FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy)
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 09 Feb 2012 13:07   

Re: Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy)

Bulgotanie podczas ładowania to całkiem normalne zjawisko. Jeżeli jest słabe i delikatne.
Wg. prawideł akumulator ładuje się do momentu gazowania elektrolitu.

Najlepszym wyznacznikiem stanu akumulatora jest gęstość elektrolitu, dokładne liczby są w pliku podesłanym prze zemnie na początku.
Nic nie piszesz jakie masz napięcie w chwili ładowania oraz jak mniej więcej kształtuje się pobór prądu ładowania.

Wróżenie z fusów...
Back to top

gimak
Poziom 21
Poziom 21

Post#32 09 Feb 2012 19:55   

scigal wrote:
odłączając go usłyszałem ciche bulgotanie w akumulatorze. To znaczy, że elektrolit się zagotował i aku jest do wyrzucenia?

Elektrolit się nie zagotował w sensie dosłownym, ale wystąpiła elektroliza wody. Czy aku jest do wyrzucenia, to wszystko zależy od tego jaki jest poziom elektrolitu w celach (prawdopodobnie niski), a jeżeli niski to jak długo. Częste takie traktowanie aku (szczeglnie jak nie ma możliwości uzupełnienia ubytków wody w elektrolicie) prowadzi do szybkiej wymiany akumulatora.
scigal wrote:
Chciałem dzisiaj podładować go dalsze 6-7h do maxa, ale w takim wypadku nie wiem czy jest to wskazane/bezpieczne..

Raczej nie wskazane dla akumulatora i może być niebezpieczne dla właściciela - zagrozenie wybuchem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2012 19:55   

Back to top

sloop
Poziom 7
Poziom 7

Post#33 09 Feb 2012 21:36   

emeryt2 wrote:
Ja odpowiem Ci tak: nie kupuj tego dziadostwa ,gdyż nim nie naładujesz dobrze żadnego akumulatora samochodowego, szkoda pieniędzy!

Emeryt zapewne ma rację. Bywa, że prostowniki marketowe mają odcięcie ładowania ustawione zaledwie na 13,6V co powoduje systematyczne niedoładowanie akumulatora i skutkuje jego częściowym zasiarczeniem. Prostownik taki całkowicie przerywa ładowanie zanim akumulator napełni się w 100%. Takie niby doładowywanie spowoduje obniżenie pojemności akumulatora. Akumulator trzeba będzie częściej wymieniać na nowy. Producenci prostowników robią przysługę producentom akumulatorów.

Przy zakupie trzeba koniecznie sprawdzić w instrukcji, przy jakim napięciu nastąpi przerwanie doładowywania. Najlepiej aby to było przynajmniej 13,8V, a nawet 14,2V. Najlepiej aby prostownik w ogóle nie przerywał automatycznie doładowywania, lecz po osiągnięciu przez akumulator powyższego napięcia, ograniczał tylko prąd do np. 0,5A, co ułatwia odsiarczenie częściowo zasiarczonego akumulatora.

Na podobny problem odpisałem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=152383&postdays=0&postorder=asc&highlight=akumulator+%B3adowanie&start=1890
Back to top

Nożyk
Poziom 12
Poziom 12

Post#34 10 Feb 2012 15:03   

Byłoby dużo mniej problemów gdybyś najpierw kupił sobie miernik, zmierzył napięcie i łatwiej można by coś powiedzieć o stanie tego akumulatora niż na podstawie domysłów. Samo gazownie akumulatora jeszcze o niczym nie świadczy, jest to zjawisko naturalne podczas ładowania akumulatora, natomiast szkodliwe może być nadmierne gazowanie.
Back to top

scigal
Poziom 8
Poziom 8

Post#35 Post from the author of the topic 14 Feb 2012 17:01   

To jeszcze raz ja, chciałem tylko jeszcze raz podziękować wszystkim za pomoc.
Aku dzisiaj podłączyłem do auta, odpalł bez problemu, od razu. W ciągu dnia przejechałem k. 30km, odpalałem go z 6 razy, za każdym razem odpalał bez zająknięcia - Ile tak pociągnie - zobaczymy. Mrozów ma już nie być, więc jestem dobrej myśli. W każdym razie jeszcze raz dziękuję, bardzo mi pomogliście.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Pytanie o prostownik elektroniczny (impulsowy)
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Pytanie o prostownik (10)
Prostownik impulsowy - jak to teraz jest (5)
Prostownik impulsowy BLOW HRC-40A (12)
Prostownik impulsowy automatyczny i zwykły (22)
Pytanie o prostownik Bottari (3)
Przerywacz + moduł elektroniczny Pytanie (6)

Page generation time: 0.191 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony