Posiadam wyświetlacz graficzny taki jak w linku :Link . Chcę go obsługiwać za pomocą biblioteki bascoma : "glcdKS108-192x64.lbx ". Jednak kompletnie nie wiem jak skonfigurować wyprowadzenia wyświetlacza. Całość ma być obsługiwana przez ATmege32.
Jeśli tak skonfiguruje wyświetlacz, to pojawia się błąd:
$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000
$lib "glcdKS108-192x64.lbx "
Config Graphlcd = 192 * 64 , Dataport = Portd , Controlport = Portc , Ce = 6 , Ce2 = 5 , Ce3 = 4 , Cd = 2 , Rd = 1 , Enable = 0 , Reset = 3,
'ce ==>CS1
'ce2==>CS2
'CE3==>CS3
'CD==>RS
'RD==>R/W
'ENABLE==>E
'RESET==>RST
A jak zamienię "192x64" na "192x64sed" wtedy program się kompiluje, jednak wyświetlacz dalej nie reaguje.
Może ktoś miał ten sam problem i pomoże w rozwiązaniu mojego.
Pozdrawiam
Pjawiły sie postępy :D, wyświetlacz zaczął wreszcie ze mną rozmawiać..
konfiguracja wyświetlacza wygląda następująco :
$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000
$lib "glcdKS108-192x64.lbx "
'$lib "glcdks108.lbx"
Config Graphlcd = 192 * 64sed , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 0 , Ce2 = 1 , Ce3 = 2 , Cd = 5 , Rd = 4 , Reset = 6 , Enable = 3
Cls
'*******************
'*******************
'ce ==>CS1
'ce2==>CS2
'CE3==>CS3
'CD==>RS
'RD==>R/W
'ENABLE==>E
'RESET==>RST
'******************
'******************
Setfont Font8x8tt
$include "font8x8TT.font"
Locate 1 , 1
Lcd "moze chociaz teraz"
Do
Loop
End
Jednak nie ma róży bez kolców ;P, przy wyświetlaniu tekstu, na pierwszej części wyświetlacza tekst pojawia się na normalnej zadanej pozycji, jednak na kolejnych dwóch częściach wyświetla się na samym dole.... czy ma ktoś może jakąś teorię do tego zjawiska??
No i po krótkiej zabawie z wyświetlaczem, okazało się również że funkcja "Showpic x,y,label" nie działa zbyt rewelacyjnie. Można powiedzieć że nie działa wcale ;/...
Wszystko zaczęło działać ;D ;D ;D dlatego temat już zamknięty ;]