| Author |
trans-serwis Poziom 23

|
07 Feb 2012 21:08 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| daga1106 wrote: |
| a w tym filtrze będzie zamarznięte paliwo, |
To nie odpalisz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
07 Feb 2012 21:19 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| trans-serwis wrote: |
| Zico63 wrote: |
| ŻADNA WODA na takich temperaturach |
Możesz racjonalnie wyjaśnić dlaczego tak ostro krzyczysz Żadna woda. Co zaszkodzi że poleje filtr gorącą wodą. |
Bo co prawda MOŻE rozmrozi się filtr paliwa, jednak spływająca i natychmiast zamarzająca woda, dostająca się do innych, nie związanych ze sprawą urządzeń - może poczynić dalsze szkody (znów "może", ale lepiej tak ostrożnie, niż nonszalancko radzić ryzykowne zachowania).
|
|
| Back to top |
|
 |
dzul Poziom 12

|
07 Feb 2012 21:41 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
jak w tym filtrze, bedzie poteżnie zamarzniete paliwo to może powodować szkody, ale filtr musiałby być naprawde porządnie zapchany, ponieważ z niego zasysa pompa, a pompa nie powinna pracować na "sucho", bo może się zatrzeć. FIltr paliwa można odmrozić opalarką, ale trzeba być ostrożnym. Można go wykręcić i w domu ogrzac i zalać nowym ON. Ale nie każdy filtr łatwo się ściąga. Pomysł z gorącą wodą dosyć dobry. Musisz mieć jej dużo i zalać filtr, pompe paliwa i przewody, a nawet wtryski, bardzo powoli. Ktoś się wypowiedział że można zalac jakieś układy i może im zaszkodzić. Moje pytanie brzmi: co ty fanzolisz co znajduje sie pod filtrem paliwa? osłone zalejesz? Ktoś zwrócił uwage, ze przekrecasz kluczyk dopiero po rozłączeniu przekaźnika. Pytam co w tym złego? przecież wtedy świece są najlepiej nagrzane. Koleżanko też borykam się z takim problemem jak Ty. Szkoda, ze nie moge obejrzeć filmiku, który wysłałaś, bo mam za słabego neta. Paliwo owszem mozna by spuścić i nowe by pomogło, tylko czy układ zdąrzy się odpowietrzyć zanim odpalisz. Wiesz jak odpowietrzyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
07 Feb 2012 21:56 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| dzul wrote: |
| jak w tym filtrze, bedzie poteżnie zamarzniete paliwo to może powodować szkody, ale filtr musiałby być naprawde porządnie zapchany, ponieważ z niego zasysa pompa, a pompa nie powinna pracować na "sucho", bo może się zatrzeć. FIltr paliwa można odmrozić opalarką, ale trzeba być ostrożnym. Można go wykręcić i w domu ogrzac i zalać nowym ON. Ale nie każdy filtr łatwo się ściąga. Pomysł z gorącą wodą dosyć dobry. Musisz mieć jej dużo i zalać filtr, pompe paliwa i przewody, a nawet wtryski, bardzo powoli. Ktoś się wypowiedział że można zalac jakieś układy i może im zaszkodzić. Moje pytanie brzmi: co ty fanzolisz co znajduje sie pod filtrem paliwa? osłone zalejesz? Ktoś zwrócił uwage, ze przekrecasz kluczyk dopiero po rozłączeniu przekaźnika. Pytam co w tym złego? przecież wtedy świece są najlepiej nagrzane. Koleżanko też borykam się z takim problemem jak Ty. Szkoda, ze nie moge obejrzeć filmiku, który wysłałaś, bo mam za słabego neta. Paliwo owszem mozna by spuścić i nowe by pomogło, tylko czy układ zdąrzy się odpowietrzyć zanim odpalisz. Wiesz jak odpowietrzyć? |
Nie mam bladego pojęcia, z odkręceniem filtra dam radę ale jak odpowietrzyć nie wiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzul Poziom 12

|
07 Feb 2012 22:07 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Powinien być gdzieś zawór odpowietrzający, nie wiem czy masz pompke ręczną pod maską. Myślę, że znajdzie się jakiś szczęśliwy posiadacz golfa, który ci powie jak odpowietrzyć układ, zanim zaczniesz kręcić rozrusznikiem. W ogóle sprawdzałaś czy paliwo idzie na przewody wtryskowe?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2012 22:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
07 Feb 2012 22:16 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| Ktoś się wypowiedział że można zalac jakieś układy i może im zaszkodzić. Moje pytanie brzmi: co ty fanzolisz co znajduje sie pod filtrem paliwa? |
Od sygnałów dźwiekowych (pod fitrem, we wnęce koła) po alternator jak się "uda" - dobra, nie ważne.
Natomiast procedura odpowietrzania Golfa 3 Diesla wymaga jedynie (no właśnie: "jedynie") znakomitego akumulatora. Kręcimy rozrusznikiem 10 do 15 sekund z pedałem gazu wciśnietym DO PODŁOGI. Gdy nie zapali, odczekujemy kilkadziesiąt sekund i znów to samo. Nie ma zaworu specjalnie do odpowietrzania.
|
|
| Back to top |
|
 |
trans-serwis Poziom 23

|
07 Feb 2012 22:25 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| ale lepiej tak ostrożnie, niż nonszalancko radzić ryzykowne zachowania). |
Jestem daleki od nonszalancji i ryzykownych porad. Jednak sądzę że nie wiesz gdzie jest umiejscowiony filtr paliwa w Golfie 3.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
07 Feb 2012 22:30 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Wiem, sam mam 1Z; na prawym nadkolu, koło mocowania kolumny zawieszenia. I tak jest fabrycznie. Jednak spotykałem przykręcane w różnych miejscach, pomysłowość Polaków jest spora. Stąd me zastrzeżenia.
By odmrozić filtr na mrozie, trzeba lać konkretnie, więc i polać się gdzieś może :D
Ale czy to takie krytycznie ważne, by poświęcić temu tyle postów - jak da się ciurkiem polewać, można polewać - niech i tak będzie!
-------------------------------------------------------
Piszę tutaj, odpowiadając na post poniżej, bo bez sensu jest nabijać kolejne o tym posty.
Pisałem dużymi literami i wytłuszczonym drukiem by nie umknęła ta moja uwaga w gąszczu literek (zdarza się :D ), a tak wyraźnie to zaznaczyłem, bo tej metody nie używam, nie lubię i nie polecam. Takie jest MOJE zdanie.
Wolę technologię "suchą" w takich wypadkach; co nie oznacza, że właściciel(ka) nie może użyć wody.
Może przeczytać nasze za i przeciw, może wybrać.
A tak na marginesie: we wtorek autko może samo odpali, będzie ok. -5°C - to i ropa popuści i sprawa stanie się bezprzedmiotowa.
Pozostaną te nadal zagadkowe spadki napięcia.
Kolego Robokop - wielki dzięki, wiedziałem, że czegoś mi brak: zapomniałem o pasku rozrządu!
|
|
| Back to top |
|
 |
trans-serwis Poziom 23

|
07 Feb 2012 22:44 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| Ale czy to takie krytycznie ważne, |
No dla ciebie chyba było ważne skoro pisałeś wytłuszczonum drukiem dużymi literami ŻADNA WODA.
Ja uważam że dziwczyna poleje filtr gorącą wodą i jeżeli rzeczywiście scięło jej paliwo to odpali.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
07 Feb 2012 22:51 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
W
Ale czy to takie krytycznie ważne, by poświęcić temu tyle postów - jak da się ciurkiem polewać, można polewać - niech i tak będzie! |
Dopóki nie okaże się że naleciało na rozrząd i zrobił się tam sopel. Suszarka do włosów jest dużo bardziej na miejscu.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzul Poziom 12

|
08 Feb 2012 03:27 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Jeżeli, jest taka obawa przed zalaniem "sygnałów dźwiękowych", czy też alternatorem, można w sprytny sposób zakryć je folią, czy czymś innym. Co prawda na alternator już lepiej uważać i nikt nie każe lać wiadrami. Co do zrobienia się sopla na rozrządzie. to nie ma on obudowy? Czy sopel lodu jest az tak twardy, ze zdąrzy nabroić zanim się rozkruszy? Ja lałem syto po pompie i przewodach od wtrysków, filtrze, poleciało po świecach i autko mi odpalilo. Problem bedzie z aku, bo może nie wystarczyć mocy do odpowietrzenia. W lato bywa z tym problem, w zime może nie być tak kolorowo. Jak aku padnie przed odpowietrzeniem, to na nic zda się ta gorąca woda, przy tych mrozach.
Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:
Mam jeszcze jedną uwage. Mówiłaś o problemach z elektryką. Zanim będziesz kombinować z zamarznietym paliwem, bo jeszcze nie dałaś dowodu na to, że wina stoi po stronie paliwa. Najpierw sprawdź czy silnik dostaje jakiekolwiek paliwo, czy pompa w ogóle pracuje. poluzuj przewód od wtrysku (wystarczy jeden) I zakręć wdeptując gaz w podłoge(powinien ci ktoś pomóc, jedna osoba kręci, druga patrzy), Powinno pojawić się paliwo, mimo wszystko. jeżeli jest zamarznięte, to nie bedzie to taka dawka jaka powinna. Jeżeli wcale to pompa może nie podawać i wtedy należy sprawdzić elektrozawór. Jak jednak zacznie się lać, a nie tryskać, to problem tkwi w paliwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
08 Feb 2012 20:00 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Witam, założyłam naładowany akumulator i stosując się do Waszych wskazówek odpalałam zaraz po zniknięciu kontrolki świecy. Reakcja była taka że zaczął się trząść tak jakby miał załapać i nic spróbowałam jeszcze kilka razy i dałam spokój. Co do tych spadków napięcia - opadający wskaźnik paliwa i to jak się kontrolki zapalały - nie było już tego zjawiska. Co jeszcze zauważyłam - nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale klema przy minusie jest jakby nie do końca zaciśnięta choć skręcona na maksa. Co do sprawdzenia czy paliwo jest zamarznięte w przewodzie - to nie podjęłam się sprawdzenia, bo żeby to odkręcić to dla mnie trochę ryzykowne. No i w zasadzie dalej jestem w punkcie wyjścia. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
dzul Poziom 12

|
08 Feb 2012 20:44 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Czyli odpalałaś zaraz po zniknieciu kontrolki świec? co jeszcze stosowałaś? podgrzałaś coś, zrobiłaś cokolwiek innego prócz naładowania aku? Wydaje mi się, ze to jak odpalałaś wcześniej jest bardziej na miejcu, czyli po pyknieciu przkeaźnika. Ile razy zagrzałaś świece? To, że prawie załapał to dobry znak, czyli dostaje paliwo. Gdyby ktoś psiknoł plakiem w kolektor pewnie by załapał. Przeczyść klemy szczotką drucianą. Podłącz naładowany aku, zagrzej świece 3x i próbuj odpalić, jakby ktoś trysnoł plakiem to mogłoby pomóc. Temperatura wzrostła w ostatnich dniach, więc zaczoł łapać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 20:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
08 Feb 2012 20:52 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| Czyli odpalałaś zaraz po zniknieciu kontrolki świec? co jeszcze stosowałaś? podgrzałaś coś, zrobiłaś cokolwiek innego prócz naładowania aku? Wydaje mi się, ze to jak odpalałaś wcześniej jest bardziej na miejcu, czyli po pyknieciu przkeaźnika. Ile razy zagrzałaś świece? To, że prawie załapał to dobry znak, czyli dostaje paliwo. Gdyby ktoś psiknoł plakiem w kolektor pewnie by załapał. Przeczyść klemy szczotką drucianą. Podłącz naładowany aku, zagrzej świece 3x i próbuj odpalić, jakby ktoś trysnoł plakiem to mogłoby pomóc. Temperatura wzrostła w ostatnich dniach, więc zaczoł łapać. |
Oprócz naładowania akumulatora rano dolałam 5L zimowego paliwa i dodałam depresatora czy jakoś tak. Co do świec to tak, odpalałam zaraz po zgaszeniu kontrolki. Nic nie nagrzewałam więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 20:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
08 Feb 2012 21:57 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
| ale klema przy minusie jest jakby nie do końca zaciśnięta choć skręcona na maksa. |
To częste zjawiska w starszych klemach. Jeśli mimo skręcenia na maksa można ją (klemę) ruszyć na boki, obrócić - są dwa wyjścia:
* Między wypust (słupek, biegun) akumulatora podłożyć nawet aluminiową folię z czekolady, ale lepsza jest trudna do dostania cieniutka folia miedziana.
* piłką do metalu wypiłować ponownie szczelinę klemy, gdzie ściska ją śruba tak, by klema mogła bardziej "czule" objąć zacisk akumulatora; naturalnie po wyjęciu tm będącej śruby.
To "trzęsienie" to, jak Kolega Dzul pisze, oznaka że "już by chciał" i nie brakuje mu wiele.
| założyłam naładowany akumulator |
No, tu to jestem zdziwiony: Tylko tego mu brakowało? Ja wiem, że było mnóstwo prób i TERAZ miał prawo być słaby, lecz jako "słaby" widocznie także go sprzedali. Gdzie jest kontrola przedsprzedażna? Rozumiem, że Bosch'e nie schodzą tak szybko (cena), lecz przecież akumulator nawet nieużywany należy okresowo kontrolować i doładowywać - tu Koleżanka może mieć spore pretensje do punktu sprzedaży!
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
08 Feb 2012 22:08 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
zapomniałam o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy, auto stoi już około 7 dni a pod nim na wysokości silnika mokra plama i tak poziom oleju ok, nie wiem czy to możliwe żeby to był płyn chłodzący bo ostatnio bardzo mi go ubywało...
Dodano po 3 [minuty]:
Czy moge doładować jeszcze aku? Wczoraj ładowałam około 9h
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
08 Feb 2012 22:53 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Akumulator mżna doładować, przecież dziś znów był "męczony"
Co do plamy, można sprawdzić czy to płyn czy olej: niestety, trzeba potrzeć plamę palcem i sprawdzić jak pachnie: olejem jak z miarki oleju, płynem chłodniczym czy płynem hamulcowym.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzul Poziom 12

|
09 Feb 2012 00:38 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Nie powinnaś dolewać depresatoru, jeżeli nie ogrzałaś baku. Klemy nie są drogie i łatwo wymienić. Jak masz dowód zakupu daj aku na gwarancje, najlepiej zmierz jego napięcie. Skoro ubywa ci płynu to i może być płyn, przecierz ci nie wyparuje. Co do nagrzewania świec wydaje mi się, ze to jak to robiłaś wcześniej tzn do pyknięcia przekaźnika jet bardziej odpowiednie na mrozy. Depresator po fakcie nie pomoże, tylko przed wystąpieniem usterki.
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
11 Feb 2012 12:50 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
ponownie doładowałam akumulator i dziś próbowałam jeszcze raz.Po pierwszym włączeniu zapłonu kontrolka świecy tylko mi mignęła wyłączyłam zapłon spróbowałam jeszcze raz tym razem było normalnie nagrzałam świece kilka razy i wzięłam na rozruch nie działo się nic, nie trzęsło, żadnej reakcji. Także pozostawiam ten problem bo nic nie wskóram, czekam aż się znacznie ociepli i zobaczymy..
Dziękuję wszystkim za rady poinformuję jak problem będzie rozwiązany. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
daga1106 Poziom 8

|
13 Feb 2012 13:37 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Witam, Paliwo było w porządku przyczyną całego zamieszania jest rozrusznik. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
13 Feb 2012 15:27 Re: nie odpala vw golf 3 1.9 d |
|
|
|
Ufff, tyle działań, a tak prozaiczna usterka.
No cóż, w ekstremalnych warunkach jedna usterka powoduje lawinowe kłopoty. Cieszę się, że Koleżanka jest już u celu! Pozdrawiam i dużo radości z uruchomionego Golfa!
|
|
| Back to top |
|
 |