Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rozdrabniacz WC Grundfos - nie włącza się


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący ->Rozdrabniacz WC Grundfos - nie włącza się Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kkf2670
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: kraków

kkf2670
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 29 Lut 2012 17:38   

Rozdrabniacz WC Grundfos - nie włącza się


Witam
Problem poruszam w tym dziale bo mam zagadkęWink. Mianowicie mam rozdrabniacz wc GRUNDFOS i przestał się włączać (oczywiście zalało mi łazienkę), rozebrałem , poczyściłem itd. złożyłem , włączyłem do prądu zalałem wodą i wszystko hulało , zamontowałem w łazience i nie hula???? , w pokoju działa a w łązience nie , był pomysł przenieś kibel do pokoju ale na forum rodziny upadłWink Co się okazało , po podłączeniu do gniazdka bez uziemienia działa , po wlożeniu do gniazdka z uziemieniem nie działa , tylko młynek drgnie i buczy , mało tego jak wyjmuję wtyczkę z gniazdka z uziemieniem ale tak nie do końca , to działa (domyślam się że już nie ma styku z uziemieniem). Uziemienie jest w gniazdku połączone z zerem. Podejrzewam kondensator ale dlaczego działa na gniazdku bez uziemienia??
Byłbym wdzięczny za pomysły co mu jest;-)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2480
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#2 29 Lut 2012 17:57   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


kkf2670 napisał:
... mało tego jak wyjmuję wtyczkę z gniazdka z uziemieniem ale tak nie do końca , to działa (domyślam się że już nie ma styku z uziemieniem)...

Wezwij elektryka, styk ochronny powinien rozłączać później niż styki robocze w czasie wyłączania.
kkf2670 napisał:
... Podejrzewam kondensator ale dlaczego działa na gniazdku bez uziemienia??
Byłbym wdzięczny za pomysły co mu jest;-)

Dobrze podejrzewasz. Prawdopodobnie kondensator ma przebicie do obudowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kkf2670
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: kraków

kkf2670
Poziom 2
Post#3 Post autora tematu 29 Lut 2012 23:16   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


a czy jest prosty indiański:-) domowy sposób na sprawdzenie pojemności ? Ten powinien mieć 10 uF

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2480
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#4 29 Lut 2012 23:46   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


Większość mierników uniwersalnych ma pomiar pojemności. Można też zastosować metodę techniczną. Wcześniej napisałem prawdopodobnie bo może to nie być wina kondensatora tylko silnika. Uzwojenie silnika może mieć przebicie do obudowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Miasto: okolice Mławy

elektromechanik
Poziom 20
Post#5 01 Mar 2012 13:31   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


Kondensator do obudowy - raczej mało prawdopodobne ( z resztą byłoby widoczne ).
Najprawdopodobniej ma przebicie silnik. Sprawdź miernikiem czy niema zwarcia uzwojenie z obudową. Miernik może nie pokazać wtedy tylko metoda > napięciowa <. Jednak ze względu na Twoje bezpieczeństwo nie będę opisywał.
Daj to lepiej jakiemuś elektrykowi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andrjalo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 248
Miasto: Dębica

andrjalo
Poziom 15
Post#6 01 Mar 2012 15:24   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


Do tego służy induktor.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kkf2670
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: kraków

kkf2670
Poziom 2
Post#7 Post autora tematu 01 Mar 2012 15:37   

Re: usterka zagadka , wybredny silnik


trop z przebiciem w silniku mnie przekonuje bo puszka(powinna być szczelna) w której jest kondensator i zaciski była mokra w środku a ma otwór do wnętrza silnika i mogła się tam dostać woda a nie ma jak odparować bo pouszczelniałem wszystko od nowa.No cóż muszę to rozebrać wszystko od nowa.
Dzięki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Rozdrabniacz WC Grundfos - nie włącza się
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Grundfos Presscontrol PC15 nie wyłącza pompy (3)
Rozdrabniacz wc-uszkodzony presostat? (3)
Rozdrabniacz wc-uszkodzony presostat? (1)
Młynek/rozdrabniacz do metali (5)
Pompa Grundfos UPE32-120 nie pracuje. W sterowniku pulsuje tylko dioda. (11)
Agregat pradotworczy i rozdrabniacz do galezi (10)
Młynek/rozdrabniacz/szarpacz do styropianu (3)
pompa Grundfos Jetpaq - pompa załącza się i po chwili lub max po 5 min wyłącza (15)
Pompo-rozdrabniacz wc- wciagnął szmatkę do czyszczenia (1)
Rozdrabniacz gałęzi 230V, jak podlączyć cztery przewody? (15)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS