Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


[ + ] [ - ]

  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> DIY Konstrukcje -> DIY Akustyka ->Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#1 Post autora tematu 09 Lut 2012 12:46   

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam.

Konstrukcja prosta, ale bez niej nie użył bym zdobytego za free gramofonu.
Przeszukiwałem różne schematy i moją uwagę zwrócił pewien schemat przedwzmacniacza - znaleziony w necie (screen na dole).
Całkowity koszt nowych elementów to jakieś 12zł.
Przedwzmacniacz jest z montowany na płytce drukowanej, fototrawionej, wg. własnego rozrysowania w programie EAGLE-free:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu. Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Całość została zabudowana w aluminiowym pudełku (z odzysku). Wstawione są dwa gniazdka DIN, włącznik zasilania i LED informujący o pracy przedwzmacniacza. Całość zasilana jest z baterii 9V - 6F22 znajdującej się wewnątrz obudowy. Dzięki temu nie musiałem walczyć z przydźwiękiem, a przedwzmacniacz bierze tak mało prądu, że raz na jakiś czas mogę kupić nową bateryjkę Wink . A całość wygląda tak:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz ruszył z kopyta od pierwszego włączenia, a jakość brzmienia przerosła moje oczekiwania. Gdzieś tam pytałem się o zmianę brzmienia RIAA, ale w tym wypadku nie ma to sensu. RIAA gra wyśmienicie jak na moje ucho.
Wszystko współpracuje z gramofonem Bernard GS-438 i vintage-amplitunerem Pioneer SX-300:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Lut 2012 12:46   



Powrót do góry
ahmed10
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 61
Miasto: Łętownia

ahmed10
Poziom 11
Post#2 09 Lut 2012 14:30   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Muszę pogratulować estetyki konstrukcji!!Smile Co do zasilania to trochę niestandardowo to zrobiłeś, mogłeś dać zasilanie z sieci tylko dobrze odfiltrować i by było po kłopocie, no ale jak nie zawadza ci wymienianie bateryjki powiedzmy raz na pół roku no to ok:)

PS: Robiłeś jakieś pomiary, ile mA prądu to kosztuje??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#3 Post autora tematu 09 Lut 2012 14:46   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny. Ostatecznie zdecydowałem się na oddzielne urządzenie i zasilanie bateryjne.
Prądu niecałe 20mA, z czego większość pożera... LED Very Happy . Bateria powinna starczyć na baaardzo długo.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
spirol
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 35

spirol
Poziom 9
Post#4 09 Lut 2012 17:57   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Aplikacja wygląda na przemyślaną, na wejściu niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe. Czy nosisz się z zamiarem wrzucenia projektu płytki, pytam nieśmiało?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#5 Post autora tematu 09 Lut 2012 20:53   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


spirol napisał:
niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe

I bardzo ciekawie brzmi Smile

Wstawiam w załączniku plik RAR zawierając:
- schemat
- rysunek montażowy
- rozmieszczenie elementów
- płytka drukowana w skali 1:1 (wszystko w plikach PDF).

Płytkę wydrukować sobie na drukarce bez skalowania!

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Załączniki:
RIAA.rar
RIAA.rar
Download (67.5 KB)
Punkty: 2 dla użytkownika

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Lut 2012 20:53   



Powrót do góry
smerdendes
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 19
Miasto: poznań

smerdendes
Poziom 6
Post#6 09 Lut 2012 21:32   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego kolega napisał że nie użył by gramofonu bez tego przedwzmacniacza? przecież Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO o czułości 2,5 mV i charakterystyce RIAA.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 551

Villen
Poziom 18
Post#7 09 Lut 2012 21:55   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Nie chcę nic mówić, ale 20mA dla typowej baterii 6F22 to dosyć dużo. Przy pojemnościach rzędu 250mAh (jeśli chodzi o akumulatorki, baterie alkaliczne pewnie mają troszkę większą pojemność) czas pracy w cale taki wielki nie będzie? Może lepiej zrezygnować z LED'a albo zastosować wersję ultra-hiper-mega jasną, która przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 4572
Miasto: Łódź

korrus666
Poziom 24
Post#8 09 Lut 2012 23:17   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Też uważam że pobór prądu trochę zbyt duży, Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
23 Luty 2015 Wzmacniacz lampowy EL84 PP UL
Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#9 Post autora tematu 10 Lut 2012 06:56   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


smerdendes napisał:
Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO

Owszem, posiada, ale:
1. Nie brzmi w tym egzemplarzu pięknie (zamulone)
2. Docelowo nie będzie pracował na stałe z tym SX-300 tylko z VSX-515, a tamten nie ma odpowiedniego wejścia.
Villen napisał:
przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd
korrus666 napisał:
Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno

Sam układ pobiera jakieś 9,9mA. Z LED'em (teraz) ~15mA. Dzięki za naprowadzenie na LED o podwyższonej jasności - będzie pewnie wymiana.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 87
Miasto: Pabianice

tytka
Poziom 12
Post#10 10 Lut 2012 10:09   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi napisał:
Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny...


Włączenie przedwzmacniacza korekcyjnego nie jest takie proste w tym gramofonie z kilku przyczyn (ja mam podobnego GS-431). Popatrz na początek na jego schemat, tam na masie, względem najniższego potencjału jego zasilania jest napięcie stałe około 10V.

Ale pomysł z zasilaniem bateryjnym bardzo dobry, tylko tego LED-a wymień zgodnie z wcześniejszymi podpowiedziami.

Ogólnie konstrukcja bardzo ładnie wykonana, można by tylko pozbyć się części elektrolitów na ścieżce sygnałowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
alltech2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 375
Miasto: plock

alltech2
Poziom 17
Post#11 10 Lut 2012 18:35   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adam313890
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 98
Miasto: Świdnik

adam313890
Poziom 12
Post#12 12 Lut 2012 12:02   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 napisał:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Oczywiście, tantalowe są lepsze od zwykłych elektrolitów, i nadają się do tego układu bez jakichkolwiek zmian.


Co do konstrukcji to bardzo mi się podoba - kolorystyka, rozmiary, prostota układu i jego działanie to wartości cenione. Może w niedługim czasie coś podobnego wykonam.
Gratulacje.

A próbowałeś zastosować dławik i dwa kondensatory aby zlikwidować brum - to jest zastosowanie z urządzeń lampowych - eliminuje brum bardzo silnie.
Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
elementy jakie dasz:
470uF x2
10mH

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#13 Post autora tematu 14 Lut 2012 14:40   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No i kombinując dalej, powstała na stole wersja 2.0, czyli z własnym prostowniczkiem na 4 diodach i stabilizatorem na 7812. Spisuje sie bardzo poprawnie. Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V. Przydźwięku nie ma pomimo zabudowania całości w plastikowej obudowie.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 87
Miasto: Pabianice

tytka
Poziom 12
Post#14 14 Lut 2012 21:05   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi napisał:

... Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V...


A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#15 Post autora tematu 15 Lut 2012 12:44   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


tytka napisał:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?

Wersja 2.0 różni się tylko dołożeniem 4 diod, stabilizatora 7812, elektrolitu i dwóch kond. filtrujących.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Tym samym musiała być troszkę przebudowana płytka. Gdyby ktoś nie chciał części zasilającej, po prostu nie montuje tych elementów i robi zworki między pinami wejścia a '+' i masą. Trzeba tylko zwrócić uwagę na polaryzację zasilania.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

W załączniku (RIAA_v2.0_diody.rar) :
- nowa wersja druku (PDF, skala 1:1)
- rysunek montażowy z rozmieszczeniem elementów i zaznaczeniem czego nie montować gdy BEZ zasilacza i gdzie wstawić zworki.

Drugi załącznik ("RIAA_v2.0_mostek.rar", też montaż i druk 1:1) to także wersja z zasilaczem, ale nie na diodach tylko na mostku. Reszta bez zmian:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tytka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 87
Miasto: Pabianice

tytka
Poziom 12
Post#16 16 Lut 2012 20:52   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi napisał:
tytka napisał:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?


Jeśli wolno zauważyć to i tak przeprojektowałeś płytkę, a używając trafa z podwójnym wtórnym, aż się prosi aby je w pełni wykorzystać i zasilić układ symetrycznie.
Poza tym przy symetrycznym zasilaniu można by było pozbyć się kondensatorów separujących stopnie.
(A nawiasem mówiąc, to jak wzmacniacze operacyjne, to zasilane symetrycznie, chyba że naprawdę nie da się inaczej.)


... Ja całkiem niedawno też wykonałem preamp RIAA na operacyjnych (jako część większego projektu), tylko z pasywną korekcją, (oczywiście zasilany symetrycznie), gra bardzo, bardzo fajnie.
http://obrazki.elektroda.pl/2772048600_1329422599.jpg

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Alya
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 44
Miasto: Złotów :)

Alya
Poziom 9
Post#17 19 Lut 2012 21:20   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kamil_93
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 55
Miasto: Radom

kamil_93
Poziom 10
Post#18 29 Lut 2012 19:56   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Alya napisał:
A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Nie można. Smile Drugie połówki są wykorzystywane w drugim kanale(stereo).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Adek4100
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 273
Miasto: C:\Windows\System

Adek4100
Poziom 16
Post#19 12 Mar 2012 11:40   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam serdecznie Smile
Ukłąd złożyłem, rzeczywiście pracuje lecz na wyjściu mam przesterowany sygnał Sad
Wszystkie elementy się zgadzają poza rezystorami na wejściu zamiast 91k mam 90.9k bo nie było akurat tego w sklepie. Wie ktoś co może być przyczyną? może zużyta igła? chociaż nie jest w tragicznym stanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Mar 2012 11:40   



Powrót do góry
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 4215

Trabi
Poziom 24
Post#20 Post autora tematu 12 Mar 2012 12:49   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No właśnie, u mnie na jednym sprzęcie też mi przesterowywało. I tylko na wejściu CD. Na pozostałych wejściach (TV, AUX, MAGN...) gra bardzo ładnie. Nie wiem co jest powodem, bo patrząc na schemat sprzętu, wszystkie wejścia są takie same. Co ciekawe, na dwóch innych sprzętach (wejścia AUX i CD) nie ma efektu przesterowania.
Spróbuj zwiększyć R6 i R10 przy NE5532. Obniżysz jego wzmocnienie.
Możesz też spróbować wyjąć z podstawki pierwszy układ (NE5532) i zewrzeć w jego podstawce piny 1-3 oraz 5-7. Wówczas będzie działać tylko TL072 i zobaczysz jaki będzie efekt (powinno grać ciszej ale bez zniekształceń).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Mar 2012 12:49   



Powrót do góry
Adek4100
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 273
Miasto: C:\Windows\System

Adek4100
Poziom 16
Post#21 13 Mar 2012 16:04   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Zmieniłem rezystory o wiekszej wartości niestety nic nie pomogło, zauwazylem zaś że gdy kończy się utwór jak to zazwyczaj jest piosenka stopniowo cichnie w tedy jest idealnie ! W jaki sposób zmniejszyć sygnał idący z gramofonu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 13 Mar 2012 16:04   



Powrót do góry
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1702
Miasto: Łódź

studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Post#22 15 Mar 2012 12:29   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 napisał:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.


W torze sygnałowym audio nie. Co najwyżej w obwodach filtrowania i odsprzęgania zasilania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> DIY Konstrukcje -> DIY Akustyka -> Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
Strona 1 z 1
[ + ] [ - ]
Podobne tematy
Przedwzmacniacz gramofonowy RIAA (4)
Przedwzmacniacz gramofonowy(RIAA) z płytką (11)
Przedwzmacniacz RIAA - kolejna odsłona (22)
Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA (9)
profesjonalny preamp RIAA (3)
Lampowy preamp RIAA na 4 lampach (28)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS