| Author |
karola44-81 Poziom 20

Joined: 22 Feb 2006 Posts: 943 Location: Polaniec woj. swietokrzyskie
|
09 Feb 2012 13:07 Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy) |
|
|
|
Bulgotanie podczas ładowania to całkiem normalne zjawisko. Jeżeli jest słabe i delikatne.
Wg. prawideł akumulator ładuje się do momentu gazowania elektrolitu.
Najlepszym wyznacznikiem stanu akumulatora jest gęstość elektrolitu, dokładne liczby są w pliku podesłanym prze zemnie na początku.
Nic nie piszesz jakie masz napięcie w chwili ładowania oraz jak mniej więcej kształtuje się pobór prądu ładowania.
Wróżenie z fusów...
|
|
| Back to top |
|
 |
gimak Poziom 21

|
09 Feb 2012 19:55 Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy) |
|
|
|
| scigal wrote: |
| odłączając go usłyszałem ciche bulgotanie w akumulatorze. To znaczy, że elektrolit się zagotował i aku jest do wyrzucenia? |
Elektrolit się nie zagotował w sensie dosłownym, ale wystąpiła elektroliza wody. Czy aku jest do wyrzucenia, to wszystko zależy od tego jaki jest poziom elektrolitu w celach (prawdopodobnie niski), a jeżeli niski to jak długo. Częste takie traktowanie aku (szczeglnie jak nie ma możliwości uzupełnienia ubytków wody w elektrolicie) prowadzi do szybkiej wymiany akumulatora.
| scigal wrote: |
| Chciałem dzisiaj podładować go dalsze 6-7h do maxa, ale w takim wypadku nie wiem czy jest to wskazane/bezpieczne.. |
Raczej nie wskazane dla akumulatora i może być niebezpieczne dla właściciela - zagrozenie wybuchem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2012 19:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sloop Poziom 7

|
09 Feb 2012 21:36 Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy) |
|
|
|
| emeryt2 wrote: |
| Ja odpowiem Ci tak: nie kupuj tego dziadostwa ,gdyż nim nie naładujesz dobrze żadnego akumulatora samochodowego, szkoda pieniędzy! |
Emeryt zapewne ma rację. Bywa, że prostowniki marketowe mają odcięcie ładowania ustawione zaledwie na 13,6V co powoduje systematyczne niedoładowanie akumulatora i skutkuje jego częściowym zasiarczeniem. Prostownik taki całkowicie przerywa ładowanie zanim akumulator napełni się w 100%. Takie niby doładowywanie spowoduje obniżenie pojemności akumulatora. Akumulator trzeba będzie częściej wymieniać na nowy. Producenci prostowników robią przysługę producentom akumulatorów.
Przy zakupie trzeba koniecznie sprawdzić w instrukcji, przy jakim napięciu nastąpi przerwanie doładowywania. Najlepiej aby to było przynajmniej 13,8V, a nawet 14,2V. Najlepiej aby prostownik w ogóle nie przerywał automatycznie doładowywania, lecz po osiągnięciu przez akumulator powyższego napięcia, ograniczał tylko prąd do np. 0,5A, co ułatwia odsiarczenie częściowo zasiarczonego akumulatora.
Na podobny problem odpisałem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=152383&postdays=0&postorder=asc&highlight=akumulator+%B3adowanie&start=1890
|
|
| Back to top |
|
 |
Nożyk Poziom 12

|
10 Feb 2012 15:03 Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy) |
|
|
|
Byłoby dużo mniej problemów gdybyś najpierw kupił sobie miernik, zmierzył napięcie i łatwiej można by coś powiedzieć o stanie tego akumulatora niż na podstawie domysłów. Samo gazownie akumulatora jeszcze o niczym nie świadczy, jest to zjawisko naturalne podczas ładowania akumulatora, natomiast szkodliwe może być nadmierne gazowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
scigal Poziom 8

|
14 Feb 2012 17:01 Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy) |
|
|
|
To jeszcze raz ja, chciałem tylko jeszcze raz podziękować wszystkim za pomoc.
Aku dzisiaj podłączyłem do auta, odpalł bez problemu, od razu. W ciągu dnia przejechałem k. 30km, odpalałem go z 6 razy, za każdym razem odpalał bez zająknięcia - Ile tak pociągnie - zobaczymy. Mrozów ma już nie być, więc jestem dobrej myśli. W każdym razie jeszcze raz dziękuję, bardzo mi pomogliście.
|
|
| Back to top |
|
 |