Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Netia spot + Repeater Bridge + Voip


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Netia spot + Repeater Bridge + Voip Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

wojtek-k
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 29 Lut 2012 15:30   

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Witam,
mam pakiet netii "One Office" czyli modem/router netia spot + 3 telefony voip. Oprócz tego mam drugi router (linksys z wgranym DD-WRT v24-sp2) ten router pracuje w trybie Repeater Bridge, wszystko działa jak należy. Dokładniej prawie wszystko...
Problemy stwarzają telefony voip. Działają tylko kiedy są podłączone do netia spot. Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję coś podobnego konfigurować?
Chciałbym osiągnąć coś takiego:

Netia Spot --(WiFi)--> Router ----> telefony

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Dzwoniłem do pomocy technicznej netii, ale nie byli mi w stanie pomóc, usłyszałem coś w stylu "Nie wiem czy to tak będzie działać. Może działać, ale nie musi".

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lut 2012 15:30   



Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23763
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 29 Lut 2012 18:46   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Próbowałeś podłączyć się komputerem, dostajesz adresację (masz internet)?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lut 2012 18:46   



Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

wojtek-k
Poziom 2
Post#3 Post autora tematu 29 Lut 2012 21:55   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Na infolinii powiedzieli mi, że telefon pobiera konfigurację przez netia spota i w trakcie pierwszego uruchomienia musi być podłączony bezpośrednio do tego ich modemu. Zrobiłem tak:
1) podłączyłem telefon do NS
2) telefon pobrał co trzeba i włączył się i wszystko jest ok
3) przełączam kabelek sieciowy z urządzenia netii do drugiego routera
4) dupa, nie działa Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lut 2012 21:55   



Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23763
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 29 Lut 2012 21:59   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Trudno mi coś więcej podpowiedzieć bo nie znam aż tak dobrze technologi voip-owej stosowanej w NetiaSpot Sad
Jaki to dokładnie model telefonu voip?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lut 2012 21:59   



Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

wojtek-k
Poziom 2
Post#5 Post autora tematu 29 Lut 2012 22:02   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Nie mam teraz kontaktu wzrokowego z tymi urządzeniami, ale z samego ran napiszę co to za sprzęt.
Może wystarczy tam jakieś porty przekierować, na urządzeniu netii widziałem coś jak SIP(any) -> 5???, napiszę dokładnie jutro.

Dzięki za chęć pomocy Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lut 2012 22:02   



Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

wojtek-k
Poziom 2
Post#6 Post autora tematu 01 Mar 2012 11:21   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Więc tak, telefon to Polycom, model SoundPoint IP 335. Wiem, że teoretycznie mogę skonfigurować ten telefon ręcznie. Teoretycznie, bo netia w swojej wspaniałomyślności zablokowała taką możliwość...

Natomiast w routerze netii mam reguły ALG, a tam:
Netia spot + Repeater Bridge + Voip

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WiFi - Netia spot router i repeater konfiguracja (2)
MT + NS - Mikrotik + Netia Spot w bridge nie działa... (18)
TP-LINK-WA830RE(repeater) nie działa z routerem NETIA SPOT (12)
Asmax1004g / netia spot - Połączenie jako AP client / Bridge (20)
Planet WAP 4033 + netia spot jak ustawić universal repeater (3)
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
netia spot + ipg-200 - Bramka VOIP nie działa (7)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS