FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nawigacja w Blaupunkcie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Nawigacja w Blaupunkcie
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 26 Dec 2004 12:09   

Nawigacja w Blaupunkcie

Witam,
Jako, że jestem nowy na tym forum na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać :-)
A wracając do sprawy:
W niedalekiej przyszłości planuję zakup radia samochodowego Blaupunkt, E1, E2 lub R70. I w tej kwestimam do was dwa pytania.
Pierwsze związane jest z montażem, radio chiałbym załozyc do samochodu Renault Megane 96r, 1.4, niestety brak ABS czyli nie bardzo mam gdzie podłaczyć te czujniki o których przeczytałem gdzieś na forum (może sie mylę, wiec jakby co to mnie od razu poprawcie :-), oraz skąd wziąść sygnał na wsteczny bieg (a może nie trzeba ??)
Drugie pytanie dotyczny samych płyt nawigacji na Polske. Wiem, że na E1 i E2 trzeba inną płytę niż na DX. Ciekawi mnie tylko jeden fakt, na pewnej aukcji w allegro widziałem opis, że płyty E1 i E2 są niemozliwe do skopiowania, czy to prawda ?? Wiem, że jakims cudem DX da się skopiować, ale niestety o wersjach E nie mam zielonego pojęcia.
Z góry dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Back to top

piotrus220370
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 26 Dec 2004 12:50   

Nawigacja w Blaupunkcie

Aby nawigacja poprawnie działała potrzebny jest tzw. sygnał "Gal",jest to ten sam sygnał który napędza u Ciebie prędkościomierz,dzięki niemu radio wie że pojazd się porusza
Back to top

paypal
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 26 Dec 2004 13:49   

Re: Nawigacja w Blaupunkcie

A gdzie moge ten sygnał znaleść ??, czytałem że czasami wystepuje standardowo w złączu ISO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Dec 2004 13:49   

Back to top

paypal
Poziom 8
Poziom 8

Post#4 Post from the author of the topic 28 Dec 2004 00:16   

cos mi nikt nie chce pomoc :-((
Back to top

staryr
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 22 Jan 2005 22:15   

Nawigacja w Blaupunkcie

Sygnał GAL do navigacji w samochodzie można podłączyć się do przewodów idących do licznika pr edkości. Ja byłem u elektryka samochodowego i to mi podłączył. Jeszcze będziesz potrzebował tak myślę sygnał cofania to podobnie jak wyżej.
Back to top

frijerz
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 04 Sep 2005 23:33   

A jesli auto jest stare i ma mechaniczny predkosciomierz? Czy taka nawigacja bedzie dzialac jesli nie bedzie sygnalu z predkosciomierza? Przeciez inne nawi dzialaja bez tego?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2005 23:33   

Back to top

arttoo
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 05 Sep 2005 14:06   

w starszym aucie trzeba zalozyc impulsator taki jak zakladaja firmy montujace taxometry ,koszt to okolo 100 150 pln .Sygnal gala jest bardzo potrzebny ,sygnalwstecznego biegu mniej i moznago dopiac do masy"w koncu do tylu jedziesz pare metrow" i radyjko bedzie wiedzialo ze pojazd jedzie do przodu.

Pozdrawiam
Back to top

frijerz
Poziom 9
Poziom 9

Post#8 05 Sep 2005 19:06   

Czy takie rozwiazanie bywa stosowane w praktyce czy to tylko teoria?
Czy mozna gdzies kupic takie urzadzenie i zamontowac samemu?
Back to top

arttoo
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 06 Sep 2005 16:13   

nie jest to teoria a praktyka . jak nie masz w aucie gali to co tam zalozyc tylko taki impulsator no chyba ze ktos wymysli ze mozna magnes przykleic do kola i gdzies tam kontaktron tez bedzie dzialac tylko jak dlugo?

w miare tanio na szrocie wyjmiesz takie cos z kadeta osobiscie widzialem takie rozwiazanie
Back to top

frijerz
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 06 Sep 2005 19:39   

Czy to jest cops takiego co sie wkreca pomiedzy skrzynie biegow a linke? To wtedy dochodzi pewnie jeszcze problem dopasowania gwintu, koncowki zgodnej z modelem samochodu?
A co dalej z polaczeniem elektrycznym? Z tego co widzialem, to takie impulsatory maja trzy koncowki, ktora z nich wykorzystac? Podlacza sie to bezposrednio do nawi? Czy trzeba jeszcze zbudowac/kupic/zdobyc jakis uklad?
Back to top

arttoo
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 07 Sep 2005 02:29   

dopasowanie gwintu to jedno a drugie to podlaczenie masy i plusa po stacyjce a ten trzeci kabel to wlasnie gala
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2005 02:29   

Back to top

frijerz
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 07 Sep 2005 22:03   

Bardzo mi pomogles! Stokrotne dzieki!!!
Teraz jeszcze tylko do rozwiazania problem ze zdobyciem odpowiedniego impulsatora, widze ze znasz temat moze wiec bedziesz wiedzial od jakiego samochodu mozna zastosowac jakis zamiennik do Mazdy 323 1.6 1989 r.?
Back to top

arttoo
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 08 Sep 2005 00:18   

znajomy stosuje impulsatory od kadeta ale wiem ze gdzies ktos produkuje takowe do wszystkich marek aut.musisz podejsc do firmy co zaklada taxometry w taxowkach oni wiedza co i jak najlepiej.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Nawigacja w Blaupunkcie
Page 1 of 1
Similar topics
ciemny wyswietlacz w blaupunkcie (11)
Navi VW na Blaupunkcie (5)
Problem z CD w Blaupunkcie!!! (9)
CANCHECK w blaupunkcie ? (13)
uPC1342V w Blaupunkcie (2)
FIS w Blaupunkcie (23)
nawigacja satelitarna w blaupunkcie RNS149 (2)
Safe w Blaupunkcie Alpha CC EU (1)

Page generation time: 0.579 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed