FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Reanimacja FSO. Wejdzie wielki koncern?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Reanimacja FSO. Wejdzie wielki koncern?
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#31 05 Feb 2012 18:59   

Re: Reanimacja FSO. Wejdzie wielki koncern?

Pracowaliście na kopalni i Was wrzucili, że macie takie negatywne zdanie o górnictwie. Złodziejstwo i bumelanctwo jest wszędzie. Ja mogę Ci wymieniać takie przykłady z wielu zawodów.
Węgiel nie będzie tańszy. Myślicie, że za przeproszeniem jak jakiś prywaciarz kupi kopalnię to węgiel będzie za pół darmo? W Warszawie tak myśleli i sprywatyzowali SPEC. Ciekawe o ile procent za rok im rachunki podniosą.
Niestety nie jesteśmy 2 Anglią. Mamy zupełnie inny klimat, inne położenie geograficzne, inny poziom dobrobytu. W Anglii zimy są dużo lżejsze od naszych. Anglia jeszcze do niedawna była eksporterem ropy i miała stosunkowo tani gaz z Norwegii (i pewnie będzie jeszcze długo taki gaz mieć). Polska ma duże zasoby węgla brunatnego i kamiennego. Poprostu debilizmem byłoby tego nie wydobywać i chociażby nie spalać celem produkcji energii elektrycznej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Feb 2012 18:59   

Back to top

shoko_gora
Poziom 6
Poziom 6

Post#32 06 Feb 2012 00:26   

Dobrze opisał jeden z kolegów, że zepsute jest po prostu całe społeczeństwo, z winy PRLu. Pracowałem masę czasu w Szkocji, są oni leniwi, piją, ale przychodząc do pracy harują jak woły, jest inna mentalność. Musi wymrzeć pokolenie, aby się coś zmieniło.
Koledzy wracając do tematu wojny, rozumiem, też jest mi ogromnie żal, bo wiem, że Polska stawała się potęgą, i dlatego hitler musiał zaatakować tak szybko. Co 4ty wynalazek na świecie należał do polaków. Można żyć przeszłością, albo rozwijać się technicznie i spróbować do czegoś dojść, a świat techniki i biznesu jest jeszcze otwarty, wiem, bo sam pracuje w firmie rozwijającą nową technologię. Teraz też trwa wojna niemiecka, tylko inna, ekonomiczna. Dochodzi już do tego, że Niemcy wprost mówią Grekom, że chcą kontrolować ich państwo. Zamiast pić, weźmy się do roboty, bo inaczej ten kraj padnie...
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#33 06 Feb 2012 11:28   

sonne2 wrote:
nauczyciele (akurat mi nie szkoda, że szkoły zamykają)?

Inaczej byś gadał gdybyś był nauczycielem lub miał kogoś w rodzinie .
Back to top

sonne2
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 06 Feb 2012 12:47   

seba_x wrote:
Inaczej byś gadał gdybyś był nauczycielem lub miał kogoś w rodzinie .

Przepraszam, skoro jest kapitalizm to wszyscy powinni go mieć, a nie niektórzy ciągle socjalizm. Tu (w szkolnictwie) jest ciągle zasada: czy się stoi, czy się leży.
Polska to nie tylko Warszawa, Gdańsk, czy Poznań, ale i mniejsze wsie i powiaty, gdzie na edukację idzie większość wydatków.
Ludzie mają mniej dzieci, potrzeba mniej nauczycieli i szkół. Proste? A może lepiej jak się robi tak jak w moim mieście. Rozbudowa uczelni humanistycznej o dennej reputacji wśród pracodawców i uczniów.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 06 Feb 2012 13:13   

Wszystko ok , teraz mamy niż demograficzny , trzeba zamykać szkoły ale za rok dwa przewidują że będzie więcej dzieci , i co w takiej sytuacji budować nowe szkoły ? (myślę tu o podstawówkach , wyższe szkoły to trochę inna bajka)
Back to top

sonne2
Poziom 19
Poziom 19

Post#36 06 Feb 2012 14:31   

seba_x wrote:
Wszystko ok , teraz mamy niż demograficzny , trzeba zamykać szkoły ale za rok dwa przewidują że będzie więcej dzieci , i co w takiej sytuacji budować nowe szkoły ? (myślę tu o podstawówkach , wyższe szkoły to trochę inna bajka)

A kopalnie i stocznie? Kiedyś węgiel był po 10$ za tonę i zamknęli kopalnie, a teraz jest po 200$ i kopalni nie ma. Tak samo może być ze stoczniami.
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#37 06 Feb 2012 17:42   

seba_x wrote:

Spokojnie. Nauczyciele przemęczeni 15 godzinnym tygodniem pracy będą wtedy pracować 25, 30 albo i nawet 40 godzin. Jak inni.

W tym momencie nauczyciele wraz z kartą nauczyciela to wspaniały relikt PRL. Pracują najkrócej na świecie i jest ich za dużo:
http://www.rp.pl/artykul/321813,720912.html

Polska Agencja Prasowa wrote:
Polscy nauczyciele pracują najkrócej na świecie - tak wynika z najnowszego raportu "Education at a Glance 2011" OECD, organizacji zrzeszającej 34 najlepiej rozwinięte gospodarki świata - informuje "Dziennik Gazeta Prawna"

Rocznie spędzają oni przy tablicy 489 godzin. Daje to dziennie zegarowo 2 godziny i 42 minuty. Średnia dla krajów UE to 779 godzin czyli blisko pięć godzin dziennie.

Polska Agencja Prasowa wrote:
Stąd średnio w szkołach podstawowych na jednego nauczyciela przypada zaledwie 10 uczniów. Tak dobrej statystyki nie mają nawet bogate państwa jak Norwegia, USA czy Japonia

Gdyby pracowali 2 - 3 razy dłużej i dostawali 2 - 3 razy więcej wypłaty wszyscy byli by zadowoleni bo koszt edukacji by nie wzrósł a nauczyciele mieli by poczucie posiadania dobrej pracy. A resztę (czyli jakieś 70% nauczycieli) należy zwolnić. Powinni sobie znaleźć inną pracę i podnosić PKB zamiast je obciążać. I przestali by w końcu obniżać własne i cudze morale przekonaniem że 2 godziny i 42 minuty pracy przy tablicy dziennie to jest ciężka praca. Oraz że zdyscyplinowanie 14 latków jest stresujące i prowadzi do nerwic gorszych jak praca np policjanta podczas rozruchów. Albo że odpowiedzialność jaka na nich ciązy jest większa jak odpowiedzialność konstruktora samolotu.. Kiedy zwalnia się pracownika prywatnej firmy (np spawacza) to nikt sie go nie pyta co z nim będzie albo co jak znów bedzie trzeba spawaczy.

Chciał bym by w tym kraju zwolniono:
- 70% urzędników
- 70% nauczycieli
- 70% górników
- 100% zwiazkowców
Nie zważając na palące się opony i na to co będą jeść. Inni dają sobie radę jak się ich zwolni. Oni też się nauczą.

Dodano po 18 [minuty]:

sonne2 wrote:
A kopalnie i stocznie? Kiedyś węgiel był po 10$ za tonę i zamknęli kopalnie, a teraz jest po 200$ i kopalni nie ma. Tak samo może być ze stoczniami.

I bardzo dobrze że tak jest. Niech sobie ten węgiel leży w ziemi. Nie niszczy się od takiego leżenia. Ile można udawać że moze być nieopłacalne wydobywanie czegoś co masz za darmo w ziemi i jest warte 200$ za tonę? Jeśli jest nieopłacalne to trzeba taką kopalnię natychmiast zamknąć bo ktoś tu kradnie nasze wspólne dobro. Należy wszystkie te niedochodowe kopalnie natychamiast zamknąć.

Bo inaczej dopłacasz do tego że ktoś Ci kradnie z ziemi skarb wart 200$ za tonę i to w bardzo szybkim tempie - a Ty nie dość że nic z tego nie masz to jeszcze mu dopłacasz do tego że ci wybiera spod ziemi ten węgiel. To jest chore żeby dopłacać do jakiejkolwiek kopalni czegokolwiek.

Do tego że Gdańsk i Szczecin chcą mieć stocznię nie zamierzam dopłacać. Tak jak oni ani myslą dopłacać do firmy "Zenek usługi spawania TIG" w Sanoku. Jak się opłaci to niech sobie mają i osiem stoczni. Będę im bardzo dopingował by tak było i cieszył się ich sukcesem. Ale jak mają molocha to nie zyczę sobie by moja składka emerytalna szła na 30 letnich "inwalidów" ze stoczni Gdańskiej.
Back to top

zolwik_rct
Poziom 10
Poziom 10

Post#38 07 Feb 2012 12:20   

Widzę, że cała dyskusja mocno odbiegła od tematu, choć zapowiadało się ciekawie, teraz to jeden duży offtop. Moderator powinien coś z tym zrobić

ps. koledze wyżej proponuje się nie opierać na polskim żałosnym dziennikarstwie, tylko zajrzeć do źródła artykułu, gwarantuję, tam nigdzie nie ma informacji o tym, że pracują najkrócej

http://www.oecd.org/dataoecd/61/2/48631582.pdf (np. str.428)

ps2. dane na podstawie których pisano artykuł pochodzą z 2009 roku
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#39 07 Feb 2012 15:11   

zolwik_rct wrote:
Widzę, że cała dyskusja mocno odbiegła od tematu, choć zapowiadało się ciekawie, teraz to jeden duży offtop. Moderator powinien coś z tym zrobić

Twoja odpowiedź nie jest wyjątkiem :D

A serio ja nie uważam że jest to nie na temat. Informacja o tym ile pracują nasi nauczyciele świetnie opisuje jak się pracowalo za PRL - i być może w FSO.
Oraz dlaczego taki zakład musiał upaść.

zolwik_rct wrote:
ps. koledze wyżej proponuje się nie opierać na polskim żałosnym dziennikarstwie, tylko zajrzeć do źródła artykułu, gwarantuję, tam nigdzie nie ma informacji o tym, że pracują najkrócej
http://www.oecd.org/dataoecd/61/2/48631582.pdf (np. str.428)

Koledze wyżej sugeruję by sam przyjrzał się tabelce na stronie 428, "Table D4.1. Organisation of teachers’ working time (2009)" a szczególnie kolumnie "Net teaching time in hours" oraz by zauważył że Polski nauczyciel ma tam wpisane 483 - 489 godzin na rok i jest to wartość zdecydowanie odstająca od reszty i najniższa z całej listy. Ja do tej wartości się odnoszę. W wiekszości krajów nauczyciel uczy dzieci około 2 razy dłużej. Jedynie "pracowici" nauczyciele z Grecji mają zblizony czas nauczania. A czym się dla Grecji takie "przemęczanie się" pracowników skończyło to doskonale wiemy.

To że w kolumnie "Total statutory working time in hours" polscy nauczyciele wpisali sobie 1480 godzin oznacza tylko tyle że siedzenie w domu jest dla nich płatne. Że 480godzin uczą a 1000 godzin coś tam sobie robią, sciemniając że a to poprawiają kartkowki a to się przygotowywują. Nauczyciele innych krajów jakoś potrafią zrobić to samo albo i więcej w dwu albo trzykrotnie krótszym czasie. Nie wydaje mi sie też by polskie szkoły były jakimiś kuźniami geniuszu przez taki komfort nauczycieli... Na jedną godzinę z dziećmi przypada im ponad 2 godziny przygotowań!

Tak samo pracowało się w wielu komunistycznych molochach i dlatego pokazałem jak to wygląda i jaki kontrast dzieli(ł) PRL od wolnego rynku. Nie zdziwił bym się jak w FSO też tak było z czasem pracy. I to jest źródło zepsucia i upadku takich firm a nie tylko jakiś "wróg z zachodu który przyszedł nam coś zabrać". Nie jest to według mnie offtopic tylko pokazanie że w wielu instytucjach i molochach nawet teraz kwitnie w najlepsze PRL i jest jeszcze kilka takich "FSO", które mam nadzieję w końcu upadną jak tylko skończą im się nieruchomosci na sprzedaż (Jakiś czas temu informatyzowałem spółdzielnię w której ciagle panuje klimat PRL i rządzą ciągle te same partyjne gęby z PZPR. Zakład pokrywa straty sprzedażą budynków w dobrych lokalizacjach i tylko dlatego dotąd istnieje. A mają ich sporo bo za PRL po prostu im je dali.).

zolwik_rct wrote:
ps2. dane na podstawie których pisano artykuł pochodzą z 2009 roku
ps2. czyżbym przespał jakąś rewolucję w szkolnictwie która nastąpiła po roku 2009 i zmieniła liczbę godzin pracy? Jesli tak to przepraszam nauczycieli.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Feb 2012 15:11   

Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#40 07 Feb 2012 18:26   

A liczysz godziny spędzone w domu przy przygotowywaniu kilkudziesięciu opinii o uczniach na koniec semestru , wywiadówki , spotkania z rodzicami , dwie darmowe godziny które trzeba odbębnić w szkole , sprawdzaniu zadań domowych i sprawdzianów , przygotowywaniu materiału na zajęcia , wycieczek szkolnych itp. , nikt za to nie płaci a zrobić trzeba . Moja żona jest nauczycielką , w szkole na nic nie ma pieniędzy , drukuje różne materiały w domu na moich kartkach i moim atramentem , kto za to płaci? ty ? czy ja ?
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#41 07 Feb 2012 18:40   

seba_x wrote:
A liczysz godziny spędzone w domu przy przygotowywaniu kilkudziesięciu opinii o uczniach na koniec semestru , wywiadówki , spotkania z rodzicami , dwie darmowe godziny które trzeba odbębnić w szkole , sprawdzaniu zadań domowych i sprawdzianów , przygotowywaniu materiału na zajęcia , wycieczek szkolnych itp. , nikt za to nie płaci a zrobić trzeba .

Rozumiem że za nauczyciela z dowolnego innego kraju UE / OECD robi to albo wrózka albo św. Mikołaj? Średnia unijna to ok. 750 - 850 godzin rocznie co daje ok. 20 godzin tygodniowo na zajęcia i pozostaje 20 godzin na potrzebne czynności które opisujesz i które rozumiem.

seba_x wrote:
Moja żona jest nauczycielką , w szkole na nic nie ma pieniędzy , drukuje różne materiały w domu na moich kartkach i moim atramentem

Dlatego napisałem że wg mnie nalezy podwoić nauczycielom godziny pracy do poziomu średniej unijnej. Nie więcej, nie chcę nikomu dokręcać śruby i wiem że nauczyciel musi się przygotować poza klasą. Oraz w związku z dwukrotnie większą liczbą godzin podwoić im pensje. Zaś powstały w ten sposób 50% nadmiar nauczycieli po prostu zwolnić. W ten sposób fundusze na szkolnictwo wzrosną - zwonieni nauczyciele będą płacić podatki na edukację zamiast się z nich utrzymywać. A ci nie zwolnienie będą dobrze zarabiać z czego i Ty i Twoja zona byście się z pewnoscią cieszyli.

Ja nie mówię że nauczyciel jest niepotrzebny albo że za duzo zarabia - tylko że Polska znacząco odstaje od całego świata godzinamy ich pracy oraz nadmiarem nauczycieli. I to jest fakt. Tak kiedyś działały związki zawodowe w FSO i tak samo teraz działają zwiazki nauczycielskie ktore przeforsowały kartę nauczycielską. Czy ten oto fakt nie przypomina zywcem tego co w zakładach typu FSO wyprawiały związki zawodowe? Dla mnie jest to ten sam typ zagrywek.

seba_x wrote:
kto za to płaci? ty ? czy ja ?

Czy czasem Twoja żona nie dostaje wypłaty z moich podatków? Jesli pracuje w prywatnej szkole to nie z moich ale jeśli w państwowej to nie był bym taki kozak.
Nie, nie mam nikomu tego za złe, bo to oczywiste, po to są podatki by było dla nauczycieli - stwierdzam tylko fakt.
Back to top

sonne2
Poziom 19
Poziom 19

Post#42 07 Feb 2012 19:51   

seba_x wrote:
A liczysz godziny spędzone w domu przy przygotowywaniu kilkudziesięciu opinii o uczniach na koniec semestru , wywiadówki , spotkania z rodzicami , dwie darmowe godziny które trzeba odbębnić w szkole , sprawdzaniu zadań domowych i sprawdzianów , przygotowywaniu materiału na zajęcia , wycieczek szkolnych itp. , nikt za to nie płaci a zrobić trzeba . Moja żona jest nauczycielką , w szkole na nic nie ma pieniędzy , drukuje różne materiały w domu na moich kartkach i moim atramentem , kto za to płaci? ty ? czy ja ?

Potrafisz z tym żyć? Wyobraź sobie, że ludzie też muszą się douczać i poświęcać swój czas po pracy. Drukuję w domu setki stron i nie płaczę.
Wszyscy pracują po 8 h dziennie, a nauczyciele to jakieś "święte krowy". Twoje argumenty to żadne argumenty.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Feb 2012 19:51   

Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#43 08 Feb 2012 10:20   

Zrobił się wielki offtop , dyskusja nie ma sensu . Życzę ci żebyś cudze dzieci uczył , wtedy się przekonasz jak jest różowo w tym zawodzie.
Back to top

sonne2
Poziom 19
Poziom 19

Post#44 08 Feb 2012 11:04   

seba_x wrote:
Zrobił się wielki offtop , dyskusja nie ma sensu . Życzę ci żebyś cudze dzieci uczył , wtedy się przekonasz jak jest różowo w tym zawodzie.

Bardzo chętnie. Z jestem inżynierem technologii chemicznej i z chęcią pracowałbym jako nauczyciel.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#45 08 Feb 2012 11:13   

To co stoi na przeszkodzie ? przecież nauczyciele mają tak dobrze ?
Back to top

sonne2
Poziom 19
Poziom 19

Post#46 08 Feb 2012 11:39   

seba_x wrote:
To co stoi na przeszkodzie ? przecież nauczyciele mają tak dobrze ?

Mam taką wadę, że nie wierzę w CUDA. Dziwnym trafem u mnie w szkole nauczycielami zostały córki nauczycielek, które odeszły na emeryturę. To pewnie zbieg okoliczności. Jak twojej żonie jest ciężko to niech napisze podanie, że chcę, abym ja pracował na jej miejscu.
Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#47 08 Feb 2012 12:20   

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11105620,Mitsubishi_zamyka_fabryke_aut_w_Holandii.html

Może się jeszcze nissan zastanowi. Ale 1 euro to jest właśnie tyle ile warta jest nowoczesna fabryka wraz z przywilejami pracowniczymi.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#48 08 Feb 2012 12:28   

Tommy82 wrote:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11105620,Mitsubishi_zamyka_fabryke_aut_w_Holandii.html

Może się jeszcze nissan zastanowi. Ale 1 euro to jest właśnie tyle ile warta jest nowoczesna fabryka wraz z przywilejami pracowniczymi.

To nieuniknione , produkcja czegokolwiek w bogatych rozwiniętych krajach powoli staje się nie opłacalna . W Tajlandii wyprodukują taniej nawet po dodaniu kosztów transportu do Europy Mitsubishi wyjdzie na "plus".
Back to top

cefaloid
Poziom 19
Poziom 19

Post#49 11 Feb 2012 12:34   

Tommy82 wrote:

Nie dziwię im się.
- Około 1 500 robotników NedCar produkowało rocznie ok 50 tys aut które były zauważalnie gorsze jakościowo jak produkowane w Azji. Kto miał Carisme z Holandii wie o co chodzi.

- W ubiegłum roku Fiat Auto Poland produkował około 500 tys. samochodów rocznie. Załoga Fiat Auto Poland to 5,5 tys. osób.

- O pensjach nie wspomnę.

Chyba staje się jasne że MItsubishi nie mogło postąpić inaczej. Jak ktoś czytał ostatnie doniesienia Mitsubishi chce 1 euro za całą tą holenderską fabrykę. Widać mają jej serdecznie dość. Coś mi się wydaje że tam raczej chodzi o to że Holendrzy ostro z czymś przesadzili i Japończycy powiedzieli w końcu "dość już tego, weźcie to sobie nawet za darmo"...
Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#50 11 Feb 2012 12:44   

Fiata tez włoski rzad za jaja trzyma przy żadnej wydajności a skończy się to tak ze fiat przenie się do USA z siedzibą a do meksyku z produkcją. Przenoszenie produkcji nowej pandy do Włoch musiało być fiatowi co najmniej nie w smak.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Reanimacja FSO. Wejdzie wielki koncern?
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Koncern Apple opublikował Mac OS X 10.5.8 (2)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed