Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Obudowy kieszenie i adaptery HDD
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
nauczmnie
Poziom 2
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 3
nauczmnie
Poziom 2
Post#1 30 Sty 2012 19:45  Autor tematu   

Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Witam.

Mam następujący problem z niedawno zakupiona pamięcią RAM DDR2 GoodRam 2gb 800mhz. Otóż mój problem wygląda następująco.
Dzisiaj gdy dostałem pamięć poczta szybko ja "zainstalowałem". Wszystko było w porządku pamięć została wykryta przez komputer. Zauważyłem wzrost wydajności systemu( gry działały lepiej itp.) po czym po paru godzinach użytkowania nagle mój komputer samoistnie się zresetował. Próbowałem go włączyć lecz on wyłączał się sam lub gdy już udało mi się go uruchomić wyskakiwały mi błędy.

Moja stara pamięć 1gb Samsunga (nie znam dokladnych parametrow) dziala dobrze. Wszystko wlacza sie tak jak nalezy. W czym moze tkwic problem?

Oto parametry mojego komputera:
AMD Athlon 64 Procesor 3200+
Plyta glowna Gigabyte GA-M61PME-S2
Karta graficzna ATI Radeon HD 4350 series

Jezeli potrzebowalibyscie jeszcze jakis danych to sluze pomoca.
Za kazda pomoc jestem bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam Łukasz.
Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cudak10
Poziom 15
Miasto: Zabrze
Dołączył: 31 Maj 2003
Posty: 186
Pomógł: 2
cudak10
Poziom 15
Post#2 30 Sty 2012 19:51    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Wyciągnij starą kostkę pamięci i uruchom kompa tylko na tej nowej, zainstaluj program memtest i przetestują tą kostkę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 9554
Pomógł: 917
Ocena postów: 137
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Post#3 30 Sty 2012 19:54    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Włóż samą nową pamięć i włącz komputer. Jeśli się na niej uruchamia to przeskanuj ją bootowalnym MemTest-em. Skanuj do automatycznego zakończenia procesu. Będziesz wiedział czy nie posiada uszkodzonych bloków.

Dodano po 1 [minuty]:

cudak10 napisał:
zainstaluj program memtest i przetestują tą kostkę.

MemTest spod Windowsa jest nie wiarygodny. Tylko i wyłącznie z bootowalnej płyty. Możesz użyć choć by Linuxa LiveCD, lub bootowalnego MemTest-a.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nauczmnie
Poziom 2
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 3
nauczmnie
Poziom 2
Post#4 31 Sty 2012 10:48  Autor tematu   

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Dziękuję za te 2 porady. Zrobiłem tak jak napisał RADU. Niestety MemTest wykrył już na samym początku sporo błędów, po czym zostawiłem komputer na noc do skanowania zrobił on 8 testów i wykrył parę tysięcy błędów.
Mam takie pytanie czy to ja mogłem uszkodzić jakoś tą pamięć? Na przykład przez złe włożenie jej do płyty głównej?
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy jest jakaś możliwość jej naprawy? Czy ostatnią deską ratunku jest dla mnie po prostu zgłoszenie usterki dla mojego sprzedawcy?

Pozdrawiam Łukasz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cudak10
Poziom 15
Miasto: Zabrze
Dołączył: 31 Maj 2003
Posty: 186
Pomógł: 2
cudak10
Poziom 15
Post#5 31 Sty 2012 15:09    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Niestety kostka nadaję się do kosza, raczej cięzko źle wsadzić ram aczkolwiek jest to możliwe i pewnie można ją w ten sposób spalić. Raczej obstawiam że dostałeś uszkodzoną

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 9554
Pomógł: 917
Ocena postów: 137
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Post#6 31 Sty 2012 15:57    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Jeśli masz paragon i możliwość zwrotu to z niej skorzystaj. Często zdarza się że kości "nowe e pudełkach" są uszkodzone i posiadają błędy. Miałem osobiście klika takich przypadków, wymienili mi zawsze bez problemu na drugie sprawne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
GumaWP
Poziom 20
Miasto: Kamion
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 495
Pomógł: 33
GumaWP
Poziom 20
Post#7 31 Sty 2012 16:02    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Te GoodRam to nienajlepsze kości

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 9554
Pomógł: 917
Ocena postów: 137
RADU23
Moderator - Komputery Serwis
Post#8 31 Sty 2012 16:05    

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Goodram udziela na swoje pamięci dożywotniej gwarancji i wymieniają od ręki na drugą.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nauczmnie
Poziom 2
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 3
nauczmnie
Poziom 2
Post#9 31 Sty 2012 16:27  Autor tematu   

Re: Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem


Dziękuję panowie za sprawna pomoc. Właśnie kontaktuje się z moim sprzedawca z allegro mam nadzieje ze nie będzie najmniejszych problemów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Pamiec RAM DDR2 - problem z funkocjowaniem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pamiec ram ddr2 nie chodzi (7)
Pamiec RAM DDR2 jaki wybrac (1)
pamiec ram ddr2 1066mhz jakie kupic (2)
Problem - Pamiec RAM- Windows 7 (8)
Jaki ram ddr2? ASUS M2N-E nForce 570Ultra SATAII Dual DDR2 (3)
[Zamienię] Pamięć RAM 2GB DDR2 667 MHz na 2x DDR2 1GB 667MHz (1)
Jaka pamięć RAM DDR2? Teraz mam 2x DDR2 2GB PC2-6400 DIMM GOODRAM. (17)
Pamięć RAM: DDR2 667 vs DDR2 800 (8)
Problem z pamięcią RAM DDR2 (GOODRAM) (6)
RAM DDR2 ECC zamiast DDR2 (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.111 seconds

elektroda.pl temat RSS