| Author |
M-Zalew Poziom 8

|
03 Feb 2012 10:07 Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Mam do rozkręcenia takie radyjko. Odkręciłem wszystkie śrubki, lecz niestety ostatnia z nich już nie chce się odkręcić, bo kształt krzyżakowy na górnej części śrubki rozkruszył się i odkształcił się - teraz jest to taka okrągła dziura. :/
Pytanie: co mogę zrobić aby odkręcić tę śrubkę? Nie da rady jej niczym chwycić np. obcęgami, bo dookoła jest plastik. Myślałem może o jakimś śrubokręcie z mocnym magnesem, ale czy takie coś istnieje to nie wiem?
Proszę o porady.
|
|
| Back to top |
|
 |
darek4455 Poziom 15

|
03 Feb 2012 10:12 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Na początek popsikaj WD-40 i po próbuj odkręcić jak to ci się nie uda to możesz upiłować ją i potem kombinerkami odkręcić :)
|
|
| Back to top |
|
 |
M-Zalew Poziom 8

|
03 Feb 2012 10:14 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
A po co WD-40? :|
Nie ma jak jej upiłować, bo jest plastik wokół...
|
|
| Back to top |
|
 |
michcior Poziom 15

|
03 Feb 2012 10:14 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Takie śrubki wykręca się wiercąc w nich otwór. Potem, można zastosować specjalne narzędzie do wykręcania, które przypomina wkręt tylko ma gwint w drugą stronę. No tak tylko ta twoja śrubka pewnie jest tak mała że nie ma co w niej wiercić. Po prostu rozwierć łeb aż odpadnie. Potem jakoś można złapać to co zostaje jeśli to co trzyma śrubka ma jakąś grubość.
|
|
| Back to top |
|
 |
arewin Poziom 9

|
03 Feb 2012 10:15 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Masz dwa wyjścia, pierwsze to rozwiercenie odpowiednim wiertłem (średnica łebka śruby równa z wielkością wiertła) druga to odkęcenie wiertłem lewostronnym przy próbie rozwiercenia istnieje możliwość jej samoczynnego wykręcenia - Powodzenia ...)
|
|
| Back to top |
|
 |
ja-kenaj Poziom 20

|
03 Feb 2012 11:06 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Po zapuszczeniu kilku kropel WD odczekaj ok 30 min. W miedzyczasie jeśli masz szlifierkę zaostrz śrubokręt na kształt ostrosłupa trójkątnego z ostrymi krawędziami w ten sposób aby wierzchołek ostrosłupa nie opierał się na wkręcie. Do wkręta muszą przylegać tylko boczne krawędzie tak wykonanego śrubokręta.
Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
marekzi Poziom 22

|
03 Feb 2012 14:51 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Mała uwaga: rozwiercać łeb śrubki nie wiertłem o średnicy łba, ale mniejszym - nieco większym od średnicy gwintu. W ten sposób masz mniej wiercenia.
Takie rozwiercenie umożliwi zdjęcie pokrywy i wykręcenie rdzenia śrubki za pomocą np. kombinerek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 20174 Location: z widokiem na ładne pagórki.
|
03 Feb 2012 15:11 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
WD40 tam nic nie da, skończcie z takimi poradami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sasni Poziom 17

|
04 Feb 2012 00:08 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Ja czasem robię tak, że "wbijam" w taką śrubkę mały przecinak lub bezpośrednio śrubokręt, żeby zamiast tej jednej dziurki powstał rowek. Dzięki temu czasem da się odkręcić takie coś płaskim śrubokrętem.
|
|
| Back to top |
|
 |
dual Poziom 16

|
04 Feb 2012 00:30 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Najlepiej będzie nałożyć na koniec śrubokręta kropelkę kleju cyjanoakrylowego, czyli "Kropelka" itp., przyłożyć do łebka śrubki, usztywnić na czas twardnienia i poczekać do całkowitego związania. Przedtem musisz odtłuścić miejsce klejenia. Jeśli używałeś WD40, to n.p. rozpuszczalnikiem do lakieru, bo wiązanie będzie za słabe. Dobrze przyklejona końcówka śrubokrętu powinna bez trudu ruszyć i wykręcić śrubkę. Potem wystarczy ją odłamać i śrubokręt po wyczyszczeniu dalej będzie sprawny. Kleju nie można nakładać zbyt dużo, żeby nie ściekł poza metal i nie zakleił dodatkowo śrubki w obudowie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
04 Feb 2012 18:24 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
| darek4455 wrote: |
| Na początek popsikaj WD-40 i po próbuj odkręcić jak to ci się nie uda to możesz upiłować ją i potem kombinerkami odkręcić :) |
Przy użyciu WD40 miałbym pewne zastrzeżenia, czy przypadkiem nie uszkodzi lub nie rozpuści on plastikowej obudowy radia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariusz Ch. Poziom 25

|
04 Feb 2012 18:28 Re: Nie mogę odkręcić śrubki, bo się odkształciła. Co zrobić? |
|
|
|
Przy takiej ilości porad, wkręt sam się wykręci.
=========================================================================
Temat wyczerpany. Zgodnie z zasadami działu.
|
|
| Back to top |
|
 |