Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Autor
Wiadomość
seba222
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2004
Posty: 369

Post#31 02 Sie 2007 14:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam,

Posiadam centralę telefoniczną SILCAN 8/64 oraz pulpit sterowniczy HPT-0535T

Problem jest następujący, kiedy podłączam pulpit do zacisków to niestety, pisze mi cały czas "brak polaczenia z centralą".


Czy ktoś wie, w jaki sposób to podłączyć ?

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sie 2007 14:38   





Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#32 02 Sie 2007 15:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Pulpit podlacza sie dodatkowa para przewodow do zaciskow sygnalizacyjnych na plycie awiz.
Kolejna para mozna dodatkowo podlaczyc zasilanie.
Plytka awiz jest montowana w wykonaniu 2 nad przelacznica glowna.

Dodano po 7 [minuty]:

Schemat podlaczenia ulpitu:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
i plytki awiz:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Powrót do góry
   
seba222
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2004
Posty: 369

Post#33 02 Sie 2007 18:19   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wielkie dzięki kolego, jesteś nieoceniony.


pozdrawiam
Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#34 02 Sie 2007 20:39   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Zapomialem dodac, ze polaryzacja par (zasilania takze) nie ma znaczenia
Powrót do góry
   
wronal
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 15 Sie 2006
Posty: 11
Miasto: lezajsk

Post#35 07 Sie 2007 11:13   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ma ktoś może zwykłą instrukcji w pliku pdf?

Dodano po 2 [minuty]:

przepraszam, przeoczyłem tamten plik
Powrót do góry
   
kzysztofkpsw
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: bydgoszcz

Post#36 19 Wrz 2007 14:23   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy mógł by mi ktoś udzielić informacji z jakimi drukarkami współpracuje ta centrala?
Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#37 19 Wrz 2007 14:29   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wszystkimi z portem Centronics (np HP LJ 6, Star LC10). Nie moze to byc tzw Win drukarka.
Z szeregowymi po zastosowaniu konwertera (np Mefka, kafka)
Powrót do góry
   
kzysztofkpsw
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: bydgoszcz

Post#38 19 Wrz 2007 14:54   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


dzięki
wiem że poprzedni właściciel robił wydruki bezpośrednio z portu lpt za pomocą jakieś starej drukarki hp ( atrementówki ). Czy tylko takie drukarki pasują do tej centrali

Dodano po 11 [minuty]:

usiłowałem zrobić wydruk drukarką KONICA MINOLTA PAGEPRO 1200(laserowa) która posiada taki port ale niestety nie było reakcj ze strony centrali. Czy to za wysoki model dla tej centralki ? :)
Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#39 19 Wrz 2007 14:59   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Centrala nie zareaguje na drukarke, to drukarka ma zareagowac na centrale. Trzeba w menu bilingow (988 lub 989) wejsc w opcje wydruku.
Powrót do góry
   
ttoip
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 165
Miasto: lublin

Post#40 19 Wrz 2007 22:40   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


wejście do menu taryfikatora przez wybranie 988 z aparatu podpiętego pod port fizyczny 00 lub 04 ew za aparatu awizo ( ustawiany przez serwis )
potem wybranie 7 druk wszystkich rozmów ze wszystkich aparatów lub wybranie 3 ( przegląd abonentów ) i potem wybierając 7 drukuje rozmowy danego abonenta, co do drukarki , im starsza tym lepsza ;)
Powrót do góry
   
qrka
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 03 Kwi 2004
Posty: 38

Post#41 05 Paź 2007 11:45   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy moze mi ktos podac jakiej uzyc sekwencji kodow aby wylaczyc wszystkie translacje miejskie za wyjatkiem 2 pierwszych ?
Powrót do góry
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 3433
Miasto: Zachodniopomorskie

Post#42 05 Paź 2007 16:01   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nie jest to takie proste (w brew pozorom) napisać całą sekwencję cyfr a to dla tego, że nie wiemy np.: jakie masz zainstalowane karty w centrali, jakie wykonanie I czy może II.
W poście znajdziesz dokumentację programowania tej centrali i po przeczytaniu wszystko powinno być jasne.

ps

dla ułatwienia podam,że można to zrobić na 2 sposoby pierwszy to wyłączyć nie używane linie miejskie (translacje) (menu główne 2+2) lub usunąć nie podłączone translacje z listy kierunkowej 0 (menu główne 4+5+5).

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
ugr
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 1

Post#43 05 Lut 2009 08:44   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam, czy próbował ktoś kiedyś "wyjąć" z tej centralki bilingi do komputera? Czy możliwe są tylko wydruki?
Powrót do góry
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 570
Miasto: Bydgoszcz

Post#44 05 Lut 2009 09:00   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Niby są. Ale nie wiem czy warto. Trzeba wymienić sterownik centrali na nowszy. I do niego dostaniesz płytę z prostym programem ale pod win do taryfikacji. Koszt jeśli pamiętam to około 300 zł. Plus programowanie od nowa. Kiedyś to popełniłem i działało.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lut 2009 09:00   





Powrót do góry
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 54
Miasto: Pszczyna

Post#45 08 Lip 2009 16:22   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam. Mam dylemat. Otóż pewnego dnia sobie siedzę i nie słyszę żadnego dzwoniącego telefonu. Na mojej 8/64 na wyświetlaczu wyskoczył taki napis "211/1+211/0)JGRE" i pozniej "H`SUS F_U^S" Podobno jakaś zworkę można zrobić na hard reset. No więc zwarłem zworkę o nazwię RES i wcisnałem i na załączonym i na wyłączonym i niestety zonk. Na załączonym zaczęły przekaźniki cykac i nic wiecej. Ale nic nie pomogło. Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o odpowiedź. Jeżeli nie to mam do sprzedania centralke :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2009 16:22   





Powrót do góry
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 3433
Miasto: Zachodniopomorskie

Post#46 08 Lip 2009 16:53   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Chyba raczej do oddania :D

Metoda pierwsza i w tym wypadku jedyna to:
- centrala włączona do prądu
- przełącznik program włączony (odblokowany)
- chwilowe zwarcie pinów na karcie sterownika

Jeśli nie pomoże to serwis.

ps

Oczywiście programowanie centrali od nowa.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#47 08 Lip 2009 19:38   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


CMT tak sie zachowuje, jesli fizyczna konfiguracja kart jest niezgodna z tą z NvRAM. Przyczyn moze byc kilka, a wczesna CMT III miała pena babułke.
Duzo by trzeba pisac, moge poóc prosze dzwonic na 0..22 509 8000
Powrót do góry
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 54
Miasto: Pszczyna

Post#48 12 Lip 2009 15:51   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Panowie Hard Reset pomógł. Dziękuję JACK14 !! Masz piwo u mnie. Nie wlaczyłem PROGRAM wczesniej. Nareszcie jakieś przyjazne znaczki typu data nie ustawiona. Pozdrawiam i dziękuję. Mam jeszcze jeden dylemat. Udało mi się ją zaprogramowac wg instrukcji ale za chiny ludowe nie umie zlikwidowac napisu BRAK 1 MIEJSKIEJ. Posiadam tylko jedną linie od jakiegoś czasu. No i co chwile mi jakiś przekaźnik cyka w nim i pisze o braku miejskiej. Da sie jedną linię odłaczyć sprzętowo bądź w oprogramowaniu ? Chodzi mi o wyłączenie L2.
Powrót do góry
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2131
Miasto: Warszawa

Post#49 12 Lip 2009 20:07   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


987 (lub FLASH 987) z ab 00 lub 04 (standardowe nr 10 lub 14). Gdy pojai sie MENU: 2, 2, następnie 1 aż zobaczymy nr translacji, która chcemy wyłaczyc, 4 (miga kursor), 0 i można odłożyć słuchawkę.

instrukcja programowania
Powrót do góry
   
witek_77
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 54
Miasto: Pszczyna

Post#50 13 Lip 2009 11:39   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nobla dla tego co wymyślił to forum. Dzieki R-MIK. Przywróciłem centralkę do życia i moje nerwy nareszcie zelżały bo to cykianie to mnie normalnie do szału doprowadzało :) Powiem tylko że firma mogła by się poświęcić bardziej jak chodzi o instrukcję bo jest troche niejasno napisana. Ale Ostatnia strona ze schematem menu troche wiecej mowi niz całość instrukcji.
Powrót do góry
   
MAJSTEROS
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lip 2002
Posty: 183
Miasto: Polska południowa

Post#51 03 Sie 2009 17:54   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros
Powrót do góry
   
Jack14
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 3433
Miasto: Zachodniopomorskie

Post#52 03 Sie 2009 18:08   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


"Stacyjka" na kluczyk z lewej strony obudowy wykonanie II lub czarny przełącznik w wykonaniu I :D
Powrót do góry
   
MAJSTEROS
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lip 2002
Posty: 183
Miasto: Polska południowa

Post#53 03 Sie 2009 19:34   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


po prawej stronie obudowy oczywiście jest przycisk Zasilania i stacyjka od której są odcięte przewody -dlatego pytam gdzie powinna być podłączona.

I prośba czy może ktoś przesłać program SYSROZ

Pozdrawiam
Majsteros
Powrót do góry
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1775
Miasto: Chełm

Post#54 24 Sie 2009 17:02   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


MAJSTEROS napisał:
A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros

U mnie stacyjka jest podłączona do pinów złącza X12 tej samej płyty co i podłączony jest LCD.
Tez miałem z tym pewien "kłopot" z powodu braku kluczyka.
Dlatego najprościej jest zewrzeć jumperem te dwa piny od prawej strony patrząc na centralkę (dokładniej: od strony układu U26).
Patrz załączona fotka z założonym jumperem.
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Powrót do góry
   
tomek625
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 148

Post#55 13 Sty 2010 12:22   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Mam pierwszy raz styczność z tą centralką telefoniczną. Po wciśnięciu jednego numeru wewnętrznego zgłasza się dwóch odbiorców( dwie różne osoby z innych biur).
Gdzie jest przyczyna: czy na przewodach są połączone dwa telefony lub może na centralce ten sam numer wewnętrzny został przypisany dla dwóch telefonów.
Powrót do góry
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 570
Miasto: Bydgoszcz

Post#56 13 Sty 2010 15:43   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Co do przewodów to sam musisz to sprawdzić. W tym modelu jedyną opcją programową aby rozdzwonić więcej niż jeden telefon jest nadanie numeru grupie. Możesz to sobie sprawdzić np drukując konfigurację lub też przeglądając numery abonentów. Na końcu już po zakończeniu abonentów są numery list kierunkowych i grup.
Powrót do góry
   
Aksa1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 10
Miasto: LBN

Post#57 27 Sty 2010 00:14   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam.

Odświeżę wątek. Mianowicie mam powyższą centralkę (SLICAN Typ CMT 8/64). Problem jest z wybieraniem TONOWYM - nie działa. Działa jedynie wybieranie IMPULSOWE co w dzisiejszych czasach jest znacznym problemem.
Kiedy na telefonach podłączonych do centralki przełączam na wybieranie TONOWE to w słuchawce jest taki sam sygnał jak był po podniesieniu jej - czyli ciągły i nic się nie zmienia po wklepaniu jakichkolwiek cyfr...
W instrukcji czytam...

Cytat:
Wybieranie impulsowe i tonowe (DTMF).
W przypadku stosowania wybierania tonowego trzeba zaprogramować translacje do wybierania tonowego lub impulsowego. Jeżeli centrala nadrzędna umożliwia obydwa sposoby wybierania, to translacje należy ustawić na wybieranie tonowe (pod warunkiem, że centrala "CMT" ma na to odpowiednie wyposażenia). Aparat abonenta wewnętrznego ze względu na sposób wybierania jest przez centralę "CMT" rozpoznawany automatycznie i nie wymaga programowania. Warunkiem zaprogramowania centrali na wybieranie tonowe jest wyposażenie jej w moduł wybierania tonowego. DTMF".
Domyślnie wszystkie translacje przystosowane są do wybierania impulsowego


Czytając to zastanawiam się czy ta centralka w ogóle obsługuje wybieranie TONOWE, choć z innych źródeł wiem że i owszem ;)
Czytam dalej...

Cytat:
Menu translacji miejskich.
WEJŚCIE Z GŁÓWNEGO MENU CYFRĄ "2":

Po wybraniu cyfry "8":
"Tr:06 W.Tonowe:X"
Deklaracja wybierania tonowego (X=1) lub impulsowego (X=0) dla translacji o numerze fizycznym 06.


Nie wiem jak jest u mnie, jeszcze nie sprawdziłem jednak czy to jedyna możliwość na brak wybierania TONOWEGO?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 570
Miasto: Bydgoszcz

Post#58 27 Sty 2010 07:34   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


W tym modelu trzeba mieć moduł DTMF. Jest to płytka o wymiarach na oko 15X15 cm przymocowana do "pleców" centrali połączona z płytą bazową trzema króciutkimi taśmami. Poza tym można sobie to sprawdzić obserwując wyświetlacz centrali w momencie resetu. Jak ją wyłączysz i ponownie włączysz to będą się zmieniały napisy na wyświetlaczu i jednym z nich będzie np 0 DTMF 7 Dr ( lub podobnie) co podaje ile jest w centrali odbiorników DTMF i ile dróg połączeniowych. Jak zobaczysz 0 DTMF to znaczy że albo nie masz modułu albo umarł. Jak będą to spróbujemy inaczej.
Powrót do góry
   
Aksa1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 10
Miasto: LBN

Post#59 02 Lut 2010 12:56   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam ponownie.

Przypuszczenia okazały się prawdziwe... brak modułu DTMF do wybierania tonowego. Po wyłączeniu i włączeniu zobaczyłem " 0 DTMF 3 Dr " - wiec to z tego co zrozumiałem sugeruje ze modułu brak lub umarł tak?

btw. idzie taki moduł dokupić? Jest to w ogóle opłacalne? Jeśli tak czy montaż wymaga magicznych umiejętności?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lut 2010 12:56   





Powrót do góry
   
macmm
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 570
Miasto: Bydgoszcz

Post#60 02 Lut 2010 14:50   

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Sądząc z komunikatu masz centralę z serii CMT 3. Tzw placek gdzie przełącznica znajduje się pod spodem centrali. Jeśli tak to lepiej zapomnij o DTMF. To nie był modułowa centrala, i wszystko było na jednej płycie. Rozbudowa możliwa ale..... Ja bym nie chciał tego robić
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Centrala Slican cmt 8/64 instrukcja programowania (3)
instrukcja programowanie SLICAN CMT 8/64 (6)
centrala slican cmt 8/64 (2)
Centrala SLICAN CMT taryfikator (6)
Centrala SLICAN CMT połaczenie przychodzące !! (5)
Centrala Slican CMT 8/64 - jak zaprogramować? (2)
Centrala CMT 8/64 Slican - uszkodzony wyświetlacz. (5)
Centrala telefoniczna Slican CMT 8/64 sprzedam (3)
Centrala telefoniczana slican cmt i bramka voip (2)
[Centrala CMT Slican] rozbudowa o kolejne karty (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.298 seconds

elektroda.pl temat RSS