| Author |
LordBlick Poziom 23

|
14 Jul 2005 10:40 Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Wyczyszczona(0xFF)≠zaprogamowana; OTP - One Time Programmable (programowalna jednokrotnie)
Wszystkie bity zaprogramowane = 0x00 = nop. Czaisz logikę ?
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
14 Jul 2005 10:43 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
no i ? Nazywasz zaprogramowaniem ciagle programowanie pamieci na same nop-y ? Dosc pokretna logika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jul 2005 10:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
14 Jul 2005 10:50 Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Zerujesz stary kod, a programujesz w dalszej lokacji nowy - na początku nowego kodu muszą być procedury inicjalizacyjne, lub co najmniej skok do nich. Jezeli od początku są nopy, to program bedzie wykonany. Oczywistym warunkiem jest programowanie tylko niezbędnych fragmentów pamięci. Co tu jest pokrętne ? Jak waść czegoś nie rozumiesz, to pisz, że nie rozumiesz, a nie jakieś inwektywy sypiesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
14 Jul 2005 11:10 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Napisales ze "OTP mozna programowac wielokrotnie" a wedlug mnie to oznacza co innego niz programowanie za kazdym razem innych komorek pamieci w OTP.Jest natomiast rysa na tym pieknym teoretycznym wywodzie: nie da sie przeprogramowac wektora przerwan.
|
|
| Back to top |
|
 |
_myszon Poziom 13

|
14 Jul 2005 11:21 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
A mógłbym prosić o odpowiedź na moje drugie pytanie: w jakim programie można zasymulować PIC16C54?
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
14 Jul 2005 11:21 Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
@fantom : Człowieku, jak masz zamiar tylko dop... innym to zmień forum... Zajmij się czymś pożytecznym i konstruktywnym, zamiast psuć od rana humor innym. Chcesz podyskutować to jest GG. Polecam też ćwiczenia na poprawę samooceny.
1. Pisałem o kilkukrotnym, nie wielokrotnym. Nie mam zamiaru dyskutować z tym, jak Ty coś rozumiesz, bo to twoje prawo.
2. Rysa owszem jest, ale do prostych zastosowań wystarczy, co jest nawet pewną metodą na recycling. Pomysł nie jest mój, wymyślono go już dawno, tak samo, jak nop-y.
@_myszon : http://www.rk-system.com.pl/emul.html http://microcontrollershop.com/phyton_project-mc_spec.php
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
14 Jul 2005 11:29 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Spokojnie przeciez wrzodow sie mozna nabawic od nadmiaru stresu.Po prostu prowadzilem z toba konstruktywna dyspute bo po to jest forum.Ani razu cie nie obrazilem ani nie zwymyslalem wiec doprawdy nie rozumiem dlaczego tak sie zagotowales.
|
|
| Back to top |
|
 |
_myszon Poziom 13

|
14 Jul 2005 13:40 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Jednak postanowiłem zrezygnować z nauki programowania PICów na 16C54 a wezmę sie za zrobienie własnej płytki edukacyjnej z PIC16F877A. I tu pojawia się mój kolejny problem. W dokumentacji "PICmicro ICSP guide" w rozdziale dotyczącym implementacji ICSP w PICach z flashem znalazlem taki oto rysunek. Moje pytanie związane jest z zaznaczonymi obwodami izolującymi. W tym dokumencie napisano, że dobór tych izolacji zależy od apilkacji urządzenia (choć najlepiej jakby były nie wykorzystywane w inny sposób jak tylko do programowania). Chciałbym abyście zaproponowali w jaki sposób mogę je odizolować od innych urządzeń. Myślalem nad transoptorem ale to tylko moje amatorskei wymysły.
| Filesize: |
22.92 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
MirekCz Poziom 22

|
14 Jul 2005 14:31 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Chodzi o to, zebys sygnalu podczas programowania nie dawal na inne urzadzenia...
Problem jest taki, ze programujesz przy >12V i wogole mozesz sobie cos uszkodzic, co jest w tym czasie podlaczone pod proca.
Spojrzec mozesz na przyklad tutaj:
http://www.picus.pl/?laduj=odkuchni/progr/icsp.php
Autor zworkami odcina podczas programowania reszte ukladu od procesora. Jezeli uzywasz wejsc RB6/RB7 to najlepiej by bylo w ten sam sposob zworkami odciac na czas programowania urzadzenia pod nie podlaczone.
(nie chodzi tutaj o optoizolacje, tylko o kompletne odlaczenie ukladow zewnetrznych od procesora podczas programowania)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 Jul 2005 12:02 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Czy do pierwszego starcia wystarczy mi to
http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=3047 wraz z Elektronika PLUS z CD - BASCOM?
Czy to jest dobry zestaw do nauki? A moze polecacie cos innego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacu$ Poziom 19

|
16 Jul 2005 08:49 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Moim zdaniem to dość drogo. Najlepiej samemu zrobić sobie podstawowy układ na płytce uniwersalnej lub (jeśli uważasz, że sam nie dasz rady) zainteresować się systemem uruchomieniowym iH-1. Oni sprzedają płytki do tego zestawu również na Allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jul 2005 08:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
02 Aug 2005 23:24 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Witam!
Zwracam się do was z wielką prośbą. Od jakiegoś czasu bawię się elektroniką itp. ale tranzystory i reszta przestają wystarczań, potrzebuję mikrokontrolerów, ale kurcze niemoge przebrnąć przez podstawy programowania, niemoge tego wogóle sobie wyopbrazić jak to się robi.
Kupowałem książki, zaczynałem w Pascalu ale na tym się zakończyło, nawet go nie umiem szczeże mówiąc nawet podstaw.
Tak więc bardzo prosze kogoś, aby pomógł mi pokonać te pierwsze kroki i zrozumieć to.
Wrazie czego moje GG: 4124729
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
blade80 Poziom 15

|
04 Aug 2005 19:57 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Witam!
czy mozna w jezyku c, zdefiniowac adres IP dla procka ???
chodzi o to aby procek odbierał informacje poprzez specjany modem ethernet-->RS232 z komputera o danym IP, przetwarzal je i potem wysyłał do tego komputera z powrotem!!! Wiec musialby znac jego IP i na to konkretne IP wysyłac.
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
05 Aug 2005 11:13 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
A wie ktoś jak skonfigurować programator w bascomie żeby przez lpt zaprogramował at90s2313 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Aug 2005 17:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ko_rex Poziom 15

|
08 Aug 2005 17:51 Programowanie ISP, jaki inny bufor? |
|
|
|
Może być 74HC244.
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
08 Aug 2005 17:56 Programowanie ISP, jaki inny bufor? |
|
|
|
74HC244 A tutaj (ISP by LightHouser.pdf) jest pewna modyfikacja tego schematu...
--
Pozdrawiam, Daniel
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
08 Aug 2005 21:24 Programowanie ISP, jaki inny bufor? |
|
|
|
Powiedz mi jeszcze co daje ta modyfikacja, i jak moge ja sciagnac?
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
08 Aug 2005 22:01 Programowanie ISP, jaki inny bufor? |
|
|
|
Moja modyfikacja to :
1. Reset jest również buforowany.
2. Układ jest na 10-pinową wtyczkę.
3. Dodatkowy sygnał sterujący, mogacy sterować odcinaniem sygnałów normalnie połączonych do linii tam, gdzie interface programujący.
4. Prawdziwa sygnalizacja impulsów na liniach sygnałowych - układ wyłapuje zmiany stanów. W sumie zatrudniono 6 LED... ;)
Co do schematu, jest pod w/w linkiem. Zastanawiam się nad sprzedażą gotowych, złożonych układów w obudowach, gdyby znalazła się odpowiednia ilość chętnych.
--
Pozdrawiam, Daniel
|
|
| Back to top |
|
 |
Zaquadnik Poziom 20

|
11 Aug 2005 11:17 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
ADI-mistrzu napisał:
| Quote: |
Zwracam się do was z wielką prośbą. Od jakiegoś czasu bawię się elektroniką itp. ale tranzystory i reszta przestają wystarczań, potrzebuję mikrokontrolerów, ale kurcze niemoge przebrnąć przez podstawy programowania, niemoge tego wogóle sobie wyopbrazić jak to się robi.
Kupowałem książki, zaczynałem w Pascalu ale na tym się zakończyło, nawet go nie umiem szczeże mówiąc nawet podstaw.
Tak więc bardzo prosze kogoś, aby pomógł mi pokonać te pierwsze kroki i zrozumieć to.
|
Do nauki programowania polecałbym najpierw przejrzeć dokumentację mikrokontrolerów. Generalnie polecam serię AT89xxxxx Atmela. Dokumentację znaleźć można na stronce producenta. Jest ona w języku angielskim, ale napisana dość zrozumiale. Co do programatora to można się zaopatrzyć całkiem niedrogo na Allegro. Można tez samemu się pobawić, ale juz za 150 zł można kupić porządny i w miarę uniwersalny programator. Co do języka programowania na początek może być BASCOM 8051, chociaż programując w nim ma się małą kontrolę nad długością kodu wynikowego, ale do nauki może być. Osobiście polecam Asemblera. Nie jest taki straszny do nauczenia się, a pozwala lepiej zrozumieć procesor od strony sprzętowej. W C nie programowałem, także nie wiem do końca jak to wygląda. A jeśli będziesz potrzebował jakichś lekcji BASCOMA czy Asemblera to pisz śmiało ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
coshiz Poziom 5

|
12 Aug 2005 18:46 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Witaj,
Proponuję Ci poczytaj sobie ksiązeczkę: "Programowanie mikrokontrolerów AVR w BASCOM", do tego jezeli nie jestes dobry w elektronice to kup sobie kit proponowany w tej ksiazce.
Ja programouję kontrolery już 10 lat w tym ostatnie 9 w assemblerze i nadal uwazam, jest to bardzo dobre srodowisko programistyczne. Natomiast na poczatek proponuje Ci Bascoma -http://www.btc.pl/index.php?id=bas - zwłaszcza jezeli nie masz podstaw z elektroniki. A dodatkowo poczytaj sobie jakas ksiązkę o podstawach elektroniki cyfrowej to na pewno pomoze Ci w dalszej edukaji i projektowaniu. Procesorek, ktory opisany jest w tej ksiazce programuje się przez ISP (kit- programatora kosztuje 19 zł) (a w razie uszkodzenia go(procesora) nie uderzy Cie bardzo po kieszeni bo kosztuje jakieś 8- 11 zł - zaleznie od miejsca zakupu) i mnóstwo ale to mnostwo przykładow na pewno Ci pomoże.
Cały kit do procesora kosztuje 319 zł ale sama plytka 35 mysle, ze czesci ktore bedziesz potrzebowal (na poczatek) od realizaji projektow przy nauce ( nie warto kupowac wszystkiego co tam jest włozone na płytce)zamkna sie w granicach 120 zł.
http://www.btc.pl/index.php?id=zl2avr
Mozesz rowniez kupic sobie troszke starsza wersje o nazwie PECEL na niej jest procesor ATmega 8535 i kosztuje około 150 zł z programatorem wlacznie tyle, ze musi Ci ktos to polutowac.
W razie problemów pisz - jezeli jestes z Krakowa to mogę Ci nawet pomoc to polutowac.
Pozdrawiam, powodzenia
Coshiz
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
15 Aug 2005 00:14 Re: Jak programować mikrokontrolery? |
|
|
|
Jeśli chodzi o kit avt3500 to on kosztuje 140zł a nie 320 !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
liba Poziom 14

|
15 Aug 2005 11:35 progat raz jeszcze |
|
|
|
zmontowalem programator prograt i nie działa. Mam kilka spostrzeżeń.
Przede wszystkim stan wysoki na moim LPT to ok. 3V albo i mniej... to troche mało ale próbowałem programem ręcznie ustawiać odpowiednie stany na rejestrze danych lpt i liniach sterujących zatrzaskami i wydaje mi się że wszystko powinno działać, tzn. zatrzaski zatrzaskują stany wysokie mimo że na wejsciach maja <3V. Także napięcie programujace przyjmuje wartość 0 ; 5 lub 12V po zatrzasnieciu odpowiednich stanów na 3cim zatrzasku.
Potem przystapiłem do prób programowania i mierzone na 1nóżce AT89C2051 napięcie programujace nie jest prawidłowe, a dokladnie nigdy sie ono nie zmienia. Jesli po właczeniu zasilania ustali sie na np.0V to tak pozostaje bez wzgledu na to co wyrabiam w programie.
Co moze być przyczyna takiego dziwnego zachowania? Przyszło mi do głowy że może opóźnienia są za małe (tymbardziej że mam tylko te 3V) ale w programie nie ma opcji wydluzenia opóźnien. dodam że używam programu kolegi Tronic'a. A moze jest inny powód? Prosze o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
PIOTR111 Poziom 15

|
15 Aug 2005 15:05 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
Witam
Ja też z tym walczyłem ale dałem sobie spokój
teraz leży płytka i co ją widzę to skóra mi cierpnie na myśl ile czasu na to straciłem
Powodzenia
PIOTR
|
|
| Back to top |
|
 |
liba Poziom 14

|
15 Aug 2005 16:03 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
ale mój przypadek jest chyba odrobine nietypowy, bo ja jestem pewien że zatrzaski działają prawidłowo, nawet przy stanie wysokim na poziomie 3V. Sprawdzałem to zmieniajac ręcznie stany wyjść na poszczegolnych końcówkach za pomoca programu do sprawdzania portu równoległego i wszystko dzialało. Ale w czasie pracy z programem przeznaczonym do programowania już nie działa. daltego mam pytanie, czy jest mozliwe(zakładając że układ jest zmontowany całkowicie prawidłowo) że mój port równoległy nie radzi sobie z tak szybką transmisją? albo program autorstwa Tronic'a zbyt szybko zmienia stany logiczne i zatrzaski nie nadązają? Co o tym sądzicie?
Tu jest link do programatora http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/pe2/progatavr.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
RoBoS Poziom 14

|
15 Aug 2005 16:15 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
Mój progat też nie działał mimo szczerych chęci i starannego wykonania..
Ja rozłożyłem ręce i płytka poszła do pudła...
Tak samo jak koledze PIOTR111 za sam widok skóra cierpnie..
Podziękujmy konstruktorom za ISP, chwała im za to!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2005 16:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
liba Poziom 14

|
15 Aug 2005 21:05 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
więc proponujecie żebym postawił progata na połce żeby mi skóra cierpła na jego widok?
skoro już go zbudowałem to chce wiedzieć czemu nie działa, czy to moze być przez LPT czy musiałem coś pomylić. czy mozna jakoś na sile spowolnic program Tronic'a? Moze jakiś program do zwalniania komputera, jest cos takiego? Czy to w ogóle ma sens?
Jaki programator proponujecie? co zbudowaliście po niepowodzeniach z progatem?
|
|
| Back to top |
|
 |
LordBlick Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
liba Poziom 14

|
15 Aug 2005 22:08 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
nie mam oryginalnego softu, mam tylko ten pod tym linkiem czyli ten napisany przez Tronic'a
|
|
| Back to top |
|
 |
RoBoS Poziom 14

|
16 Aug 2005 09:15 Re: progat raz jeszcze |
|
|
|
Wersja pod DOS i Windows...