Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący ->Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
filej
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 7
Miasto: Wola

filej
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 08 Mar 2012 22:16   

Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Witam posiadam hydrofor domowy z silnikiem 1,1 KW A 4,9/2,8 i proszę o pomoc w wykonaniu zabezpieczeń przeciwko zanikowi jednej fazy aby nie buczał . Ostatnio miał awarie i wiem że takowe zabezpieczenie powinienem wykonać , jakiś schemat i podpowiedź, byłem na paru stronach firmowych i wiem że takie komplety kosztują około 500 zł oryginał , może można taniej/

Proszę posługiwać się poprawnymi symbolami jednostek technicznych. Przypominam podstawowe:
wat [W] - piszemy "watów"
kilowat [kW] - piszemy "kilowatów"
Proszę o poprawienie swoich błędów.[retrofood]


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Mar 2012 22:16   



Powrót do góry
warka2000
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 399

warka2000
Poziom 17
Post#2 08 Mar 2012 22:27   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Tu kolega znajdzie wszystko: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic540309.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1079413
Usunięty





1079413
Usunięty
Post#3 08 Mar 2012 22:58   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Wyłącznik silnikowy. Proszę wpisać na alle...o ok 100 zł kupi Pan. Są z wyzwalaczami termicznymi(zadziała przy braku fazy) albo dodatkowo z wyzwalaczem elektromagnetycznym( chroni od zwarcia).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tehaceole
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1227
Miasto: Koszalin

tehaceole
Poziom 21
Post#4 09 Mar 2012 09:16   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Wyłącznik silnikowy + czujnik kolejności i zaniku fazy np CKF firmy F&F. Prawdopodobnie potrzebny będzie jeszcze stycznik (jeżeli załączenie wszystkich 3 faz odbywa się bezpośrednio przez łącznik ciśnieniowy hydroforu, bez dodatkowego stycznika).

Z rozwiązań "nie budżetowych" do zabezpieczenia pomp głębinowych stosowane są przekaźniki niedomiarowo - nadmiarowe np. FANOX reagujące na zmianę cos fi silnika (oprócz monitorowania parametrów zasilania), gdy ten pracuje na suchobiegu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
karolas123
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 445

karolas123
Poziom 17
Post#5 09 Mar 2012 17:59   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Do zabezpieczenia silnia potrzebny jest jeszcze czujnik suchobiegu, lub choc licznik odłączajacy przy przekroczeniu czasu pracy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Mar 2012 17:59   



Powrót do góry
filej
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 7
Miasto: Wola

filej
Poziom 3
Post#6 Post autora tematu 25 Mar 2012 21:14   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Witam, dzięki za wszelkie podpowiedzi i poprawiłem już błędy 1,1kW, zakupiłem już
wyłącznik termiczny M 250 4-6,3 A wydaję mi się że trochę za duży jak na silnik z prądem 4,7/2,7 i 230/400V, ale mogę go wymienić , czy mogę liczyć na jakieś podpowiedzi, i może schemat tego podłączenia, dziękuję
P.S. nie chcę już trzeci raz przewijać silnika , a winą braku fazy była awaria stycznika ciśnieniowego w hydroforze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Mar 2012 21:14   



Powrót do góry
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1464
Miasto: Bełchatów

czesiu
Poziom 21
Post#7 26 Mar 2012 08:44   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


filej napisał:
...zakupiłem już wyłącznik termiczny M 250 4-6,3 A wydaję mi się że trochę za duży jak na silnik z prądem 4,7/2,7 i 230/400V, ale mogę go wymienić.

Wymień na zakres 2,5-4A, bo ten jest za duży.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Mar 2012 08:44   



Powrót do góry
tehaceole
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1227
Miasto: Koszalin

tehaceole
Poziom 21
Post#8 26 Mar 2012 08:46pomocny post - solucja   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


tehaceole napisał:
Wyłącznik silnikowy + czujnik kolejności i zaniku fazy np CKF firmy F&F. Prawdopodobnie potrzebny będzie jeszcze stycznik (jeżeli załączenie wszystkich 3 faz odbywa się bezpośrednio przez łącznik ciśnieniowy hydroforu, bez dodatkowego stycznika).
przydałoby się zrealizować to właśnie w taki sposób Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Mar 2012 08:46pomocny post - solucja   



Powrót do góry
filej
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 7
Miasto: Wola

filej
Poziom 3
Post#9 Post autora tematu 26 Mar 2012 20:35   

Re: Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu


Witam dzięki za pomoc, jutro postaram się o wymianę, tak silnik był podłączony poprzez bezpośrednie styki ciśnieniowego i tam właśnie zgubił jedną fazę ( wypadła jedna blaszka stycznika) a dodając dodatkowy stycznik jak by to połączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Zabezpieczenie silnika 3 faz od pompy, hydroforu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik pompy hydroforu 1-faz (3)
Wymiana i montaż zabezpieczeń 1 faz. silnika hydroforu. (1)
Podłączenie i zabezpieczenie silnika hydroforu. (16)
Zabezpieczenie silnika 3-faz (26)
zabezpieczenie silnika 3 faz.1.1 kW (1)
Uzwojenie silnika pompy 1-faz. asynchroniczny (6)
Zabezpieczenie silnika pompy głębinowej. (28)
Zabezpieczenie pompy silnika przed przegrzaniem (3)
Sterowanie pompy hydroforu (8)
silnik jednofazowy do pompy hydroforu (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS