Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Autor
Wiadomość
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 29 Lut 2012 15:30   

Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Witam,
mam pakiet netii "One Office" czyli modem/router netia spot + 3 telefony voip. Oprócz tego mam drugi router (linksys z wgranym DD-WRT v24-sp2) ten router pracuje w trybie Repeater Bridge, wszystko działa jak należy. Dokładniej prawie wszystko...
Problemy stwarzają telefony voip. Działają tylko kiedy są podłączone do netia spot. Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję coś podobnego konfigurować?
Chciałbym osiągnąć coś takiego:

Netia Spot --(WiFi)--> Router ----> telefony

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Dzwoniłem do pomocy technicznej netii, ale nie byli mi w stanie pomóc, usłyszałem coś w stylu "Nie wiem czy to tak będzie działać. Może działać, ale nie musi".
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lut 2012 15:30   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22145
Miasto: Gostyń

Post#2 29 Lut 2012 18:46   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Jeżeli podłącze do drugiego routera telefon nie odnajduje sieci.

Próbowałeś podłączyć się komputerem, dostajesz adresację (masz internet)?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lut 2012 18:46   





Powrót do góry
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 29 Lut 2012 21:55   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Na infolinii powiedzieli mi, że telefon pobiera konfigurację przez netia spota i w trakcie pierwszego uruchomienia musi być podłączony bezpośrednio do tego ich modemu. Zrobiłem tak:
1) podłączyłem telefon do NS
2) telefon pobrał co trzeba i włączył się i wszystko jest ok
3) przełączam kabelek sieciowy z urządzenia netii do drugiego routera
4) dupa, nie działa :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lut 2012 21:55   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22145
Miasto: Gostyń

Post#4 29 Lut 2012 21:59   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


wojtek-k napisał:
Oczywiście, kabelkiem do drugiego routera mam podpiętą drukarkę i jednego kompa, podłączałem też kompa przez wifi do sygnału repeatera. Wszystko śmiga aż miło.

Trudno mi coś więcej podpowiedzieć bo nie znam aż tak dobrze technologi voip-owej stosowanej w NetiaSpot :(
Jaki to dokładnie model telefonu voip?
Powrót do góry
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#5 Post autora tematu 29 Lut 2012 22:02   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Nie mam teraz kontaktu wzrokowego z tymi urządzeniami, ale z samego ran napiszę co to za sprzęt.
Może wystarczy tam jakieś porty przekierować, na urządzeniu netii widziałem coś jak SIP(any) -> 5???, napiszę dokładnie jutro.

Dzięki za chęć pomocy ;)
Powrót do góry
   
wojtek-k
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#6 Post autora tematu 01 Mar 2012 11:21   

Re: Netia spot + Repeater Bridge + Voip


Więc tak, telefon to Polycom, model SoundPoint IP 335. Wiem, że teoretycznie mogę skonfigurować ten telefon ręcznie. Teoretycznie, bo netia w swojej wspaniałomyślności zablokowała taką możliwość...

Natomiast w routerze netii mam reguły ALG, a tam:
Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Netia spot + Repeater Bridge + Voip
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WiFi - Netia spot router i repeater konfiguracja (2)
MT + NS - Mikrotik + Netia Spot w bridge nie działa... (16)
TP-LINK-WA830RE(repeater) nie działa z routerem NETIA SPOT (12)
Asmax1004g / netia spot - Połączenie jako AP client / Bridge (20)
Planet WAP 4033 + netia spot jak ustawić universal repeater (3)
Netia Spot - Wykorzystanie Netia Spot do łączenia z innym dostawcą niż Netia (1)
netia spot + ipg-200 - Bramka VOIP nie działa (7)
netia spot - Czy netia spot będzie współpracować z internetem innego dostawcy (12)
Netia Spot + Pentagram P6331-4 - Połączenie Netia Spot z Pentagramem przez Wi-Fi (8)
Netia Spot - Netia Spot (NS) + tp link wr541g (TP) jak podlaczyć? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS