Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Author
Message
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
Location: Łódź

Post#1 Post from the author of the topic 29 Feb 2012 15:30   

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Witam,
mam pakiet netii "One Office" czyli modem/router netia spot + 3 telefony voip. Oprócz tego mam drugi router (linksys z wgranym DD-WRT v24-sp2) ten router pracuje w trybie Repeater Bridge, wszystko działa jak należy. Dokładniej prawie wszystko...
Problemy stwarzają telefony voip. Działają tylko kiedy są podłączone do netia spot. Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję coś podobnego konfigurować?
Chciałbym osiągnąć coś takiego:

Netia Spot --(WiFi)--> Router ----> telefony

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Dzwoniłem do pomocy technicznej netii, ale nie byli mi w stanie pomóc, usłyszałem coś w stylu "Nie wiem czy to tak będzie działać. Może działać, ale nie musi".

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Feb 2012 15:30   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#2 29 Feb 2012 18:46   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k wrote:
Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Próbowałeś podłączyć się komputerem, dostajesz adresację (masz internet)?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Feb 2012 18:46   





Back to top
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
Location: Łódź

Post#3 Post from the author of the topic 29 Feb 2012 21:55   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Na infolinii powiedzieli mi, że telefon pobiera konfigurację przez netia spota i w trakcie pierwszego uruchomienia musi być podłączony bezpośrednio do tego ich modemu. Zrobiłem tak:
1) podłączyłem telefon do NS
2) telefon pobrał co trzeba i włączył się i wszystko jest ok
3) przełączam kabelek sieciowy z urządzenia netii do drugiego routera
4) dupa, nie działa Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Feb 2012 21:55   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#4 29 Feb 2012 21:59   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k wrote:
Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Trudno mi coś więcej podpowiedzieć bo nie znam aż tak dobrze technologi voip-owej stosowanej w NetiaSpot Sad
Jaki to dokładnie model telefonu voip?

Helpful message? + -

Back to top
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
Location: Łódź

Post#5 Post from the author of the topic 29 Feb 2012 22:02   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Nie mam teraz kontaktu wzrokowego z tymi urządzeniami, ale z samego ran napiszę co to za sprzęt.
Może wystarczy tam jakieś porty przekierować, na urządzeniu netii widziałem coś jak SIP(any) -> 5???, napiszę dokładnie jutro.

Dzięki za chęć pomocy Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Feb 2012
Posts: 4
Location: Łódź

Post#6 Post from the author of the topic 01 Mar 2012 11:21   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Więc tak, telefon to Polycom, model SoundPoint IP 335. Wiem, że teoretycznie mogę skonfigurować ten telefon ręcznie. Teoretycznie, bo netia w swojej wspaniałomyślności zablokowała taką możliwość...

Natomiast w routerze netii mam reguły ALG, a tam:
Netia spot + Repeater Bridge + Voip

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Page 1 of 1
Similar topics
WiFi - Netia spot router i repeater konfiguracja (2)
MT + NS - Mikrotik + Netia Spot w bridge nie działa... (18)
TP-LINK-WA830RE(repeater) nie działa z routerem NETIA SPOT (12)
Asmax1004g / netia spot - Połączenie jako AP client / Bridge (20)
Planet WAP 4033 + netia spot jak ustawić universal repeater (3)
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
netia spot + ipg-200 - Bramka VOIP nie działa (7)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed