Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18
bartosh.
Poziom 6
Post#1 04 Lut 2012 19:45  Autor tematu   

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Witam, mam taki problem. Łączę się z internetem za pomocą modemu przez kabel, dostawca to Petrus. Nigdy nie miałem tego problemu, ale ostatnio zrobiłem format dysku i zainstalowałem win xp (wcześniej był ten sam system) i od tamtej pory nie mogę się połączyć z internetem, stan połączenia : Ograniczenie lub brak łączności. Internet na pewno jest bo właśnie z niego korzystam na komputerze w drugim pokoju. IP i DNS mam ustawione na automatyczne pobieranie, wcześniej wyszukałem na forum, że pomóc może wpisanie serwera DNS na stałe, takiego jak mam na tym działającym komputerze, dało to tylko tyle, że stan zmienił się z Ograniczenie lub brak łączności na Połączony z zaporą, ale internetu dalej nie ma... Może ktoś miał podobny problem i zna odpowiedź? Proszę o pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Ruzby
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 406
Pomógł: 5
Ocena postów: 36
Ruzby
Poziom 17
Post#2 04 Lut 2012 19:48    

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).

Oceń post: + -2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24740
Pomógł: 2460
Ocena postów: 206
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#3 04 Lut 2012 19:51    

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ruzby napisał:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).

Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18
bartosh.
Poziom 6
Post#4 04 Lut 2012 20:04  Autor tematu   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Cytat:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).


To nie pomogło. Ta sama sytuacja, w której ustawiałem DNS na ten z działającego komputera.

Cytat:
Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.


To także nic nie dało. Dodam, że gdy klikam prawym na ikonkę stanu połączenia,a potem "Napraw" to win próbuje odnowić IP, ale nie udaje mu się to.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24740
Pomógł: 2460
Ocena postów: 206
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#5 04 Lut 2012 20:09    

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Napisz co masz tam za router dostępowy? Wrzuć screen-a z ipconfig /all

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18
bartosh.
Poziom 6
Post#6 04 Lut 2012 20:40  Autor tematu   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Internet jbc jest z kablówką. Posiadam modem kablowy Scientific Atlanta EPC2100R2

oto screen:

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Chęciny
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 8752
Pomógł: 767
Ocena postów: 180
jurek.adam
Poziom 25
Post#7 04 Lut 2012 20:48    

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Modem nieprawidłowo przydziela adres.

Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.

Jeśli to nie pomoże to wejdź na stronę http://192.168.100.1 i wrzuć zrzuty ekranu wszystkich zakładek.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18
bartosh.
Poziom 6
Post#8 04 Lut 2012 20:52  Autor tematu   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ale to możliwe, że do mojego komputera (z którego korzystam w tej chwili) przydziela poprawnie a do tego drugiego nie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Chęciny
Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 8752
Pomógł: 767
Ocena postów: 180
jurek.adam
Poziom 25
Post#9 04 Lut 2012 20:56Pomocny post    

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Oczywiście, że możliwe i proste do wyjaśnienia.

Dane do zalogowania na modem.
Login: Sremac
Hasło: b29a03t19a87ja

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18
bartosh.
Poziom 6
Post#10 04 Lut 2012 21:18  Autor tematu   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Cytat:
Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.


To pomogło, dzięki wielkie :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Na jednym komputerze internet dziala na na drugim nie (11)
Livebox- na jednym komputerze działa wifi na drugim nie. dwa asusy win8 (2)
Internet z kablówki, na jednym działa na drugim nie. (3)
Na jednym komputerze internet chodzi ladnie a na drugim prawie wcale (7)
Blokada portów na jednym komputerze na drugim działa(serwer) (25)
Livebox TP, na jednym komputerze nie działa internet. (5)
Internet nie działa na jednym komputerze, ale przez WiFi jest (16)
nie dziala Internet na drugim komputerze (14)
Internet na jednym komputerze bardzo wolno działa. (1)
TD-W8960N na jednym kompie jest internet na drugim nie ma (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS