Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

DSL parametry łącza / prędkość


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> DSL parametry łącza / prędkość
Autor
Wiadomość
elfis
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 34
Miasto: Chorzów

Post#1 Post autora tematu 21 Lut 2012 16:46   

DSL parametry łącza / prędkość


Witam

Jaką prędkość uzyskam na łączu aDSL z takimi parametrami.
Line Attenuation (Down/Up): 61 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 34 dB /22 dB
lub w gniazdku na parterze .
Line Attenuation (Down/Up): 61 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 29 dB /20 dB
Dziękuje pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2012 16:46   





Powrót do góry
   
ViP3R
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Wrz 2003
Posty: 397
Miasto: Łódź

Post#2 21 Lut 2012 18:25   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Obecną lub o stopień niższą
Tłumienie powyżej granicznego. Albo masz coś skopane w domu albo łącze pracuje na granicy swoich możliwości
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2012 18:25   





Powrót do góry
   
terrade
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 2053

Post#3 21 Lut 2012 19:49   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Postawa to SNR, a tu jest bardzo duży zapas SNR-u do zużycia, więc pójdzie dużo więcej, zapewne 2 Mb/s (bo nie wiadomo ile jest teraz), więcej nie ma co ryzykować przy tak ogromnym tłumieniu. I jak wyżej instalacja do sprawdzenia, bo zmiana Marginu o 5 dB jest niedopuszczalna (na tak krótkim odcinku), co może zagrozić stabilności (ale już teraz nie ma prawa rwać synchronizacji).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2012 19:49   





Powrót do góry
   
pc0363
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Cze 2011
Posty: 86

Post#4 21 Lut 2012 22:10   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Zgadzam się z @terrade powinno pójść 2Mb\s bo zapas SNR jest duży.
Ale przy usługach typu DSL wymagania są ostrzejsze i mogą dać tobie 1Mb\s bo masz duże tłumienie i musisz mieszkać daleko od centrali.
Zalecam przejrzenie instalacji w domu.
Powrót do góry
   
ViP3R
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Wrz 2003
Posty: 397
Miasto: Łódź

Post#5 21 Lut 2012 23:21pomocny post - solucja   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Jeśli obecne parametry dotyczą synchro na 2Mbps to nie ma szans na pozytywny WT dla tej opcji w przypadku Internet DSL (no chyba, że technik będzie pijany) bez ich poprawy.
Powrót do góry
   
elfis
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 34
Miasto: Chorzów

Post#6 Post autora tematu 22 Lut 2012 02:12   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Przeniosę ruter na parter i puszcze skrętką na pierwsze p. do switcha. Problem polega na tym że zmieniłem miejsce zamieszkania w poprzednim domu miałem łącze 3Mbps (Eircom - irlandzka tpsa) i płaciłem 26euro (opłata za linie gratis) w nowym domu chcą podłączyć mi tylko 1Mbps z racji dużej odległości od rozdzielni (4.4km) .
Wszystko było by w porządku (musiałbym się zadowolić tym super szybkim łączem 21 wieku) gdyby nie fakt że koszt to 42 euro ponieważ ten pakiet nie obejmuje promocji związanej z gratisową linią .
Podsumowując
3Mbps 26E
1Mbps 42E
(nie ma pakietu pomiędzy)

Dlatego też pytam ponieważ jutro czeka mnie rozmowa z technikiem Eircomu , muszę jakoś udowodnić że osiągnę 2 - 3 Mbps :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lut 2012 02:12   





Powrót do góry
   
elfis
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 34
Miasto: Chorzów

Post#7 Post autora tematu 22 Lut 2012 15:00   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


No i "prawie" się udało. Jutro zostanę przełączony na 2-3Mbps z tym że powiedziano ,że po przełączeniu może być jeszcze gorzej z tym że rutery dostają prędkość synchronizacji na sztywno od operatora i w chwili gdy ruter będzie myślał że jest zsynchronizowany na 3 a linia wytrzyma tylko 2 może zrywać połączenie. Jakoś dziwnie to mają rozwiązane , ale takie dostałem od nich info .W każdym razie nie mam innej możliwości 1Mbps to zdecydowanie za mało . Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. .Pozdrawiam
Powrót do góry
   
elfis
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 34
Miasto: Chorzów

Post#8 Post autora tematu 23 Lut 2012 01:16   

Re: DSL parametry łącza / prędkość


Przepraszam że piszę post jeden po drugim ale zauważyłem ciekawostkę. Router ustawiony na zalecane MultiMode synchronizował się jako ADSL_G chcąc zrestartować połączenie muszę zrobić zmiane i zatwierdzić . Tak też zrobiłem zmieniłem "przypadkowo" z multimode na ADSL_G.lite i o dziwo :
Line Attenuation (Down/Up): 57 dB /31 dB
DSL Noise Margin: 39 dB /23 dB

Co o tym myślicie ? Jakim cudem zmiana parametrów rutera może zmienić jakość lini . Czy wymiana rutera/modemu na lepszy coś pomoże , jeżeli tak to jaki polecacie . Dziękuje

(Jeżeli za bardzo odbiegam od tematyki postu proszę o zamkniecie. Pozdrawiam)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> DSL parametry łącza / prędkość
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Parametry łącza DSL a optymalna prędkość transmisji (1)
Parametry łącza TP. Najszybsza prędkość (8)
Parametry łącza a rzeczywista prędkość (12)
Parametry / prędkość łącza ADSL (1)
Parametry łącza a rzeczywista prędkość (1)
Parametry łącza - jaka maksymalna prędkość (4)
Jaka maksymalna prędkość, parametry łącza? (8)
Parametry łącza a największa możliwa prędkość. (15)
Parametry linii - maksymalna prędkość łącza (3)
Jaka prędkość łącza? Parametry linii. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.208 seconds

elektroda.pl temat RSS