FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners -> Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2012 16:33   

Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?

Witam wszystkich.
Jestem nowym forumowiczem choć często zaglądam tu po różne porady i wiadomości do tej pory to wystarczało. Ale mam pewien problem, na który nie znalazłem odpowiedzi, więc postanowiłem dołączyć do grona forumowiczów.
A mianowicie posiadam silnik 230V 2.5kW 2800obr/min
http://obrazki.elektroda.pl/8305823000_1328277546.jpg
Jest to silnik od rębaka gałęzi, który noże miał założone bezpośrednio na osi silnika rozruch działał bez zarzutu.
Chcę ten silnik wykorzystać do pilarki stołowo -kołyskowej, którą robię.
Tam napęd przeniesiony będzie poprzez pasek klinowy. Przy wstępnych próbach okazało się, że całość dość długo się rozpędza do obrotów właściwych. Obawiam się, by nie spaliło się jakieś uzwojenie. Silnik posiada kondensator 25uf450V.
http://obrazki.elektroda.pl/7930027000_1328278773.jpg
Natomiast nie posiada standardowych zacisków i schematu połączeń.
Moje pytanie, czy można usprawnić w tym silniku rozruch np: poprzez dodanie kondensatora odłączanego, jak to jest w innych silnikach 1-fazowych?
Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Feb 2012 16:33   

Back to top

ryszardon
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 03 Feb 2012 20:09helpful post - solution   

Re: silnik jednofazowy słaby rozruch jak go usprawnić?

Witam.Proponuję na czas rozruchu dołączyć dodatkowy kondensator np: 100uF. .Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2012 20:09helpful post - solution   

Back to top

krzysiek7
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 03 Feb 2012 22:20helpful post - solution   

lukash74 wrote:
jeszcze jedno pytanie czy ten kondensator który jest to kondensator pracy czy rozruchowy?

Ten, który obecnie posiadasz to kondensator pracy.
lukash74 wrote:
100uF ale ile volt?

Kondensator musi być co najmniej na 320 V ale najlepszy byłby na 400 V lub więcej.
lukash74 wrote:
to znaczy do obecnego kondensatora ale tylko na czas rozruchu ?

Ten kondensator możesz dołączać równolegle do obecnego kondensatora ale tylko na czas rozruchu. Dłuższe jego dołączenie może spowodować spalenie silnika.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2012 22:20helpful post - solution   

Back to top

ryszardon
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 03 Feb 2012 22:30helpful post - solution   

Kondensator dodatkowy należy traktować jako rozruchowy podpinasz równolegle do 25uF na czas rozruchu w Twoim przypadku najprościej za pomocą przycisku lub przekażnika czasowego.Po osiągnięciu obrotów znamionowych kondensator 100uF zostaje odłączony,zostaje kondensator 25uF.Napięcia kondensatorów są identyczne.Pozdrawiam
Back to top

lukash74
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 03 Feb 2012 23:31   

Re: Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?

Dziękuję za radę. Przetestuję ten układ. Mam tylko jeszcze małą wątpliwość co do napięcia kondensatora. Mianowicie znalazłem taką tabelę Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić? chodzi mi o różnicę napięć i pojemności dla silnika 2.2kW?Jest mocą zbliżony do mojego i choć mniejszy a kondensatory mają większe pojemności a napięcia różne. Czy może ktoś z pełniejszą wiedzą mi to wyjaśnić . Z góry dziękuję :D
Back to top

krzysiek7
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 04 Feb 2012 01:24helpful post - solution   

lukash74 wrote:
chodzi mi o różnicę napięć i pojemności dla silnika 2.2kW?Jest mocą zbliżony do mojego i choć mniejszy a kondensatory mają większe pojemności a napięcia różne.

Nie porównuj dwóch różnych silników, ich uzwojenia, materiał użyty na rdzeń stojana i wirnika itp. mogą się różnić i stąd te różnice w pojemności kondensatorów. Producent tak to zaprojektował i tak ma być. Poza tym moc Twojego silnika podana na tabliczce 2,5 kW to moc oznaczona jako P1, a więc moc pobierana z sieci, jak odliczysz straty to rzeczywista moc tego silnika na pewno nie będzie większa jak 2,2 kW.
Napięcie kondensatora pracy nie może być niższe niż 400 V ale może być wyższe.
Kondensator rozruchowy pracuje tylko chwilowo, a więc dopuszcza się jego niższe napięcie, jednak uważam że stosowanie kondensatorów na 250 V jest dużą przesadą.
Back to top

wola
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 04 Feb 2012 01:28helpful post - solution   

Witam.
Quote:
chodzi mi o różnicę napięć i pojemności dla silnika 2.2kW?Jest mocą zbliżony do mojego i choć mniejszy a kondensatory mają większe pojemności a napięcia różne. Czy może ktoś z pełniejszą wiedzą mi to wyjaśnić
Pojemność kondensatora oblicza wytwórca. Tabela, którą przedstawiłeś, co prawda podaje napięcie kondensatorów rozruchu 250V, ale nie dałbym takiego kondensatora do silnika.
Twój silnik ma podane co prawda 2,5kW, ale jest to oznaczone jako P1. Nie ma podanej sprawności.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 01:28helpful post - solution   

Back to top

lukash74
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 11:07   

Dziękuję wszystkim za pomoc i rozwianie wątpliwości. Temat uważam za zamknięty.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners -> Silnik jednofazowy - słaby rozruch, jak go usprawnić?
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik jednofazowy wentylatora. Jak podłaczyć. (4)
Jak podłączyc silnik jednofazowy (6 przewodow). (5)
Silnik jednofazowy - jak podłączyc ? (1)
Silnik jednofazowy.Jak podłączyć. (13)
Silnik jednofazowy 1,5 kW- jak podłączyć (6)
silnik jednofazowy indukcyjny kondensator, odśrodkowy wyłacznik rozruch (16)
Silnik jednofazowy - rozruch (3)
Silnik jednofazowy 1,1kw jak podłączyć (7)
Silnik jednofazowy -jak zmienić obroty (9)
Silnik Jednofazowy - jak zmienić kierunek? (1)

Page generation time: 0.105 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed