Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


  Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics ->Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#1 09 Feb 2012 12:46Positive voted  Topic author   

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam.

Konstrukcja prosta, ale bez niej nie użył bym zdobytego za free gramofonu.
Przeszukiwałem różne schematy i moją uwagę zwrócił pewien schemat przedwzmacniacza - znaleziony w necie (screen na dole).
Całkowity koszt nowych elementów to jakieś 12zł.
Przedwzmacniacz jest z montowany na płytce drukowanej, fototrawionej, wg. własnego rozrysowania w programie EAGLE-free:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu. Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Całość została zabudowana w aluminiowym pudełku (z odzysku). Wstawione są dwa gniazdka DIN, włącznik zasilania i LED informujący o pracy przedwzmacniacza. Całość zasilana jest z baterii 9V - 6F22 znajdującej się wewnątrz obudowy. Dzięki temu nie musiałem walczyć z przydźwiękiem, a przedwzmacniacz bierze tak mało prądu, że raz na jakiś czas mogę kupić nową bateryjkę ;-) . A całość wygląda tak:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz ruszył z kopyta od pierwszego włączenia, a jakość brzmienia przerosła moje oczekiwania. Gdzieś tam pytałem się o zmianę brzmienia RIAA, ale w tym wypadku nie ma to sensu. RIAA gra wyśmienicie jak na moje ucho.
Wszystko współpracuje z gramofonem Bernard GS-438 i vintage-amplitunerem Pioneer SX-300:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Helpful post? + +26
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ahmed10
Level 11
Location: Łętownia
Joined: 13 Dec 2010
Posts: 71
Post rating: 8
ahmed10
Level 11
Post#2 09 Feb 2012 14:30    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Muszę pogratulować estetyki konstrukcji!!:) Co do zasilania to trochę niestandardowo to zrobiłeś, mogłeś dać zasilanie z sieci tylko dobrze odfiltrować i by było po kłopocie, no ale jak nie zawadza ci wymienianie bateryjki powiedzmy raz na pół roku no to ok:)

PS: Robiłeś jakieś pomiary, ile mA prądu to kosztuje??

Helpful post? + 0
Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#3 09 Feb 2012 14:46  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny. Ostatecznie zdecydowałem się na oddzielne urządzenie i zasilanie bateryjne.
Prądu niecałe 20mA, z czego większość pożera... LED :D . Bateria powinna starczyć na baaardzo długo.

Helpful post? + 0
Back to top
spirol
Level 11
Joined: 09 Mar 2006
Posts: 39
Post rating: 3
spirol
Level 11
Post#4 09 Feb 2012 17:57    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Aplikacja wygląda na przemyślaną, na wejściu niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe. Czy nosisz się z zamiarem wrzucenia projektu płytki, pytam nieśmiało?

Helpful post? + 0
Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#5 09 Feb 2012 20:53  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


spirol wrote:
niskoszumowy NE a potem fajnie brzmiący TL, który trochę bardziej szumi ale już pracuje przy wyższym sygnale, to może być ciekawe

I bardzo ciekawie brzmi :)

Wstawiam w załączniku plik RAR zawierając:
- schemat
- rysunek montażowy
- rozmieszczenie elementów
- płytka drukowana w skali 1:1 (wszystko w plikach PDF).

Płytkę wydrukować sobie na drukarce bez skalowania!

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
smerdendes
Level 9
Location: poznań
Joined: 27 May 2007
Posts: 20
Post rating: 3
smerdendes
Level 9
Post#6 09 Feb 2012 21:32    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego kolega napisał że nie użył by gramofonu bez tego przedwzmacniacza? przecież Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO o czułości 2,5 mV i charakterystyce RIAA.

Helpful post? + 0
Back to top
Villen
Level 21
Joined: 22 Dec 2006
Posts: 571
Post rating: 467
Villen
Level 21
Post#7 09 Feb 2012 21:55    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Nie chcę nic mówić, ale 20mA dla typowej baterii 6F22 to dosyć dużo. Przy pojemnościach rzędu 250mAh (jeśli chodzi o akumulatorki, baterie alkaliczne pewnie mają troszkę większą pojemność) czas pracy w cale taki wielki nie będzie? Może lepiej zrezygnować z LED'a albo zastosować wersję ultra-hiper-mega jasną, która przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd?

Helpful post? + 0
Back to top
korrus666
Level 40
Location: Łódź
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 5014
Helped: 544
Post rating: 143
korrus666
Level 40
Post#8 09 Feb 2012 23:17    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Też uważam że pobór prądu trochę zbyt duży, Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno.

Helpful post? + 0
Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#9 10 Feb 2012 06:56  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


smerdendes wrote:
Pioneer sx300 posiada własne wejście PHONO

Owszem, posiada, ale:
1. Nie brzmi w tym egzemplarzu pięknie (zamulone)
2. Docelowo nie będzie pracował na stałe z tym SX-300 tylko z VSX-515, a tamten nie ma odpowiedniego wejścia.
Villen wrote:
przy b. małym prądzie będzie świeciła jak przeciętna dioda i przy okazji pobierała sporo mniejszy prąd
korrus666 wrote:
Jasna dioda potrafi świecić już przy 1mA i to dosyć jasno

Sam układ pobiera jakieś 9,9mA. Z LED'em (teraz) ~15mA. Dzięki za naprowadzenie na LED o podwyższonej jasności - będzie pewnie wymiana.

Helpful post? + 0
Back to top
tytka
Level 13
Location: Pabianice
Joined: 14 Jul 2006
Posts: 107
Post rating: 424
tytka
Level 13
Post#10 10 Feb 2012 10:09    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:
Próbowałem zasilać z sieci a konkretnie z gramofonu (miał być wbudowany w gramofon na stałe), ale miałem kłopoty z odfiltrowywaniem i brum był paskudny...


Włączenie przedwzmacniacza korekcyjnego nie jest takie proste w tym gramofonie z kilku przyczyn (ja mam podobnego GS-431). Popatrz na początek na jego schemat, tam na masie, względem najniższego potencjału jego zasilania jest napięcie stałe około 10V.

Ale pomysł z zasilaniem bateryjnym bardzo dobry, tylko tego LED-a wymień zgodnie z wcześniejszymi podpowiedziami.

Ogólnie konstrukcja bardzo ładnie wykonana, można by tylko pozbyć się części elektrolitów na ścieżce sygnałowej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
alltech2
Level 21
Location: plock
Joined: 11 May 2010
Posts: 375
Helped: 34
alltech2
Level 21
Post#11 10 Feb 2012 18:35    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Helpful post? + 0
Back to top
adam313890
Level 12
Location: Świdnik
Joined: 22 Dec 2007
Posts: 98
Helped: 2
Post rating: 77
adam313890
Level 12
Post#12 12 Feb 2012 12:02    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 wrote:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.

Oczywiście, tantalowe są lepsze od zwykłych elektrolitów, i nadają się do tego układu bez jakichkolwiek zmian.


Co do konstrukcji to bardzo mi się podoba - kolorystyka, rozmiary, prostota układu i jego działanie to wartości cenione. Może w niedługim czasie coś podobnego wykonam.
Gratulacje.

A próbowałeś zastosować dławik i dwa kondensatory aby zlikwidować brum - to jest zastosowanie z urządzeń lampowych - eliminuje brum bardzo silnie.
Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
elementy jakie dasz:
470uF x2
10mH

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#13 14 Feb 2012 14:40  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No i kombinując dalej, powstała na stole wersja 2.0, czyli z własnym prostowniczkiem na 4 diodach i stabilizatorem na 7812. Spisuje sie bardzo poprawnie. Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V. Przydźwięku nie ma pomimo zabudowania całości w plastikowej obudowie.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Helpful post? + 0
Back to top
tytka
Level 13
Location: Pabianice
Joined: 14 Jul 2006
Posts: 107
Post rating: 424
tytka
Level 13
Post#14 14 Feb 2012 21:05    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:

... Zasilam go transformatorkiem toroidalnym (taki akurat miałem) który na wyjściu daje 2x18V. Wykorzystuję tylko jedno uzwojenie. W efekcie na wejściu 7812 pojawia się 22,5V a na wyjściu mamy już gotowe i odfiltrowane 12V...


A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Helpful post? + 0
Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#15 15 Feb 2012 12:44  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


tytka wrote:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?

Wersja 2.0 różni się tylko dołożeniem 4 diod, stabilizatora 7812, elektrolitu i dwóch kond. filtrujących.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Tym samym musiała być troszkę przebudowana płytka. Gdyby ktoś nie chciał części zasilającej, po prostu nie montuje tych elementów i robi zworki między pinami wejścia a '+' i masą. Trzeba tylko zwrócić uwagę na polaryzację zasilania.

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

W załączniku (RIAA_v2.0_diody.rar) :
- nowa wersja druku (PDF, skala 1:1)
- rysunek montażowy z rozmieszczeniem elementów i zaznaczeniem czego nie montować gdy BEZ zasilacza i gdzie wstawić zworki.

Drugi załącznik ("RIAA_v2.0_mostek.rar", też montaż i druk 1:1) to także wersja z zasilaczem, ale nie na diodach tylko na mostku. Reszta bez zmian:

Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
tytka
Level 13
Location: Pabianice
Joined: 14 Jul 2006
Posts: 107
Post rating: 424
tytka
Level 13
Post#16 16 Feb 2012 20:52    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Trabi wrote:
tytka wrote:
...A nie lepiej było by w takim razie dostosować układ do symetrycznego zasilania i zasilać go z 2*12 lub 2*15V?

Można by, tylko... czemu wyważać drzwi? Skoro działa i to bardzo sprawnie, to po co wszystko przebudowywać?


Jeśli wolno zauważyć to i tak przeprojektowałeś płytkę, a używając trafa z podwójnym wtórnym, aż się prosi aby je w pełni wykorzystać i zasilić układ symetrycznie.
Poza tym przy symetrycznym zasilaniu można by było pozbyć się kondensatorów separujących stopnie.
(A nawiasem mówiąc, to jak wzmacniacze operacyjne, to zasilane symetrycznie, chyba że naprawdę nie da się inaczej.)


... Ja całkiem niedawno też wykonałem preamp RIAA na operacyjnych (jako część większego projektu), tylko z pasywną korekcją, (oczywiście zasilany symetrycznie), gra bardzo, bardzo fajnie.
http://obrazki.elektroda.pl/2772048600 1329422599.jpg

Helpful post? + 0
Back to top
Alya
Level 10
Location: Złotów :)
Joined: 07 Sep 2009
Posts: 44
Alya
Level 10
Post#17 19 Feb 2012 21:20    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Helpful post? + 0
Back to top
kamil_93
Level 10
Location: Radom
Joined: 01 Sep 2007
Posts: 56
Helped: 1
Post rating: 85
kamil_93
Level 10
Post#18 29 Feb 2012 19:56    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Alya wrote:
A dlaczego układ wykonany jest na dwóch różnych wzmacniaczach operacyjnych? Nie można by zamiast tego użyć tylko NE5532N który w jednej obudowie mieści 2 wzmacniacze?

Nie można. :) Drugie połówki są wykorzystywane w drugim kanale(stereo).

Helpful post? + 0
Back to top
Adek4100
Level 17
Location: C:\Windows\System
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 296
Post rating: 8
Adek4100
Level 17
Post#19 12 Mar 2012 11:40    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Witam serdecznie :)
Ukłąd złożyłem, rzeczywiście pracuje lecz na wyjściu mam przesterowany sygnał :(
Wszystkie elementy się zgadzają poza rezystorami na wejściu zamiast 91k mam 90.9k bo nie było akurat tego w sklepie. Wie ktoś co może być przyczyną? może zużyta igła? chociaż nie jest w tragicznym stanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Trabi
Level 36
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4304
Helped: 161
Post rating: 233
Trabi
Level 36
Post#20 12 Mar 2012 12:49  Topic author   

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


No właśnie, u mnie na jednym sprzęcie też mi przesterowywało. I tylko na wejściu CD. Na pozostałych wejściach (TV, AUX, MAGN...) gra bardzo ładnie. Nie wiem co jest powodem, bo patrząc na schemat sprzętu, wszystkie wejścia są takie same. Co ciekawe, na dwóch innych sprzętach (wejścia AUX i CD) nie ma efektu przesterowania.
Spróbuj zwiększyć R6 i R10 przy NE5532. Obniżysz jego wzmocnienie.
Możesz też spróbować wyjąć z podstawki pierwszy układ (NE5532) i zewrzeć w jego podstawce piny 1-3 oraz 5-7. Wówczas będzie działać tylko TL072 i zobaczysz jaki będzie efekt (powinno grać ciszej ale bez zniekształceń).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Adek4100
Level 17
Location: C:\Windows\System
Joined: 25 Dec 2006
Posts: 296
Post rating: 8
Adek4100
Level 17
Post#21 13 Mar 2012 16:04    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


Zmieniłem rezystory o wiekszej wartości niestety nic nie pomogło, zauwazylem zaś że gdy kończy się utwór jak to zazwyczaj jest piosenka stopniowo cichnie w tedy jest idealnie ! W jaki sposób zmniejszyć sygnał idący z gramofonu?

Helpful post? + 0
Back to top
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Location: Łódź
Joined: 08 May 2003
Posts: 1835
Helped: 157
Post rating: 44
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Post#22 15 Mar 2012 12:29    

Re: Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.


alltech2 wrote:
Czy można zastosowac zamiast elektrolitycznych kondensatorów tantalowe? bo takowe posiadam.


W torze sygnałowym audio nie. Co najwyżej w obwodach filtrowania i odsprzęgania zasilania.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.
Page 1 of 1

Similar topics to przedwzmacniacz RIAA do gramofonu.

Przedwzmacniacz gramofonowy RIAA (4)
Przedwzmacniacz gramofonowy(RIAA) z płytką (11)
Przedwzmacniacz RIAA - kolejna odsłona (22)
Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA (9)
profesjonalny preamp RIAA (3)
Lampowy preamp RIAA na 4 lampach (28)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.061 seconds