| Author |
linuks Poziom 22

|
02 Feb 2012 22:29 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Debian używa paczek .deb nie RPM. Jak potrzebujesz wskazówek do konfiguracji to pomogę. Trzeba usunąć trochę zbędnych pakietów i doinstalować trochę pakietów i kodeki. Generalnie trochę odchudzić system. Będzie szybciej chodził. Na własnym przykładzie się przekonałeś ,że teorie o minimum 1GHz procesora i minimum 1GB RAM potrzebnego dla GNOME się nie sprawdziły co tak kategorycznie było tu podnoszone.
Czyli jest tak jak sobie życzyłeś. System po polsku i z GNOME. Firefoxa9 też można zainstalować obok iceweasel.
Pozdrawiam i jak by coś było potrzeba to pisz.
Szkoda tylko tego zamulania tematu przez jurek.adam. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej Vectora zainstalowałem na próbę i zobaczyłem co to za dystrybucja.
Podaj zużycie RAM i obciążenie procesora bo jestem ciekawy jak to wygląda. Można do górnej belki dodać applet monitor systemu ( prawa mysz dodaj do panelu ) i tam zobaczyć zużycie zasobów.
Ciekawe czy jurek.adam się ustosunkuje do tego ,że rzeczywistość nie pasuje do jego kategorycznych wypowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
mjab Poziom 16

|
02 Feb 2012 23:10 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Ok, jutro zobaczymy jak to wypadnie. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mjab Poziom 16

|
03 Feb 2012 12:21 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Sprawdziłem, Debian 6, nic nie uruchomione na pulpicie. W tle Apache, FTPd MySQL i SAMBA.
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
03 Feb 2012 16:58 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Zużycie zasobów podobne jak u mnie. Fantastyczne teorie kolegi jurek.adam na tenat debiana z GNOME poszły się paść. Usuń fam i zainstaluj gamin. Wpisz w synaptic-wyszukaj exim4 i usuń całkowicie wszystkie pakiety dotyczące exim4.
Wyłącz indeksowanie katalogu /mnt .Dodaj odpowiedni wpis w pliku /etc/updatedb.conf.
Rewelacji nie ma się co spodziewać na tym sprzęcie ale używając lekkich programów może da się na tym w miarę płynnie działać. Sugeruję aby zrobić kopię partycji systemowej (partimage z płyty partedmagic się przyda do tego ) aby w razie potrzeby można było system przywrócić.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
03 Feb 2012 17:21 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Ja tam bardziej wierzę w dane wydawców Debiana niż w rewelacje kolegi, który próbuje zrzutami ekranu udowadniać, że się mylą. Zdecydowanie bardziej wiarygodny jest dla mnie kolega mjab, mimo, że jest raczej nowicjuszem i ma niewielką skalę porównawczą.
Na razie dam czas autorowi na przetestowanie Debiana, czekam na relację. Jak będzie zachęcająca, to sam sprawdzę na jakimś starszym sprzęcie i podzielę się wynikami rzetelnych testów przy zastosowaniu jasnej i dobrze opisanej procedury. Być może w nowym temacie.
Miałem się już nie odzywać, ale kolega linuks trzy razy wezwał mego nicka, a więc jestem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
03 Feb 2012 18:13 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Czas to daj sobie na zapoznanie się z debianem i jego wymaganiami. To będziesz wiedział jak to jest w rzeczywistości. Wtedy będziesz mógł się wypowiadać w oparciu o własne doświadczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 18:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mjab Poziom 16

|
03 Feb 2012 18:21 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Mam pewien kłopot z Debianem. W przeglądarce jest zainstalowana wtyczka Flash, ale grafiki swf nie działają. Robi się białe pole zamiast grafiki. Co z tym zrobić? :P
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
03 Feb 2012 18:23 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Podaj link do pliku co się nie otwiera. Są to pliki .swf na stronie internetowej czy lokalne na dysku ?
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
03 Feb 2012 18:38 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
| linuks wrote: |
| Czas to daj sobie na zapoznanie się z debianem i jego wymaganiami. To będziesz wiedział jak to jest w rzeczywistości. |
Przecież nie są tajne, sam dałeś link, gdzie są podane wymagania dla desktopa:
Debian to poważna dystrybucja i wątpię, aby odbiegały od rzeczywistości. Dla mnie w pierwszej kolejności wiarygodne są wskazania wydawcy. Każdy system można zoptymalizować/okroić, ale nie o tym mówimy.
@mjab
Uruchom przeglądarkę w konsoli i otwórz tę stronę. Wklej komunikaty błędu jakie się pojawią w okienku terminala.
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
03 Feb 2012 18:42 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
To według tych wymagań zainstalowanie debiana z GNOME na tym sprzęcie jest niemożliwe.Sam to pisałeś ,że nie ma sensu instalować debiana bo się nie uda. Udajesz albo nie rozumiesz ,że chodzi o test praktyczny. Masz listę zainstalowanych pakietów u mnie na debian-squeeze. System nie jest okrojony. Zainstaluj debiana to trwa max 30 minut i nie będziesz musiał teoretyzować. Dla mnie wiarygodne jest to co sam widzę.
| Filename: |
zainstalowane-pakiety-squeeze.txt |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
18.97 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
mjab Poziom 16

|
03 Feb 2012 21:19 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
linuks - Powiedzmy, że wchodzę na www.rmf.fm i chce posłuchać online radia, albo na WP i są tam reklamy flash. Niestety u mnie są tam białe pola i tyle. Jak kliknę prawym myszy na tym polu mam info że to Flash np. v9 itd... mogę ustawić jakość i czy ma wydawać animacja dźwięk, ale nic po za tym. Po prostu białe puste pola.
Co z tym zrobić? :P
|
|
| Back to top |
|
 |
arturcieslak1 Poziom 11

|
03 Feb 2012 21:59 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Skończcie się kłócić, w ten sposób nikomu nie pomożecie. Najlepszym pomysłem będzie postawienie systemu od zera. Można też wziąć pod uwagę Gentoo (lub ew. Funtoo), trzeba będzie poświęcić trochę czasu na kompilację, ale system będzie zoptymalizowany pod posiadany sprzęt. Do tego Openbox jako menadżer okien, i IceWeasel jako zamiennik Firefoxa.
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
04 Feb 2012 05:54 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
| mjab wrote: |
| Powiedzmy, że wchodzę na www.rmf.fm i chce posłuchać online radia, albo na WP i są tam reklamy flash. |
| mjab wrote: |
| Co z tym zrobić? :P |
Do słuchania RMF wystarczy zainstalować dodatek RMFon:
http://www.rmfon.pl/aplikacje/firefox.html
Potem przy wybranej stacji nacisnąć przycisk Play:
http://www.rmfon.pl/radia#category-wszystkie
Do kompletu przyda się obsługa Javy i nowszego Flasha w Firefoxie/IceWeasel, trzeba doinstalować/zaktualizować.
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
04 Feb 2012 09:30 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Przeinstaluj
flahplugin-nonfree
Masz wersję 9 flasha a najnowsza to 11.1.102.55
Z wtyczkami do firefoxa (iceweasel) się wstrzymaj żeby nie przedobrzyć. Bez tych wtyczek będzie ok a nie ma sensu za dużo ładować na słaby sprzęt.
Wtyczki do firefoxa które powinieneś mieć to Adblockplus , noscript i ewentualnie download-helper jak chcesz na dysku multimedia zapisywać.
Po instalacji systemu wywaliłeś niepotrzebne pakiety ?
Sugeruję wywalić evolution i zainstalować lekkiego klienta poczty claws-mail lub sylpheed. Może jakiś zawiadamiacz pocztowy np gnubiff.
Pozdrawiam
Dodano po 32 [minuty]:
Streamtuner do słuchania radia polecam.
Dodano po 7 [minuty]:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 09:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
04 Feb 2012 16:55 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Akurat wtyczka do radia RMFon jest lekka i zapewnia wygodę w dostępie do kilkudziesięciu stacji, a każdy dodatek do Firefoxa można wyłączyć.
Z tym procesorem i tak nie poszalejesz, bo do jako takiej obsługi Flasha w Linuxie trzeba czegoś mocniejszego.
YouTube będzie przycinać przy filmikach w formacie powyżej 240p, a niektóre flashowe reklamy mogą przymulić nawet dużo szybszy system.
Zainstaluj coś w rodzaju Flashblocka i włączaj tylko niezbędne elementy podczas przeglądania stron.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 16:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mjab Poziom 16

|
07 Feb 2012 14:11 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Niestety nie mogę odnaleźć flahplugin-nonfree ma ktoś paczkę albo adres repetytorium? :P
|
|
| Back to top |
|
 |
linuks Poziom 22

|
07 Feb 2012 14:45 Re: Jaki LINUX dla tej platformy? |
|
|
|
Dodaj wiersz w pliku /etc/apt/sources.list
deb http://www.debian-multimedia.org/ squeeze main
Odświerz i zainstaluj flahplugin-nonfree.
|
|
| Back to top |
|
 |