Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Netia spot + Repeater Bridge + Voip


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Netia spot + Repeater Bridge + Voip Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Usługi internetowe
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
wojtek-k
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
wojtek-k
Poziom 2
Post#1 29 Lut 2012 15:30  Autor tematu   

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Witam,
mam pakiet netii "One Office" czyli modem/router netia spot + 3 telefony voip. Oprócz tego mam drugi router (linksys z wgranym DD-WRT v24-sp2) ten router pracuje w trybie Repeater Bridge, wszystko działa jak należy. Dokładniej prawie wszystko...
Problemy stwarzają telefony voip. Działają tylko kiedy są podłączone do netia spot. Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję coś podobnego konfigurować?
Chciałbym osiągnąć coś takiego:

Netia Spot --(WiFi)--> Router ----> telefony

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Dzwoniłem do pomocy technicznej netii, ale nie byli mi w stanie pomóc, usłyszałem coś w stylu "Nie wiem czy to tak będzie działać. Może działać, ale nie musi".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 25669
Pomógł: 2565
Ocena postów: 238
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#2 29 Lut 2012 18:46    

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Próbowałeś podłączyć się komputerem, dostajesz adresację (masz internet)?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
wojtek-k
Poziom 2
Post#3 29 Lut 2012 21:55  Autor tematu   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Na infolinii powiedzieli mi, że telefon pobiera konfigurację przez netia spota i w trakcie pierwszego uruchomienia musi być podłączony bezpośrednio do tego ich modemu. Zrobiłem tak:
1) podłączyłem telefon do NS
2) telefon pobrał co trzeba i włączył się i wszystko jest ok
3) przełączam kabelek sieciowy z urządzenia netii do drugiego routera
4) dupa, nie działa :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 25669
Pomógł: 2565
Ocena postów: 238
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#4 29 Lut 2012 21:59    

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Trudno mi coś więcej podpowiedzieć bo nie znam aż tak dobrze technologi voip-owej stosowanej w NetiaSpot :(
Jaki to dokładnie model telefonu voip?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
wojtek-k
Poziom 2
Post#5 29 Lut 2012 22:02  Autor tematu   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Nie mam teraz kontaktu wzrokowego z tymi urządzeniami, ale z samego ran napiszę co to za sprzęt.
Może wystarczy tam jakieś porty przekierować, na urządzeniu netii widziałem coś jak SIP(any) -> 5???, napiszę dokładnie jutro.

Dzięki za chęć pomocy ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wojtek-k
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
wojtek-k
Poziom 2
Post#6 01 Mar 2012 11:21  Autor tematu   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Więc tak, telefon to Polycom, model SoundPoint IP 335. Wiem, że teoretycznie mogę skonfigurować ten telefon ręcznie. Teoretycznie, bo netia w swojej wspaniałomyślności zablokowała taką możliwość...

Natomiast w routerze netii mam reguły ALG, a tam:
Netia spot + Repeater Bridge + Voip

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WiFi - Netia spot router i repeater konfiguracja (2)
MT + NS - Mikrotik + Netia Spot w bridge nie działa... (18)
TP-LINK-WA830RE(repeater) nie działa z routerem NETIA SPOT (12)
Asmax1004g / netia spot - Połączenie jako AP client / Bridge (20)
Planet WAP 4033 + netia spot jak ustawić universal repeater (3)
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (2)
netia spot + ipg-200 - Bramka VOIP nie działa (7)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (15)
Tp-link/Netia Spot - Brak internetu podczas podłączenia AP oraz Netia Spot (9)
Netia Spot - Nie mogę podłączyć dysku sieciowego Verbatim do Netia Spot (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.18 seconds

elektroda.pl temat RSS