arnold2pl Poziom 1

|
04 Feb 2012 02:03 Po odpaleniu gaśnie - niskie ciśnienie paliwa |
|
|
|
Mam problem w Peugeot 206 1,4 HDI z 2004 roku, polegający na tym, że jak odpalam silnik, to po kilku sekundach gaśnie. Pózniej jak jak próbuje go odpalić to nie może załapać. Po jakimś czasie dopiero odpali.
Pojawia się błąd : niskie ciśnienie paliwa.
Teraz znalazłem na niego sposób, tzn, jak za pierwszym razem odpalam to muszę przygazować tak w okolicach 3 tys obrotów i potrzymać go tak ok 15 sek. to pózniej już dobrze chodzi.
Problem ten występował czasami w temp 0 stopni, a teraz przy -15 przy każdym odpalaniu na zimnym silniku.
Tankuje dobre paliwo Diesel Gold, a przy ostatnich mrozach dolewam dodatek firmy K2.
Problem pojawił się po wymianie filtra paliwa na filtr Filtrona. Początkowo odpalał bez problemu, tylko dłużej musiałem go kręcić. Zareklamowałem filtr i wymienili mi na nowy też Filtrona. Początkowo było lepiej, ale po jakimś czasie znowu pojawił się problem z odpalaniem.
Jeden z mechaników stwierdził, że Filtron ma słabe filtry i że to jest powodem.
Stąd moje pytania:
1. Czy faktycznie filtr Filtrona może dawać takie objawy?
2. Wygląda na to że ciśnienie paliwa przy odpalaniu jest w porządku, skoro za pierwszym razem odpala, tylko problem pojawia się pózniej, bo muszę przygazować żeby nie zgasł. Co może być tego powodem?
3.Dlaczego jak nie przygazuję i auto zgaśnie, to potem nie można odpalić?
|
|