jarekz90 Poziom 10

|
06 Feb 2012 18:34 Przetwornik C/A na PWM |
|
|
|
Witam natrafiłem na schemat przetwornika C/A na podstawie sygnału PWM, sygnał PWM generuje z uC.
Proszę Was o ewentualne poprawienie mnie, bo mam problemy ze zrozumieniem.
Sygnał PWM podajemy przez filtr dolnoprzepustowy na układ wtórnika napięcia.
Zmieniając wypełnienie zmieniam wartość skuteczna, średnia sygnału wyjściowego.
W takim razie wtórnik napięciowy jest po to by zapewnić nam dużą rezystancje wyjściową. A po co ten filtr dolnoprzepustowy RC na wejściu? Rezystor musi być żeby ograniczyć prąd podawany na wejście nieodwracające wzmacniacza. A kondensator? Czy on jest po to by wygładzić nam napięcie wyjściowe? Bo filtrowanie w sumie nie ma tu sensu. Problem jest z tym np. gdy jest duża pojemność kondensatora i następuje zmiana np z 5V na 0V, wtedy zauważalna jest dość duża bezwładność, co w sumie dyskwalifikuje go do szybkiego sterowania.
Czy takie układy są często wykorzystywane? Wydaje się być wygodnym taki przetwornik C/A zwłaszcza dla starszych mikrokontrolerów, które nie posiadają modułu przetwornika C/A.
Pozdrawiam!
[/img]
|
|
cavendish Poziom 14

Joined: 09 Jan 2008 Posts: 172 Location: Jachranka|Gostwica
|
06 Feb 2012 21:05 Re: Przetwornik C/A z wykorzystaniem sygnału PWM, analiza pracy |
|
|
|
| jarekz90 wrote: |
| A po co ten filtr dolnoprzepustowy RC na wejściu? |
Służy do uśredniania sygnału PWM. Częstotliwość PWMa powinna być dużo większa niż częstotliwość graniczna filtru. Na nieodwracające wejście WO podawane jest napięcie - załóżmy - stałe o wartości z przedziału 0 - 5 V, proporcjonalne do wypełnienia sygnału prostokątnego z uC. Tak, zgadza się - szybkość działania takiego przetwornika limitowana jest stałą czasową obwodu uśredniającego.
|
|