Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Netia spot + Repeater Bridge + Voip


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Netia spot + Repeater Bridge + Voip Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
wojtek-k
Level 2
Location: Łódź
Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
wojtek-k
Level 2
Post#1 29 Feb 2012 15:30  Topic author   

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Witam,
mam pakiet netii "One Office" czyli modem/router netia spot + 3 telefony voip. Oprócz tego mam drugi router (linksys z wgranym DD-WRT v24-sp2) ten router pracuje w trybie Repeater Bridge, wszystko działa jak należy. Dokładniej prawie wszystko...
Problemy stwarzają telefony voip. Działają tylko kiedy są podłączone do netia spot. Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję coś podobnego konfigurować?
Chciałbym osiągnąć coś takiego:

Netia Spot --(WiFi)--> Router ----> telefony

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Dzwoniłem do pomocy technicznej netii, ale nie byli mi w stanie pomóc, usłyszałem coś w stylu "Nie wiem czy to tak będzie działać. Może działać, ale nie musi".

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26517
Helped: 2637
Post rating: 290
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#2 29 Feb 2012 18:46    

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k wrote:
Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Próbowałeś podłączyć się komputerem, dostajesz adresację (masz internet)?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wojtek-k
Level 2
Location: Łódź
Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
wojtek-k
Level 2
Post#3 29 Feb 2012 21:55  Topic author   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Na infolinii powiedzieli mi, że telefon pobiera konfigurację przez netia spota i w trakcie pierwszego uruchomienia musi być podłączony bezpośrednio do tego ich modemu. Zrobiłem tak:
1) podłączyłem telefon do NS
2) telefon pobrał co trzeba i włączył się i wszystko jest ok
3) przełączam kabelek sieciowy z urządzenia netii do drugiego routera
4) dupa, nie działa :(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26517
Helped: 2637
Post rating: 290
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#4 29 Feb 2012 21:59    

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k wrote:
Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Trudno mi coś więcej podpowiedzieć bo nie znam aż tak dobrze technologi voip-owej stosowanej w NetiaSpot :(
Jaki to dokładnie model telefonu voip?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wojtek-k
Level 2
Location: Łódź
Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
wojtek-k
Level 2
Post#5 29 Feb 2012 22:02  Topic author   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Nie mam teraz kontaktu wzrokowego z tymi urządzeniami, ale z samego ran napiszę co to za sprzęt.
Może wystarczy tam jakieś porty przekierować, na urządzeniu netii widziałem coś jak SIP(any) -> 5???, napiszę dokładnie jutro.

Dzięki za chęć pomocy ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wojtek-k
Level 2
Location: Łódź
Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
wojtek-k
Level 2
Post#6 01 Mar 2012 11:21  Topic author   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Więc tak, telefon to Polycom, model SoundPoint IP 335. Wiem, że teoretycznie mogę skonfigurować ten telefon ręcznie. Teoretycznie, bo netia w swojej wspaniałomyślności zablokowała taką możliwość...

Natomiast w routerze netii mam reguły ALG, a tam:
Netia spot + Repeater Bridge + Voip

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Page 1 of 1

Similar topics to netia spot + Repeater Bridge + Voip

WiFi - Netia spot router i repeater konfiguracja (2)
MT + NS - Mikrotik + Netia Spot w bridge nie działa... (18)
TP-LINK-WA830RE(repeater) nie działa z routerem NETIA SPOT (12)
Asmax1004g / netia spot - Połączenie jako AP client / Bridge (20)
Planet WAP 4033 + netia spot jak ustawić universal repeater (3)
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
netia spot + ipg-200 - Bramka VOIP nie działa (7)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.06 seconds