Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Author
Message
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 18

Post#1 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 19:45   

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Witam, mam taki problem. Łączę się z internetem za pomocą modemu przez kabel, dostawca to Petrus. Nigdy nie miałem tego problemu, ale ostatnio zrobiłem format dysku i zainstalowałem win xp (wcześniej był ten sam system) i od tamtej pory nie mogę się połączyć z internetem, stan połączenia : Ograniczenie lub brak łączności. Internet na pewno jest bo właśnie z niego korzystam na komputerze w drugim pokoju. IP i DNS mam ustawione na automatyczne pobieranie, wcześniej wyszukałem na forum, że pomóc może wpisanie serwera DNS na stałe, takiego jak mam na tym działającym komputerze, dało to tylko tyle, że stan zmienił się z Ograniczenie lub brak łączności na Połączony z zaporą, ale internetu dalej nie ma... Może ktoś miał podobny problem i zna odpowiedź? Proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Feb 2012 19:45   





Back to top
   
Ruzby
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Aug 2011
Posts: 409
Location: Piekary Śląskie

Post#2 04 Feb 2012 19:48   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23520
Location: Gostyń

Post#3 04 Feb 2012 19:51   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ruzby wrote:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).

Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.

Helpful message? + -

Back to top
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 18

Post#4 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 20:04   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Quote:
DNS-a ustaw 192.168.0.1 a IP 192.168.0.(liczba z zakresu 2 - 255).


To nie pomogło. Ta sama sytuacja, w której ustawiałem DNS na ten z działającego komputera.

Quote:
Jeżeli już wpisywać do konkretne adresy DNS np. 8.8.8.8 czy 8.8.4.4 czy 194.204.159.1 lub adresy preferowane przez dostawcę internetu.


To także nic nie dało. Dodam, że gdy klikam prawym na ikonkę stanu połączenia,a potem "Napraw" to win próbuje odnowić IP, ale nie udaje mu się to.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Feb 2012 20:04   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23520
Location: Gostyń

Post#5 04 Feb 2012 20:09   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Napisz co masz tam za router dostępowy? Wrzuć screen-a z ipconfig /all

Helpful message? + -

Back to top
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 18

Post#6 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 20:40   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Internet jbc jest z kablówką. Posiadam modem kablowy Scientific Atlanta EPC2100R2

oto screen:

Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8197
Location: Chęciny

Post#7 04 Feb 2012 20:48   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Modem nieprawidłowo przydziela adres.

Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.

Jeśli to nie pomoże to wejdź na stronę http://192.168.100.1 i wrzuć zrzuty ekranu wszystkich zakładek.

Helpful message? + -

Back to top
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 18

Post#8 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 20:52   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Ale to możliwe, że do mojego komputera (z którego korzystam w tej chwili) przydziela poprawnie a do tego drugiego nie?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Feb 2012 20:52   





Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8197
Location: Chęciny

Post#9 04 Feb 2012 20:56helpful post - solution   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Oczywiście, że możliwe i proste do wyjaśnienia.

Dane do zalogowania na modem.
Login: Sremac
Hasło: b29a03t19a87ja

Helpful message? + -

Back to top
   
bartosh.
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 18

Post#10 Post from the author of the topic 04 Feb 2012 21:18   

Re: Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie


Quote:
Wyjmij wtyczkę zasilania od modemu na minutę po czym go włącz, poczekaj 2 minuty i zrestartuj komputer.


To pomogło, dzięki wielkie Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Na jednym komputerze internet działa, na drugim nie
Page 1 of 1
Similar topics
Na jednym komputerze internet dziala na na drugim nie (11)
Livebox- na jednym komputerze działa wifi na drugim nie. dwa asusy win8 (2)
Internet z kablówki, na jednym działa na drugim nie. (3)
Na jednym komputerze internet chodzi ladnie a na drugim prawie wcale (7)
Blokada portów na jednym komputerze na drugim działa(serwer) (25)
Livebox TP, na jednym komputerze nie działa internet. (5)
Internet nie działa na jednym komputerze, ale przez WiFi jest (16)
nie dziala Internet na drugim komputerze (14)
Internet na jednym komputerze bardzo wolno działa. (1)
TD-W8960N na jednym kompie jest internet na drugim nie ma (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed