Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Chip tuning jak to zrobic??


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum -> Chip tuning jak to zrobic??
Autor
Wiadomość
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#151 06 Wrz 2005 14:32   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:

Jak bedziesz zmieniał wałek to proponuje Schrick (czy jakoś tak) znajomy zjadł zeby na polskich wałkach i zaden nie spełniał swojej funkcji jak powinien. Dopiero po zamontowaniu tego wałka samochód śmiga jak powinien. Jeździ na tym wałku już dwa latka i osiągi jakie były takie są.
Moc wzrosła dwa razy a jak z momentem :?: Bedziesz coś myslał nad profi tłokami, korbami i wałem :?:


wałek będzie robiony pod konkretne przeróbki i pod konkretne dane i będzie go wykonywał Heinrich
wał i korby narazie będą seria, tłoki będą inne ale jeszcze się okaze ;-)
moment ponad 2-razy większy :D
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#152 06 Wrz 2005 15:23   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


A co z przegubami, półosiami i skrzynią biegów :!: Bedzie szpera, bo jeździłem mocnymi samochodami FWD i wiem że te samochody nie mają startu :( A powracając do silnika. Chłodnica oleju jest :?:
Powrót do góry
   
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#153 06 Wrz 2005 16:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:
A co z przegubami, półosiami i skrzynią biegów :!: Bedzie szpera, bo jeździłem mocnymi samochodami FWD i wiem że te samochody nie mają startu :( A powracając do silnika. Chłodnica oleju jest :?:


przeguby i ośki seryjne bo są mocne, skrzynia ma trochę inne przełożenia i szpere, chłodnicy narazie brak ale jest w planach bo przydało by się trochę zabrać ciepełka
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#154 06 Wrz 2005 16:49   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


A mógłbyś zapodać fotke budy oraz komory silnka, bo jestem ciekawy jak wyszedł. Z opisu ok, ale jak wygląda :?:
Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#155 06 Wrz 2005 22:23   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


uuuu no to gratuluje wymiatacza , cos kiedys czytalem ze 8v maja mocniejsze doly pod kontem turbo ale 150 KM to ich granica , tez bym chetnie obejzal fotki jesli mozna :]


ps. jakie to ma osiagi ??
Powrót do góry
   
marekcerny
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 15 Maj 2004
Posty: 16

Post#156 07 Wrz 2005 00:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ONly desoldering and put new 2x 27C010


MaRcIn1989 napisał:
Siema!

Mam pytanie dotyczące VW SHARAN 1.9 TDI 97r. kupiłem ostatnio kabel diagnostyczny i słyszałem że można przez niego wgrać nowy soft do silnika właśnie przez złącze OBD II.chciałem się dowiedzieć jakim programem można zgrać ten soft i czy w necie są gotowe softy do sciągniecia czy samemu trza się bawić...

POZDRO i proszę o szybką odp na maila marcinhwdp@neostrada.pl lub na forum

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Wrz 2005 00:21   





Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#157 07 Wrz 2005 01:16   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Cytat:
cos kiedys czytalem ze 8v maja mocniejsze doly pod kontem turbo ale 150 KM to ich granica


Hm..... wszystko zależy od tego jakich elementów użyje sie do modów silnika :!: Znam samochody które przy pojemności 1.6 mają ok 300 Hp ale zbudowane były na elementach z najwyższej półki, właściciele nie patrzeli na kase tylko na to jak sie wyróżnić z tłumu :!: Jeden z tych samochodów to Audi i po tych modach ma już przejechane ponad 20 kkm i nadal zachwyca swoją elastycznością, mocą i osiągami. Jak już wcześniej powiedziałem wszystko zależy od tego jakich gratów użyje sie do budowy :!: :!: :!:
Powrót do góry
   
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#158 07 Wrz 2005 10:11   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Roli napisał:
A mógłbyś zapodać fotke budy oraz komory silnka, bo jestem ciekawy jak wyszedł. Z opisu ok, ale jak wygląda :?:


Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??Chip tuning jak to zrobic??

8V ma mocny dół i ponoć wytrzymuje więcej.... niedługo się okaze o ile więcej :)
osiągi narazie poniżej 7s do 100km i 14.93 na 400m co niejest zadowalającym wynikiem :(
Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#159 07 Wrz 2005 14:44   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no wlasnie ja pisalem o orginalnych tlokach i korbach ponoc w 16V sa pólki tlokow delikatniejsze i poprostu nadcisnienie je niszczy


ps fura miodzio niezle mozna wiele osob zdziwic :] oby wiecej takich pozdro
Powrót do góry
   
Tommi4u
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 30
Miasto: Warszawa

Post#160 07 Wrz 2005 15:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


DOHC napisał:
no wlasnie ja pisalem o orginalnych tlokach i korbach ponoc w 16V sa pólki tlokow delikatniejsze i po prostu nadcisnienie je niszczy


ps traktor miodzio niezle mozna wiele osob zdziwic :] oby wiecej takich pozdro


tak w 16v tłoki są cienkie ..... cienkie denko nawet bardzo cienkie :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Wrz 2005 15:21   





Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#161 07 Wrz 2005 16:02   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no wlasnie , a co do samochodu to taka furka to moje marzenie w sumie , samochod do ktorego mogl ybm calyczas dokladac ale na to potrzebuje kasy , ja mysle o S2 :D
Powrót do góry
   
Roli
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 866
Miasto: Cz-wa

Post#162 08 Wrz 2005 00:58   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


No ładnie, samochód bardzo ładny, ale ja osobiście gustuje w RWD, mimo to bardzo mi sie podoba. Szkoda tyko że nie wyflaczyłeś całego środka i nie założyłeś profi klatki. Jednak samochód na + :)
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24012
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#163 08 Wrz 2005 11:44   

Chip tuning jak to zrobic??


To powyżej to spakowany screenshot z programu... poco to tutaj dawać?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2005 11:44   





Powrót do góry
   
maniaq666
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 86
Miasto: Śląsk

Post#164 09 Wrz 2005 21:10   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


witam serdecznie...

wracając jeszcze do sprawy winOLS'a i bibliotek do niego to stąd można ściągnąć wersję 1.226 z dodatkiem, który upgrade'uje do pełnej wersji i 37 bibliotek .dll spakowanych w niezaszyfrowanym archiwum...

przy okazji wszystkich serdecznie zapraszam na forum Chiptuning i autoelektronika...

pozdrawiam...
Powrót do góry
   
szymon_HONDA
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 7
Miasto: Koszalin

Post#165 15 Wrz 2005 15:56   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wtam wszystkich!
Wielkie ukłony dla DOHC , ponieważ dobrze gada!
Sam miałem 3 lata Kadetta GSi 2.0 8V i zęby zjadłem na tym aucie i jak przeczytałem to wszystko o tych 187 KM to zlałem sie ze śmiechu.
Miałem w nim instalke LPG przy której niebyło odcięcia ale o tym niewiedziałem i co .... silnik się przekręcił (urwane koło położenia wału-koszt 700zł!),a tu 9500 obr.:D
Potem założyłem mu turbine i co.... zaczoł żygać olejem i spuchł!
Teraz mam 16V z dolotem Lexmaula i grubo to śmiga....
Pozdra dla wszystkich.
Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#166 15 Wrz 2005 19:16   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ile dales za lexmula ?? robiles cos jeszcze oprocz kolektora ??
Powrót do góry
   
szymon_HONDA
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 7
Miasto: Koszalin

Post#167 15 Wrz 2005 19:36   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


nic niedałem,bo już był jak wziołem tego Kadzia,co lepsze dół silnika jest to LET od Vectry turbo 94r.
P.S-na Kadett Tuning Klub warto popytać i na Allegro swego czasu był za 800 zł, a teraz jakiś .....bil chce 1600-2000zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#168 15 Wrz 2005 23:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


tak sie cenia te kolektorki , deficytowy towar za 800 zl to jest jak za darmo bo w kazdej chwili go sprzedasz , a co do dolu od leta to chyba jakis wal no chyba ze zmienione tloki bo w lecie byly tloki dajace jakis mniejszy stopien sprezania i to yb nie chodzilo zbyt dobrze chyb ponizej 9:1 tam bylo , moze z c20he takie same bebechy ale tloki dajace bodajze 10:1
Powrót do góry
   
Oszech
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 133
Miasto: Tarnów

Post#169 16 Wrz 2005 11:49   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


jaki uklad siedzi w seicento 900 ? oraz czy ma ktos wsad do tego chipa?
Powrót do góry
   
leinadzs
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 978
Miasto: Kutno

Post#170 16 Wrz 2005 13:21   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Oszech napisał:
jaki uklad siedzi w seicento 900 ? oraz czy ma ktos wsad do tego chipa?


Można zaprogramować na 27c512
Powrót do góry
   
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 382
Miasto: Brzóza Królewska

Post#171 17 Wrz 2005 14:53   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Następny "spec" od chipów z allegro :D widać że Polska jest na wysokim poziomie chiptuningu skoro każdy tuner tylko kopiuje chipy a nie tworzy własne :/ Jeśli ktoś ma cinquecento 1100ccm to może przetestować sobie 2 wsady i opisać wrażenia z jazdy na tym forum i proszę napisać czy dalej świeci się kontrolka wtrysku Pozdro rozszeżenie zmieńcie na bin

TESTOWAŁ JUŻ KTOŚ TE WSADY???? PROSZE O ODPOWIEDŹ

Załączniki:
Powrót do góry
   
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 382
Miasto: Brzóza Królewska

Post#172 20 Wrz 2005 22:46   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


I jak z tymi wsadami do cienkiego?? I ma ktoś może zdjęcie sterownika Golfa 3 TDI 90PS roczniki 92-94 silnik 1Z i jaki to jest rodzaj pamięci w tym komputerze (słyszałem że to M27C512-12F1 ale co to wogóle za układ bo pierwszy raz o nim słysze :/) Z góry dzięki
Powrót do góry
   
tzok
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24012
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#173 20 Wrz 2005 23:21   

Chip tuning jak to zrobic??


M27C512 - 512 KBIT (64KB X8) UV EPROM AND OTP EPROM - STMicroelectronics
http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/STMicroelectronics/2387.pdf
Powrót do góry
   
Dee Jay Gucio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 382
Miasto: Brzóza Królewska

Post#174 20 Wrz 2005 23:30   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Czyli można użyć 27c512 (taki jak w seicento) tylko nie wiem czy to taka sama obudowa (dil 28) :/
Powrót do góry
   
Autorol
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Cze 2002
Posty: 229
Miasto: Rybnik

Post#175 21 Wrz 2005 03:13   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wielkie dzięki za wsady do SPI110, czekałem na to długo, mam wszytko, jeszcze tylko chwila czasu i zdam relacje.
Powrót do góry
   
Oszech
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 133
Miasto: Tarnów

Post#176 25 Wrz 2005 17:40   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


witam, posiada ktos wsad oraz model ukladu do MERCEDESA C 180 MODEL W202 94r ?
pozdr.
Powrót do góry
   
DOHC
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2004
Posty: 431

Post#177 25 Wrz 2005 20:35   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


no do takiego samochodu nie ryzykowal bym nie sprawdzonych wsadow.
Powrót do góry
   
ajni
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lut 2003
Posty: 497
Miasto: Orzechówka/Rzeszów

Post#178 26 Wrz 2005 01:46   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Wiatm mam passata 1.8 PF 107 KM i czy dałoby się cos jeszcze z tego wyskrobać (w aucie jest LPG). Mam tez jakies wsady do audi, bmw, fiat, opel, vw z rozszerzeniami org i np 100, 101 czy to sa pliki do WinOLS?? i w jaki sposób wgrac je go pamięci kompa wiem że przez OBD ale jaki inferface i program?
Powrót do góry
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1767
Miasto: Chełm

Post#179 26 Wrz 2005 07:24   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


ajni napisał:
Wiatm mam passata 1.8 PF 107 KM i czy dałoby się cos jeszcze z tego wyskrobać (w aucie jest LPG). Mam tez jakies wsady do audi, bmw, fiat, opel, vw z rozszerzeniami org i np 100, 101 czy to sa pliki do WinOLS?? i w jaki sposób wgrac je go pamięci kompa wiem że przez OBD ale jaki inferface i program?


Nie wgrasz map do sterownika poprzez interface.
Musisz po prostu wyjąć kość pamięci z ECU i zastąpić ją kością "zmodyfikowaną" lub przeprogramować starą.
Wiąże się to oczywiście z posiadaniem programatora do tych pamięci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Wrz 2005 07:24   





Powrót do góry
   
ajni
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lut 2003
Posty: 497
Miasto: Orzechówka/Rzeszów

Post#180 26 Wrz 2005 09:42   

Re: Chip tuning jak to zrobic??


Aha a to ja podziękuje, aż tak to ja go nie chce podrasować za dużo roboty i ryzyka a za mały efekt dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Eksploatacja -> Samochody Archiwum -> Chip tuning jak to zrobic??
Strona 6 z 9 Idź do strony Poprzedni  123456789  Następny
Podobne tematy
Chip tuning - zabezpieczenia (6)
chip tuning (4)
Chip tuning (5)
Chip tuning (48)
chip tuning... (2)
Chip tuning (31)
chip bmw 318d Jak to zrobic ? (1)
Jak przeprowadzić chip tuning (3)
Jak zrobic samemu Chip Tuning? (9)
chip tuning skoda (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony