Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Author
Message
seba222
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Jan 2004
Posts: 369

Post#31 02 Aug 2007 14:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam,

Posiadam centralę telefoniczną SILCAN 8/64 oraz pulpit sterowniczy HPT-0535T

Problem jest następujący, kiedy podłączam pulpit do zacisków to niestety, pisze mi cały czas "brak polaczenia z centralą".


Czy ktoś wie, w jaki sposób to podłączyć ?

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Aug 2007 14:38   





Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#32 02 Aug 2007 15:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Pulpit podlacza sie dodatkowa para przewodow do zaciskow sygnalizacyjnych na plycie awiz.
Kolejna para mozna dodatkowo podlaczyc zasilanie.
Plytka awiz jest montowana w wykonaniu 2 nad przelacznica glowna.

Dodano po 7 [minuty]:

Schemat podlaczenia ulpitu:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
i plytki awiz:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja

Helpful message? + -

Back to top
   
seba222
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 05 Jan 2004
Posts: 369

Post#33 02 Aug 2007 18:19   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wielkie dzięki kolego, jesteś nieoceniony.


pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#34 02 Aug 2007 20:39   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Zapomialem dodac, ze polaryzacja par (zasilania takze) nie ma znaczenia

Helpful message? + -

Back to top
   
wronal
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 15 Aug 2006
Posts: 12
Location: lezajsk

Post#35 07 Aug 2007 11:13   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ma ktoś może zwykłą instrukcji w pliku pdf?

Dodano po 2 [minuty]:

przepraszam, przeoczyłem tamten plik

Helpful message? + -

Back to top
   
kzysztofkpsw
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 19 Sep 2007
Posts: 2
Location: bydgoszcz

Post#36 19 Sep 2007 14:23   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy mógł by mi ktoś udzielić informacji z jakimi drukarkami współpracuje ta centrala?

Helpful message? + -

Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#37 19 Sep 2007 14:29   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wszystkimi z portem Centronics (np HP LJ 6, Star LC10). Nie moze to byc tzw Win drukarka.
Z szeregowymi po zastosowaniu konwertera (np Mefka, kafka)

Helpful message? + -

Back to top
   
kzysztofkpsw
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 19 Sep 2007
Posts: 2
Location: bydgoszcz

Post#38 19 Sep 2007 14:54   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


dzięki
wiem że poprzedni właściciel robił wydruki bezpośrednio z portu lpt za pomocą jakieś starej drukarki hp ( atrementówki ). Czy tylko takie drukarki pasują do tej centrali

Dodano po 11 [minuty]:

usiłowałem zrobić wydruk drukarką KONICA MINOLTA PAGEPRO 1200(laserowa) która posiada taki port ale niestety nie było reakcj ze strony centrali. Czy to za wysoki model dla tej centralki ? Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sep 2007 14:54   





Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#39 19 Sep 2007 14:59   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Centrala nie zareaguje na drukarke, to drukarka ma zareagowac na centrale. Trzeba w menu bilingow (988 lub 989) wejsc w opcje wydruku.

Helpful message? + -

Back to top
   
ttoip
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 17 Jan 2005
Posts: 164
Location: lublin

Post#40 19 Sep 2007 22:40   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


wejście do menu taryfikatora przez wybranie 988 z aparatu podpiętego pod port fizyczny 00 lub 04 ew za aparatu awizo ( ustawiany przez serwis )
potem wybranie 7 druk wszystkich rozmów ze wszystkich aparatów lub wybranie 3 ( przegląd abonentów ) i potem wybierając 7 drukuje rozmowy danego abonenta, co do drukarki , im starsza tym lepsza Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
qrka
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 38

Post#41 05 Oct 2007 11:45   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy moze mi ktos podac jakiej uzyc sekwencji kodow aby wylaczyc wszystkie translacje miejskie za wyjatkiem 2 pierwszych ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3449
Location: Zachodniopomorskie

Post#42 05 Oct 2007 16:01   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nie jest to takie proste (w brew pozorom) napisać całą sekwencję cyfr a to dla tego, że nie wiemy np.: jakie masz zainstalowane karty w centrali, jakie wykonanie I czy może II.
W poście znajdziesz dokumentację programowania tej centrali i po przeczytaniu wszystko powinno być jasne.

ps

dla ułatwienia podam,że można to zrobić na 2 sposoby pierwszy to wyłączyć nie używane linie miejskie (translacje) (menu główne 2+2) lub usunąć nie podłączone translacje z listy kierunkowej 0 (menu główne 4+5+5).

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
ugr
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 1

Post#43 05 Feb 2009 08:44   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam, czy próbował ktoś kiedyś "wyjąć" z tej centralki bilingi do komputera? Czy możliwe są tylko wydruki?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2009 08:44   





Back to top
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Oct 2008
Posts: 571
Location: Bydgoszcz

Post#44 05 Feb 2009 09:00   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Niby są. Ale nie wiem czy warto. Trzeba wymienić sterownik centrali na nowszy. I do niego dostaniesz płytę z prostym programem ale pod win do taryfikacji. Koszt jeśli pamiętam to około 300 zł. Plus programowanie od nowa. Kiedyś to popełniłem i działało.

Helpful message? + -

Back to top
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Aug 2006
Posts: 57
Location: Pszczyna

Post#45 08 Jul 2009 16:22   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam. Mam dylemat. Otóż pewnego dnia sobie siedzę i nie słyszę żadnego dzwoniącego telefonu. Na mojej 8/64 na wyświetlaczu wyskoczył taki napis "211/1+211/0)JGRE" i pozniej "H`SUS F_U^S" Podobno jakaś zworkę można zrobić na hard reset. No więc zwarłem zworkę o nazwię RES i wcisnałem i na załączonym i na wyłączonym i niestety zonk. Na załączonym zaczęły przekaźniki cykac i nic wiecej. Ale nic nie pomogło. Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o odpowiedź. Jeżeli nie to mam do sprzedania centralke Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3449
Location: Zachodniopomorskie

Post#46 08 Jul 2009 16:53   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Chyba raczej do oddania Very Happy

Metoda pierwsza i w tym wypadku jedyna to:
- centrala włączona do prądu
- przełącznik program włączony (odblokowany)
- chwilowe zwarcie pinów na karcie sterownika

Jeśli nie pomoże to serwis.

ps

Oczywiście programowanie centrali od nowa.

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#47 08 Jul 2009 19:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


CMT tak sie zachowuje, jesli fizyczna konfiguracja kart jest niezgodna z tą z NvRAM. Przyczyn moze byc kilka, a wczesna CMT III miała pena babułke.
Duzo by trzeba pisac, moge poóc prosze dzwonic na 0..22 509 8000

Helpful message? + -

Back to top
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Aug 2006
Posts: 57
Location: Pszczyna

Post#48 12 Jul 2009 15:51   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Panowie Hard Reset pomógł. Dziękuję JACK14 !! Masz piwo u mnie. Nie wlaczyłem PROGRAM wczesniej. Nareszcie jakieś przyjazne znaczki typu data nie ustawiona. Pozdrawiam i dziękuję. Mam jeszcze jeden dylemat. Udało mi się ją zaprogramowac wg instrukcji ale za chiny ludowe nie umie zlikwidowac napisu BRAK 1 MIEJSKIEJ. Posiadam tylko jedną linie od jakiegoś czasu. No i co chwile mi jakiś przekaźnik cyka w nim i pisze o braku miejskiej. Da sie jedną linię odłaczyć sprzętowo bądź w oprogramowaniu ? Chodzi mi o wyłączenie L2.

Helpful message? + -

Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#49 12 Jul 2009 20:07   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


987 (lub FLASH 987) z ab 00 lub 04 (standardowe nr 10 lub 14). Gdy pojai sie MENU: 2, 2, następnie 1 aż zobaczymy nr translacji, która chcemy wyłaczyc, 4 (miga kursor), 0 i można odłożyć słuchawkę.

instrukcja programowania

Helpful message? + -

Back to top
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Aug 2006
Posts: 57
Location: Pszczyna

Post#50 13 Jul 2009 11:39   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nobla dla tego co wymyślił to forum. Dzieki R-MIK. Przywróciłem centralkę do życia i moje nerwy nareszcie zelżały bo to cykianie to mnie normalnie do szału doprowadzało Smile Powiem tylko że firma mogła by się poświęcić bardziej jak chodzi o instrukcję bo jest troche niejasno napisana. Ale Ostatnia strona ze schematem menu troche wiecej mowi niz całość instrukcji.

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTEROS
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 23 Jul 2002
Posts: 183
Location: Polska południowa

Post#51 03 Aug 2009 17:54   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros

Helpful message? + -

Back to top
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3449
Location: Zachodniopomorskie

Post#52 03 Aug 2009 18:08   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


"Stacyjka" na kluczyk z lewej strony obudowy wykonanie II lub czarny przełącznik w wykonaniu I Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTEROS
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 23 Jul 2002
Posts: 183
Location: Polska południowa

Post#53 03 Aug 2009 19:34   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


po prawej stronie obudowy oczywiście jest przycisk Zasilania i stacyjka od której są odcięte przewody -dlatego pytam gdzie powinna być podłączona.

I prośba czy może ktoś przesłać program SYSROZ

Pozdrawiam
Majsteros

Helpful message? + -

Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1784
Location: Chełm

Post#54 24 Aug 2009 17:02   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


MAJSTEROS wrote:
A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros

U mnie stacyjka jest podłączona do pinów złącza X12 tej samej płyty co i podłączony jest LCD.
Tez miałem z tym pewien "kłopot" z powodu braku kluczyka.
Dlatego najprościej jest zewrzeć jumperem te dwa piny od prawej strony patrząc na centralkę (dokładniej: od strony układu U26).
Patrz załączona fotka z założonym jumperem.
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek625
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 27 Feb 2007
Posts: 148

Post#55 13 Jan 2010 12:22   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Mam pierwszy raz styczność z tą centralką telefoniczną. Po wciśnięciu jednego numeru wewnętrznego zgłasza się dwóch odbiorców( dwie różne osoby z innych biur).
Gdzie jest przyczyna: czy na przewodach są połączone dwa telefony lub może na centralce ten sam numer wewnętrzny został przypisany dla dwóch telefonów.

Helpful message? + -

Back to top
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Oct 2008
Posts: 571
Location: Bydgoszcz

Post#56 13 Jan 2010 15:43   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Co do przewodów to sam musisz to sprawdzić. W tym modelu jedyną opcją programową aby rozdzwonić więcej niż jeden telefon jest nadanie numeru grupie. Możesz to sobie sprawdzić np drukując konfigurację lub też przeglądając numery abonentów. Na końcu już po zakończeniu abonentów są numery list kierunkowych i grup.

Helpful message? + -

Back to top
   
Aksa1
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 10 Jul 2007
Posts: 10
Location: LBN

Post#57 27 Jan 2010 00:14   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam.

Odświeżę wątek. Mianowicie mam powyższą centralkę (SLICAN Typ CMT 8/64). Problem jest z wybieraniem TONOWYM - nie działa. Działa jedynie wybieranie IMPULSOWE co w dzisiejszych czasach jest znacznym problemem.
Kiedy na telefonach podłączonych do centralki przełączam na wybieranie TONOWE to w słuchawce jest taki sam sygnał jak był po podniesieniu jej - czyli ciągły i nic się nie zmienia po wklepaniu jakichkolwiek cyfr...
W instrukcji czytam...

Quote:
Wybieranie impulsowe i tonowe (DTMF).
W przypadku stosowania wybierania tonowego trzeba zaprogramować translacje do wybierania tonowego lub impulsowego. Jeżeli centrala nadrzędna umożliwia obydwa sposoby wybierania, to translacje należy ustawić na wybieranie tonowe (pod warunkiem, że centrala "CMT" ma na to odpowiednie wyposażenia). Aparat abonenta wewnętrznego ze względu na sposób wybierania jest przez centralę "CMT" rozpoznawany automatycznie i nie wymaga programowania. Warunkiem zaprogramowania centrali na wybieranie tonowe jest wyposażenie jej w moduł wybierania tonowego. DTMF".
Domyślnie wszystkie translacje przystosowane są do wybierania impulsowego


Czytając to zastanawiam się czy ta centralka w ogóle obsługuje wybieranie TONOWE, choć z innych źródeł wiem że i owszem Wink
Czytam dalej...

Quote:
Menu translacji miejskich.
WEJŚCIE Z GŁÓWNEGO MENU CYFRĄ "2":

Po wybraniu cyfry "8":
"Tr:06 W.Tonowe:X"
Deklaracja wybierania tonowego (X=1) lub impulsowego (X=0) dla translacji o numerze fizycznym 06.


Nie wiem jak jest u mnie, jeszcze nie sprawdziłem jednak czy to jedyna możliwość na brak wybierania TONOWEGO?

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Oct 2008
Posts: 571
Location: Bydgoszcz

Post#58 27 Jan 2010 07:34   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


W tym modelu trzeba mieć moduł DTMF. Jest to płytka o wymiarach na oko 15X15 cm przymocowana do "pleców" centrali połączona z płytą bazową trzema króciutkimi taśmami. Poza tym można sobie to sprawdzić obserwując wyświetlacz centrali w momencie resetu. Jak ją wyłączysz i ponownie włączysz to będą się zmieniały napisy na wyświetlaczu i jednym z nich będzie np 0 DTMF 7 Dr ( lub podobnie) co podaje ile jest w centrali odbiorników DTMF i ile dróg połączeniowych. Jak zobaczysz 0 DTMF to znaczy że albo nie masz modułu albo umarł. Jak będą to spróbujemy inaczej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Jan 2010 07:34   





Back to top
   
Aksa1
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 10 Jul 2007
Posts: 10
Location: LBN

Post#59 02 Feb 2010 12:56   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam ponownie.

Przypuszczenia okazały się prawdziwe... brak modułu DTMF do wybierania tonowego. Po wyłączeniu i włączeniu zobaczyłem " 0 DTMF 3 Dr " - wiec to z tego co zrozumiałem sugeruje ze modułu brak lub umarł tak?

btw. idzie taki moduł dokupić? Jest to w ogóle opłacalne? Jeśli tak czy montaż wymaga magicznych umiejętności?

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Oct 2008
Posts: 571
Location: Bydgoszcz

Post#60 02 Feb 2010 14:50   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Sądząc z komunikatu masz centralę z serii CMT 3. Tzw placek gdzie przełącznica znajduje się pod spodem centrali. Jeśli tak to lepiej zapomnij o DTMF. To nie był modułowa centrala, i wszystko było na jednej płycie. Rozbudowa możliwa ale..... Ja bym nie chciał tego robić

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Page 2 of 3 Go to page Previous  123  Next
Similar topics
Centrala Slican cmt 8/64 instrukcja programowania (3)
instrukcja programowanie SLICAN CMT 8/64 (6)
centrala slican cmt 8/64 (2)
Centrala SLICAN CMT taryfikator (6)
Centrala SLICAN CMT połaczenie przychodzące !! (5)
Centrala Slican CMT 8/64 - jak zaprogramować? (2)
Centrala CMT 8/64 Slican - uszkodzony wyświetlacz. (5)
Centrala telefoniczna Slican CMT 8/64 sprzedam (3)
Centrala telefoniczana slican cmt i bramka voip (2)
[Centrala CMT Slican] rozbudowa o kolejne karty (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl topic RSS feed