| Author |
kubuś1 Poziom 15

|
03 Feb 2012 11:10 peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Witam,
jak w temacie błąd wykasowany w serwisie jezdzil 1 dzien.
najlepsze paliwo w miescie nowy filtr paliwa, gdzie jest problem ?
co dokladnie oznacza ten blad ?
z gory dzieki
pozdawiam
| Moderated by Pawel wawa: |
| 3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 11:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ZAZ-y Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
autoas Poziom 24

|
03 Feb 2012 11:42 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
"ZAZ-y" przecież był w serwisie, myslisz że czym był "czytany", no i niby co my mamy jeszcze pomóc?
|
|
| Back to top |
|
 |
ZAZ-y Poziom 12

|
03 Feb 2012 12:13 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Witam.
Znam "serwisy", które czytają różnymi wynalazkami, kasują, pobierają $... potem na nowo usterka. Kubuś1 pytał,odpowiedziałem najlepiej jak umiałem. Podał jednak zbyt mało danych do rozwiązania tego równania, nie podał nawet co serwis odczytał, co w/g nich było przyczyną powstania błędu, czy wypalali FAP. Przy tak małej ilości danych to i Kula Kryształowa nic nie powie. Możemy Kolegę tylko wspierać duchowo i nakierowywać odpowiednimi pytaniami.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kubuś1 Poziom 15

|
03 Feb 2012 13:13 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
hej,
a wiec kilka konkretów podam
307 2007 r. 1,6 hdi 110 KM FAP, przebieg 160 tys. km paliwo shell vpower od 10 tys. km
filtr paliwa ma 10 tysiecy i nie jest to filtron tylko oryginalny - nazwy nie pamietam
wczoraj na dystansie 50 km zgasł 20 razy
diagnostyka - kasowanie bledy, uszlachetniacz do paliwa 100km bez problemu
20 godz parking garaz noc
dzis 6 rano temp. -23*C 15 km bez problemu, po czym to samo, ten sam błąd
nastepne 50km - 20 awarii, gasnie, sciagam kleme, i ok. 2 km jade spokojnie, nastepnie tryb awaryjny, polowa mocy 1km i tak non stop, po godz jazdy, po ktoryms tam kasowaniu - pelna moc, zero problemu oprócz swiecacej diody awarii silnika
czy jest mozliwe, ze paliwo sie nagrzewa i nie sprawia juz klopotu?
co z tymi 15km z samego rana
chaotycznie ale mam nadzieje, ze wystarczajaco
z gory wielkie dzieki
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
georgesgr Poziom 22

|
03 Feb 2012 13:24 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
| kubuś1 wrote: |
hej,
a wiec kilka konkretów podam
307 2007 r. 1,6 hdi 110 KM FAP, przebieg 160 tys. km paliwo shell vpower od 10 tys. km
filtr paliwa ma 10 tysiecy i nie jest to filtron tylko oryginalny - nazwy nie pamietam
wczoraj na dystansie 50 km zgasł 20 razy
diagnostyka - kasowanie bledy, uszlachetniacz do paliwa 100km bez problemu
20 godz parking garaz noc
dzis 6 rano temp. -23*C 15 km bez problemu, po czym to samo, ten sam błąd
nastepne 50km - 20 awarii, gasnie, sciagam kleme, i ok. 2 km jade spokojnie, nastepnie tryb awaryjny, polowa mocy 1km i tak non stop, po godz jazdy, po ktoryms tam kasowaniu - pelna moc, zero problemu oprócz swiecacej diody awarii silnika
czy jest mozliwe, ze paliwo sie nagrzewa i nie sprawia juz klopotu?
co z tymi 15km z samego rana
chaotycznie ale mam nadzieje, ze wystarczajaco
z gory wielkie dzieki
pozdrawiam |
Ale jaki?
|
|
| Back to top |
|
 |
autoas Poziom 24

|
03 Feb 2012 13:38 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Jak to jaki, cały czas ten sam pewnie "anti-pollution system faulty"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 13:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kubuś1 Poziom 15

|
03 Feb 2012 13:47 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
tak, cały czas powraca błąd "anti-pollution system faulty"
|
|
| Back to top |
|
 |
autoas Poziom 24

|
03 Feb 2012 14:04 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
No i wracamy do punktu wyjścia
Wiesz nie będę się denerwował....przetłumaczę dla ciebie ten błąd = "natychmiast oddaj do naprawy"
Był kiedyś taki skecz:
T: siema, dokąd idziesz?
J: Do kina
T: a na co?
J: na "Quo vadis"
T: a co to znaczy?
J: dokąd idziesz?
T: do kina
J: a na co?
T: na "Quo vadis"
J: a co to znaczy?
T: dokąd idziesz?
J: Do kina
T: a na co?
J: na "Quo vadis"
T: a co to znaczy?
J: dokąd idziesz?
T: do kina
J: a na co?
T: na "Quo vadis"
itp. itd.
|
|
| Back to top |
|
 |
georgesgr Poziom 22

|
03 Feb 2012 14:10 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Jest to tylko informacja, ze kalkulator zanotowal jeden z kikudziesieciu kodow bledu, zwiazany w jakikolwiek sposob z zanieczyszczeniem spalin.
Czas bylby najwyzszy, aby czlonkowie tego forum, przynajmniej ci, ktorzy maja ambicje wlasnorecznej naprawy, zaczeli odrozniac informacje przeznaczone dla uzytkownika samochodu od tych, schowanych nieco glabiej, przeznaczonych dla technika obslugi.
Pozdrawiam, Georges
|
|
| Back to top |
|
 |
kubuś1 Poziom 15

|
03 Feb 2012 15:29 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Witam.
Teraz to nawet kontrolka awarii sama zgasła bez diagnostyki i kosztów
Napiszę jutro
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2012 15:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zdziber Poziom 10

|
03 Feb 2012 17:32 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
nie jestem pewien czy akurat jest to samo ale szukaj przyczyny w niskich temperaturach i paliwie . Dolej dobrego paliwa i staraj się mieć nie mniej niż około 1/2 zbiornika. Ewentualnie dolej uszlachetniacza. Rozumiem że samochód parkujesz na dworze . Miałem podobne objawy - uruchomiłem silnik pochodził dosyć długo na wolnych obrotach jak przepompował i nagrzał paliwo i problem znikł .
|
|
| Back to top |
|
 |
kubuś1 Poziom 15

|
03 Feb 2012 19:55 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Witam.
Mam nadzieje że to problem paliwa i minie. tego vpowera z shella zostało mi 1/2 zboirnika kupiłem w sklepie z częściami do francuzów jakiś koncentrat. Pojechałem na statoil i dolałem do pełna ich golda zobaczę jutro.
ZAZ-y jesteś gość, tak właśnie rozumiem elektrodę, usterki przecież sam nie naprawię jak jest poważna ale jeżeli mogę wyeliminować np paliwo czy coś jeszcze to po co mam zaraz do mechanika u którego zresztą już raz byłem. W serwisie czekaj człeku trzy dni, nie wiem który fachowiec jest dobry, jaki ma sprzęt itd. Widzę to tak usterka w kserokopiarce taka a taka to proszę podajemy kilka przyczyn możliwych i szukajmy po kolei i tak samo rozumiem Wasze serwisy. Wyswietla się błąd to napiszcie1. paliwo 2 filtr 3 wtryski itd 100% macie wiedzę co najczęściej w takich modelach się dzieje i o taką pomoc chodzi a nie pokazywanie że ktoś jest laik temacie. Nie mam czasu na dłuzsze przerwy w pracy, płacę pajacom za lepsze paliwo a tu chyba lipa, dwa lata temu zamarzła mi verwa z orlenu
teraz shell lipa? Olej wymieniam co 20K stale Total Quartz 5 lub 0 W 50 filtry drogie oryginały, nie chcę lipy.
autoas - złożę Ci życzenia "Aby wszyscy byli Ci tak pomocni w każdej innej dziedzinie życia jak ty pomagasz innym w swojej-amen"
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
03 Feb 2012 20:31 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Kubuś1, Ty się nie stresuj i racz zrozumieć zniecierpliwienie kolegów, którzy setny już raz z rzędu odpowiadają na takie same pytania. Objawy jakie opisujesz wskazują na problem z paliwem, szkoda, że nie podałeś kodów defektów - jako serwisant powinieneś wiedzieć jakie to jest ważne dla zidentyfikowania usterki! To co Ci się pokazuje na wyświetlaczu to, tak jak koledzy wyżej Ci napisali - ogólna informacja dla laika, że jest jakiś problem z silnikiem, który może się odbić na czystości spalin i taka informacja dla kierowcy jest wymagana przepisami homologacyjnymi pojazdu. Prawdziwe kody usterek odczytuje się diagnoskopem.
Na moje oko to na 95% masz tam kody P0093 i P0087 - problem z utrzymaniem ciśnienia paliwa na rampie wtryskowej spowodowany częściowym zablokowaniem filtra paliwa. Przyczyny - w czasie mrozów niewłaściwe paliwo (parafina), zawilgocenie filtra paliwa, dawno nie zmieniany filtr paliwa. Jeśli sama wymiana paliwa na zimowe + ew. dodatek uszlachetniacza nie daje rezultatu to można, we własnym zakresie, wymienić jeszcze sam filtr paliwa. Jeśli i po tym problem będzie się utrzymywał - pozostaje serwis. Tu mała uwaga - aby te wszystkie dodatki i zimowe paliwa zadziałały to filtr musi być przez nie solidnie przepłukany, czyli kawałek trzeba przejechać.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
autoas Poziom 24

|
03 Feb 2012 21:22 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
No dzięki kubuś, ale widzę że pomału rozumiesz jakby, o co kaman... i zrozumiałeś moją aluzję ze skeczem
Żadne podpowiedzi nic ci nie dadzą puki nie zrobisz diagnostyki (chociaż większość kojarzy diagnostykę z odczytem kodów błędu w pseudoserwisie)
Życie cię wyprostuje, aczkolwiek zima obnaża wiele niedomagań w samochodach...
Nic jeszcze nie rozumiesz, ale niedługo się dowiesz,..... dowiesz się tyle ile klient powinien wiedzieć
|
|
| Back to top |
|
 |
kubuś1 Poziom 15

|
05 Feb 2012 11:41 Re: peugeot 1,6 hdi fap anti-pollution system faulty |
|
|
|
Witam.
Cała sobota od rana bez problemu (ok. 100km). Po akcjach z dopalaczami i paliwem chyba pomogło.
Właściwe testy nastąpią w poniedziałek.
Dlaczego wczesniej tego nikt nie napisał jak jest to 95% przypadków przy takich mrozach zaoszczędziło by mi to nerwów i czasu pewnie też.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |