| Author |
8850 Poziom 17

|
02 Feb 2012 22:32 Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
netbook 12" Eee PC 1201NL kupiony bez systemu operacyjnego. 4GB RAM i 500 GB HDD sata bez napędu DVD
Przy próbie instalacji windows7 z servicepack1 z pendrive 8GB uruchamia się ładnie instalator win7, rozpoczyna pracę i nagle staje i informuje:
| Code: |
"Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji cd/dvd itd."
|
- Instalowałem sterowniki SATA ze strony asusa, niestety to nic nie pomogło. W biosie przestawione dysk SATA -> IDE (nie ma opcji ahci), "quiet boot -> wyłaczony".
- Próbowałem instalować z USB z lewej strony laptopa i z prawej. nic nie pomogło, no ale tu wszystkie porty są chyba usb 2.0
- Próbowałem instalować windowsxp z service pack3 na USB -> bluescreen - pada.
- Próbowałem inną przerobioną ilite wersję windowsXP ze specjalnymi sterownikami SATA - nic, bluescreen
- Spróbowałem innych pendrive z 1 GB, 8 GB, 16 GB, to samo - nie instaluje się
- Linuksy (2 dystrybucje) bez problemu widzą dysk, dzielą na partycję, instalują się.
- Wgrany najnowszy bios - pomoc techniczna asus polska nie jest w stanie pomóc
O co chodzi? Przekopałem fora i google, nic nie pomaga... Proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2012 22:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
askr Poziom 22

|
02 Feb 2012 23:19 Re: Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
Po pierwsz, skad windows? Legalna kopia? Czy niewiadomo co z torrentow?
Po drugie - jak przgotowales pendriva?
Po 3 - wlacz w bios tryb sata, generalnie wlacz wszystko, Win7 radzi sobie z tym bez problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
8850 Poziom 17

|
02 Feb 2012 23:26 Re: Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
Po pierwsze: Systemy windows legalne od 2 kolegów i z firmy (laptop firmowy). Jeden z nich sam sobie przygotował programem nlite sterowniki sata
po drugie: pendrivy były przygotowany przez rózne programy bezpłatne: wintoflash, usbmultiboot10, winnttobootic
po trzecie: w biosie jest tylko tryb sata jako ide. Właczone wszystko. Dodatkowo bios też przywracany do domyślnych ustawień.
Po czwarte: ani windows7 ani xp nie dają się zainstalować, linuksy z tych pendrive bez problemów dają się instlować, iso ratunkowe linuksowe także
I nadal nie działa. KIlkadziesiąt godzin spędzone na szukaniu, konfiguracji, instalowaniu. Wg. mnie albo windows7 jest skopany (bo to wersja z SP1 - bo co szef to kupywał?) albo windowsXP ma nieodpowiednie sterowniki SATA, albo w biosie jest coś nie tak. Innej opcji raczej nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2012 23:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
askr Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
8850 Poziom 17

|
03 Feb 2012 13:49 Re: Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
| askr wrote: |
| http://windows7.pl/aktualnosci/latwiejsza-instalacja-windows-7-z-pendrive.html |
Program został zdjęty ze strony microsoftu bo naruszał umowy licencyjne gpl.
Sami sobie strzelili w kolano i skopiowali kod z open source.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 13:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zerolinux Poziom 9

|
03 Feb 2012 14:44 Re: Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
Podłącz do tego netbooka zewnętrzny napęd DVD na usb i wtedy instalacja się powiedzie.
A napęd i tak pewnie się przyda na przyszłość :)
|
|
| Back to top |
|
 |
8850 Poziom 17

|
04 Feb 2012 11:58 Re: Netbook EEEPC - nie da się zainstalować systemu operacyjnego. Dlaczego? |
|
|
|
Windowsy nie wykrywaja dysku twardego tutaj jest problem, bo nie widzą gdzie mogą zainstalować... :(
|
|
| Back to top |
|
 |