Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Komputer nie odpala systemu

qki741 15 Lut 2012 09:26
  • #1 15 Lut 2012 09:26
    qki741
    Poziom 2  

    Witam. Mam taki problem, po włączeniu komputera ten się bardzo długo odpala, po jakiś 2 minutach wyskakuje obraz z nazwą płyty głównej a następnie pokazuje sie czarny obraz i napis "Reebot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in Selected Booot Device and pres a key"
    Nadmieniam że próbowałem restartować bios, odpalić system z cd, odłączałem wszystkie kable (oczywiście je ponownie podłączyłem ;) ) no i nic.
    Bardzo proszę o pomoc
    Konfiguracja kompa to:
    Procesor Athlon 5000 x2
    Płyta Asus M3A
    Pamięć 4 gb
    Grafika gf 9600 gt
    system XP sp3

  • #2 15 Lut 2012 09:39
    GumaWP
    Poziom 20  

    Komunikat mówi, że komputer
    nie może wystartować z
    wybranego urzadzenia.

  • #3 15 Lut 2012 09:56
    Dydelmax
    Poziom 32  

    Witam.
    Sprawdź podłączenie dysku twardego.
    Sprawdź, czy HDD jest widoczny w BIOS-ie.
    Sprawdź, czy taśma sygnałowa jest sprawna.
    Pozdrawiam

  • #4 15 Lut 2012 10:48
    qki741
    Poziom 2  

    Niestety bios nie wykrywa HDD taśmę i połączenia sprawdzałem i jest ok.
    Czyżby czarny scenariusz pod tytułem "trzeba kupić nowy dysk"?

  • #5 15 Lut 2012 10:56
    LysyOsw
    Poziom 26  

    A jest to dysk pod ATA, S-ATA2 a może S-ATA3?
    Najprościej po prostu podłączyć inny dysk i sprawdzić.
    A ten twój dysk podłącz pod inny komputer, i jak będzie w nim widoczny to pokaż nam jego S.M.A.R.T (wszystkie zakładki z HD Tune 2.51): Benchmark, Health, Error Scan

  • #6 15 Lut 2012 10:57
    Kasek21
    Spec od komputerów

    Jeżeli na innym komputerze jest taki sam objaw to dysk uszkodzony.

    Słychać, że dysk startuje?

    Na elektronice nie widać żadnych uszkodzeń?

  • #7 15 Lut 2012 11:01
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Ja bym jeszcze zapytał tak:
    czy komputer wcześniej działał i nagle tak wywaliło,
    czy może składasz komputer dopiero?

    Zanim nie podasz co to za dysk ciężko stwierdzić.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Chociaż gdyby uszkodzony był kabel sygnałowy a zasilanie OK, to dysk w biosie byłby widoczny. Problem może tkwić w zworkach (jeżeli ATA) a jeżeli S-ATA to ja obstawiam uszkodzenie dysku (jakbym miał obstawiać to tak bym obstawiał :) )

  • #8 15 Lut 2012 12:55
    MrForest
    Poziom 12  

    z płyty CD sie odpala? - złącza SATA czy ATA?

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty