| Author |
robin15 Poziom 7

|
11 Feb 2012 17:02 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
płytka jest, sterowniki zainstalowane.
To zdanie nic mi nie mówi ale to raczej teraz już nie istotne:"sterownik automatycznie z Windows Update lub możesz go pobrać ze strony producenta konwertera USB-RS232 użytego w tym kablu, najczęściej jest to układ FT232 firmy FTDI."
Port COM już wiem jest COM8.
Ale jak już mam to wszystko to i tak nic nie idzie zrobić. Może błędy na samym początku przy podłączaniu, nie mam pojęcia, ale myślałem że to prostsze i bardziej intuicyjne.
Pytania do samego interfejsu:
Czy przełącznik jest prawidłowo ustawiony?
Po co jest odejście do zapalniczki ?
To jest moja wtyczka, pod która podpinam interfejs:
I robie tak:
- podłączam kabel do kompa i do wtyczki DLC
- uruchamiam program, wybieram port COM8, i ECU IAW-8F/18F MPI
- co z LOG włączony, tryb zgodności? zaznaczać to czy jak? w każdym razie ja nie zaznaczyłem
- klikam połącz
- uruchamiam silnik
- i pisze że sie nie może połączyć z ECU, jak zaznaczyłem wszystkie parametry to we wszystkich error !
Pomocy
A i jeszcze chcąc wyjść programu wyłączam zapłon i klikając F11 tak jak każde program - no sie nie zamyka nie wychodzi, cały czas pokazuje Proszę wyłączyć zapłon, naciśnij by potwierdzić F11 .
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
11 Feb 2012 17:19 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Przełącznik jest ustawiony prawidłowo, w skrajnej, lewej pozycji.
Musisz jeszcze podłączyć zasilanie interfejsu do gniazda zapalniczki (bardziej popularne są wersje z krokodylkiem do akumulatora). Zapłon samochodu włączasz po kliknięciu połącz (choć w przypadku tego ECU nie ma to większego znaczenia). Nie musisz uruchamiać silnika (choć oczywiście możesz).
| robin15 wrote: |
| A i jeszcze chcąc wyjść programu wyłączam zapłon i klikając F11 tak jak każde program - no sie nie zamyka nie wychodzi, cały czas pokazuje Proszę wyłączyć zapłon, naciśnij by potwierdzić F11 . |
Sądzę, że nie działa Ci klawisz F11 na klawiaturze...
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
11 Feb 2012 18:51 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
hehe, no ładnie ! no i sprawa rozwiązana!, taki krokodylek byłby lepszym rozwiązaniem przynajmniej dla tego auta gdzie wtyczka nie jest w środku;p Ale dziękuje:)!
Dodano po 33 [minuty]:
jakaś propozycja innego rozwiązania niż wtykać tą końcówkę do zapalniczki? bo nijak nie dosięgnę?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
11 Feb 2012 18:56 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Masz gniazdo to sobie dorób krokodylka... zobacz czy zaświeci się kontrolka we wtyku zapalniczki jak dotkniesz końcówką do + akumulatora (masa powinna być podpięta w gnieździe diagnostycznym).
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
18 Feb 2012 19:02 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Witam ponownie,
kolejne problemy z podłączeniem, przedłużyłem kabelek żeby wystarczył do zapalniczki i próba i znów to samo, że sie z ECU nie może skomunikować.
ale wyciągam wtyczkę z zapalniczki a ona cała gorąca, rozebrałem ją i tak to wygląda:
Nie znam się kompletnie ale może te dwie blaszki są za blisko siebie? bo widać, co jest zaznaczone że plastik się stopił i poszło po sprężynce bo tam też jest.
Poradźcie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
18 Feb 2012 19:36 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Utnij ta wtyczkę i zostaw tylko dwa kabelki, które podłączysz do akumulatora. Ten który idzie do bocznej blaszki to "-", a ten do środkowego styku to "+".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2012 19:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
20 Feb 2012 16:38 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Zostawiłem dwa kabelki podłączyłem do akumulatora, a kabel + nadal się robił gorący, tak że ten pancerzyk robił sie bardzo miękki.
I nadal taki komunikat:
Nie wiem co dalej, bardziej w tym wszystkim sie boje o laptopa że sie coś może stać.
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
22 Feb 2012 21:05 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
dobra widzę że nie ma chętnych na podpowiedzi, może to jest wina kabla? i może ktoś wie gdzie można kupić, sprawdzony, sprawny?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
22 Feb 2012 22:01 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Możesz wziąć miernik i sprawdzić gdzie który przewód jest podłączony w przejściówce? Skoro kabel się grzeje to nie trzeba być geniuszem, żeby się zorientować, że jest zwarcie... przecież ten układ pobiera kilka mA.
We wtyku OBD-II masz kontrolkę - ona sygnalizuje poprawność podłączenia zasilania, po podpięciu zasilania ma się zaświecić, nawet bez podłączenia do USB czy linii diagnostycznych.
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
22 Feb 2012 22:56 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
no to przy podłączeniu czy do wejścia od zapalniczki (kontrolka na wtyku od zapalniczki się świeciła) czy do akumulatora to kontrolka na złączu OBD się nie świeciła. Później napisze co i jak.
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
04 Mar 2012 22:58 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
po przerwie dalej męczę temat.
Rozebrałem wtyczkę, sprawdziłem połączenia - to w sumie byłoby tyle jak na moją wiedzę, ale może Tobie tzok to nasunie jakieś wnioski, albo od razu rozpoznasz przyczynę.
Po rozebraniu obudowy, taki widok, coś się rozlało - niestety nie umiem tego nazwać co tam się uszkodziło, i widać to też na obudowie:
dalej prezentuje jak idą połączenia:
pomiędzy tymi poniżej - główne 1,2,3,4 (zielone)
a pomiędzy:
A) zasilaniem (pierwotnie wejście zapalniczki)
i tutaj środek tego wejścia połączony jest z 2 (zielony) - biegun ujemny sugerując się wejściem do zapalniczki, a obrzeże połączone jest z 1 (zielony) - biegun dodatni
B) wtykiem diagnostycznym 3 pinowym
to 1 (niebieski) do 3 (zielony)
2 (niebieski) do 1 (zielony)
i 3 (niebieski) do 4 (zielony)
C)wtyczką OBD
i tutaj górna 2 (czerwony) do 4 (zielony)
górna 5 (czerwony) do 1 (zielony)
dolna 1 (czerwony) do 2 (zielony)
dolna 2 (czerwony) do 3 (zielony)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2012 22:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
05 Mar 2012 16:12 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Z jednej strony spalony jest tranzystor, a z drugiej układ scalony (chyba to jest komparator). Coś poszło nie tak z tym podłączeniem... te opisy są strasznie chaotyczne i niekompletne.
4/5 (góra) w interfejsie powinno mieć połączenie z 2 w FIAT 3-pin i którymś pinem we wtyku zasilania - to będzie masa.
16 (8 dół) w interfejsie powinno mieć połączenie z drugim pinem we wtyku zasilania i to będzie +Vbatt.
Wewnątrz interfejsu, na płytce masz zaznaczone piny 1, 8, 9 i 16.
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
05 Mar 2012 18:43 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
no to jak tam wolisz, żeby było przejrzyściej to:
5 z interfejsu u góry (czyli tak naprawde 4) jest połączona z 2 pinem z wtyku FIAT 3-pin i z wtykiem zasilania, z tym obrzeżem od połączenia - z tą obwódką, ale dalej jakby podłączyć do tego ten wtyk od zasilania co jest do wejścia do zapalniczki to łączy się ten kabelek z tą blaszką co jest po środku wejścia zapalniczki ( to chyba powinien być +) ? Może w tym cały problem ? Na początku nie podłączałem zasilania i wiadomo nie szło, a potem podłączyłem zasilanie do zapalniczki i sie wszystko popaliło ?
16 z interfejsu jest połączone z drugim pinem od zasilania
cenna uwaga!
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
05 Mar 2012 18:50 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
Ten kabel od zasilania to był fabryczny od tej przejściówki? Bo piny 4 i 5 w OBD to na 100% masa, tak jak i środkowy pin w złączu 3-pin.
We wtyku zapalniczki środkowy pin to +12V, a zewnętrzne blaszki to masa.
|
|
| Back to top |
|
 |
robin15 Poziom 7

|
05 Mar 2012 19:06 Re: Fiat Punto I 75sx,Nie działa ogrzewanie |
|
|
|
tak to był jeden cały komplet, zakupiony w zestawie z gdzieś powyżej wymienionej aukcji.
Czyli przejściówka OBD / 3-pin jest ok, ale dalsza część do zasilania jest przyczyną wszystkich niepowodzeń !
Dzięki wielkie za pomoc w rozwiązaniu tej sprawy !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2012 19:06 |
|
|
|