| Author |
MarasK Poziom 15

|
16 Feb 2010 15:12 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
jeżeli będziesz wpisywał do rejestru 255 to taka sytuacja może się zdarzyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
equilibrium Poziom 1

|
21 Feb 2010 20:07 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam
też bym chciał zacząć przygodę z mikrokontrolerami i nie bardzo wiem co na początek znalazłem coś takiego http://sklep.avt.pl/p/pl/488041/kurs+programowania+procesorow+avr+-+komplet.html i moje pytanie brzmi czy opłaca się coś takiego ? w jakim programie musiał bym to programować oraz czy do tego układu potrzebował bym jeszcze jakiś układ żeby mieć pole manewru, a niebyć zabardzo ograniczony przez sam układ.
z góry wielkie dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2010 20:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Szucio Poziom 11

|
21 Feb 2010 21:30 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
No więc to co podałeś to raczej się nie opłaca, bo jest to płytka dla Attiny2313, która ma zaledwie 2 kB pamięci flash (http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=3229). Zainteresuj się Atmegą 8 lub 16 a nawet 32 - to na nich najwięcej się teraz robi.
Jak chcesz mieć pole manewru to OLEJ to płytki testowe i kup sobie kilka zwykłych uniwersalnych płytek stykowych po 10 złotych i części do nich, a będziesz mógł się bawić z każdą Atmegą/Attiny w obudowie DIP. No i programator do tego...
Nie będziesz w żaden sposób ograniczany - no jedynie przez swoją pomysłowość...
Pokazałeś zestaw z książką o Bascomie, więc pewnie musiałbyś w tym pisać. Poczytaj sobie o tym co to jest BASCOM i co to jest C i co to jest Atmega, programator, kompilator itp.
Linków nie będę Ci wklejał, bo jakbyś przeczytał ten temat to byś je znał (jak chcesz się bawić w uC nie możesz być leniem).
|
|
| Back to top |
|
 |
dragonn Poziom 6

|
28 Feb 2010 20:33 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam! Postanowiłem zacząć się uczyć programować mikroprocesory, jak że uczę się jak mechatronik taka zdolność mi się przyda, ale mam jako początkujący kilka pytań. A więc tak, na początek muszę sobie zrobić programator http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp , jak wiadomo i tak muszę zaprogramować ten mikroprocesor, mam zamiar to zrealizować z pomocą port LPT, tylko problem jest taki że mój komp nie ma LPT, ale jestem w posiadaniu starego laptopa z LPT (Win 95, Pentium 166Mhz i 40 MB RAM-u) czy da radę na takim szrocie to zrobić? Oczywiście to na chodzie on jest :). Mam jeszcze kilka pytań do schematu (raczej będę wszystko robił na płytce uniwersalnej, tak na początek), chcę sobie zrobić z złączem KAND, czy SCK równa się CLK na schemacie? I jakie wartość powinny mieć rezystory w W-atach ? Kolejna sprawa to w czy polecacie programować? Czytałem o BASCOM, ale niestety nie posiada on wersji na Linuksa, na upartego mam Win2k na Vbox, ale co sądzicie o wtyczce dla eclipse do avr, gdzieś o czymś takim czytałem. Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
wados0 Poziom 6

|
04 Mar 2010 13:40 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam
Ja do armów mam inną książkę - Mikrokontrolery AT91SAM7 w praktyce - jest całkiem nieźle napisana. Dobrze się ją czytało i jestem z niej zadowolony. Tylko problem jest taki, że jeśli chcesz dostać do niej zestaw uruchomieniowy to musisz poczekać bo jeszcze nie jest w sprzedaży. Raczej nie powiem Tobie czy kupować czy nie, ale na pewno wiedza o innych możliwościach się przyda.
Pozdrawiam
| dragonn wrote: |
| Witam! Postanowiłem zacząć się uczyć programować mikroprocesory, jak że uczę się jak mechatronik taka zdolność mi się przyda, ale mam jako początkujący kilka pytań. A więc tak, na początek muszę sobie zrobić programator http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp , jak wiadomo i tak muszę zaprogramować ten mikroprocesor, mam zamiar to zrealizować z pomocą port LPT, tylko problem jest taki że mój komp nie ma LPT, ale jestem w posiadaniu starego laptopa z LPT (Win 95, Pentium 166Mhz i 40 MB RAM-u) czy da radę na takim szrocie to zrobić? Oczywiście to na chodzie on jest Smile. Mam jeszcze kilka pytań do schematu (raczej będę wszystko robił na płytce uniwersalnej, tak na początek), chcę sobie zrobić z złączem KAND, czy SCK równa się CLK na schemacie? I jakie wartość powinny mieć rezystory w W-atach ? Kolejna sprawa to w czy polecacie programować? Czytałem o BASCOM, ale niestety nie posiada on wersji na Linuksa, na upartego mam Win2k na Vbox, ale co sądzicie o wtyczce dla eclipse do avr, gdzieś o czymś takim czytałem. Z góry dzięki za odpowiedź. |
1. Programator z tego linka jest na usb, więc nie bardzo rozumiem po co Tobie port LPT, dodatkowo USB jest popularniejsze w porównaniu z portem LPT. Jeśli koniecznie chcesz używać portu LPT, skorzystaj z tego programatora z tego linku http://dybkowski.net/pages/pl/electronic-projects/software/2-isp (dla kontrolerów AVR)
2. Tak SCK i CLK to to samo.
3. Co do programowania. Ja korzystam z WinAVR. Z innych nie korzystałem, więc nie wypowiadam się na ten temat. W WinAVR piszesz w języku C.
4. Co do rezystorów wielkie moce nie będą się wydzielać ;).
|
|
| Back to top |
|
 |
landy13 Poziom 18

|
04 Mar 2010 20:41 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| wados0 wrote: |
| 1. Programator z tego linka jest na usb, więc nie bardzo rozumiem po co Tobie port LPT |
Ano właśnie po to, aby skonstruować programator. Programator z linka zawiera ATmegę, którą trzeba jakoś zaprogramować.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
05 Mar 2010 09:57 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| dragonn wrote: |
| jestem w posiadaniu starego laptopa z LPT (Win 95, Pentium 166Mhz i 40 MB RAM-u) czy da radę na takim szrocie to zrobić? |
Powinien spokojnie się wyrobić.
Alternatywą jest SI Prog pracujący na RS-232 co sprawia, że jest bezpieczniejszy od tego na LPT a jednocześnie stosunkowo pewny (zdarzało mi się, że USB-ASP nie mógł sobie poradzić, a stary SI Prog zawsze niezawodny). SI Proga można pozlepiać w kilkanaście minut. Jako rezerwowy programator idealny do komputerów z RS-232
http://www.lancos.com/siprogsch.html
UWAGA - niekoniecznie współpracuje z przelotkami USB/RS
|
|
| Back to top |
|
 |
wados0 Poziom 6

|
05 Mar 2010 13:47 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| landy13 wrote: |
| wados0 wrote: |
| 1. Programator z tego linka jest na usb, więc nie bardzo rozumiem po co Tobie port LPT |
Ano właśnie po to, aby skonstruować programator. Programator z linka zawiera ATmegę, którą trzeba jakoś zaprogramować. |
A to sorki, nie zrozumiałem do końca zamiaru, myślałem, że ograniczysz się do jednego programatora, a tak będziesz miał dwa. Osobiście tego LPT co przesłałem linka zrobiłem i bardzo fajne urządzenie (szacuneczek dla autora), na USB kupiłem STK500 bo nie chciało mi się bawić w takie budowanie i czas mnie gonił ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Miaojao Poziom 9

|
08 Mar 2010 20:53 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam!
Też chciałbym zacząć naukę programowania mikroprocesorów/mikrokontrolerów. Przeczytałem dość sporo z tego wątku i widzę ze wszyscy polecają Atmegę.
Ja w szkole mam coś takiego: http://ryby.prohost.pl/micro.pdf
Nie wiem jaki tam jest mikrokontroler ale chciałbym umieć dobrze programować go w asemblerze. Potrzebuję jakiś prosty i niedrogi zestaw aby móc ćwiczyć programowanie w domu (tylko asembler).
Czy możecie mi polecić jakiś cały zestaw (mikrokontroler+programator+oprogramowania+..). Tzn. wszystko co jest potrzebne żeby móc programować i uruchamiać te programy? Może wystarczy jakiś sam symulator?
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
08 Mar 2010 21:40 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Miaojao wrote: |
a w szkole mam coś takiego: http://ryby.prohost.pl/micro.pdf
Nie wiem jaki tam jest mikrokontroler ale chciałbym umieć dobrze programować go w asemblerze. Potrzebuję jakiś prosty i niedrogi zestaw aby móc ćwiczyć programowanie w domu (tylko asembler). |
Zestaw z procesorem 8031 - mikrokontroler z rodziny 8031/8051 (wersja 31 bez wewnętrznej pamięci), pamięć EPROM z prostym monitorem umożliwiającym wprowadzenie do pamięci RAM i uruchomienie programu, prawdopodobnie również wgranie HEX z PC przez RS232, peryferia umożliwiają przetrenowanie obsługi podstawowych urządzeń (RS, wyświetlanie sekwencyjne, klawiatura matrycowa, przetwornik AC, przyciski itp.) Zestaw spokojnie może służyć do nauki asemblera systemów '51.
...
| Tzn. wszystko co jest potrzebne żeby móc programować i uruchamiać te programy? Może wystarczy jakiś sam symulator? |
Symulator np. w AVR Studio spokojnie wystarcza, ale ostatecznego efektu na "żywym" procesorze nie zastąpi. Dlatego warto coś skleić, nawet sam procesor na płytce uniwersalnej + jakieś przewody do programowania, ewentualnie jakiś prosty gotowy zestaw (zależnie od dostępnych środków). Szczegółową dyskusję dotyczacą wyboru procesora i zestawu masz powyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Miaojao Poziom 9

|
08 Mar 2010 21:45 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Acha. A czy mogę w tym AVR studio wybrać sobie symulator procka 8031? Bo szukałem i na liście niema. Chyba że inne oznaczenie jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
09 Mar 2010 10:03 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Acha. A czy mogę w tym AVR studio wybrać sobie symulator procka 8031? Bo szukałem i na liście niema. Chyba że inne oznaczenie jest. |
AVR Studio obsługuje tylko procesory AVR. Do procesorów rodziny '51 (i innych) narzędzia (asembler, symulator, disasembler) bez problemu "wygoglujesz" w necie np:
http://www.google.pl/search?q=8051+simulator&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
Oczywiście wybór procesora zależy od Ciebie, a moje uwagi były związane tylko z zawartym w Twoim poscie schematem i sugestią że masz dostęp do tego zestawu. Jeśli Ci wszystko jedno na jakim procesorze chcesz się uczyć, to AVR (czy PIC) jest chyba lepszym rozwiązaniem ze względu na popularność (wsparcie na forach).
Pozdrawiam i powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
idemaso Poziom 9

|
16 Mar 2010 18:50 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
średnio znam się wiec wole zapytać.Czy do zasilania układu podczas pracy i programowania mogę użyć zasilacz ac/dc bez żadnych skutków ubocznych ?
|
|
| Back to top |
|
 |
LED5W Poziom 20

|
17 Mar 2010 12:47 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Możesz użyć zasilacza z wyjściem DC o napięciu do 5V (bezpośr.) lub większym + stabilizator (napięcie nie powinno przekroczyć 5,5V i nie może przekroczyć 6V). Przynajmniej dla AVR.
Możesz to też zasilić z USB (max. 500mA, dwa skrajne piny to zasilanie).
Swoją drogą podpiąłem ostatnio - przez głupotę Tiny2313 pod 10V i nic mu nie jest - tylko LCD padł. :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 12:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bikemc Poziom 13

|
20 Mar 2010 23:57 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Mam pytanie czy ATMEGA8535 potrzebuje do pracy, oprócz zasilania innych elementów takich jak kwarce, kondensatory itd? Bede je wykorzystywał m.in. do transmisji RS i przetworników AC/DC
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Mar 2010 08:15 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| bikemc wrote: |
| Mam pytanie czy ATMEGA8535 potrzebuje do pracy, oprócz zasilania innych elementów takich jak kwarce, kondensatory itd? Bede je wykorzystywał m.in. do transmisji RS i przetworników AC/DC |
Kondensator(y) na zasilaniu, do współpracy z przetwornikiem pożyteczna może być pojemność na AREF, natomiast do komunikacji RS dobrze mieć kwarc z kondensatorkami i to najlepiej dobrany równo pod prędkości transmisji USART (tabela str 170 datasheet)
|
|
| Back to top |
|
 |
bikemc Poziom 13

|
21 Mar 2010 22:22 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Ja w mojej Atmedze 128 nigdy co prawda w układzie DipAVR(kamami) nie dodawałem kwarcu, tylko ustawiałem programowo jaki ma włączać. Można dać jakiś uniwersalny, który będzie można zmianiać programowo? tzn na pewno można:)
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
22 Mar 2010 08:26 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Jeśli nie dołączysz kwarcu, to możesz pracować na wewnętrznym generatorze, który jest słabo stabilny i ma spory rozrzut częstotliwości, co może niekorzystnie wpływać na jakość transmisji (błędy). Jeśli jesteś początkujący i chcesz precyzyjnie odmierzać czas, albo korzystać z RS232, koniecznie daj kwarc, to pozbędziesz się jednego z potencjalnych źródeł problemów.
na płytkach DipAVR jest kwarc
|
|
| Back to top |
|
 |
marhef Poziom 2

|
23 Mar 2010 16:39 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam
Mam pytanie do kogoś, kto używał mikrokontroler AT89C5131A. Jak zaprogramować ten układ?
|
|
| Back to top |
|
 |
rhn Poziom 7

|
23 Mar 2010 17:47 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam. Nie wiem, czy piszę w dobrym wątku, bo chociaż ma nazwę "pierwsze starcie", to pisze w nim dużo osób pytając, jaki mikrokontroler wybrać...
Do rzeczy: mam attiny2313, którego próbuję programować. Udało mi się zamigać diodami, udało mi się włączać je przyciskiem odpytując port w pętli.
Potem spróbowałem zrobić to samo przerwaniem zewnętrznym, ale tu jest pierwszy problem: niezależnie od ustawionego zdarzenia (sygnał niski, zmiana) dioda migała, gdy przycisk nie był wciśnięty. Częstotliwość migania wynosi ok. 50Hz i ma niejasny związek z dotykaniem zasilacza, który jest przystosowanym zasilaczem komputerowym. W układzie jest kondersator 1000ųF między Vcc a GND.
EDIT: problem rozwiązało podłączenie rezystora między pinem przerwania a ziemią.
Drugi problem - gdy się poddałem, wróciłem do sprawdzania portu w pętli i napisałem nowy kawałek kodu:
| Code: |
#define F_CPU 10000000UL
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
int main(void) {
DDRD |= 1<<PD5; /* set Pd5 to output */
PORTD &= ~(1<<PD5); /* LED on */
DDRB = 0; /* set port b to input */
while(1) {
if (PORTB)
{
} else {
PORTD |= 1<<PD5; /* LED off */
}
}
}
|
Niestety, przestało działać :( Sprawdzałem wszystkie piny i porównywałem z drugim attiny2313, a poprzedni kod dawno nadpisałem, więc jestem w kropce. Pomocy!
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
25 Mar 2010 16:17 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Przymierzam się do zakupi programatora AVR przez port USB. Na co zwracać uwagę przy zakupie/wyborze?
|
|
| Back to top |
|
 |
rhn Poziom 7

|
25 Mar 2010 19:12 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Po dwóch dniach i niezliczonych godzinach zabawy przerwaniami przeczytałem dokładniej dokumentację i znalazłem rozwiązanie.
Wartości pinów nie odczytuje się z rejestru PORTB, ale z PINB. Prawidłowy kod z dodanym włączeniem rezystorów dla pinów:
| Code: |
#define F_CPU 10000000UL
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
int main(void) {
DDRD |= 1<<PD5; /* set Pd5 to output */
DDRB = 0; /* set port b to input */
PORTB = 0xFF; // włączenie rezystorów
while(1) {
if (PINB)
{
} else {
PORTD |= 1<<PD5; /* LED off */
}
}
}
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wados0 Poziom 6

|
25 Mar 2010 20:48 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Leopard2 wrote: |
| Przymierzam się do zakupi programatora AVR przez port USB. Na co zwracać uwagę przy zakupie/wyborze? |
Aż tak się nie znam na programatorach, ale osobiście korzystam z takiego STK500 i fajnie się sprawdza. Dla mnie dużą zaletą jest to, że można programować z Avr Studio :). Innymi słowy warto zwrócić uwagę na wygodę jaką dany produkt oferuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
25 Mar 2010 21:00 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Koszt takiego programatora waha się w granicach 30-45 zł, więc wolę dobrze wydać kasę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Mar 2010 21:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wados0 Poziom 6

|
25 Mar 2010 21:07 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Ten mój co ja mam kosztuje 62 zł na allegro. Piszę co myślę na temat obecnego programatora. Do tej pory sprawdza się świetnie i nie myślę, że źle wydałem kasę.
Jak inne programatory do kupienia się sprawdzają to nie wiem bo wcześniej korzystałem ze zrobionego przez siebie na port LPT.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
25 Mar 2010 21:45 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Dla mnie jeszcze ważne jest, by działał pod Vistą.
|
|
| Back to top |
|
 |
reticool Poziom 2

|
01 Apr 2010 08:57 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam,
jak większość przede mną również zaczynam z mikrokontrolerami...
Chciałem zapytać czy ktoś gdzieś widział/używał jakiegoś tutoriala/książki dla mikrokontrolerów firmy ST? Mam moduł STR-H711 i programator KT-LINK. Używam na razie wersji 30-dniowej CrossStudio for ARM.
Za wszelką pomoc dziękuję
|
|
| Back to top |
|
 |
PF Poziom 15

|
19 Apr 2010 15:19 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam !!!
Mam pytanie odnośnie zaprogramowania atmegi 8.
MEGA docelowo pracuje bez kwarcu i kondensatorów [ podobno - tak jest narysowany schemat ].
Moje pytanie dotyczy zaprogramowania procesora.
Czy programując go w podstawce z kwarcem 16 MHz ma to wpływ na to że później on pracuje bez niczego. Fusebity docelowo mają zostać na fabrycznych.
Dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |