Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Chip tuning jak to zrobic??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum ->Chip tuning jak to zrobic?? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Tommi4u
Poziom 8
Post#151 06 Wrz 2005 14:32   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:

Jak bedziesz zmieniał wałek to proponuje Schrick (czy jakoś tak) znajomy zjadł zeby na polskich wałkach i zaden nie spełniał swojej funkcji jak powinien. Dopiero po zamontowaniu tego wałka samochód śmiga jak powinien. Jeździ na tym wałku już dwa latka i osiągi jakie były takie są.
Moc wzrosła dwa razy a jak z momentem Question Bedziesz coś myslał nad profi tłokami, korbami i wałem Question


wałek będzie robiony pod konkretne przeróbki i pod konkretne dane i będzie go wykonywał Heinrich
wał i korby narazie będą seria, tłoki będą inne ale jeszcze się okaze Wink
moment ponad 2-razy większy Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 06 Wrz 2005 14:32   



Powrót do góry
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 865
Miasto: Cz-wa

Roli
Poziom 20
Post#152 06 Wrz 2005 15:23   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


A co z przegubami, półosiami i skrzynią biegów Exclamation Bedzie szpera, bo jeździłem mocnymi samochodami FWD i wiem że te samochody nie mają startu Sad A powracając do silnika. Chłodnica oleju jest Question

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Tommi4u
Poziom 8
Post#153 06 Wrz 2005 16:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:
A co z przegubami, półosiami i skrzynią biegów Exclamation Bedzie szpera, bo jeździłem mocnymi samochodami FWD i wiem że te samochody nie mają startu Sad A powracając do silnika. Chłodnica oleju jest Question


przeguby i ośki seryjne bo są mocne, skrzynia ma trochę inne przełożenia i szpere, chłodnicy narazie brak ale jest w planach bo przydało by się trochę zabrać ciepełka

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 865
Miasto: Cz-wa

Roli
Poziom 20
Post#154 06 Wrz 2005 16:49   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


A mógłbyś zapodać fotke budy oraz komory silnka, bo jestem ciekawy jak wyszedł. Z opisu ok, ale jak wygląda Question

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#155 06 Wrz 2005 22:23   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


uuuu no to gratuluje wymiatacza , cos kiedys czytalem ze 8v maja mocniejsze doly pod kontem turbo ale 150 KM to ich granica , tez bym chetnie obejzal fotki jesli mozna :]


ps. jakie to ma osiagi ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marekcerny
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Maj 2004
Posty: 16

marekcerny
Poziom 6
Post#156 07 Wrz 2005 00:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ONly desoldering and put new 2x 27C010


MaRcIn1989 napisał:
Siema!

Mam pytanie dotyczące VW SHARAN 1.9 TDI 97r. kupiłem ostatnio kabel diagnostyczny i słyszałem że można przez niego wgrać nowy soft do silnika właśnie przez złącze OBD II.chciałem się dowiedzieć jakim programem można zgrać ten soft i czy w necie są gotowe softy do sciągniecia czy samemu trza się bawić...

POZDRO i proszę o szybką odp na maila marcinhwdp@neostrada.pl lub na forum


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 865
Miasto: Cz-wa

Roli
Poziom 20
Post#157 07 Wrz 2005 01:16   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Cytat:
cos kiedys czytalem ze 8v maja mocniejsze doly pod kontem turbo ale 150 KM to ich granica


Hm..... wszystko zależy od tego jakich elementów użyje sie do modów silnika Exclamation Znam samochody które przy pojemności 1.6 mają ok 300 Hp ale zbudowane były na elementach z najwyższej półki, właściciele nie patrzeli na kase tylko na to jak sie wyróżnić z tłumu Exclamation Jeden z tych samochodów to Audi i po tych modach ma już przejechane ponad 20 kkm i nadal zachwyca swoją elastycznością, mocą i osiągami. Jak już wcześniej powiedziałem wszystko zależy od tego jakich gratów użyje sie do budowy Exclamation Exclamation Exclamation

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Tommi4u
Poziom 8
Post#158 07 Wrz 2005 10:11   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:
A mógłbyś zapodać fotke budy oraz komory silnka, bo jestem ciekawy jak wyszedł. Z opisu ok, ale jak wygląda Question


Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??

8V ma mocny dół i ponoć wytrzymuje więcej.... niedługo się okaze o ile więcej Smile
osiągi narazie poniżej 7s do 100km i 14.93 na 400m co niejest zadowalającym wynikiem Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#159 07 Wrz 2005 14:44   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no wlasnie ja pisalem o orginalnych tlokach i korbach ponoc w 16V sa pólki tlokow delikatniejsze i poprostu nadcisnienie je niszczy


ps fura miodzio niezle mozna wiele osob zdziwic :] oby wiecej takich pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Tommi4u
Poziom 8
Post#160 07 Wrz 2005 15:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


DOHC napisał:
no wlasnie ja pisalem o orginalnych tlokach i korbach ponoc w 16V sa pólki tlokow delikatniejsze i po prostu nadcisnienie je niszczy


ps traktor miodzio niezle mozna wiele osob zdziwic :] oby wiecej takich pozdro


tak w 16v tłoki są cienkie ..... cienkie denko nawet bardzo cienkie Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#161 07 Wrz 2005 16:02   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no wlasnie , a co do samochodu to taka furka to moje marzenie w sumie , samochod do ktorego mogl ybm calyczas dokladac ale na to potrzebuje kasy , ja mysle o S2 Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 865
Miasto: Cz-wa

Roli
Poziom 20
Post#162 08 Wrz 2005 00:58   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


No ładnie, samochód bardzo ładny, ale ja osobiście gustuje w RWD, mimo to bardzo mi sie podoba. Szkoda tyko że nie wyflaczyłeś całego środka i nie założyłeś profi klatki. Jednak samochód na + Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25830
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#163 08 Wrz 2005 11:44   

Chip tuning jak to zrobic??


To powyżej to spakowany screenshot z programu... poco to tutaj dawać?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maniaq666
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 86
Miasto: Śląsk

maniaq666
Poziom 12
Post#164 09 Wrz 2005 21:10   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


witam serdecznie...

wracając jeszcze do sprawy winOLS'a i bibliotek do niego to stąd można ściągnąć wersję 1.226 z dodatkiem, który upgrade'uje do pełnej wersji i 37 bibliotek .dll spakowanych w niezaszyfrowanym archiwum...

przy okazji wszystkich serdecznie zapraszam na forum Chiptuning i autoelektronika...

pozdrawiam...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szymon_HONDA
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 7
Miasto: Koszalin

szymon_HONDA
Poziom 3
Post#165 15 Wrz 2005 15:56   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wtam wszystkich!
Wielkie ukłony dla DOHC , ponieważ dobrze gada!
Sam miałem 3 lata Kadetta GSi 2.0 8V i zęby zjadłem na tym aucie i jak przeczytałem to wszystko o tych 187 KM to zlałem sie ze śmiechu.
Miałem w nim instalke LPG przy której niebyło odcięcia ale o tym niewiedziałem i co .... silnik się przekręcił (urwane koło położenia wału-koszt 700zł!),a tu 9500 obr.Very Happy
Potem założyłem mu turbine i co.... zaczoł żygać olejem i spuchł!
Teraz mam 16V z dolotem Lexmaula i grubo to śmiga....
Pozdra dla wszystkich.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#166 15 Wrz 2005 19:16   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ile dales za lexmula ?? robiles cos jeszcze oprocz kolektora ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Wrz 2005 19:16   



Powrót do góry
szymon_HONDA
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 7
Miasto: Koszalin

szymon_HONDA
Poziom 3
Post#167 15 Wrz 2005 19:36   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


nic niedałem,bo już był jak wziołem tego Kadzia,co lepsze dół silnika jest to LET od Vectry turbo 94r.
P.S-na Kadett Tuning Klub warto popytać i na Allegro swego czasu był za 800 zł, a teraz jakiś .....bil chce 1600-2000zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#168 15 Wrz 2005 23:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


tak sie cenia te kolektorki , deficytowy towar za 800 zl to jest jak za darmo bo w kazdej chwili go sprzedasz , a co do dolu od leta to chyba jakis wal no chyba ze zmienione tloki bo w lecie byly tloki dajace jakis mniejszy stopien sprezania i to yb nie chodzilo zbyt dobrze chyb ponizej 9:1 tam bylo , moze z c20he takie same bebechy ale tloki dajace bodajze 10:1

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Wrz 2005 23:35   



Powrót do góry
Oszech
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 134
Miasto: Tarnów

Oszech
Poziom 13
Post#169 16 Wrz 2005 11:49   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


jaki uklad siedzi w seicento 900 ? oraz czy ma ktos wsad do tego chipa?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Wrz 2005 11:49   



Powrót do góry
leinadzs
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 974
Miasto: Kutno

leinadzs
Poziom 20
Post#170 16 Wrz 2005 13:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Oszech napisał:
jaki uklad siedzi w seicento 900 ? oraz czy ma ktos wsad do tego chipa?


Można zaprogramować na 27c512

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 381
Miasto: Brzóza Królewska

Dee Jay Gucio
Poziom 17
Post#171 17 Wrz 2005 14:53   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Następny "spec" od chipów z allegro Very Happy widać że Polska jest na wysokim poziomie chiptuningu skoro każdy tuner tylko kopiuje chipy a nie tworzy własne :/ Jeśli ktoś ma cinquecento 1100ccm to może przetestować sobie 2 wsady i opisać wrażenia z jazdy na tym forum i proszę napisać czy dalej świeci się kontrolka wtrysku Pozdro rozszeżenie zmieńcie na bin

TESTOWAŁ JUŻ KTOŚ TE WSADY???? PROSZE O ODPOWIEDŹ

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 381
Miasto: Brzóza Królewska

Dee Jay Gucio
Poziom 17
Post#172 20 Wrz 2005 22:46   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


I jak z tymi wsadami do cienkiego?? I ma ktoś może zdjęcie sterownika Golfa 3 TDI 90PS roczniki 92-94 silnik 1Z i jaki to jest rodzaj pamięci w tym komputerze (słyszałem że to M27C512-12F1 ale co to wogóle za układ bo pierwszy raz o nim słysze :/) Z góry dzięki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25830
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#173 20 Wrz 2005 23:21   

Chip tuning jak to zrobic??


M27C512 - 512 KBIT (64KB X8) UV EPROM AND OTP EPROM - STMicroelectronics
http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/STMicroelectronics/2387.pdf

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 381
Miasto: Brzóza Królewska

Dee Jay Gucio
Poziom 17
Post#174 20 Wrz 2005 23:30   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Czyli można użyć 27c512 (taki jak w seicento) tylko nie wiem czy to taka sama obudowa (dil 28) :/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Autorol
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Cze 2002
Posty: 242
Miasto: Rybnik

Autorol
Poziom 15
Post#175 21 Wrz 2005 03:13   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wielkie dzięki za wsady do SPI110, czekałem na to długo, mam wszytko, jeszcze tylko chwila czasu i zdam relacje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Oszech
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 134
Miasto: Tarnów

Oszech
Poziom 13
Post#176 25 Wrz 2005 17:40   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


witam, posiada ktos wsad oraz model ukladu do MERCEDESA C 180 MODEL W202 94r ?
pozdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 427

DOHC
Poziom 17
Post#177 25 Wrz 2005 20:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no do takiego samochodu nie ryzykowal bym nie sprawdzonych wsadow.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Wrz 2005 20:35   



Powrót do góry
ajni
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lut 2003
Posty: 496
Miasto: Orzechówka/Rzeszów

ajni
Poziom 18
Post#178 26 Wrz 2005 01:46   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wiatm mam passata 1.8 PF 107 KM i czy dałoby się cos jeszcze z tego wyskrobać (w aucie jest LPG). Mam tez jakies wsady do audi, bmw, fiat, opel, vw z rozszerzeniami org i np 100, 101 czy to sa pliki do WinOLS?? i w jaki sposób wgrac je go pamięci kompa wiem że przez OBD ale jaki inferface i program?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1784
Miasto: Chełm

mkos1
Poziom 22
Post#179 26 Wrz 2005 07:24   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ajni napisał:
Wiatm mam passata 1.8 PF 107 KM i czy dałoby się cos jeszcze z tego wyskrobać (w aucie jest LPG). Mam tez jakies wsady do audi, bmw, fiat, opel, vw z rozszerzeniami org i np 100, 101 czy to sa pliki do WinOLS?? i w jaki sposób wgrac je go pamięci kompa wiem że przez OBD ale jaki inferface i program?


Nie wgrasz map do sterownika poprzez interface.
Musisz po prostu wyjąć kość pamięci z ECU i zastąpić ją kością "zmodyfikowaną" lub przeprogramować starą.
Wiąże się to oczywiście z posiadaniem programatora do tych pamięci.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ajni
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lut 2003
Posty: 496
Miasto: Orzechówka/Rzeszów

ajni
Poziom 18
Post#180 26 Wrz 2005 09:42   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Aha a to ja podziękuje, aż tak to ja go nie chce podrasować za dużo roboty i ryzyka a za mały efekt dzięki za odpowiedź

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum -> Chip tuning jak to zrobic?? Poprzedni  123456789  Następny
Strona 6 z 9
Podobne tematy
Jak zrobic samemu Chip Tuning? (9)
Jak przeprowadzić chip tuning (3)
chip bmw 318d Jak to zrobic ? (1)
Chip tuning (31)
chip tuning... (2)
Chip tuning (48)
Chip tuning (5)
chip tuning (4)
Chip tuning - zabezpieczenia (6)
chip tuning skoda (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS