Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Integra wrl + int ors + rolety


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Integra wrl + int ors + rolety
Author
Message
stirlic_pl
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 60
Location: szczecin

Post#1 Post from the author of the topic 16 Feb 2012 20:14   

Integra wrl + int ors + rolety


Witam Panowie.
Jestem tu nowy więc jakbym coś nie tak pytał to tyrajcie od razu. Smile
Mam pewien problem.
Mianowicie chce podłączyć integra wrl + int ors + rolety, żeby przez sms sterować roletami otwórz i zamknij.
Wszystkie rolety mam podpięte pod jeden centralny przycisk Legranda nr referencyjny 77 56 26 .
Oto przycisk sterujący wszystkimi roletami góra - dół:
Integra wrl + int ors + rolety

Tu narysowałem schemat podłączenia całości:
Integra wrl + int ors + rolety

O teraz moje pytanie:
1. linia niebieska jest na pewno okej zwykła instalacja elektryczna, do której podłącza się int ors?
2. linia zielona podłączenie skrętką expadera do centrali.
3 i tu jestem niezbyt pewny, jak czy ten kabel w kolorze czerwonym jest potrzebny, bo w końcu jakiś impuls powinien pójść z expandera do włącznika centralnego rolet przy wysyłaniu sms.
Tylko teraz jak ten włącznik podłączyć, żeby w razie jak się wyślę sms i zamkną się rolety, żeby przyciskiem móc je otworzyć.

Proszę poprawić ewentualnie ten schemat jak możecie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Feb 2012 20:14   





Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#2 17 Feb 2012 07:23   

Re: integra wrl + int ors + rolety


Witaj. po pierwsze nie łącz modułu INT-ORS skrętką z centralą. Producent w instrukcji wyraźnie się odnosi by nie łączyć magistrali modułów za pomocą skrętki.Chodzi o to by CLK i DATA nie były w jednej parze przewodów gdyż istnieje możliwość braku komunikacji pomiędzy modułami (modułem0 a centrala po szynie danych.Jeśli prawidłowo podłączysz i oprogramujesz wszystko jak zasterujesz z telefonu to przekaźniki w INT-ORS powinny zmieniać swój stan.Dopiero wtedy możesz wyjścia tych przekaźników podłączyć do sterownika rolet. Nie wiem na jakiej zasadzie on działa, nie znam tego sterownika, musisz "wybadać " co się dzieje po przyciśnięciu klawisza zamknij i otwórz w sterowniku i równolegle do tych klawiszy podłączyc styki przekaźników które są w INT-ORS. Piszę o stykach wyjściowych sterownika i nie próbuj nic ze sterownika podpinać do szyny danych INT-ORS bo będziesz miał do wymiany zarówno sterownik INT-ORS jak i centralkę,

Helpful message? + -

Back to top
   
stirlic_pl
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 60
Location: szczecin

Post#3 Post from the author of the topic 17 Feb 2012 09:33   

Re: integra wrl + int ors + rolety


dzieki za zinteresowanie tematem ale mam pytanie jeszcze czy schemat podlaczenia int-ors do wlacznika rolet jest okej czy czasami nie musza isc tam dwa kable ktore steruja gora i dol ??

Helpful message? + -

Back to top
   
maly_smok
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 254
Location: poznań

Post#4 17 Feb 2012 11:24   

Re: integra wrl + int ors + rolety


ten przycisk ma 2 wejscia, E1 gora , E2 dół tak też musisz podpiac int-ors

Helpful message? + -

Back to top
   
juan cabrillo
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 27 Dec 2010
Posts: 9
Location: oregon

Post#5 17 Feb 2012 14:11   

Re: integra wrl + int ors + rolety


Super. A co podasz na te "wejścia". Fazę?, zero robocze? czy może masę z centrali?
Konkrety, kierownik... konkrety...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2012 14:11   





Back to top
   
stirlic_pl
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 60
Location: szczecin

Post#6 Post from the author of the topic 17 Feb 2012 14:32   

Re: integra wrl + int ors + rolety


no właśnie miloby było jakoś konkretniej a najlepiej ze szkicem jakimś Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2012 14:32   





Back to top
   
maly_smok
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 254
Location: poznań

Post#7 17 Feb 2012 15:13   

Re: integra wrl + int ors + rolety


W instrukcji we przycisku wszystko się znajduje, sterowanie odbywa sie poprzez podanie fazy na wejścia

Helpful message? + -

Back to top
   
Marek_Pe
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 01 Apr 2007
Posts: 463
Location: Malbork

Post#8 17 Feb 2012 15:47   

Re: integra wrl + int ors + rolety


Pamiętać należy, że większość przekaźników wy nie może pracować przy 230VAC, mogą sieę uszkodzić.

Pozdrowienia

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2012 15:47   





Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#9 18 Feb 2012 23:15   

Re: Integra wrl + int ors + rolety


Te przekaźniki od INT-ORS mają styki robocze 16A więc śmiało mogą!.Napisałem Tobie we wcześniejszym poście byś sobie na chwilę zdemontował taki przycisk od rolet i sprawdził które styki się zwierają a które rozwierają podczas przyciskania, na tej podstawie będziesz wiedział jak podłączyć przewody do wyjść przekaźnikowych INT-ORS.Czas działania przekaźnika w INT-ORS powinien być podobny jak załączenie ręką przycisku czyli ok sekundy no chyba że musisz cały czas trzymać naciśnięty przycisk podczas zamykania lub otwierania.Czas ten ustawiasz w opcji wyjść centrali integra (program DLOADX).

Helpful message? + -

Back to top
   
rokycky
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Jun 2006
Posts: 524
Location: Warszawa

Post#10 19 Feb 2012 10:55helpful post - solution   

Re: Integra wrl + int ors + rolety


Podłączenie:
Integra wrl + int ors + rolety

Konfiguracja wyjsc:
Integra wrl + int ors + rolety

Sterowanie SMS:
Integra wrl + int ors + rolety

Jeżeli chcesz aby w klawiaturze pojawila sie opcja "sterowanie":
Integra wrl + int ors + rolety

Helpful message? + -

Back to top
   
stirlic_pl
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 60
Location: szczecin

Post#11 Post from the author of the topic 20 Feb 2012 07:54   

Re: Integra wrl + int ors + rolety


the winner is rokycky Smile z góry wielkie dzięki, nie spr tego jeszcze ale o coś takiego mi właśnie chodziło Smile jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem
pozdr

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Integra wrl + int ors + rolety
Page 1 of 1
Similar topics
Integra 128 WRL Sterowanie Światłem przez kontraktron i INT-ORS (2)
Integra 128 WRL - APT-100 i otwieranie drzwi (INT-R + CZ-EMM3) (5)
Satel INTEGRA 128 WRL - Integra 128 WRL osobne sterowanie dwoma sygnalizatorami (10)
Int-ors i sterowanie oświetlen - (23)
Problem z ekspanderem INT-ORS SATEL (2)
Integra64 - Int-ORS odmówił posłuszenstwa. (5)
Sterowanie światłem i roletami - ekspander INT-ORS satel (3)
Satel Integra 32 - problem z manipulatorem INT-KLCD-GR INT-K (2)
Obsługa centrali Satel 128-WRL manipulatorem INT-TSI po światłowodzie. (14)
integra 128 WRL (13)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed