Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


  Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service ->Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
seba222
Level 18
Joined: 05 Jan 2004
Posts: 372
Helped: 4
Post rating: 2
seba222
Level 18
Post#31 02 Aug 2007 14:38    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam,

Posiadam centralę telefoniczną SILCAN 8/64 oraz pulpit sterowniczy HPT-0535T

Problem jest następujący, kiedy podłączam pulpit do zacisków to niestety, pisze mi cały czas "brak polaczenia z centralą".


Czy ktoś wie, w jaki sposób to podłączyć ?

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#32 02 Aug 2007 15:38    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Pulpit podlacza sie dodatkowa para przewodow do zaciskow sygnalizacyjnych na plycie awiz.
Kolejna para mozna dodatkowo podlaczyc zasilanie.
Plytka awiz jest montowana w wykonaniu 2 nad przelacznica glowna.

Dodano po 7 [minuty]:

Schemat podlaczenia ulpitu:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja
i plytki awiz:
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja

Helpful post? + 0
Back to top
seba222
Level 18
Joined: 05 Jan 2004
Posts: 372
Helped: 4
Post rating: 2
seba222
Level 18
Post#33 02 Aug 2007 18:19    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wielkie dzięki kolego, jesteś nieoceniony.


pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#34 02 Aug 2007 20:39    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Zapomialem dodac, ze polaryzacja par (zasilania takze) nie ma znaczenia

Helpful post? + 0
Back to top
wronal
Level 9
Location: lezajsk
Joined: 15 Aug 2006
Posts: 13
wronal
Level 9
Post#35 07 Aug 2007 11:13    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ma ktoś może zwykłą instrukcji w pliku pdf?

Dodano po 2 [minuty]:

przepraszam, przeoczyłem tamten plik

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kzysztofkpsw
Level 2
Location: bydgoszcz
Joined: 19 Sep 2007
Posts: 2
kzysztofkpsw
Level 2
Post#36 19 Sep 2007 14:23    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy mógł by mi ktoś udzielić informacji z jakimi drukarkami współpracuje ta centrala?

Helpful post? + 0
Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#37 19 Sep 2007 14:29    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Wszystkimi z portem Centronics (np HP LJ 6, Star LC10). Nie moze to byc tzw Win drukarka.
Z szeregowymi po zastosowaniu konwertera (np Mefka, kafka)

Helpful post? + 0
Back to top
kzysztofkpsw
Level 2
Location: bydgoszcz
Joined: 19 Sep 2007
Posts: 2
kzysztofkpsw
Level 2
Post#38 19 Sep 2007 14:54    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


dzięki
wiem że poprzedni właściciel robił wydruki bezpośrednio z portu lpt za pomocą jakieś starej drukarki hp ( atrementówki ). Czy tylko takie drukarki pasują do tej centrali

Dodano po 11 [minuty]:

usiłowałem zrobić wydruk drukarką KONICA MINOLTA PAGEPRO 1200(laserowa) która posiada taki port ale niestety nie było reakcj ze strony centrali. Czy to za wysoki model dla tej centralki ? :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#39 19 Sep 2007 14:59    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Centrala nie zareaguje na drukarke, to drukarka ma zareagowac na centrale. Trzeba w menu bilingow (988 lub 989) wejsc w opcje wydruku.

Helpful post? + 0
Back to top
ttoip
Level 15
Location: lublin
Joined: 17 Jan 2005
Posts: 167
Helped: 12
Post rating: 3
ttoip
Level 15
Post#40 19 Sep 2007 22:40    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


wejście do menu taryfikatora przez wybranie 988 z aparatu podpiętego pod port fizyczny 00 lub 04 ew za aparatu awizo ( ustawiany przez serwis )
potem wybranie 7 druk wszystkich rozmów ze wszystkich aparatów lub wybranie 3 ( przegląd abonentów ) i potem wybierając 7 drukuje rozmowy danego abonenta, co do drukarki , im starsza tym lepsza ;)

Helpful post? + 0
Back to top
qrka
Level 10
Joined: 03 Apr 2004
Posts: 38
Post rating: 1
qrka
Level 10
Post#41 05 Oct 2007 11:45    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


czy moze mi ktos podac jakiej uzyc sekwencji kodow aby wylaczyc wszystkie translacje miejskie za wyjatkiem 2 pierwszych ?

Helpful post? + 0
Back to top
Jack14
Level 37
Location: Zachodniopomorskie
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3508
Helped: 306
Post rating: 10
Jack14
Level 37
Post#42 05 Oct 2007 16:01    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nie jest to takie proste (w brew pozorom) napisać całą sekwencję cyfr a to dla tego, że nie wiemy np.: jakie masz zainstalowane karty w centrali, jakie wykonanie I czy może II.
W poście znajdziesz dokumentację programowania tej centrali i po przeczytaniu wszystko powinno być jasne.

ps

dla ułatwienia podam,że można to zrobić na 2 sposoby pierwszy to wyłączyć nie używane linie miejskie (translacje) (menu główne 2+2) lub usunąć nie podłączone translacje z listy kierunkowej 0 (menu główne 4+5+5).

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
ugr
Level 1
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 1
ugr
Level 1
Post#43 05 Feb 2009 08:44    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam, czy próbował ktoś kiedyś "wyjąć" z tej centralki bilingi do komputera? Czy możliwe są tylko wydruki?

Helpful post? + 0
Back to top
macmm
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 576
Helped: 64
Post rating: 3
macmm
Level 24
Post#44 05 Feb 2009 09:00    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Niby są. Ale nie wiem czy warto. Trzeba wymienić sterownik centrali na nowszy. I do niego dostaniesz płytę z prostym programem ale pod win do taryfikacji. Koszt jeśli pamiętam to około 300 zł. Plus programowanie od nowa. Kiedyś to popełniłem i działało.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
witek_77
Level 10
Location: Pszczyna
Joined: 07 Aug 2006
Posts: 59
Post rating: 1
witek_77
Level 10
Post#45 08 Jul 2009 16:22    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam. Mam dylemat. Otóż pewnego dnia sobie siedzę i nie słyszę żadnego dzwoniącego telefonu. Na mojej 8/64 na wyświetlaczu wyskoczył taki napis "211/1+211/0)JGRE" i pozniej "H`SUS F_U^S" Podobno jakaś zworkę można zrobić na hard reset. No więc zwarłem zworkę o nazwię RES i wcisnałem i na załączonym i na wyłączonym i niestety zonk. Na załączonym zaczęły przekaźniki cykac i nic wiecej. Ale nic nie pomogło. Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o odpowiedź. Jeżeli nie to mam do sprzedania centralke :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Jack14
Level 37
Location: Zachodniopomorskie
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3508
Helped: 306
Post rating: 10
Jack14
Level 37
Post#46 08 Jul 2009 16:53    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Chyba raczej do oddania :D

Metoda pierwsza i w tym wypadku jedyna to:
- centrala włączona do prądu
- przełącznik program włączony (odblokowany)
- chwilowe zwarcie pinów na karcie sterownika

Jeśli nie pomoże to serwis.

ps

Oczywiście programowanie centrali od nowa.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#47 08 Jul 2009 19:38    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


CMT tak sie zachowuje, jesli fizyczna konfiguracja kart jest niezgodna z tą z NvRAM. Przyczyn moze byc kilka, a wczesna CMT III miała pena babułke.
Duzo by trzeba pisac, moge poóc prosze dzwonic na 0..22 509 8000

Helpful post? + 0
Back to top
witek_77
Level 10
Location: Pszczyna
Joined: 07 Aug 2006
Posts: 59
Post rating: 1
witek_77
Level 10
Post#48 12 Jul 2009 15:51    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Panowie Hard Reset pomógł. Dziękuję JACK14 !! Masz piwo u mnie. Nie wlaczyłem PROGRAM wczesniej. Nareszcie jakieś przyjazne znaczki typu data nie ustawiona. Pozdrawiam i dziękuję. Mam jeszcze jeden dylemat. Udało mi się ją zaprogramowac wg instrukcji ale za chiny ludowe nie umie zlikwidowac napisu BRAK 1 MIEJSKIEJ. Posiadam tylko jedną linie od jakiegoś czasu. No i co chwile mi jakiś przekaźnik cyka w nim i pisze o braku miejskiej. Da sie jedną linię odłaczyć sprzętowo bądź w oprogramowaniu ? Chodzi mi o wyłączenie L2.

Helpful post? + 0
Back to top
R-MIK
Level 34
Location: Warszawa
Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2330
Helped: 150
Post rating: 43
R-MIK
Level 34
Post#49 12 Jul 2009 20:07    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


987 (lub FLASH 987) z ab 00 lub 04 (standardowe nr 10 lub 14). Gdy pojai sie MENU: 2, 2, następnie 1 aż zobaczymy nr translacji, która chcemy wyłaczyc, 4 (miga kursor), 0 i można odłożyć słuchawkę.

instrukcja programowania

Helpful post? + 0
Back to top
witek_77
Level 10
Location: Pszczyna
Joined: 07 Aug 2006
Posts: 59
Post rating: 1
witek_77
Level 10
Post#50 13 Jul 2009 11:39    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Nobla dla tego co wymyślił to forum. Dzieki R-MIK. Przywróciłem centralkę do życia i moje nerwy nareszcie zelżały bo to cykianie to mnie normalnie do szału doprowadzało :) Powiem tylko że firma mogła by się poświęcić bardziej jak chodzi o instrukcję bo jest troche niejasno napisana. Ale Ostatnia strona ze schematem menu troche wiecej mowi niz całość instrukcji.

Helpful post? + 0
Back to top
MAJSTEROS
Level 15
Location: Polska południowa
Joined: 23 Jul 2002
Posts: 186
Helped: 8
Post rating: 7
MAJSTEROS
Level 15
Post#51 03 Aug 2009 17:54    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros

Helpful post? + 0
Back to top
Jack14
Level 37
Location: Zachodniopomorskie
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 3508
Helped: 306
Post rating: 10
Jack14
Level 37
Post#52 03 Aug 2009 18:08    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


"Stacyjka" na kluczyk z lewej strony obudowy wykonanie II lub czarny przełącznik w wykonaniu I :D

Helpful post? + 0
Back to top
MAJSTEROS
Level 15
Location: Polska południowa
Joined: 23 Jul 2002
Posts: 186
Helped: 8
Post rating: 7
MAJSTEROS
Level 15
Post#53 03 Aug 2009 19:34    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


po prawej stronie obudowy oczywiście jest przycisk Zasilania i stacyjka od której są odcięte przewody -dlatego pytam gdzie powinna być podłączona.

I prośba czy może ktoś przesłać program SYSROZ

Pozdrawiam
Majsteros

Helpful post? + 0
Back to top
mkos1
Level 29
Location: Chełm
Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1794
Helped: 87
Post rating: 7
mkos1
Level 29
Post#54 24 Aug 2009 17:02    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


MAJSTEROS wrote:
A czy ktoś podpowie gdzie na płycie jest podłączony przycisk "program" - Nie ma go albo go nie widzę
Pozdrawiam
Majsteros

U mnie stacyjka jest podłączona do pinów złącza X12 tej samej płyty co i podłączony jest LCD.
Tez miałem z tym pewien "kłopot" z powodu braku kluczyka.
Dlatego najprościej jest zewrzeć jumperem te dwa piny od prawej strony patrząc na centralkę (dokładniej: od strony układu U26).
Patrz załączona fotka z założonym jumperem.
Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja

Helpful post? + 0
Back to top
tomek625
Level 14
Joined: 27 Feb 2007
Posts: 148
Helped: 10
Post rating: 16
tomek625
Level 14
Post#55 13 Jan 2010 12:22    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Mam pierwszy raz styczność z tą centralką telefoniczną. Po wciśnięciu jednego numeru wewnętrznego zgłasza się dwóch odbiorców( dwie różne osoby z innych biur).
Gdzie jest przyczyna: czy na przewodach są połączone dwa telefony lub może na centralce ten sam numer wewnętrzny został przypisany dla dwóch telefonów.

Helpful post? + 0
Back to top
macmm
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 576
Helped: 64
Post rating: 3
macmm
Level 24
Post#56 13 Jan 2010 15:43    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Co do przewodów to sam musisz to sprawdzić. W tym modelu jedyną opcją programową aby rozdzwonić więcej niż jeden telefon jest nadanie numeru grupie. Możesz to sobie sprawdzić np drukując konfigurację lub też przeglądając numery abonentów. Na końcu już po zakończeniu abonentów są numery list kierunkowych i grup.

Helpful post? + 0
Back to top
Aksa1
Level 9
Location: LBN
Joined: 10 Jul 2007
Posts: 10
Aksa1
Level 9
Post#57 27 Jan 2010 00:14    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam.

Odświeżę wątek. Mianowicie mam powyższą centralkę (SLICAN Typ CMT 8/64). Problem jest z wybieraniem TONOWYM - nie działa. Działa jedynie wybieranie IMPULSOWE co w dzisiejszych czasach jest znacznym problemem.
Kiedy na telefonach podłączonych do centralki przełączam na wybieranie TONOWE to w słuchawce jest taki sam sygnał jak był po podniesieniu jej - czyli ciągły i nic się nie zmienia po wklepaniu jakichkolwiek cyfr...
W instrukcji czytam...

Quote:
Wybieranie impulsowe i tonowe (DTMF).
W przypadku stosowania wybierania tonowego trzeba zaprogramować translacje do wybierania tonowego lub impulsowego. Jeżeli centrala nadrzędna umożliwia obydwa sposoby wybierania, to translacje należy ustawić na wybieranie tonowe (pod warunkiem, że centrala "CMT" ma na to odpowiednie wyposażenia). Aparat abonenta wewnętrznego ze względu na sposób wybierania jest przez centralę "CMT" rozpoznawany automatycznie i nie wymaga programowania. Warunkiem zaprogramowania centrali na wybieranie tonowe jest wyposażenie jej w moduł wybierania tonowego. DTMF".
Domyślnie wszystkie translacje przystosowane są do wybierania impulsowego


Czytając to zastanawiam się czy ta centralka w ogóle obsługuje wybieranie TONOWE, choć z innych źródeł wiem że i owszem ;)
Czytam dalej...

Quote:
Menu translacji miejskich.
WEJŚCIE Z GŁÓWNEGO MENU CYFRĄ "2":

Po wybraniu cyfry "8":
"Tr:06 W.Tonowe:X"
Deklaracja wybierania tonowego (X=1) lub impulsowego (X=0) dla translacji o numerze fizycznym 06.


Nie wiem jak jest u mnie, jeszcze nie sprawdziłem jednak czy to jedyna możliwość na brak wybierania TONOWEGO?

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
macmm
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 576
Helped: 64
Post rating: 3
macmm
Level 24
Post#58 27 Jan 2010 07:34    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


W tym modelu trzeba mieć moduł DTMF. Jest to płytka o wymiarach na oko 15X15 cm przymocowana do "pleców" centrali połączona z płytą bazową trzema króciutkimi taśmami. Poza tym można sobie to sprawdzić obserwując wyświetlacz centrali w momencie resetu. Jak ją wyłączysz i ponownie włączysz to będą się zmieniały napisy na wyświetlaczu i jednym z nich będzie np 0 DTMF 7 Dr ( lub podobnie) co podaje ile jest w centrali odbiorników DTMF i ile dróg połączeniowych. Jak zobaczysz 0 DTMF to znaczy że albo nie masz modułu albo umarł. Jak będą to spróbujemy inaczej.

Helpful post? + 0
Back to top
Aksa1
Level 9
Location: LBN
Joined: 10 Jul 2007
Posts: 10
Aksa1
Level 9
Post#59 02 Feb 2010 12:56    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Witam ponownie.

Przypuszczenia okazały się prawdziwe... brak modułu DTMF do wybierania tonowego. Po wyłączeniu i włączeniu zobaczyłem " 0 DTMF 3 Dr " - wiec to z tego co zrozumiałem sugeruje ze modułu brak lub umarł tak?

btw. idzie taki moduł dokupić? Jest to w ogóle opłacalne? Jeśli tak czy montaż wymaga magicznych umiejętności?

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
macmm
Level 24
Location: Bydgoszcz
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 576
Helped: 64
Post rating: 3
macmm
Level 24
Post#60 02 Feb 2010 14:50    

Re: Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja


Sądząc z komunikatu masz centralę z serii CMT 3. Tzw placek gdzie przełącznica znajduje się pod spodem centrali. Jeśli tak to lepiej zapomnij o DTMF. To nie był modułowa centrala, i wszystko było na jednej płycie. Rozbudowa możliwa ale..... Ja bym nie chciał tego robić

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja Previous  123  Next
Page 2 of 3

Similar topics to centrala Slican CMT 8/64 programowanie instrukcja

Centrala Slican cmt 8/64 instrukcja programowania (3)
instrukcja programowanie SLICAN CMT 8/64 (6)
centrala slican cmt 8/64 (2)
Centrala SLICAN CMT taryfikator (6)
Centrala SLICAN CMT połaczenie przychodzące !! (5)
Centrala Slican CMT 8/64 - jak zaprogramować? (2)
Centrala CMT 8/64 Slican - uszkodzony wyświetlacz. (5)
Centrala telefoniczna Slican CMT 8/64 sprzedam (3)
Centrala telefoniczana slican cmt i bramka voip (2)
[Centrala CMT Slican] rozbudowa o kolejne karty (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.124 seconds