Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


[ + ] [ - ]
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
Author
Message
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#1 Post from the author of the topic 09 Feb 2012 12:46   

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam.

Konstrukcja prosta, ale bez niej nie użył bym zdobytego za free gramofonu.
Przeszukiwałem różne schematy i moją uwagę zwrócił pewien schemat przedwzmacniacza - znaleziony w necie (screen na dole).
Całkowity koszt nowych elementów to jakieś 12zł.
Przedwzmacniacz jest z montowany na płytce drukowanej, fototrawionej, wg. własnego rozrysowania w programie EAGLE-free:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu. Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Całość została zabudowana w aluminiowym pudełku (z odzysku). Wstawione są dwa gniazdka DIN, włącznik zasilania i LED informujący o pracy przedwzmacniacza. Całość zasilana jest z baterii 9V - 6F22 znajdującej się wewnątrz obudowy. Dzięki temu nie musiałem walczyć z przydźwiękiem, a przedwzmacniacz bierze tak mało prądu, że raz na jakiś czas mogę kupić nową bateryjkę Wink . A całość wygląda tak:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz ruszył z kopyta od pierwszego włączenia, a jakość brzmienia przerosła moje oczekiwania. Gdzieś tam pytałem się o zmianę brzmienia RIAA, ale w tym wypadku nie ma to sensu. RIAA gra wyśmienicie jak na moje ucho.
Wszystko współpracuje z gramofonem Bernard GS-438 i vintage-amplitunerem Pioneer SX-300:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Feb 2012 12:46   





Back to top
   
ahmed10
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 13 Dec 2010
Posts: 61
Location: Łętownia

Post#2 09 Feb 2012 14:30   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Muszę pogratulować estetyki konstrukcji!!Smile Co do zasilania to trochę niestandardowo to zrobiłeś, mogłeś dać zasilanie z sieci tylko dobrze odfiltrować i by było po kłopocie, no ale jak nie zawadza ci wymienianie bateryjki powiedzmy raz na pół roku no to ok:)

PS: Robiłeś jakieś pomiary, ile mA prądu to kosztuje??

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#3 Post from the author of the topic 09 Feb 2012 14:46   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny. Ostatecznie zdecydowałem się na oddzielne urządzenie i zasilanie bateryjne.
Prądu niecałe 20mA, z czego większość pożera... LED Very Happy . Bateria powinna starczyć na baaardzo długo.

Helpful message? + -

Back to top
   
spirol
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 35

Post#4 09 Feb 2012 17:57   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Aplikacja wygląda na przemyślaną, na wejściu niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe. Czy nosisz się z zamiarem wrzucenia projektu płytki, pytam nieśmiało?

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#5 Post from the author of the topic 09 Feb 2012 20:53   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


spirol wrote:
niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe

I bardzo ciekawie brzmi Smile

Wstawiam w załączniku plik RAR zawierając:
- schemat
- rysunek montażowy
- rozmieszczenie elementów
- płytka drukowana w skali 1:1 (wszystko w plikach PDF).

Płytkę wydrukować sobie na drukarce bez skalowania!

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
smerdendes
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 27 May 2007
Posts: 19
Location: poznań

Post#6 09 Feb 2012 21:32   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego kolega napisał że nie użył by gramofonu bez tego przedwzmacniacza? przecież Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO o czułości 2,5 mV i charakterystyce RIAA.

Helpful message? + -

Back to top
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 22 Dec 2006
Posts: 552

Post#7 09 Feb 2012 21:55   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Nie chcę nic mówić, ale 20mA dla typowej baterii 6F22 to dosyć dużo. Przy pojemnościach rzędu 250mAh (jeśli chodzi o akumulatorki, baterie alkaliczne pewnie mają troszkę większą pojemność) czas pracy w cale taki wielki nie będzie? Może lepiej zrezygnować z LED'a albo zastosować wersję ultra-hiper-mega jasną, która przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd?

Helpful message? + -


My articles: (Add)
11 January 2015 Szybka i skuteczna przeróbka lampki nocnej
Back to top
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Jul 2007
Posts: 4524
Location: Łódź

Post#8 09 Feb 2012 23:17   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Też uważam że pobór prądu trochę zbyt duży, Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno.

Helpful message? + -


My articles: (Add)
23 February 2015 Wzmacniacz lampowy EL84 PP UL
Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#9 Post from the author of the topic 10 Feb 2012 06:56   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


smerdendes wrote:
Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO

Owszem, posiada, ale:
1. Nie brzmi w tym egzemplarzu pięknie (zamulone)
2. Docelowo nie będzie pracował na stałe z tym SX-300 tylko z VSX-515, a tamten nie ma odpowiedniego wejścia.
Villen wrote:
przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd
korrus666 wrote:
Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno

Sam układ pobiera jakieś 9,9mA. Z LED'em (teraz) ~15mA. Dzięki za naprowadzenie na LED o podwyższonej jasności - będzie pewnie wymiana.

Helpful message? + -

Back to top
   
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Jul 2006
Posts: 87
Location: Pabianice

Post#10 10 Feb 2012 10:09   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:
Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny...


Włączenie przedwzmacniacza korekcyjnego nie jest takie proste w tym gramofonie z kilku przyczyn (ja mam podobnego GS-431). Popatrz na początek na jego schemat, tam na masie, względem najniższego potencjału jego zasilania jest napięcie stałe około 10V.

Ale pomysł z zasilaniem bateryjnym bardzo dobry, tylko tego LED-a wymień zgodnie z wcześniejszymi podpowiedziami.

Ogólnie konstrukcja bardzo ładnie wykonana, można by tylko pozbyć się części elektrolitów na ścieżce sygnałowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Feb 2012 10:09   





Back to top
   
alltech2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 May 2010
Posts: 379
Location: plock

Post#11 10 Feb 2012 18:35   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Helpful message? + -

Back to top
   
adam313890
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 22 Dec 2007
Posts: 100
Location: Świdnik

Post#12 12 Feb 2012 12:02   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 wrote:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Oczywiście, tantalowe są lepsze od zwykłych elektrolitów, i nadają się do tego układu bez jakichkolwiek zmian.


Co do konstrukcji to bardzo mi się podoba - kolorystyka, rozmiary, prostota układu i jego działanie to wartości cenione. Może w niedługim czasie coś podobnego wykonam.
Gratulacje.

A próbowałeś zastosować dławik i dwa kondensatory aby zlikwidować brum - to jest zastosowanie z urządzeń lampowych - eliminuje brum bardzo silnie.
Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
elementy jakie dasz:
470uF x2
10mH

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#13 Post from the author of the topic 14 Feb 2012 14:40   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No i kombinując dalej, powstała na stole wersja 2.0, czyli z własnym prostowniczkiem na 4 diodach i stabilizatorem na 7812. Spisuje sie bardzo poprawnie. Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V. Przydźwięku nie ma pomimo zabudowania całości w plastikowej obudowie.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Helpful message? + -

Back to top
   
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Jul 2006
Posts: 87
Location: Pabianice

Post#14 14 Feb 2012 21:05   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:

... Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V...


A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#15 Post from the author of the topic 15 Feb 2012 12:44   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


tytka wrote:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?

Wersja 2.0 różni się tylko dołożeniem 4 diod, stabilizatora 7812, elektrolitu i dwóch kond. filtrujących.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Tym samym musiała być troszkę przebudowana płytka. Gdyby ktoś nie chciał części zasilającej, po prostu nie montuje tych elementów i robi zworki między pinami wejścia a '+' i masą. Trzeba tylko zwrócić uwagę na polaryzację zasilania.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

W załączniku (RIAA_v2.0_diody.rar) :
- nowa wersja druku (PDF, skala 1:1)
- rysunek montażowy z rozmieszczeniem elementów i zaznaczeniem czego nie montować gdy BEZ zasilacza i gdzie wstawić zworki.

Drugi załącznik ("RIAA_v2.0_mostek.rar", też montaż i druk 1:1) to także wersja z zasilaczem, ale nie na diodach tylko na mostku. Reszta bez zmian:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Jul 2006
Posts: 87
Location: Pabianice

Post#16 16 Feb 2012 20:52   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:
tytka wrote:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?


Jeśli wolno zauważyć to i tak przeprojektowałeś płytkę, a używając trafa z podwójnym wtórnym, aż się prosi aby je w pełni wykorzystać i zasilić układ symetrycznie.
Poza tym przy symetrycznym zasilaniu można by było pozbyć się kondensatorów separujących stopnie.
(A nawiasem mówiąc, to jak wzmacniacze operacyjne, to zasilane symetrycznie, chyba że naprawdę nie da się inaczej.)


... Ja całkiem niedawno też wykonałem preamp RIAA na operacyjnych (jako część większego projektu), tylko z pasywną korekcją, (oczywiście zasilany symetrycznie), gra bardzo, bardzo fajnie.
http://obrazki.elektroda.pl/2772048600_1329422599.jpg

Helpful message? + -

Back to top
   
Alya
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 45
Location: Złotów :)

Post#17 19 Feb 2012 21:20   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Helpful message? + -

Back to top
   
kamil_93
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 55
Location: Radom

Post#18 29 Feb 2012 19:56   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Alya wrote:
A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Nie można. Smile Drugie połówki są wykorzystywane w drugim kanale(stereo).

Helpful message? + -

Back to top
   
Adek4100
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 272
Location: C:\Windows\System

Post#19 12 Mar 2012 11:40   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam serdecznie Smile
Ukłąd złożyłem, rzeczywiście pracuje lecz na wyjściu mam przesterowany sygnał Sad
Wszystkie elementy się zgadzają poza rezystorami na wejściu zamiast 91k mam 90.9k bo nie było akurat tego w sklepie. Wie ktoś co może być przyczyną? może zużyta igła? chociaż nie jest w tragicznym stanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4193

Post#20 Post from the author of the topic 12 Mar 2012 12:49   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No właśnie, u mnie na jednym sprzęcie też mi przesterowywało. I tylko na wejściu CD. Na pozostałych wejściach (TV, AUX, MAGN...) gra bardzo ładnie. Nie wiem co jest powodem, bo patrząc na schemat sprzętu, wszystkie wejścia są takie same. Co ciekawe, na dwóch innych sprzętach (wejścia AUX i CD) nie ma efektu przesterowania.
Spróbuj zwiększyć R6 i R10 przy NE5532. Obniżysz jego wzmocnienie.
Możesz też spróbować wyjąć z podstawki pierwszy układ (NE5532) i zewrzeć w jego podstawce piny 1-3 oraz 5-7. Wówczas będzie działać tylko TL072 i zobaczysz jaki będzie efekt (powinno grać ciszej ale bez zniekształceń).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2012 12:49   





Back to top
   
Adek4100
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 272
Location: C:\Windows\System

Post#21 13 Mar 2012 16:04   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Zmieniłem rezystory o wiekszej wartości niestety nic nie pomogło, zauwazylem zaś że gdy kończy się utwór jak to zazwyczaj jest piosenka stopniowo cichnie w tedy jest idealnie ! W jaki sposób zmniejszyć sygnał idący z gramofonu?

Helpful message? + -

Back to top
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Joined: 08 May 2003
Posts: 1695
Location: Łódź

Post#22 15 Mar 2012 12:29   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 wrote:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.


W torze sygnałowym audio nie. Co najwyżej w obwodach filtrowania i odsprzęgania zasilania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Google Statement for Twitter
Page 1 of 1
Similar topics
Przedwzmacniacz gramofonowy RIAA (4)
Przedwzmacniacz gramofonowy(RIAA) z płytką (11)
Przedwzmacniacz RIAA - kolejna odsłona (22)
Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA (9)
profesjonalny preamp RIAA (3)
Lampowy preamp RIAA na 4 lampach (28)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl topic RSS feed