wiec obsluga jakich kolwiek uzadzen podejrzewam ze jest niemozliwa .....ale jesli masz jakis pomysl z tym CD (ja juz rozne warianty rozpatrywalem)
albo sposob by stworzyc zdalnie (na innym PC) taka diagnostic partition to z ogromna ciekawoscia i wdziecznoscia poslucham.....pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Włocławek
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19167
Helped: 2247
Post rating: 117
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 23 Dec 2004 11:17Helpful post    

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pikachu96 wrote:
Witaj dzieki za odpowiedz!
Nie spotkalem się z Contur-em zazwyczaj te ze stronki compqa zaczynaja się na sp12374 i jakis numer ... Wiesz cos o tej wersji czy to taki strzal , moglbys mi przyblizyc temat (oczywiscie zaraz poszukam w necie)


Mam takiego laptopa - to 486.
Dlatego propomowałem ten model akurat.

Quote:
Owszem mam CD-rom ale w biosie (taki okrojony) po wcisnieciu F2 mam do wyboru startuj z dyskietki lub tylko z dysku C .....
Jak juz pisalem na dysk reaguje " Table Partition corrupted or.." i jakich bym nie tworzyl partycji i formatowal czy Fat 16 czy 32 (tych dosowych)
nic mi nie zczyta.....a CD-rom obsluga....nie mam pomyslu jak go zmusic zeby czytal z CD-ka


To ciekawe. Mi na laptopie Compaq Contura pozazywał tylko komunikat o nieistnieniu partycji diagnostycznej, ale wszystko inne działało bezproblemowo.

Quote:
Te problemy wynikaja ze tak jakby wogule przez to ze nie ma tej dziwnej Partycji (diagnostic p.) nie ma CMOS setup wiec obsluga jakich kolwiek uzadzen podejrzewam ze jest niemozliwa .....ale jesli masz jakis pomysl z tym CD (ja juz rozne warianty rozpatrywalem)
albo sposob by stworzyc zdalnie (na innym PC) taka diagnostic partition to z ogromna ciekawoscia i wdziecznoscia poslucham.....pozdrawiam


Jak będę miał tego laptopa w domu - to mogę Ci podesłać obrazek tej partycji zrobiony np. Partytion Magiciem, ghostem czy czym jeszcze innym.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
holuan
Level 16
Location: Dublin
Joined: 16 Nov 2003
Posts: 232
Helped: 11
Post rating: 1
holuan
Level 16
Post#5 23 Dec 2004 11:32Helpful post    

Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


pamietam ze w f-disku linuxowym jest mozliwosc zalozenia takiej partycji, sproboj...

Helpful post? + 0
Back to top
pikachu96
Level 10
Location: Gdynia
Joined: 19 Dec 2004
Posts: 30
Helped: 3
pikachu96
Level 10
Post#6 25 Dec 2004 21:35  Topic author   

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Dzieki za wasze wskazowki ale niestety na niewiele sie zdaly chociaz....
Odpowiedz jest prosta zawsze nalezy sciagnac manuala do komputerka i okaze sie ze problemy sie same rozwiaza...u mnie byl zonk bo sciagnolem wczesniej guida ale byl widocznie niepelny i nic nie mowil o partycjonowniu dysku....ale aktualnie mam nowego ze strony
http://h18000.www1.hp.com/legacysupport/digital/epid74.html
a rozwiazaniem jest jeden programik phdisk http://www.asus.it/support/download/item.aspx?ModelName=P6
Kolega od linuxa byl chyba bardzo blisko!
Wiec skrocona instrukcja :
1 przygotujcie dyskietke na ktora przekopiujcie zciagniety programik phdisk
2 uruchomcie laptopa z fdd jakiej kolwiek dyskietki startowej z DOS
3 zrobcie fdiskiem aktywna partycje i ja zformatujcie (format c:)
3 wlozcie dyskietke z phdisk i przkopiujcie z niej na HDD
copy phdisk c:(chyba tak jakos to bylo w dosie)
4 nastepnie wpiszcie:
c:/phdisk/create /partition
po create koniecznie musi byc spacja nastepnie program was sam poprowadzi
Teraz musicie odnowa zalozyc partycje dos na waszym hdd (fdisk i format)
I po bolu !
Pozdrawiam (i czytajcie manuale --ale tylko te kompletne i dobrze napisane...!:) )

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gerlach38
Level 16
Location: Elbląg
Joined: 03 Sep 2004
Posts: 168
Helped: 25
Post rating: 9
gerlach38
Level 16
Post#7 17 Jan 2005 10:22    

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


Sprawa jest stosunkowo prosta.Musisz mieć na dysku wolne około 15 mb .Musi to być początek dysku.Odpalasz partition magic ,zmniejszasz partycję pierwszą o 15 mb.Potem odpalasz diagnostic dyskietkę .Musisz też posiadać dyskietkę setup.Odpalasz kompa z dyskietki diagnostic i wykonujesz polecenia.obie dyskietki w obrazach są do pobrania niżej.Jeśli nie masz flopa to może być problem.Można spróbować zrobić cd startowe z tych dyskietek.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
goldboss
Level 18
Location: Lubań
Joined: 07 May 2006
Posts: 361
Helped: 1
Post rating: 1
goldboss
Level 18
Post#8 21 Dec 2006 17:24    

Re: Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?


a moze jakas madra glowa powie mi co ja mam z tym zrobic
Dostałem od znajomego starego laptopa AcerNote 905C . Procesor pentium 120 Mhz ,pamięć 40Mb ,dysk 5Gb .Od razu wymieniłem baterie biosu bo nie trzymała ustawień . W laptopie
na dysku był system Win95 (niemiecki) który działał poprawnie .Chciałem zmienić system
na Win98SE po polsku . Po sformatowaniu dysku utworzyłem jedną dużą partycje
na całym dysku i tu zaczęły się schody . Podczas startu na samym początku pokazuje się
czerwona plansza z napisem :
Save to disk area corrupted or doesn"t exist
This will disable the save to disk feature
Dalej podczas instalacji Win98 w pewnym miejscu instalacja się zatrzymuje i pojawia się komunikat : (ze dalej nie można kontnuowac instalacji) i nie mogę zainstalować systemu do końca .
Na jakimś forum wyczytałem że do zrobienia partycji na tym laptopie trzeba zastosować
Program Phdisk po odpaleniu Phdisku jest podany rozmiar mojego dysku w nawiasie i dwukropek: po którym trzeba podać rozmiar tworzonej partycji .Tu wpisuje różne wielkości które laptop
nie akceptuje i tu kończą się moje pomysły
Problem prawdopodobnie polega na utworzeniu odpowiedniej partycji (lub kilku) przy moim biosie phoenix. Wymagana jest bodajże jakaś specjalna partycja na której komp będzie mógł zapisać stan uśpienia (hibernacji). Robi się to ponoć za pomocą programu phdisk, ale jak? Czy trzeba jakieś funkcje wcześniej ustawić w biosie, mój dysk jest cały sformatowany, czy musi mieć już wcześniej utworzoną partycję.

goldboss(malpa)wp.pl

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?
Page 1 of 1

Similar topics to bios Partycja w Laptopach Compaq jak ja stworzyc.....?

Compaq Armada 1750 BIOS. Jak zrobić w Nero płytę z BIOS-em? (1)
Zamiana dysków w laptopach Compaq Presario2100 i EvoN610c (1)
Compaq Armada- Bios - jak wejść? (1)
COMPAQ BIOS I PCMCIA - jak przestawić? (3)
Jak wejść do BIOS\'u notebooka Compaq Presario? (4)
Jak wejść w BIOS w Compaq Armada 1120T? (5)
BIOS w Compaq Armada7400. Jak można to zrobić? (2)
compaq v300 - jak wejść do ustawień bios\'u?? (2)
Jak zmienić BIOS w Compaq ArmadaM700 na nowszy? (7)
Jak usunąć hasło w bios? HP compaq nx6125 (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.149 seconds