FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 08 Feb 2012 11:33   

Witam, chciałbym zaprezentować urządzenie do złożenia którego skłonił mnie nadmiar czasu i potrzeba posiadania ładowarki akumulatora żelowego. Prezentowane urządzenie składa się z trafka TS25/6 2x 12V 0,97A, układu prostującego razem ze stabilizatorem napięcia LM317

Dwa uzwojenia trafka są połączone szeregowo i wpięte do modułu zasilacza regulowanego NE023, biegun dodatni wyjściowy połączony jest z tranzystorem 2n3055 regulującym maksymalny prąd.
Regulacja napięcia jest płynna i możliwa w zakresie 0,6V - 28V
Woltomierz w urządzeniu jest 20V ponieważ wyższe napięcia nie są mi potrzebne.
Poniżej zamieszczam fotki urządzenia, oraz schemat regulacji prądu na tranzystorze 2N3055 :)

Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego

Prosty regulator prądu:

Ładowanie akumulatora jest proste, można ładować dowolny akumulator o napięciu 2 - 20V, najpierw ustawiane jest napięcie a następnie prąd za pomocą zewnętrznego amperomierza, ładowanie akumulatora żelowego 12V 3,3Ah prądem ~320mA trwa około 10-11h :) Można go również wykorzystać jako zasilacz regulowany :)
Cały koszt urządzenia:
- trafo 25zł
- NE023 20zł
- tranzystor i pare elemnetów 10zł
- obudowa 20zł

Proszę zamieszczać zdjęcia według poniższego linku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Ułatwi to ich przeglądanie . [dzimi]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Feb 2012 11:33   

Back to top

petermon
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 12 Feb 2012 06:58   

Re: Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego

Bezsensu :
- skoro LM317 to poco później kolejne proste źródło prądowe ,nie mniej jednak wnoszące straty mocy?
Proponuję użyć aplikacji LM317 w konfiguracji źródła prądowego, ewentualnie rozsądniej było by zastosować ograniczenie rezystorem ,a spadek napięcia wykorzystać do ograniczenia napięcia wyjściowego stabilizatora w przypadku naładowania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Feb 2012 06:58   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 12 Feb 2012 13:53   

Zdecydowanie lepiej byłoby podłączyć ten... ogranicznik prądu przed stabilizatorem napięcia, uzyskując w ten sposób "prostokątną" charakterystykę CC/CV.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Feb 2012 13:53   

Back to top

MateBer
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 12 Feb 2012 14:29   

petermon wrote:
Bezsensu :
- skoro LM317 to poco później kolejne proste źródło prądowe ,nie mniej jednak wnoszące straty mocy?
Proponuję użyć aplikacji LM317 w konfiguracji źródła prądowego, ewentualnie rozsądniej było by zastosować ograniczenie rezystorem ,a spadek napięcia wykorzystać do ograniczenia napięcia wyjściowego stabilizatora w przypadku naładowania.

po pierwsze napisałem powyżej wyraźnie, że jest to układ zasilacza regulowanego NE023 z dobudowaną regulacją prądową
po drugie niewygodne było dla mnie wstawianie kilku/kilkunastu rezystorów z ograniczeniem prądowym, jeśli chciałem mieć płynną regulację w danym zakresie, co sprawia że układ ma dla mnie bardziej praktyczne znaczenie bo mogę ładować różne akumulatory, oraz stosować urządzenie jako zasilacz testowy
po trzecie regulator prądu zamontowałem ZA układem LM317 ponieważ nie chciałem ingerować w układ na płytce i robić "pająka"

to tyle jeśli chodzi o tą kwestie.
Back to top

petermon
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 12 Feb 2012 19:57   

W tym układzie jest tylko płynna regulacja prądu bazy tranzystora a nie prądu ładowania,bynajmniej nie ma żadnej liniowości...no i żadnej stabilizacji prądu ładującego zaczyna od 320mA a na koniec ładowania ma znacznie mniej..... Nic innego jak strata energii, to samo można osiągnąć regulując LM317...
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz i ładowarka akumulatora kwasowego/żelowego
Page 1 of 1
Similar topics
Ładowarka do akumulatora samochodowego z układem PB137 (10)
Ładowarka akumulatora li-ion na LM317T (10)
Słoneczna ładowarka akumulatora samochodowego (50)
Ładowarka akumulatora z zasilacza ATX (85)
Automatyczna ładowarka akumulatora. (6)
"Bezpiecznik" akumulatora żelowego 12V (27)
Mobilny zasilacz/ładowarka 5V (15)
Rowerowa ładowarka - Zasilacz USB (60)
Zasilacz 1.2-30V 2A/1.2-11V 4A + panel LCD, UART, ładowarka (9)

Page generation time: 0.11 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed