Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Autor
Wiadomość
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18

Post#1 Post autora tematu 04 Lut 2012 20:45   

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Witam, mam taki problem. Łączę się z internetem za pomocą modemu przez kabel, dostawca to Petrus. Nigdy nie miałem tego problemu, ale ostatnio zrobiłem format dysku i zainstalowałem win xp (wcześniej był ten sam system) i od tamtej pory nie mogę się połączyć z internetem, stan połączenia : Ograniczenie lub brak łączności. Internet na pewno jest bo właśnie z niego korzystam na komputerze w drugim pokoju. IP i DNS mam ustawione na automatyczne pobieranie, wcześniej wyszukałem na forum, że pomóc może wpisanie serwera DNS na stałe, takiego jak mam na tym działającym komputerze, dało to tylko tyle, że stan zmienił się z Ograniczenie lub brak łączności na Połączony z zaporą, ale internetu dalej nie ma... Może ktoś miał podobny problem i zna odpowiedź? Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Ruzby
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 415
Miasto: Piekary Śląskie

Post#2 04 Lut 2012 20:48   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2012 20:48   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22079
Miasto: Gostyń

Post#3 04 Lut 2012 20:51   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ruzby napisał:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).

Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.
Powrót do góry
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18

Post#4 Post autora tematu 04 Lut 2012 21:04   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Cytat:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).


To nie pomogło. Ta sama sytuacja, w której ustawiałem DNS na ten z działającego komputera.

Cytat:
Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.


To także nic nie dało. Dodam, że gdy klikam prawym na ikonkę stanu połączenia,a potem "Napraw" to win próbuje odnowić IP, ale nie udaje mu się to.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2012 21:04   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22079
Miasto: Gostyń

Post#5 04 Lut 2012 21:09   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Napisz co masz tam za router dostępowy? Wrzuć screen-a z ipconfig /all
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2012 21:09   





Powrót do góry
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18

Post#6 Post autora tematu 04 Lut 2012 21:40   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Internet jbc jest z kablówką. Posiadam modem kablowy Scientific Atlanta EPC2100R2

oto screen:

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7926
Miasto: Chęciny

Post#7 04 Lut 2012 21:48   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Modem nieprawidłowo przydziela adres.

Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.

Jeśli to nie pomoże to wejdź na stronę http://192.168.100.1 i wrzuć zrzuty ekranu wszystkich zakładek.
Powrót do góry
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18

Post#8 Post autora tematu 04 Lut 2012 21:52   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ale to możliwe, że do mojego komputera (z którego korzystam w tej chwili) przydziela poprawnie a do tego drugiego nie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2012 21:52   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7926
Miasto: Chęciny

Post#9 04 Lut 2012 21:56pomocny post - solucja   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Oczywiście, że możliwe i proste do wyjaśnienia.

Dane do zalogowania na modem.
Login: Sremac
Hasło: b29a03t19a87ja
Powrót do góry
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 18

Post#10 Post autora tematu 04 Lut 2012 22:18   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Cytat:
Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.


To pomogło, dzięki wielkie :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Na jednym komputerze internet dziala na na drugim nie (11)
Livebox- na jednym komputerze działa wifi na drugim nie. dwa asusy win8 (2)
Internet z kablówki, na jednym działa na drugim nie. (3)
Na jednym komputerze internet chodzi ladnie a na drugim prawie wcale (7)
Blokada portów na jednym komputerze na drugim działa(serwer) (25)
Livebox TP, na jednym komputerze nie działa internet. (5)
Internet nie działa na jednym komputerze, ale przez WiFi jest (16)
nie dziala Internet na drugim komputerze (14)
TD-W8960N na jednym kompie jest internet na drugim nie ma (8)
XFX HD 6870 - działa na jednym - nie działa na drugim? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS