FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

6p3s

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> 6p3s
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 22 Dec 2004 21:17   

6p3s

Posiadam dwie takie lampy jak w temacie i chcę sobie zrobić wzmacniacz.
Jaki transformator potrzebuję ?
Myślałem o zastosowaniu toroida 240/1V i mocy 20W. Co o tym myślicie ?
Tylko jest jeden problem ma być to wzmacniacz SE stereo i czy nie będzie problemów z nasycaniem sięrdzenia ? Czy mógłby prosić o jakiś schemat. A ha, jeszcze jedno pytanie - czy pasmo przenoszenia takiego transformatora będzie wystarczające ? Bo słyszałem że dla toroida wynosi jako transformatora głośnikowego bez przekładanych uzwojeń będzie mieściło się między 2000 - 7000 Hz czy jest to prawda ???
Back to top

jomek78
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 23 Dec 2004 12:47   

Re: 6p3s

Wrzuć temat na www.trioda.com
pozdrawiam.jomek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2004 12:47   

Back to top

kk84
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 23 Dec 2004 13:11   

Witam.

Przedmówca dobrze pisze, zasiej temat na triodzie.

Toroid ? w SE ?. Teoretycznie możliwe. Jeżeli bedzie to toroid z dwoma identycznymi uzwojeniami pierwotnymi, to wystarczy je połączyć w przeciwnych kierunkach i stała składowa nam sie skompensuje. Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie sie rdzenia. NIe mam zielonego pojecia jak to mogło działać.

Jednak w SE jestem zwolennikiem i propagatorem traf ze szczeliną powietrzną, ewentualnie proponuje wizyte na www.mkpt.pl, zakładka transformatory głośnikowe i poszukać, napewno mają trafa pod wymienioną przez Ciebie lampe, zarówno SE jak i PP.

Co do mocy trafa zasilającego - uwzględnij mizerną sprawność układów SE (okolice 16 - 22%).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2004 13:11   

Back to top

jomek78
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 23 Dec 2004 13:21   

A bifilar i jednak bez szczeliny [pełny].pozdrawiam.jomek
Back to top

staszeks
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 23 Dec 2004 13:49   

kk84 wrote:
Witam.

Przedmówca dobrze pisze, zasiej temat na triodzie.

Toroid ? w SE ?. Teoretycznie możliwe. Jeżeli bedzie to toroid z dwoma identycznymi uzwojeniami pierwotnymi, to wystarczy je połączyć w przeciwnych kierunkach i stała składowa nam się skompensuje. Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie się rdzenia. NIe mam zielonego pojecia jak to mogło działać.

Jednak w SE jestem zwolennikiem i propagatorem traf ze szczeliną powietrzną, ewentualnie proponuje wizyte na www.mkpt.pl, zakładka transformatory głośnikowe i poszukać, napewno mają trafa pod wymienioną przez Ciebie lampe, zarówno SE jak i PP.

Co do mocy trafa zasilającego - uwzględnij mizerną sprawność układów SE (okolice 16 - 22%).

czy mógłbyś podać konkretny przykład wykorzystania trafa z uzwojeniami
połączonymi przeciwnie????
Z tego tematu zawsze byłem słaby ale twój wywód mnie nie przekonuje.
przecież znosić sie będzie nie tylko składowa stała pola magnetycznego odpowiedzialna za nasycanie rdzenia ale i składowa zmienna
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2004 13:49   

Back to top

kk84
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 23 Dec 2004 14:16   

Witam.

Zgadza sie, są to rzeczy na które można w necie sie "nadziać". Jak dalej napisałem, jestem propagatorem traf ze szczeliną, wiec osobiście nie miałem przyjemności robienia takich eksperymentów.

W załączniku jest coś na kształt opisanego połączenia.

TR.JPG
 Description:
0.00
 Filesize:  63.88 KB

TR.JPG

Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 23 Dec 2004 17:01   

kk84 wrote:
W załączniku jest coś na kształt opisanego połączenia.

To nie zadziała - dla prądów przemiennych uzwojenia też są połaczone przeciw równolegle, w uzwojeniu wtórnym nic się nie wyindukuje.

Dodano po 11 [minuty]:

kk84 wrote:
Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie się rdzenia.

Zapewne był to Amplifon i któraś z konstrukcji WT* - dodatkowe uzwojenie równoważące strumień było włączone w obwód ze źródłem prądowym na mosfecie.

Warto zajrzeć na stronkę
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Burkhards-Pseudo-PP/Pseudo-PP.htm
gdzie omawiają zastosowanie traf sieciowych (115+115/12V, 30W) w roli wyjściowych - znajdziesz tam też ciekawe układy "pseudoprzeciwsobne".
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> 6p3s
Page 1 of 1
Similar topics
Pytanie o wzmacniacz na 6P3S (3)
6P3S-E zamiast 6L6 (1)
Schemat wzmacniacza SE na 6P3S (10)
Końcówka na 6P3S-E (9)
lampa 6P3S-E (2)
6P3S se (1)
TG 01 i 6P3S (1)
Transformator TS50/49 i lampy 6P3S (11)
Budowa Wzmacniacz gitarowego na 6P3S-E (29)
Wzmacniacz gitarowy na 6P3S - budowa (25)

Page generation time: 0.098 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed