Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.
Autor
Wiadomość
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#91 03 Mar 2012 00:27   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Ustawiasz na PC z palca adres 192.168.1.2 M 255.255.255.0 i z palca ustawiasz adres w TV 192.168.1.3 M 255.255.255.0 i odpalasz Serwer DLNA i to wszystko.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2012 00:27   





Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#92 03 Mar 2012 01:39   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Od razu przyznam się, że nie czytałem całego wątku.

Pytanie za 100 pkt, masz już działający internet w TV? Jeśli tak i nadl nie widzi DLNA, to nie zobaczy go z poziomu WMP, TV nie zobaczysz też w otoczeniu sieciowym tak jak Samsung-a bo Panasonic tak ma, sam przerabiałem ten temat.
W grę wchodzi DLNA albo coś płatnego albo np. PS3 Media Serwer - darmowa.
Instalujesz i powinna sama wykryć sieć i po uruchomieniu TV i następnie uruchomieniu PS3 Media Server powinna się skomunikować z TV.
Reszta to już kwestia konfiguracji.
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#93 Post autora tematu 03 Mar 2012 09:16   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Marrog, Hermes uwzględniał chyba wykorzystanie jakiegoś serwera multimedialnego, tylko chciał mi pomóc w wolnym transferze przez sieć wifi i zasugerował podłączenie pc - tv bez żadnego routera, poprostu kablem.
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#94 03 Mar 2012 09:38   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


NO wi-fi odpada, chyba że masz te 150Mb/s najlepiej 300. Przy standardzie g i 54Mb/s zapomnij o transkodowaniu w locie pliku HD (720p czy 1080p). U mnie na kablu jest sieć 100Mb i jak transkoduje mkv z 720p to wykorzystuje łącze tak na poziomie 75Mb/s.
Teraz w dwóch pokojach mam TV z funkcją DLNA i zastanawiam się czy zostawić na całości sieć 100Mb czy kupić jakiś switch i postawić już na 1Gb/s. W obecnym routerku z ADSL mam jeszcze wolne dwa porty, jednak wiem już, że dwa TV jednocześnie nie będą mogły korzystać z zasobów DLNA, bo za wąskie jest gardło sieci 100Mb, o ile PC zdoła transkodować w locie dwa pliki (4GB RAM, Phenom x4 955 3.2GHz).
Dość ważne jest jeśli używasz PS3 Media Server aby poprawnie zainstalować niezbędne kodeki .Przy złych kodekach, obraz będzie się ciął, nie będzie odtwarzał wszystkiego, a napisy albo będą albo nie...
Ponadto do tej pory nie rozkminiłem jak zrobić aby plik transkodowany w locie można było zatrzymać i wznowić, do tej pory przy próbie zatrzymania film startuje od nowa... Po prostu nie miałem czasu aby bawić się ustawieniami zbytnio...
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#95 Post autora tematu 03 Mar 2012 10:13   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


hermes-80 napisał:
Ustawiasz na PC z palca adres 192.168.1.2 M 255.255.255.0 i z palca ustawiasz adres w TV 192.168.1.3 M 255.255.255.0 i odpalasz Serwer DLNA i to wszystko.


Nie działa - wziąłem kabel od rutera (zwykły sieciowy) i podłączyłem do TV i ustawiłem adresy dokładnie jak chciałeś i włączyłem serwer DLNA. TV nie widzi serwera. Co zrobiłem źle?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#96 03 Mar 2012 11:06   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Może potrzebujesz kabla krosowanego. TV odpowiada na ping??
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#97 03 Mar 2012 11:19   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Ale Viera Conect działa? Tzn możesz np. odpalić IPLEX ??
Kabel jest zwykły, bez crossowania, Cross jest stosowany tylko do PC-PC, przy użyciu Switcha, Huba, Routera ( w zasadzie Router ma Switch w sobie) używa się kabla 1:1 czyli std.
Jeśli masz w TV net, to zajmiemy się DLNA.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#98 03 Mar 2012 11:21   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Cytat:
Kabel jest zwykły, bez crossowania, Cross jest stosowany tylko do PC-PC, przy użyciu Switcha, Huba, Routera ( w zasadzie Router ma Switch w sobie) używa się kabla 1:1 czyli std.
Głupoty gadasz - kabel kros można zastosować do każdego rodzaju połączenia - to podstawowy standard jeszcze z przed możliwościami auto detekcji interfejsu sieciowego.
Żeby mozna było zastosować 1:1 interfejs sieciowy musi posiadać funkcje MDI/MDIX
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#99 03 Mar 2012 11:23   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


zanim zaczniesz mnie krytykować publicznie to sprawdź proszę dokładnie
Kabel krosowany
Kabel niekrosowany

A teraz dp rzeczy, jeśli net Ci działa w TV, to pobierz PS3 Media Server
Zainstaluj, następnie włącz TV i uruchom PS3 MS, po chwili jeśli wszystko jest ok, powinien pojawić się taki oto obrazek ;-)
Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.

Nie mam pewności na 100% czy Panasonic działa pod Windows Vista i 7 jeśli chodzi o DLNA w formie WMP. Mam tylko XP i u mnie na 100% nie działa, tzn WMP go widzi, ale TV nie widzi biblioteki, pomimo, że np. Samsung widzi.
Jedyne rozwiązanie to Mezmo itp. programy, jednak większość jest płatan, natomiast PS3MS, jest darmowy, a przy tym odtwarza wszystko...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2012 11:23   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#100 03 Mar 2012 11:28   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Chyba nie przeczytałeś wątku do końca.
Po pierwsze serwer musi Transkodować materiał.
Po drugie internetu nie ma z przyczyn technicznych.
Po trzecie łączone są ze sobą bezpośrednio PC i TV.
Po czwarte - jeśli ETH w PC lub TV nie ma MDI/MDIX potrzebny jest kabel krosowy.
Po piąte podstawa łączenia urządzeń tych samych warstw jest kabel krosowy ale, że teraz wszędzie w nowych urządzeniach jest MDI/MDIX więc nie jest wymuszane używanie kabla krosowego.
Po szóste aby cokolwiek zrobić musi być komunikacja między interfejsami czyli Ping musi przechodzić.
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#101 03 Mar 2012 11:33   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Przecież pisałem, że nie czytałem całego wątku ;-)

WookaszT napisał:
Nie działa - wziąłem kabel od rutera (zwykły sieciowy) i podłączyłem do TV i ustawiłem adresy dokładnie jak chciałeś i włączyłem serwer DLNA. TV nie widzi serwera. Co zrobiłem źle?

Nic nie piszesz o tym, czy Net w TV działa... Czy jak wysyłasz ping to czy TV odpowiada.

Kolego Hermes piszesz, że przy połączeniu Lapka z TV (bezpośrednio) wystarczy 10MB/s z zapasem 6Mb/s przy transkodowaniu pliku w HD?? Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz, albo zrobiłeś literówkę.
Dla poprawnego transkodowania potrzebne jest min 100Mb/s, bo samo transkodowanie zajmuje średnio ok 70-75Mb/s przy czym jeśli włączysz jeszcze Multipleksowanie DTS/FLAC do LPCM to transfer średnio wzratsa o jakieś 5Mb/s.
Kolego jeśli chcesz transkodowac w locie, to tylko po kablu lub ew. przy Wifi ale w standardzie n czyli 150-300Mb inaczej się nie da... bo filmy będą się cięły...
Żeby nie być gołosłownym...
Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.

Teraz prosta odp. czy po podłączeniu TV z Routerem w którym masz dostęp do Internetu, w TV Internet działa??

Nie wiem czy bezpośrednie (z pominięciem przełącznika) połączenie będzie działać. Właśnie próbowałem przepiąć kabel nie krosowany i TV nie widzi w ogóle kompa...(nie wykrywa żadnej sieci).
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#102 03 Mar 2012 12:02   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


No niestety nie wiem do jakiego formaty transkodowany jest plik, a co za tym idzie jakie pasmo wykorzystuje - wiem, że strumieniowanie materiału Full-HD wystarczy 40Mb/s.

Skoro temat przerabiałeś na tym sprzęcie no to znasz szczegół - ja mogłem tylko wskazówki podawać opierając się na teorii.

Sprawdz kabel Krosowany- ustawa identyczna adresacje i odpal pinga do TV z laptopa:
Start/Uruchom/cmd
ping IP_TV
Jeśli będzie odpowiedz to wtedy jest sens dalszego drążenia skały.
Napisz co to za model karty sieciowej ETH masz w tym laptopie:
cmd:
ipconfig /all

i jakie parametry CPU/RAM ma ten laptop (model)
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#103 03 Mar 2012 12:13   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


hermes-80 ja też wszystkich mądrości nie pozjadałem, dowiedziałem się przy okazji, że krosowany może być użyty zawsze ;-)

Co do tematu, najlepszym rozwiązaniem wg mnie będzie jednak użycie jakiegoś przełącznika z ustawionym DHCP na automat.
Gdy już to zrobisz wchodzisz w Menu TV, tam masz kategorię Ustwienia sieci i możesz przeprowadzić test. Wysypie się na tym co masz źle ustawione, jeśli będzie OK, to sprawa sprowadzi się do DLNA, jeśli tak jak kolega pisze wyżej nie przejdzie testu a tym bardziej nie odpowie na ping, to w zasadzie poszukiwania sprowadzają się do poprawnej konfiguracji sieci.

Co do transkodowania, no zabiera dość sporo z tych 100Mb/s, co mnie zastanawia, to to, że mój G30E obsługuje mkv a jednak PS3MS transkoduje w locie te pliki do TV.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#104 03 Mar 2012 12:27   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Serwer DHCP można nawet odpalić na PC więc przełącznik/Router nie ma tutaj żadnego znaczenia, a jest tylko dodatkowym niepotrzebnym pośrednikiem.
Może FW TV jest skopane i przyjmuje tylko ustawienia sieci od DHCP i przy wklepaniu ręcznym nie działa - co nie chce mi się w to wierzyć (Bramke i DNS-y przy ręcznym ustawieniu TV-PC można wpisać dowolne - bramka z tej samej podsieci - gdyby TV tego wymagał).

Cytat:
Co do transkodowania, no zabiera dość sporo z tych 100Mb/s, co mnie zastanawia, to to, że mój G30E obsługuje mkv a jednak PS3MS transkoduje w locie te pliki do TV.
Transkodowanie trzeba za pewne wyłączyć by było samo strumieniowanie materiału - Niektóre modele Samsungi mają fajne rozwiązanie - możliwość hakowania FW i załadowanie modułów CIFS/NFS - wynik jest taki jak byś plik filmu podał mu na USB, a wszystko ciągnie przez sieć - co umożliwia odciąć się od standardu DLNA często kulejącym.
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#105 03 Mar 2012 12:37   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


No w zasadzie można na PC odpalić DHCP - tylko czy jest sens, dzisiaj podpina TV, a jutro n-ka czy jakieś kino domowe z dostępem no Internetu, co w konsekwencji doprowadzi do tego, że tak czy owak będzie musiał zastosować jakiś przełącznik.

TV przyjmuje zarówno ręczne IP jak i od DHCP.
Co do transkodowania, transkoduje niby to co TV nie potrafi odtworzyć, ale z Pen-a bez problemu otwiera mkv 720p czy 1080p, jednak jeśli jest sieć, po co zgrywać na pena, jak można z HDD odtwarzać.
Co do DLNA, no jest kulawe jak mało co, bo o ile w Samsungu (nie mogę potwierdzić na nowszym systemie) działa bez problemu udostępnianie zasobów przez WMP, o tyle Panasonic w ogóle nie widzi...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2012 12:37   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#106 03 Mar 2012 12:42   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Wniosek jest jeden - skoro u ciebie działa TV prawie identyczny z PS3 to u niego też musi działać. Kwestia tylko poukładania odpowiednio klocków.

Cytat:
Co do transkodowania, transkoduje niby to co TV nie potrafi odtworzyć, ale z Pen-a bez problemu otwiera mkv 720p czy 1080p, jednak jeśli jest sieć, po co zgrywać na pena, jak można z HDD odtwarzać.
No i właśnie takiego problemu nie ma przy puszczeniu materiałów przez CIFS/NFS, a nie DLNA w Samsungach.
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#107 03 Mar 2012 13:00   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


hermes-80 muszę zgłębić wieczorkiem ten temat odnośnie CIFS/NFS.

Co do problemu w temacie, kolega musi sprawdzić kilka rzeczy które wyżej zostały opisane, tak możemy między sobą polemizować i gdybać a co gdyby.... co nie ma sensu...
pozdrawiam
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#108 03 Mar 2012 13:04   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


http://wiki.samygo.tv/index.php5/Main_Page
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#109 Post autora tematu 03 Mar 2012 15:45   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Dzięki za wszystkie informacje.
Po pierwsze tak jak pisał Hermes zwykłym kablem się podłączyłem bezpośrednio do TV i DLNA działa - wcześniej miałem literówkę w ręcznie wpisywanym adresie.
Po drugie Marrog, masz zupełnie rację pytając mnie czy mam internet itd., ale jeżeli poświęcisz chwilę na przeczytanie tego od początku to zobaczysz że ja już z połączenia wifi pomiędzy urządzeniami dawno zrezygnowałem gdyż specyfika mojego internetu (Aster), nie pozwala mi na podłączenie TV i laptopa za pośrednictwem drugiego rutera w jednej podsieci a to warunek stawiany przez DLNA, więc internet mam ale DLNA nie i się z tym na razie pogodziłem - a tylko na próbę żeby wiedzieć czy w przyszłości jest sens kupowania drugiego rutera wifi nawet w standardzie n, chciałem się podłączyć kablem i zobaczyć jakiej jakości będzie transkodowanie mkv, bo mój TV (G20) ich nie obsługuje (wiem że ten następny G30 tak) - a mój laptop jest słabiutki - Lenovo U110.
Idąc dalej - podłączyłem kablem jak chciałem i jest źle - znaczy strasznie się tnie i nie da się oglądać - czy to już tylko wina mojego laptopa czy jeszcze jest coś co można zrobić?
Ściągnąłem PS3, ale jeszcze nie zainstalowałem zaraz zobaczę.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#110 03 Mar 2012 15:54   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Myślę, że tu chodzi teraz o serwer DLNA bo laptop 2 rdzeniowy powinien dać sobie radę z transkodowaniem - fakt nie ma jakieś oszałamiającej mocy przy CPU 1,6GHz.
Chociaż mogę się mylić bo nie ma co porównywać do 4 rdzeniowego Phenoma z rdzeniem 3,2GHz.
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#111 Post autora tematu 03 Mar 2012 16:22   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


To dobra informacja - tyle że ten PS3 nie widzi TV a to dziwne bo jednocześnie zainstalowany mam DLNA: Mezmo i Windows Media Player i oba widzą tv a tv widzi serwery a PS3 nie.

Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#112 03 Mar 2012 16:26   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Firewall wyłączony lub dodana odpowiednia regułka??
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#113 Post autora tematu 03 Mar 2012 16:29   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Ojj a może bardziej przystępnie - co mam sprawdzić?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#114 03 Mar 2012 16:31   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Panel Sterowania/zapora systemowa/wyłącz
Link - Poczytaj.
Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#115 03 Mar 2012 21:49   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


A przy instalowaniu PS3 MS zmieniałeś coś w ustawieniach? Spróbuj odinstalować.
Jeśli tnie, to może być wina kodeków.
1. Odinstaluj wszystkie kodeki jakie masz w systemie, wyczyść rejestr, poszukaj plików od kodeków jak
2. Instalujesz CCCP Codec
Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.
3. VSfilter
4. AviSynth 2.5.7
5. PS3 Media Server

Jeśli poprawnie będzie zainstalowane, to nie powinno nic przycinać.
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#116 Post autora tematu 05 Mar 2012 14:19   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Raz jeszcze dziękuje za pomoc. Dziś postaram się podjąć temat kodeków.

Natomiast wracając jeszcze na chwilę do samej sieci nad którą siedziałem z pomocą Hermesa przez ostatnie dni, muszę przyznać że stało się coś czego się nie spodziewałem a mianowicie zaczęło działać. Poinformowany (czwartek-piątek) przez kilku konsultantów Aster ze mój ruter nie dostanie adresu z ich DHCP i że muszę kupić oprócz kupionego już Edimaxa jeszcze drugi ruter (czyli łącznie byłyby 3) żeby mieć DLNA - zarzuciłem ten pomysł do czasu kupienia rutera i chciałem tylko podłączyć internet - czyli coś co już mi się udało na samym początku i nie spodziewałem się trudności, ale... siedziałem nad tym w sobotę i niedziele i miałem problemy - więc dzwoniłem do Aster że coś jest nie tak i oni coś tam z NAT'em zmieniali i generalnie to mówili że musi działać ja też to wiedziałem, bo już działało a teraz nie chce. I teraz najlepsze. Nie wiem co oni tam zrobili ale nie dosyć że zaczął działać internet to jeszcze DLNA! Coś co mi mówili że jest niemożliwe!!!!!!!! I z czego już w zasadzie zrezygnowałem :) Niesamowite - jak to z tą wiedzą jest :)
Teraz mam internet i DLNAi wcale nie kupiłem drugiego rutera - w kóńcu mogę spokojnie przystąpić do ustawienia kodeków :)
Hermes dokładnie na tych ustawieniach, o których pisałeś i wcale nie na AES tylko na TKIP :)
Jeszcze te kodeki i będzie załatwione.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#117 05 Mar 2012 14:25   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


Problem jest w tym, że Tomson to standard G czyli realny transfer to 2,5MB/s przy dobrych wiatrach, a do materiałów HD z transkodowaniem potrzebujesz około 8MB/s z tego co się dowiedzieliśmy od @marrog.
Wniosek - nie ma to prawa działać bez zacinania się w układzie AP-APC gdzie laptop podpięty jest do Tomsona i całość leci przez wifi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2012 14:25   





Powrót do góry
   
marrog
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Maj 2003
Posty: 687
Miasto: okolice Ostrowa WLKP

Post#118 05 Mar 2012 14:40   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


hermes-80 dokładnie tak jak piszesz.
Co innego jeśli puścisz filmy które nie wymagają transkodowania, czyli jakieś DIVX, które TV bez problemu dekoduje, natomiast przy próbie odtworzenia HD sieć po prostu nie podoła.
Za mała przepustowość. Jedyne realne rozwiązanie to "wsadzenie" skrętki...
Dodam, że u mnie wczoraj przy transkodowaniu po raz pierwszy max transfer wyniósł 82Mb/s (8,2MB/s), zatem sam sobie odpowiedz na pytanie czy to ma prawo działać. W zasadzie będzie, jeśli zmienisz jakość transkodowania na najgorszą, ale nie o to chodzi, w zabawie z HD...
Powrót do góry
   
WookaszT
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 94
Miasto: Warszawa

Post#119 Post autora tematu 05 Mar 2012 14:45   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


OK, więc tak myślę że na potrzeby słuchania muzyki, oglądania zdjęć i wszystkiego innego (oprócz filmów HD) poprzez DLNA mój transfer wystarczy - a na potrzeby obejrzenia filmu 1080p podejdę zwyczajnie z laptopem do Edimaxa i podepnę się kablem i tyle - w ten sposób rozwiążę problem braku kodeków mkv w TV. Tylko o ile rozwiążę problem przycinania, bo obecnie to i po kablu się przycina. Pozostaje jeszcze kwestia wydajności laptopa...
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9403

Post#120 05 Mar 2012 14:47   

Re: Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.


82Mb/s ~ 10,25MB/s
8,2MB/s ~ 65,6Mb/s

nie ma czegoś takiego jak 82Mb/s = 8,2MB/s
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Panasonic Viera TX-P50G20E (VieraCast), nie widzi serwera DLNA z laptopa.
Strona 4 z 7 Idź do strony Poprzedni  1234567  Następny
Podobne tematy
Konfiguracja oraz OS dla prostego serwera DLNA. (6)
samsung n150 plus lg 42LA6130 - brak serwera dlna (2)
Zyxel NSA 210 + Netia Player blokowanie serwera DLNA (8)
Problemy z Hamachi - nie widzi serwera w grze. (9)
Subiekt GT Klijent nie widzi serwera, brak połączenia (1)
Tplink tl740n - gry na lanie nie widzi serwera. (2)
DLNA TV LAPTOP KOM - TV Panasonic nie jest widoczny w sieci domowej (2)
Panasonic Viera TXP42ST30E (11)
PC nie widzi dysku od laptopa?? (22)
Lenovo y530 a tv panasonic viera (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.103 seconds

elektroda.pl temat RSS