X

Samsung LE40S71B - bardzo długo się włącza.

k3rano 07 Mar 2012 17:04
  • #1 07 Mar 2012 17:04
    k3rano
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witajcie, dostałem ostatnio od znajomego telewizor Samsunga. Dał mi go ponieważ ma on pewną wadę - bardzo długo się włącza. Po włączeniu przez około 10 minut, aż nawet do 50 minut coś tam prztyka i miga dioda standby. Najdłużej włączenie trwa kiedy TV jest "zimny". Po włączeniu wszystko działa bez najmniejszych problemów. Czy moglibyście mnie nakierować na przyczynę tego problemu?
    Telewizor to:

    Samsung
    Model: LE40S71B A
    Model Code: LE40S71BX/XEC
    Type No: BD40EO

    Będę wdzięczny za wszelką okazaną pomoc :)
  • #2 07 Mar 2012 17:43
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (-1)
    Wypadało by zacząć od zasilacza. Nawet go nie rozkręciłeś chyba...
  • #3 07 Mar 2012 17:50
    k3rano
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zgodnie z tym, co już znalazłem na tym forum - czyli właśnie informacja dotycząca napuchniętych kondensatów przy zasilaczu - rozkręciłem i sprawdziłem to. Na moje oko wszystko jest OK, ale tak czy tak jutro jadę kupić te kondensatory i je wymienię. Pisze dlatego, żeby mieć rozeznanie, co poza tym może być przyczyną - czyli to z czym mogli się spotkać czytelnicy forum obserwując podobne problemy z działaniem. Jak po wymianie kondensatorów wszystko zacznie działać, to będę mega szczęśliwy - jeżeli jednak nie, to chcę wiedzieć, na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę, co powodowało podobny problem u innych. Zawiezienie do serwisu, to dla mnie ostateczność :)
  • #4 07 Mar 2012 21:47
    albercik20
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Jak to niepomoże, to sprawdź czy nie ma zimnych połączeń lutowanych, a jak nie to musisz podać wartości napięć jakie występują przynajmniej w opisanych miejscach, żeby pomagający mieli też jakieś "rozeznanie".
  • #5 08 Mar 2012 21:53
    imperpl
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    do2od wrote:
    Quote:
    Zawiezienie do serwisu, to dla mnie ostateczność


    Właśnie to jest już ten moment. Nie przegap go żebyś nie musiał wydawać więcej pieniążków niż musisz.


    Taka prawda.
  • #6 09 Mar 2012 18:38
    k3rano
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witajcie, niestety nie zamieniałem jeszcze żadnych kondensatorów, ale ponownie dziś rozkręciłem TV i przejrzałem dokładnie płytkę drukowaną pod kątem przepalonych elementów lub zimnych lutów. Wszystko jest jak należy. Zlokalizowałem także element odpowiedzialny na "prztykanie" - czy jest możliwe, że to właśnie jest jego wina? Że to on nawalił? Przedstawiam fotki płytki drukowanej i tego czarnego, prztykającego elementu.

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [bogred]
  • #7 09 Mar 2012 18:50
    noak
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Ze zdjęcia widać że masz do wymiany kondensatory.Od tego zacznij naprawę.
  • #8 09 Mar 2012 18:56
    Jakant
    Level 35  
    Helpful post? (0)
    Jeżeli nie wiesz że ten element to przekaźnik i powinien klikać to lepiej skorzystaj z serwisu.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeżeli te fotki są od Twojego telewizorka to na drugiej fotce po prawej stronie masz kilka kondensatorów które mają wypukłe denka. Wymień je i może się okazać że to całe zamieszanie jest przez te kondensatorki. Pamiętaj przy wymianie o polaryzacji tych elementów.
  • #9 09 Mar 2012 19:03
    k3rano
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    No to, że to jest przełącznik, i że ma prztykać, to wiem :) Ale chyba takie przełączniki też mogą ulec awarii? Faktycznie - dopiero na zdjęciach to teraz zauważyłem. Dzięki Jakant - wymienię te kondensatory i zobaczymy - oby, to było to.
  • #10 09 Mar 2012 23:06
    konik.polny
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Czarne i bezmyślne owce są w każdym zawodzie, niestety. Tyle się o tym gada i jak grochem o ścianę. Ale cóż jak mamy takich moderatorów jakich mamy to co się dziwić. Ważniejsze są dla nich prywatne porachunki, przykre.
    Niedługo małpy będą naprawiać z pomocą forum.

    Za chwilę będzie pytanie czy można wstawić za 1000uF/10 ---1000
    uF na 25 bo tylko takie mają i czy nie popali układu.....
  • #11 09 Mar 2012 23:25
    k3rano
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    konik.polny wrote:
    Niedługo małpy będą naprawiać z pomocą forum.


    ... a ja niby tą małpą jestem?
  • #12 09 Mar 2012 23:30
    ciesla
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Po wymianie kondensatorów i sprawdzeniu zasilania w gałęzi + 5V warto jeszcze zrobić reset ustawień w trybie serwisowym, standardowo stanby-info-menu-mute-power-on.
  • #13 10 Mar 2012 01:15
    mirex
    Level 43  
    Helpful post? (-1)
    ciesla wrote:
    Po wymianie kondków i sprawdzeniu zasilania w gałęzi + 5V warto jeszcze zrobić reset ustawień w trybie serwisowym, standardowo stanby-info-menu-mute-power-on.


    A po co, jeśli po wymianie będzie wszystko jak należy?
    Po jaką ch... odsyłasz laika totalnego do trybu serwisowego, jak on nawet nie widzi, że ma kondensatory elektrolityczne - a nie żadne kondki, kondonki, elki! - do wymiany!
    Za taką podpowiedź to należy się regulaminowa nagroda. :)
  Search 4 million + Products
Browse Products