Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



DSL parametry łącza / prędkość


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->DSL parametry łącza / prędkość Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
elfis
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 07 Apr 2005
Posts: 34
elfis
Level 9
Post#1 21 Feb 2012 15:46  Topic author   

DSL parametry łącza / prędkość


Witam

Jaką prędkość uzyskam na łączu aDSL z takimi parametrami.
Line Attenuation (Down/Up): 61 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 34 dB /22 dB
lub w gniazdku na parterze .
Line Attenuation (Down/Up): 61 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 29 dB /20 dB
Dziękuje pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ViP3R
Level 20
Location: Łódź
Joined: 26 Sep 2003
Posts: 403
Helped: 34
ViP3R
Level 20
Post#2 21 Feb 2012 17:25    

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Obecną lub o stopień niższą
Tłumienie powyżej granicznego. Albo masz coś skopane w domu albo łącze pracuje na granicy swoich możliwości

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
terrade
Level 36
Joined: 25 Jul 2008
Posts: 2060
Helped: 425
terrade
Level 36
Post#3 21 Feb 2012 18:49    

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Postawa to SNR, a tu jest bardzo duży zapas SNR-u do zużycia, więc pójdzie dużo więcej, zapewne 2 Mb/s (bo nie wiadomo ile jest teraz), więcej nie ma co ryzykować przy tak ogromnym tłumieniu. I jak wyżej instalacja do sprawdzenia, bo zmiana Marginu o 5 dB jest niedopuszczalna (na tak krótkim odcinku), co może zagrozić stabilności (ale już teraz nie ma prawa rwać synchronizacji).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pc0363
Level 12
Joined: 30 Jun 2011
Posts: 86
Helped: 3
Post rating: 1
pc0363
Level 12
Post#4 21 Feb 2012 21:10    

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Zgadzam się z @terrade powinno pójść 2Mb\s bo zapas SNR jest duży.
Ale przy usługach typu DSL wymagania są ostrzejsze i mogą dać tobie 1Mb\s bo masz duże tłumienie i musisz mieszkać daleko od centrali.
Zalecam przejrzenie instalacji w domu.

Helpful post? + 0
Back to top
ViP3R
Level 20
Location: Łódź
Joined: 26 Sep 2003
Posts: 403
Helped: 34
ViP3R
Level 20
Post#5 21 Feb 2012 22:21Helpful post    

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Jeśli obecne parametry dotyczą synchro na 2Mbps to nie ma szans na pozytywny WT dla tej opcji w przypadku Internet DSL (no chyba, że technik będzie pijany) bez ich poprawy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elfis
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 07 Apr 2005
Posts: 34
elfis
Level 9
Post#6 22 Feb 2012 01:12  Topic author   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Przeniosę ruter na parter i puszcze skrętką na pierwsze p. do switcha. Problem polega na tym że zmieniłem miejsce zamieszkania w poprzednim domu miałem łącze 3Mbps (Eircom - irlandzka tpsa) i płaciłem 26euro (opłata za linie gratis) w nowym domu chcą podłączyć mi tylko 1Mbps z racji dużej odległości od rozdzielni (4.4km) .
Wszystko było by w porządku (musiałbym się zadowolić tym super szybkim łączem 21 wieku) gdyby nie fakt że koszt to 42 euro ponieważ ten pakiet nie obejmuje promocji związanej z gratisową linią .
Podsumowując
3Mbps 26E
1Mbps 42E
(nie ma pakietu pomiędzy)

Dlatego też pytam ponieważ jutro czeka mnie rozmowa z technikiem Eircomu , muszę jakoś udowodnić że osiągnę 2 - 3 Mbps :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elfis
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 07 Apr 2005
Posts: 34
elfis
Level 9
Post#7 22 Feb 2012 14:00  Topic author   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


No i "prawie" się udało. Jutro zostanę przełączony na 2-3Mbps z tym że powiedziano ,że po przełączeniu może być jeszcze gorzej z tym że rutery dostają prędkość synchronizacji na sztywno od operatora i w chwili gdy ruter będzie myślał że jest zsynchronizowany na 3 a linia wytrzyma tylko 2 może zrywać połączenie. Jakoś dziwnie to mają rozwiązane , ale takie dostałem od nich info .W każdym razie nie mam innej możliwości 1Mbps to zdecydowanie za mało . Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. .Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elfis
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 07 Apr 2005
Posts: 34
elfis
Level 9
Post#8 23 Feb 2012 00:16  Topic author   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Przepraszam że piszę post jeden po drugim ale zauważyłem ciekawostkę. Router ustawiony na zalecane MultiMode synchronizował się jako ADSL_G chcąc zrestartować połączenie muszę zrobić zmiane i zatwierdzić . Tak też zrobiłem zmieniłem "przypadkowo" z multimode na ADSL_G.lite i o dziwo :
Line Attenuation (Down/Up): 57 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 39 dB /23 dB

Co o tym myślicie ? Jakim cudem zmiana parametrów rutera może zmienić jakość lini . Czy wymiana rutera/modemu na lepszy coś pomoże , jeżeli tak to jaki polecacie . Dziękuje

(Jeżeli za bardzo odbiegam od tematyki postu proszę o zamkniecie. Pozdrawiam)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> DSL parametry łącza / prędkość
Page 1 of 1

Similar topics to dSL parametry łącza / prędkość

Parametry łącza DSL a optymalna prędkość transmisji (1)
Parametry łącza TP. Najszybsza prędkość (8)
Parametry łącza a rzeczywista prędkość (12)
Parametry / prędkość łącza ADSL (1)
Parametry łącza a rzeczywista prędkość (1)
Parametry łącza - jaka maksymalna prędkość (4)
Jaka maksymalna prędkość, parametry łącza? (8)
Parametry łącza a największa możliwa prędkość. (15)
Parametry linii - maksymalna prędkość łącza (3)
Jaka prędkość łącza? Parametry linii. (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.06 seconds