X

THOMSON TWG870U słaby zasięg

10 Feb 2012 23:01 VEveder1
  • #1 10 Feb 2012 23:01
    veder1
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Witam posiadam modem THOMSON TWG870U podłączony do sieci kablowej, problem polega na tym że jeżeli przejdę z laptopem do innego pokoju odległość jakieś 4 m to laptop nie wykrywa tego modemu, mimo tego że wykrywa inne modemy w bloku przez stropy i ściany, więc moje pytanie brzmi jak sprawdzić czy modem pracuje właściwie, i czy można skonfigurować tak modem żebym mógł mieć internet całym mieszkaniu???
  • #2 10 Feb 2012 23:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Zainstaluj program inSSIDer, sprawdzisz parametry sieci bezprzewodowej.
  • #3 10 Feb 2012 23:11
    jurek.adam
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    j/w

    Dodam tylko, że wifi 2.4 GHz to pięta achillesowa tych Thomsonów.
  • #4 22 Jun 2012 17:45
    veder1
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam posiadam ten router i wkurza mnie niestabilna praca 54 nagle 48 chwila potem 24 i tak w koło, odległość od routera 3 metry bez żadych przeszkód ktoś ma jakiś pomysł???
  • #5 22 Jun 2012 20:03
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Kolego czytaj ze zrozumieniem to co jest wyżej napisane.
  • #6 22 Jun 2012 20:32
    veder1
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czytam ale to mi nie pomogło w rozwiązaniu problemu....tz. że co że tak ma być i nic się z tym nie zrobi ?? zaznaczam że wcześniej było ok ?
  • #7 22 Jun 2012 21:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (+1)
    Zainstaluj program inSSIDer, sprawdzisz parametry sieci bezprzewodowej i wrzuć screen-a na forum.
  • #8 23 Jun 2012 16:34
    radarx
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam. Mam bardzo podobny problem co kolega. Modem THOMSON TWG870UG od upc dostałem wczoraj i niestety sygnał jest słaby. Od routera dziela mnie 2 ścianki, ale drzwi sa otwarte zawsze ;) Problem polega na tym ze podczas korzystania z neta, nastepuja przerwy takie pol minutowe, lagi straszne gdy gram w diablo 3. Tam w prawym dolnym rogu mam na wskazniku 3-4 kreski a raczej powinnienem miec max. Oto zdjecia z inSSIDer'a . Moja sieć UPC-HR. Wieloryb to sasiad z dołu. :D
    THOMSON TWG870U słaby zasięg THOMSON TWG870U słaby zasięg
  • #9 23 Jun 2012 17:12
    jurek.adam
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    @radarx
    Zmień kanał w Thomsonie na 1 i wyłącz w sekcji firewall opcję Ip Flood Detection.

    Na słaby zasięg w Thomsonach jest tylko jedna rada - kupić własny router z dobrym wifi. Żadne większe antenki, czy inne cuda nic nie pomogą.
  • #10 23 Jun 2012 17:18
    radarx
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    A jaki polecacie modem właśnie zeby mial wejscie z kablem koncentrycznym jak ma Thomson i z lepszym zasiegiem? bo mam w domu np. TP-LINK W8910G i raczej on nie ma takiego wejscia. Najlepiej żeby był jeszcze w miarę przystępny cenowo ;)

    Edit: Zmieniłem Channel na 1, ale sygnał nadal słaby, powiem nawet, że jeszcze słabszy i disconecty neta. Opcje w firewallu mialem na DISABLED.
  • #11 23 Jun 2012 17:25
    jurek.adam
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Thomsona nie można zamienić, musi zostać. Można co najwyżej kupić drugi router i spiąć je razem. Z dobrych: TP-Link TL-WR1043ND, WNR3700 ver. 2, Asus RT-N56U.
  • #12 23 Jun 2012 19:55
    radarx
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    a w jaki sposób je spiąć? Do głowy mi przychodzi tylko pomysł połączenia ich RJ-45? Istnieje jeszcze jakiś sposób? ;) pozdrawiam
  • #13 23 Jun 2012 20:44
    jurek.adam
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Kabel z portu LAN z modemu wpiąć do portu WAN w swoim routerze. Najlepiej w ogóle wyłączyć wifi oraz pozostałe zbędne usługi w Thomsonie i zarządzać łączem poprzez swój sprzęt. To jedyne sensowne wyjście.
  • #14 01 Jul 2012 20:07
    radarx
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Odświeżam temat ;)

    Podlaczylem router TP-linka do modemu od UPC i gra gitara. Zasieg jest ok, tylko ze pojawil sie kolejny mniejszy problem...

    Test łącza czy wszystko działa jak należy. Mam neta 30Mbps.
    Download mbps: 3.02
    Upload mbps: 3.11

    także Upload jest ok, ale Download powinnien być 2 razy większy.
    Co zrobić? jak ustawić router? Model routera : TP-LINK TL-WR340G
  • #15 20 Sep 2012 21:14
    panpawcio
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    ja bym miał jeszcze pytanie odnośnie połączenia routera thomsona z innym routerem (konkretnie u mnie D-link)
    podłączyłem D-link do thomsona wyłączyłem wifi na thomsonie i nie mogę się połączyć poprzez D-linka?
    czy hasło do sieci to będzie hasło z routera upc ?
    proszę o pomoc
  • #16 20 Sep 2012 21:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    O jakim d-linku piszesz? Konfiguracja radia będzie na D-linku.
  • #17 20 Sep 2012 21:54
    panpawcio
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    D-Link DIR-600 WiFi ROUTER 802.11 N

    nie wiem jak poprzez przeglądarkę dostać się do konfiguracji D-linka a płytkę instalacyjną gdzieś zapodziałem
  • #18 20 Sep 2012 21:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    http://192.168.0.1 po połączeniu się z routerem.
  • #19 20 Sep 2012 22:28
    panpawcio
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    nie wyświetla mi nic po podłączeniu się bezpośrednio kablem do D-linka
  • #20 20 Sep 2012 22:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Zrób reset urządzenia do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja. Adresacja na karcie sieciowej w automacie.
  • #21 23 Sep 2012 11:42
    luc4s
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Podepnę się pod temat, bo mam taki sam problem.

    Chcę podpiąć jednego kompa do Thomsona kablem, oraz TP-Linka z wifi, który będzie dzialał jako wifi.

    Pytanie, jakie maja być kable sieciowe, proste, czy z przeplotem?
  • #22 23 Sep 2012 11:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    luc4s wrote:
    ytanie, jakie maja być kable sieciowe, proste, czy z przeplotem?

    Proste.
  • #23 25 Sep 2012 13:17
    panpawcio
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    panpawcio wrote:
    nie wyświetla mi nic po podłączeniu się bezpośrednio kablem do D-linka


    udało mi się podłączyć do d-linka poprzez przeglądarkę
    w jaki sposób mogę go skonfigurować ?
  • #24 22 Dec 2012 20:21
    veder1
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam mam jak na złość ponowny problem z tym modem, więc teraz ten modem nie chce mi przydzielić adresu IP do karty wifi w laptopie, gdzie jeszcze wczoraj normalnie się łączyłem z tym modemem, swego czasu miałem podobny problem po restarcie modemu Thomson TWG870U wszystko wracało do normy, niestety tym razem po restarcie modemu karta wifi nie może pobrać adresu sieciowego, na kablu działa normalnie. Windows XP PS2 może ktoś poradzić jak rozwiązać ten problemos.....???

    Dodano po 19 [minuty]:

    Ok problem rozwiązany zmieniłem nazwę SSID i lapek się połączył,tylko nie rozumiem dlaczego tak metoda zadziałała, mimo tego że przeinstalowałem system i zrestartowałem router...???

    Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

    Witam jeszcze raz może ktoś mi pomoże, więc chodzi o to ze ten router THOMSON TWG870U przez WIFI pracuje bardzo niestabilnie jak widać na zdjęciach przy bardzo dobrej mocy sygnału prędkość przesyłu co chwile się zmienia raz 54, za chwile 48, 36 itd. Router od laptopa stoi 1,5 m bez przeszkód WXP SP2. W zdjęciach przesyłam parametry pracy routera, ustawienia WIFI i jakiś dziwny log o którym nie mam zielonego pojęcia dziękuje za wskazówki.....
  • #25 24 Dec 2012 02:07
    veder1
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam ponownie, po wielkich poszukiwaniach doszedłem co jest przyczyną nie stabilnej szybkości połączenia 54 Mb/s, 36 Mb/s, 24Mb/s okazało się że modem Thomson TWG879U nie ma z tym nie wspólnego.




    THOMSON TWG870U słaby zasięg
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products