| Author |
jurek.adam Poziom 22

|
08 Feb 2012 14:09 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Wentylatory stosuje się do zapewnienia odpowiedniego obiegu powietrza i to jest ich główna funkcja, a nie jedynie cisza uzyskana przez obniżenie napięcia.
Istotne jest zwłaszcza wyciągnięcie gorącego powietrza na zewnątrz. Trzeba znaleźć kompromis między ciszą i wydajnością.
Przydatność danego rozwiązania sprawdza się pod obciążeniem komputera, najlepiej dłuższym.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
17 Feb 2012 21:06 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
W koncu znalazlem czas aby wrócić do tematu i zamontowałem zasilacz, niestety jestem zawiedziony, wentylator w zasilaczu jest slyszalny, jest ciszej niz bylo ale slychac takie "trykanie".
Co do obudowy to także jestem zawiedizony, potwierdziły się opinie innych forum, farba odpada, np. jednorazowym przekreceniu śruby. Jest jeszcze jedna wada dzięki które żałuje zakupu. Podczas przykrecania zasilacza zdziwilem sie że otwory które są przeznaczone do śrubek wkrecanych w zasilacz, nie pasują do otworów które są w samym zasilaczu. Obracałem zasilacz wentyl;atorem do góry i w dół, niestety, zasilacz można przykręcić na 3 śruby, na szczęście trzyma.
aaaaa zapomniał bym dodać, kolejną rzecz dla której nie do końca polecam zakup tej obudowy, w pierwszy dzień użytkowania, potencjometr przeznaczony do regulacji obrotów wentlatorami w obudowie, odbmówił posłuszeństwa. Sprzedawca zaporponował mi oddanie ob udowy do reklamacji i oczekiwanie maks 30 dni. Międzyczasie napsiałem mail do producenta który, zaprponował wysyłkę części zamiennych ( dla mnei rozwiązanie super) niestety dopiero w marcu ponieważ nie ma teraz części :). No to by było narazie na tyle. Biorę się za bitumenboxa i dalsze próby wyciszania. Kto wie, czy nie kupie SSD :), plus wodne chłodzenie ( choć to troche lekka przesada)
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
17 Feb 2012 22:10 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Zasilacza już bardziej nie wyciszysz, chyba, że wstawisz do niego wentylator za 50 zł. Corsairy mają bardzo trwałe i wydajne wentylatory marki YateLoon, to terkotanie to charakterystyczny objaw ich pracy.
Rozstaw śrubek powinien odpowiadać standardowi ATX, jeśli tak nie jest to wskazuje na wadę fabryczną, a w takim razie możesz zwrócić obudowę. Na Twoim miejscu skorzystałbym z tego prawa skoro towar nie spełnia oczekiwań.
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
17 Feb 2012 22:16 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| KenyBDG wrote: |
W koncu znalazlem czas aby wrócić do tematu i zamontowałem zasilacz, niestety jestem zawiedziony, wentylator w zasilaczu jest slyszalny, jest ciszej niz bylo ale slychac takie "trykanie".
Co do obudowy to także jestem zawiedizony, potwierdziły się opinie innych forum, farba odpada, np. jednorazowym przekreceniu śruby. Jest jeszcze jedna wada dzięki które żałuje zakupu. Podczas przykrecania zasilacza zdziwilem sie że otwory które są przeznaczone do śrubek wkrecanych w zasilacz, nie pasują do otworów które są w samym zasilaczu. Obracałem zasilacz wentyl;atorem do góry i w dół, niestety, zasilacz można przykręcić na 3 śruby, na szczęście trzyma.
aaaaa zapomniał bym dodać, kolejną rzecz dla której nie do końca polecam zakup tej obudowy, w pierwszy dzień użytkowania, potencjometr przeznaczony do regulacji obrotów wentlatorami w obudowie, odbmówił posłuszeństwa. Sprzedawca zaporponował mi oddanie ob udowy do reklamacji i oczekiwanie maks 30 dni. Międzyczasie napsiałem mail do producenta który, zaprponował wysyłkę części zamiennych ( dla mnei rozwiązanie super) niestety dopiero w marcu ponieważ nie ma teraz części :). No to by było narazie na tyle. Biorę się za bitumenboxa i dalsze próby wyciszania. Kto wie, czy nie kupie SSD :), plus wodne chłodzenie ( choć to troche lekka przesada)
 |
Bardzo cienka blacha w tej obudowie, jednak co Antec to Antec.
Co do zasilacza to zmień na coś cichszego jak chcesz po prostu, jak Ci nie żal gwarancji to rozbierz zasilacz, zobacz co tam jest zamontowane, tj czy wiatrak na PWM czy sterowanie napięciem,
i jak to drugie to po prostu kup coś z obrotami na dzień dobry na poziomie 1000 RPM i będziesz mieć ciszej.
Zasilacz masz 500W używasz w tej chwili max 200 pewnie więc mniejsze obroty mu nie zaszkodzą.
Co do SSD to bardzo drogie rozwiązanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
17 Feb 2012 22:26 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| q-12 wrote: |
| Bardzo cienka blacha w tej obudowie, jednak co Antec to Antec. |
0,8 mm, czyli nie bardzo cienka, ale normalna. Antec ma sporo modeli, w których blacha ma właśnie taką grubość.
jak Ci nie żal gwarancji to rozbierz zasilacz, zobacz co tam jest zamontowane, tj czy wiatrak na PWM czy sterowanie napięciem,
i jak to drugie to po prostu kup coś z obrotami na dzień dobry na poziomie 1000 RPM i będziesz mieć ciszej. |
| Zasilacz masz 500W używasz w tej chwili max 200 pewnie więc mniejsze obroty mu nie zaszkodzą. |
Kolego, po raz kolejny wprowadzasz w błąd. W zasilaczach nie zmienia się wentylatorów na mniej wydajne, a ten YateLoon nie bez powodu ma przerób 88 CFM. Regulacja obrotów odbywa się za pomocą termostatu. Cichy odpowiednik, to wydatek od 50 zł w górę. Moim zdaniem raczej nie warto, bo oprócz kosztów dochodzi utrata gwarancji, chyba, że nie ma plomb.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2012 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
17 Feb 2012 22:36 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| jurek.adam wrote: |
Co do zasilacza to zmień na coś cichszego jak chcesz po prostu, jak Ci nie żal gwarancji to rozbierz zasilacz, zobacz co tam jest zamontowane, tj czy wiatrak na PWM czy sterowanie napięciem,
i jak to drugie to po prostu kup coś z obrotami na dzień dobry na poziomie 1000 RPM i będziesz mieć ciszej. |
Kolego, po raz kolejny wprowadzasz w błąd. W zasilaczach nie zmienia się wentylatorów na mniej wydajne, a ten YateLoon nie bez powodu ma przerób 88 CFM. Regulacja obrotów odbywa się za pomocą termostatu.
Cichy odpowiednik, to wydatek od 50 zł w górę. Moim zdaniem raczej nie warto, bo oprócz kosztów dochodzi utrata gwarancji, chyba, że nie ma plomb. |
Dlaczego się nie zmienia,
kolega pisze jak wyrocznia - nie zmienia się i koniec, żadnej argumentacji.
Jak kolega KenyBDG chce mieć ciszej to jak najbardziej powinien zmienić.
Co się może stać złego?
Jak zasilacz będzie się przegrzewać - co jest raczej niemożliwe przy SPOWOLNIONYM a nie wyłączonym wiatraku i poborze do 200W (podejrzewam że może być więcej) przy tym zestawie - to komputer się wyłączy, zabezpieczania przeciwko przegrzaniu to raczej norma przy lepszych konstrukcjach.
Wniosek jest jeden - najlepiej sprawdzić a nie prorokować że tak się nie robi i koniec,
Alternatywą jest kupno nowego cichszego zasilacza, ale IMHO po co? lepiej pokombinować z tym co się mam, szczególnie że zasilacze Corsair sroce spod ogona nie wypadają i jest na czym modować.
Dziwi mnie takie podejście się nie robi, procesorów też się powinno nie podkręcać? na czerwonym świetle też nie przechodzić? co jeszcze?, po to się ma głowę żeby samemu decydować (i znać ewentualne konsekwencje) a nie niczego nie próbować.
Porady żywcem z serii `nie chodź tak szybko w tych butach bo one nie są przystosowane do tej prędkości i będziesz w nich chodzić 3 lata a nie 15`...
PS. A jak wiatrak terkocze to ja musowo bym go wymienił na nieterkoczący - dowolny wiatrak z łożyskiem FDB będzie cichszy i lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
17 Feb 2012 22:39 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Raportowałem Twoje posty, bo udzielasz porad, które mogą zaszkodzić. Widzę też, że tłumaczenia do Ciebie nie trafiają.
Ze swoim sprzętem możesz sobie wyczyniać co chcesz, ale trzeba mieć minimum wiedzy i odpowiedzialności przy doradzaniu innym.
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
17 Feb 2012 22:42 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Raportowałem Twoje posty, bo udzielasz porad, które mogą zaszkodzić. Widzę też, że tłumaczenia do Ciebie nie trafiają.
Ze swoim sprzętem możesz sobie wyczyniać co chcesz, ale trzeba mieć minimum wiedzy i odpowiedzialności przy doradzaniu innym. |
Spytałem co może stać się złego przy zmianie wiatraka, skoro nie potrafisz prowadzić dalszej logicznej argumentacji a jedynie raportować to pozdrawiam.
Co do porad to stosuję jest od ponad 5 lata u siebie i u znajomych i rodziny i wszystko działa cicho i stabilnie.
EDIT do posta poniżej
Corsair (lub dostawca np Delta) zaprojektował ten zasilacz do pracy przy mocy do 500W i przy montażu u góry obudowy,
a skoro obciążenie jest mniejsze, i na dodatek mamy zysk z zamontowania zasilacza w chłodniejszej części obudowy, czyli na dole to jest pole do modowania i zmniejszenia prędkości wiatraka, proste i logiczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
17 Feb 2012 22:54 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Spytałem co może stać się złego przy zmianie wiatraka, |
Po pierwsze wentylatora, a po drugie już o tym pisałem wcześniej. Jak chce się poprawiać po inżynierach Corsaira, to nie powinno się stawiać pytań zdradzających elementarny brak wiedzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karaczan Poziom 22

|
17 Feb 2012 22:58 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Po to sie stosuje wydajne wentylatory w zasilaczach by je dobrze schlodzic.
Mocne zasilacze sie grzeja, zmniejszajac im przeplyw powietrza zwiekszasz temperature podzespolow. Teoretycznie to nie szkodzi, ale powiedz to np kondensatorom, ktore beda duzo krocej trzymaly swoje parametry.
Jednym slowem zmniejszasz zywotnosc sprzetu.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
17 Feb 2012 23:04 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Rozstaw śrubek powinien odpowiadać standardowi ATX, jeśli tak nie jest to wskazuje na wadę fabryczną, a w takim razie możesz zwrócić obudowę. Na Twoim miejscu skorzystałbym z tego prawa skoro towar nie spełnia oczekiwań. |
Chyba tak zrobie, nie jestem zadowolony z tej obudowy, mysle ze obudowa za 300 zł nie powinna mieć takich mankamentów. Szkoda że wspierając polskie produkcje jestem poraz kolejny zawiedziony :)
Jeśli sprzedawaca przymie obudowe, to chyba zakupie to:
http://www.corsair.com/pc-cases/carbide-series-pc-case/carbide-series-400r-mid-tower-case.html
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
17 Feb 2012 23:09 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Powołaj się na niezgodność towaru z umową, sprzedawca nie ma prawa odmówić zwrotu. Kupiłeś obudowę ATX i ma spełniać taki standard, a mocowanie na 3 śrubkach w obudowie za kilkaset zł, to lekka przesada. Wada i tyle, jakiś felerny egzemplarz dostałeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2012 23:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
17 Feb 2012 23:13 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Karaczan wrote: |
Po to sie stosuje wydajne wentylatory w zasilaczach by je dobrze schlodzic.
Mocne zasilacze sie grzeja, zmniejszajac im przeplyw powietrza zwiekszasz temperature podzespolow. Teoretycznie to nie szkodzi, ale powiedz to np kondensatorom, ktore beda duzo krocej trzymaly swoje parametry.
Jednym slowem zmniejszasz zywotnosc sprzetu. |
Tylko pytanie o ile, bo przy podkręcaniu tez zmniejszasz, a jednak jakoś nie jest to odczuwalne.
Zestaw w temacie nie jest prądożerny, oszczędny procesor, jedna grafika, w obudowie jest chłodno, a zasilacz na dodatek nie jest zamontowany u góry obudowy tylko na dole i ma chłodniej niż w standardzie ATX.
Obudowa jest bardzo dziurawa - pamiętaj - im więcej dziur tym głośniej,
polecam Angielską stronkę Silent PC Review i tam poszukanie jakichś cichych rekomendacji.
Ja polecałbym Anteca P182/182 lub P193 jak chcesz poszaleć.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
17 Feb 2012 23:44 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Jakoś ten Antec nie przekonuje mnie ...głownie chodzi o wyglad :), sprobuje z tym corsair
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
18 Feb 2012 01:09 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Jakoś ten Antec nie przekonuje mnie ...głownie chodzi o wyglad :), sprobuje z tym corsair |
Mi się ten ascetyczny design spodobał, bez żadnych udziwnień, świecideł i dziur.
No i jest jak być powinno, cicho i chłodno.
Jeszcze raz Ci SPCR polecę do przejrzenia, i jest jeszcze Polska strona, bodajrze silentworks też.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2012 01:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jurek.adam Poziom 22

|
18 Feb 2012 10:03 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Corsair (lub dostawca np Delta) zaprojektował ten zasilacz do pracy przy mocy do 500W i przy montażu u góry obudowy |
Ten zasilacz jest w standardzie ATX.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
18 Feb 2012 12:00 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Corsair (lub dostawca np Delta) zaprojektował ten zasilacz do pracy przy mocy do 500W i przy montażu u góry obudowy |
Ten zasilacz jest w standardzie ATX. |
Zwrócę tą obudowę, lecz musze przygotować odpowiednie pismo które wyślę do sprzedawcy na mailem, tak aby za wiele nie dyskutować, musze poszukać pewne paragrafy które jasno mówią o sprzecie niezgodnym z umową.
Jeśli chodzi o wyciszenie całego sprzętu, to muszę jeszcze zakupić panel dzieki któremu będę mógł regulować obrotami lub wyłączać wentylatory. Oczywiste jest że jeśli nie gram to wentylatory pomocnicze mogą być wyłączone, jeśli odpalę gre to mogę uruchomić wentylatory.
Stronka SPCR jest bardzo przydatna, bardzo dużo informacji :). Dzięki\
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
22 Feb 2012 16:10 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Więc, posiedziałem troche nad kompem przez weekend, pomęczyłem go i doszedłem do wniosków iz przy konfiguracji która posiadam ( procesor, płyta, grafika) nie potrzebuje wentylatorów które sa zainstalwoane w obudowie. W moim przypadku wystarczy założyć, cichy nawet niezbyt wydajny wentylator na karcie graficznej. Podłączyłem 3 wentylatory w obudwie, właczyłem dwa filmy w HD, jeden skompresowany ( 8Gb) drugi nie ( 25Gb) do tego włączyłem gre Fifa 12 ( mecz w deszczu) i odpaliłem pakowanie katalogu 100 Gb. Obciązenie procesora 100 % ( wszytskie rdzenie). Wszystkie wentyaltory zaczeły wyć. Karta graficzna doszła do 76 °C, Procesor 56 °C, Płyta Główna 55 °C. Oczywiśce w pewnym momencie komputer zawisił się. Założyłem mały wentylator na karte graficzna i temp na GPU wyniosła 55 °C w stresie, dodm że wyłączyłem wszystkie wentylatory w obudowe, w moim przypadku rachunke jest prosty, wystarczyzał założyć mały cichy wentlator na radiatorze. Z mat wygłuszających rezygnuje, ponieważ moja obudowa jest jak sitko, więc nie było by sensu ją oklejać. Postaram się jeszcze wyciszyć dysk, tylko nie wiem gdzie kupić materiały, mimo tego i tak kupie SSD, ale jeszcz nie wiem czy teraz czy poczdekać na lepsze czasy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
22 Feb 2012 17:24 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Poczekaj z takim testem godzinkę czy dwie. Zobaczysz jaki piekarnik w środku będzie. Obciążenie grą Fifa to żadne obciążenie. Furmark + Lynx przykładowo i będziesz mógł smażyć jajka na blachach.
Pamiętaj, że teraz w pokoju masz może 20 - 23 stopnie, a latem będzie duuuuużo cieplej. Zamontuj lepiej te wentylatory to i wentylatory na GPU i CPU tak wyć nie będą.
|
|
| Back to top |
|
 |
q-12 Poziom 7

|
22 Feb 2012 17:46 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
| Więc, posiedziałem troche nad kompem przez weekend, |
Mały wentylator na GPU nie będzie cichy, lepsza chyba niskoobrotowa 12tka, albo coś na PWM podpięte do płyty. Większe wiatraki na wyższych obrotach też hałasują - ale dają niższy dźwięk i przyjemniej to dla ucha brzmi.
Co do obciążania to zgadzam się, Fifa aż tak nie obciąża, jak chcesz sprawdzić stabilność to puść jakiegoś Orhosa czy inny cud i wtedy będziesz mieć pewność.
Niskoobrotowy wentylator do wdmuchiwania i wydmuchiwania musi być, pamiętaj że będzie lato i musisz mieć zapas chłodzenia.
Poza tym to jest tylko pozorne wyciszenie wywalenie tych wiatraków - przez ich brak środek się bardziej grzeje i wiatraki bardziej hałasują.
Co do bitumenboxa to sprawa prosta, maty APP na allegro masz a CDROM zdobyć nie sztuka.
Dodano po 14 [minuty]:
| daavid117 wrote: |
| Analogicznie nie powinno się tez pisać 8-)er tylko Schładzacz. |
To wcale nie jest analogiczne. Cooler po angielsku to schładzacz i zapożyczenia od dawna są stosowane dla przejrzystości wypowiedzi. Wiatrak to po prostu wiatrak, taki na polu, przy domu. |
Tak, wentylator jest poprawnie, ale z drugiej strony:
googlefight (google.pl)
wiatrak - Około 739,000 wyników
vs
wentylator - Około 1,100,000 wyników
Zamiast się semantyką zajmować wystarczy byś przyswoił sobie treść pkt 3.1.13. Regulaminu. [M]
|
|
| Back to top |
|
 |
Kosa1337 Poziom 20

|
22 Feb 2012 18:10 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Szkoda tracić gwar i rozkręcać zasilacz ale jeśli byś chciał to można wstawić diode zenera i zrobić z niego półpasywny zasilacz. Proponuje ci założyć 3 wentylatory 120/140mm przód tył i karta graf i wszystkie podłączyć na sztywno na 5V (przy mniej raczej nie wystartują) i nawet ich nie usłyszysz.
|
|
| Back to top |
|
 |
KenyBDG Poziom 11

|
09 Mar 2012 23:40 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
a więc .... moge zacząc robić małe podsumowanie, choć nie wiem czy to już koniec wyciszania komputera.
W celu wyciszenia wymieniłem obudowę, dzięki której słychać ciszej dysk twardy ( koszt 300 zł). Według zaleceń wymieniłem także zasilacz, niestety zawiodłem się, myślałem że kompletnie nie będize słychać wentylatora w zasilaczu, myliłem się .....słychać. Wentylatory w obudowie są głośne więc podłączyłem je do 5V, praktycznie ich nie czuć, wiec nie ma sensu aby się kreciły.
Według mnie nie ma kompletnie cichych wentylatorów, sama praca nie jest słyszalna, słyszalny jest tylko podmuch. Więc wyłączyłem wszystkei wentylatory i założyłem jeden na karcie. W tej chwili jest akceptowalnie cicho, ale nie jest to to czego oczeikiwalem wydając 600 zł. W sumie nie ma co narzekać, dzięki temu mam nowy dobry zasilacz (podobno) no i obudowę, ładną ale nie dobrą ( o jej minusach pisałem w poprzednich postach. Postanowiłem że zrobie tak, podłącze te wszystkei wentylatory ( 5szt.) do czegoś takiego:
http://www.scythe-eu.com/en/products/pc-accessory/kaze-server-525.html, i jak będe grał to odpale wszystkie wentylatory a jak nie to zostanie ten tylko na procku i w zasilaczu ( o ile go nie sprzedam).
aa zapomniałem dodać iż zamierzam kupić dysk SSD i zamkne temat wyciszania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Joker. Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
Karaczan Poziom 22

|
12 Mar 2012 00:30 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Scythe Orochi jest chyba potezniejsze, zajmujac podobna ilosc miejsca w obudowie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
t.luk Poziom 13

|
03 Apr 2012 11:51 Re: Wyciszenie komputera, dobór odpowiednich komponentów |
|
|
|
Totalny przerost formy nad treścią ;/ Problematyczny montaż, utrudniony dostęp do większości elementów na płycie a wydajność na poziomie tańszych i bardziej kompaktowych coolerów CPU...
|
|
| Back to top |
|
 |