FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czarny ekran po załadowaniu systemu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Czarny ekran po załadowaniu systemu
Author
Guest

Post#61 03 Feb 2012 22:48   

Re: CZARNY EKRAN PO ŁADOWANIU - KTO PORADZI...

Radzę wyczyścić ten komputer z kurzu :)
Back to top

Zielokop
Poziom 11
Poziom 11

Post#62 Post from the author of the topic 03 Feb 2012 22:58   

taa wiem, wiem. zrobię to jak dojde z tym do ładu... nie odpala się tylko ten jeden dysk. dysk uszkodzony? taki wniosek wyjąć z tego można?
Back to top

novisz
Poziom 6
Poziom 6

Post#63 03 Feb 2012 23:06   

Przepinaj dyski na płycie głównej w różne miejsca na SATA, ileś tam razy. I włączaj za każdym razem, może zaskoczy.
Back to top

Zielokop
Poziom 11
Poziom 11

Post#64 Post from the author of the topic 03 Feb 2012 23:07   

próbowałem i nic. co ciekawe jak odpalam dysk co dziala z instalacja windowsa to w instalacji nie dziala mi ani mysz ani klawiatura i nie moge przeskoczyc komunikatu...
Back to top

Ma-y-ster
Poziom 13
Poziom 13

Post#65 04 Feb 2012 00:38   

Czytam i czytam wasze porady i od znajomego dostałem komputer z podobnym problemem, tyle że najpierw w ogóle nie reagował na guzik power, a później nie chciał wejść nawet w tryb awaryjny.

Moje operacje jakie przeprowadziłem i jakie zalecam:
1. Reset biosu,
2. Memtestem pamięci (zalecacie podmiany kości),
3. Spróbuj wejść w tryb awaryjny (winda uruchamia się tylko z tymi usługami którymi potrzebuje, pokazując listę plików systemowych które w danej chwili inicjuje i można zobaczyć na którym się zatrzymał),
4. Podmienić kartę graficzną (kwadraciki na live-cd z xp z hiren'a)
5. Odpalić linuxa ale Ubuntu (najnowsza polskojęzyczna wersja to 11.04) - jest zbudowany tak że przed instalacją uruchamia się live-cd,
6. Odpięcie dysku i powtórka od punktu nr.1 (może być uszkodzony dysk - przysłuchaj się jego pracy, albo po prostu coś z elektroniką),
7. Zmiana zasilacza i powtórka od punktu nr.1 (napięcia mogą bruździć zasilacz może mieć nieoczekiwane spadki pod obciążeniem kiedy karta graficzna ma zacząć pracować na mocniejszych wymaganiach kiedy winda sie włącza)
8. Może być również tak że po prostu sam system jest uszkodzony.

Memtest - program bezpłatny.
Ubuntu - jako że jest to jedna z wielu dystrybucji linuxa również bezpłatny.
U mnie pomógł pkt nr 4 później 1 a następnie 3. Teraz sprawdzam pod obciążeniem czy przypadkiem przepięcia nie poszły na inne podzespoły, kopiuje dane z dysku na bok na osobny i przygotowuje go do reinstalacji.

Wiem, że niektóre propozycje się powtarzają, ale już się nie z takimi "przypadkami" spotkałem że niby to samo a jednak nie.

Zielokop wrote:
próbowałem i nic. co ciekawe jak odpalam dysk co dziala z instalacja windowsa to w instalacji nie dziala mi ani mysz ani klawiatura i nie moge przeskoczyc komunikatu...

Poprzestawiaj w biosie wszelkie ustawienia co do USB na ENABLED (jeśli masz klawiature i myszkę na USB), nie pamiętam wszystkich na pamięć ale przeważnie w jednym "podmenu" są 3 możliwe opcje a jedna z nich to "Legacy USB" czy coś takiego i powłączaj je na ENABLED.

[EDIT:]Tu masz obrazek poglądowy.
Czarny ekran po załadowaniu systemu
P.S. Dla ciekawskich - reinstalacja u znajomego będzie dokonywana na legalnym licencjonowanym oprogramowaniu (ta ch***a ACTA :) ).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 00:38   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#66 04 Feb 2012 01:17   

Zielokop, proszę zanieść komputer do serwisu. Temat zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Czarny ekran po załadowaniu systemu
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
GeForce 7300 GS czarny ekran po załadowaniu Windowsa (33)
Problem z komputerem - czarny ekran po załadowaniu Xp (2)
Instalacja systemu zatrzymuje się po załadowaniu sterowników, czarny ekran, Lapt (5)
Eee PC 901 czarny ekran wkrótce po załadowaniu systemu (1)
Windows 7 - po załadowaniu systemu czarny ekran + kursor (3)
Czarny ekran po załadowaniu systemu (3)
Czarny ekran po załadowaniu systemu (8)
geforce 7600gs czarny ekran po załadowaniu windowsa (4)
czarny ekran po załadowaniu Windowsa. Słychać tylko dźwięk. (3)
Po załadowaniu Windowsa pojawia się czarny podświetlony ekran (4)

Page generation time: 0.251 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed