| Author |
marek_Łódź Poziom 23

|
29 May 2009 09:13 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
ATTiny2313, ATTiny26, ATMega8... Jeśli nie zależy nam na hiperdokładnej częstotliwości, można zrezygnować z kwarcu - wystarczy sam scalak goniony z wewnętrznego oscylatora (+ zasilanie).
|
|
| Back to top |
|
 |
Ziemniak303 Poziom 4

|
29 May 2009 09:57 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
I o to mi chodziło, wielkie dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
01 Jun 2009 01:11 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam!
Interesuje mnie programowanie mikrokontrolerów.
Zdecydowałem się na mikrokontrolery AVR.
Po przeczytaniu chyba tysiąca odpowiedzi -tu na Elektrodzie- na pytanie
w stylu "od czego zacząć naukę programowania...?" zrodziły sie w mojej głowie trzy
pytania:
1. Czy warto zacząć nauke od książki pt: "Mikrokontrolery dla początkujących"
Piotra Góreckiego? (oraz zestawu ZL11AVR) Autor wykorzystuje tutaj Bascom.
2. A może od książki "Mikrokontrolery AVR ATMega w praktyce"
Rafała Baranowskiego? (oraz zestawu ZL3AVR) Tutaj autor wykorzystuje asembler. (Czy asembler dla początkującego
to nie jest przypadkiem rzucanie się na głeboką wode?)
3. A ponieważ swoją przygode z językiem C wkrótce dopiero zaczne, więc może
nauczyć się wpierw języka C i dopiero w miare opanowywania tegoż języka
zacząć swoją przygode z mikrokontrolerami? W porównaniu do Bascom'a, C ma znacznie więcej zalet.
Wszelkie uwagi będą mi bardzo, bardzo pomocne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektrooonik Poziom 21

|
01 Jun 2009 01:30 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Ilu programistów tyle będzie opinii,
Pomimo mojej dużej sympatii do asemblera stwierdzam jednak, że C jest lepszym rozwiązaniem zwłaszcza przy większych programach.
|
|
| Back to top |
|
 |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
01 Jun 2009 07:33 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Osobiście mi najłatwiej poszło (a trudziłem się ze zrozumieniem tego jak...) najpierw ucząc się C (dokładnie z tej strony : C w Wikibooks) a następnie czytając jak go używać w µC (z tej strony : Avr Elektroda).
Jeśli oswoisz się z C na PC, to już na mikrokontrolery będzie Ci łatwiej.
Teraz staram się przechodzić na C++ ale z tego co widzę same programy w nim są nieco większe po kompilacji a i niektóre komendy są straszne długie (choćby aby wypisać coś na monitorze używając cout).
Więc ja wykorzystuje mieszany C/C++.
Próbowałem z książek się uczyć, ale wydaje mi się ze jest to napisane tam za bardzo "książkowo" (no świetnie porównałem).
Jak dla mnie to łatwiej jest się uczyć w trakcie programowania, piszesz jakiś kod, wgrywasz patrzysz jak działa, potem dodajesz jakieś nowe dla Ciebie funkcje, jak nie działa to szukasz w Google dlaczego, poprawiasz i po czymś takim na pewno lepiej zapamiętasz niż jak byś miał przeczytać suchą wiedzę.
No ale jak napisał kolega wyżej, ile programistów, tyle opinii :wink:
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
czopik2004 Poziom 17

|
01 Jun 2009 22:28 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Czy ktoś mógłby pomóc? Nie wiem totalnie o co chodzi. Programator nie chce programować. Zakupiłem STK500v2 (USBasp) i wgrywałem sobie małe programiki - jakieś napisy na LCD mi to wyświetlało. Przyszedł czas na duży program do obsługi zasilacza i nie mogę go za nic wgrać. Próbowałem chyba wszystkiego... W programie AVR Burn - O - Mat (nakładka na AVRdude) otrzymuję coś takiego:
| Code: |
C:\WinAVR-20090313\bin\avrdude.exe -C C:\WinAVR-20090313\bin\avrdude.conf -p m8 -P com3 -c stk500v2 -U flash:w:C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX:a
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ################################################## | 100% 0.02s
avrdude.exe: Device signature = 0x1e9307
avrdude.exe: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude.exe: erasing chip
avrdude.exe: reading input file "C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX"
avrdude.exe: input file C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX auto detected as Intel Hex
avrdude.exe: writing flash (3200 bytes):
Writing | #####avrdude.exe: stk500v2_recv(): previous packet sent with wrong checksum
#####avrdude.exe: stk500v2_recv(): previous packet sent with wrong checksum
##avrdude.exe: stk500v2_recv(): previous packet sent with wrong checksum
##avrdude.exe: stk500v2_recv(): previous packet sent with wrong checksum
##################################avrdude.exe: stk500v2_recv(): previous packet sent with wrong checksum
## | 100% 4.70s
avrdude.exe: 3200 bytes of flash written
avrdude.exe: verifying flash memory against C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX:
avrdude.exe: load data flash data from input file C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX:
avrdude.exe: input file C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX auto detected as Intel Hex
avrdude.exe: input file C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Zasilacz cyfrowy\PROGRAM.HEX contains 3200 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:
Reading | ############################################avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
###### | 100% 19.58s
avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0140
0x07 != 0x6e
avrdude.exe: verification error; content mismatch
avrdude.exe done. Thank you. |
Ktoś wie, czemu tak się dzieje? Procesor to Atmega 8.
Pozdrawiam: Kamil
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
02 Jun 2009 00:45 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za linki (jak widać ,jednak większość osób proponuje C).
Ok, czyli po opanowaniu C, (porządkując wszystkie odpowiedzi w tym temacie), ucząc się w trakcie programowania,
powinienem wyposażyć się w następujący
sprzęt:
1.Zestaw uruchomieniowy + mikrokontroler ,np: ZL3AVR, ATMega 16
2.Programator ,np: ZL2PRG
Niestety nie będę miał czasu samemu czegoś składać ,więc zakupiłbym gotowce wymienione
wyżej. Co o nich sądzicie? Dobry wybór? (A może zacząć od czegoś innego?)
oraz oprogramowanie:
I tu właśnie mam problem z uporządkowaniem tego wszystkiego.
Oprogramowanie to powinno składać się z:
1.edytora - napisanie programu,
2.kompilatora - skompilowanie programu,
3.symulatora - przetestowanie działania programu,
4.programatora - załadowanie programu do mikrokontrolera (współpracujący z programatorem ISP).
Z tego co przeczytałem wszystko to zawiera komercyjny CodeVisionAVR, a jego wersja darmowa by mi zapewne
wystarczyła.
Drugim na liści byłby darmowy pakiet WinAVR (ale czytałem że początkujący mają problemy
przy tworzeniu w nim pliku Makefile) (?). Poprawcie mnie jeśli coś pokręciłem.
Który wybrać dla początkującego?
A odnośnie książek, to chyba nikt jeszcze nie napisał takiej w stylu Programowanie mikrokontrolerów AVR
w języku C? Czasem warto by było, do jakiejś zajrzeć. Może ktoś jakąś poleca, która była by mi pomocna w nauce?
Wszystkie uwagi mile widziane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
02 Jun 2009 06:26 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| black25 wrote: |
Drugim na liści byłby darmowy pakiet WinAVR (ale czytałem że początkujący mają problemy
przy tworzeniu w nim pliku Makefile) (?). Poprawcie mnie jeśli coś pokręciłem. |
To było 100 lat temu, teraz Makefile tworzy się automatycznie i w ogóle możesz o nim nic nie wiedzieć. AVR Studio + WinAVR lub Eclipse + WinAVR i tyle.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
czopik2004 Poziom 17

|
03 Jun 2009 20:25 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Ja takie małe pytanie do bardziej wiedzących... Z jakiego zakresu dobierać wartość dławika do filtracji AVCC. Bo mam kilka 120mH i nie wiem, czy się nadadzą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Estarriol Poziom 14

|
23 Jul 2009 16:17 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Freddie Chopin wrote: |
| black25 wrote: |
przy tworzeniu w nim pliku Makefile) (?). Poprawcie mnie jeśli coś pokręciłem. |
To było 100 lat temu, teraz Makefile tworzy się automatycznie i w ogóle możesz o nim nic nie wiedzieć. AVR Studio + WinAVR lub Eclipse + WinAVR i tyle.
4\/3!! |
Dodam jeszcze, że obecnie w pakiecie WinAVR znajduje się program do tworzenia pliku Makefile - potrzebne opcje wybieramy z menu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2009 16:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin_ks Poziom 1

|
28 Jul 2009 19:50 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam,
jestem studentem elektroniki na PWroc. Za rok będę na etapie robienia pracy inżynierskiej - chciałbym zrobić coś z ARM. Do tej pory miałem jedynie styczność z 8051. Znam C. Przeglądając listę dostępnych tematów widziałem m.in. komputer niskobudżetowy na ARMie do pomiaru temperatury powietrza. Chodzi im o zaprojektowanie płytki drukowanej, postawienie Linuxa na tym ARMie, a czujnik - termometr to jakiś gotowy element. Nie widziałem "w akcji" takiego komputera i chciałbym Was zapytać, czy dla osoby, która nie miała kontaktu z mikrokontrolerami (no poza tym '51 na laborkach) jest to temat bardzo trudny? Wymagający dużego przygotowania wcześniej? Co jest najtrudniejsze w tym wszystkim? Postawienie linuxa? zaprojektowanie płytki? Może coś innego, czego się w tej chwili nie spodziewam?
Jak w ogóle działa taki arm z linuxem? Tak jak pecet, że po włączeniu ładuje się system a następnie uruchamiam interesującą aplikację?
Wiem, że pytań sporo.. ale liczę na dobrą duszę, która mnie nieco oświeci i wyjaśni z czym to się je.
pozdrawiam i z góry dziękuję
|
|
| Back to top |
|
 |
godig Poziom 1

|
29 Jul 2009 20:05 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam
Kupiłem zestaw urchomieniowy ZL3AVR + programator JTAG Capable 2. Czy aby móc programować ten zestaw, najpierw muszę kupić programator na LPT aby dokonać odpowiednich ustawień pod programator USB??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
crasher Poziom 6

|
25 Aug 2009 23:09 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam,
prosze o porady jaki zestaw startowy kupic. Od 5 lat programuje w C (na PC) jak rowniez troszke w ASM na uC. Za ~5 miesiecy bede pisal prace magisterska ktora bedzie opierac sie na projekcie hardware (test board) z LAN, SPI, RS232, RS422 + soft na PC do komunikacji tcp/udp (C# / C++).
Chce kupic jakis w miare uniwersalny ktory daje duzo mozliwosci i ma duzo WE/WY. Zastanawiam sie nad STK500, czy to dobry wybor czy moze za czyms innym sie rozgladac?
Dzieki :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dymbol1992 Poziom 16

|
18 Sep 2009 09:12 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam.
Mój problem polega na braku konfiguracji avr dude z moim programatorem.
Link Chce zaprogramować płytke testowa atmega 8 Link Posiadam windows Vista i avr dude v0.2.0
Prosil bym o rozwiązanie tego problemu i na wszelki wypadek opis połaczenia programatora do płytki testowej bo już nie jestem pewien czy czegoś zle nie łącze.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
20 Sep 2009 13:53 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Co myślicie o tym? http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=481480
Warto to kupować? Czy ten układ może programować tylko jeden uC czy można na tym testować różne typy? Chodzi mi to to, żeby ten układ testowy miał możliwości "rozwojowe" i nie był demonstracją kilku z góry zaplanowanych funkcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Sep 2009 13:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dymbol1992 Poziom 16

|
20 Sep 2009 14:49 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
bardziej opłaca sie płytka testowa któr podałem powyzej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Strikerer Poziom 9

|
27 Sep 2009 09:26 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Cześć. Mam pytanko.. Mój procesor to Atmega 8.. Mam napisany program w C. Jak wrzucić ten program? Pisało tutaj, że przez COM lub LPT się wrzuca.. coś dokładniej? Gdzie jqaki pin przylutować i jakim programem wrzucić :?: :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Grizzly16 Poziom 10

|
28 Sep 2009 14:38 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Wydaje mi się, że na start dobrze kupić coś z większa ilością pamięci flash no i jakimś przyjemnym zestawem peryferii.
Ja od siebie mogę polecić układ uruchomieniowy Mega16/32 Starter Kit.
USB, wgrany bootloader no i patent ze zworkami jest dobry.
Strikerer, ja kiedyś używałem tego: ISP Programmer i spisywał się bardzo dobrze.
Teraz korzystam z AVR-Doper'a tylko wywaliłem HVSP bo nie potrzebuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Strikerer Poziom 9

|
16 Oct 2009 18:14 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Tzn., że podłączam do USB i wgrywam program na mikro kontroler? Chodzi o proste "wrzucanie" i "wyjmowanie" programu na ten kontroler. Chyba, że ktoś dałby mi prosty schemat jaki pin (z LPT) do którego pinu (nóżki w mikro kontrolerze) przylutować. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Grizzly16 Poziom 10

|
17 Oct 2009 18:14 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Przez bootloader wgrywasz kod. akurat w tym przypadku (ABRUBD)
Ten drugi link to prosty do LPT
a ostatni to rozbudowany programator na USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
Strikerer Poziom 9

|
18 Oct 2009 14:17 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Quote: |
Linia Linia portu numer pinu
procesora drukarki portu drukarki
[STROBE] ---- STROBE 1
RESET ---- AUTOLF 14
MOSI ---- INIT 16
SCK ---- SLCT-IN 17
MISO ---- ACK 10
GND ---- GND 25
|
nie czaję tego, która nóżka to [STROBE], RESET, MOSI, SCK, MISO i GND.. Umiem 'pokazać' piny w tych mikromikro ale nie wiem który pin to jaka linia.. Trzeba od czegoś zacząć, nie? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Gandziorz Poziom 15

|
19 Oct 2009 19:02 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Mam takie pytanko.
Jak podłączyć pic16f84 do alfanumerycznego wyświetlacza na kontrolerze hd44780?
Co wrzucić do pic16f84 aby wyświetlił mi np. "Moje slowo".
Mam programator jdm.
Zamierzam programować pic w języku C.
|
|
| Back to top |
|
 |
djoy Poziom 13

|
19 Oct 2009 20:40 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
To zależy.... Dobrze żebyś miał jakieś biblioteki do obsługi LCD na swojego uC, wtedy podłączasz tak jak jest opisane w bibliotece, możesz też napisać bibliotekę sam, ale nie polecam. Jest kilka opcji podłączenia wyświetlacza, ja osobiście używam trybu 4-bitowego bo wykorzystuje 7 portów, 4 do wysyłu danych i 3 do sterowania no i nie trzeba żadnych bramek logicznych albo zastrzasków.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrew2u Poziom 9

|
23 Oct 2009 09:04 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Witam mam pytanko dotyczace programowania bascomem 8051 demo . Chciałbym przerobic program do dds NE-380k gdzie jest procek 89c4051 i przy okazji nauczyc sie basoma . No i pojawia sie błąd podczas kompilacjina na wysokości pierwszej deklaracji Dim Stx As String * 10 , błąd nr 8 out of internal memory . Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć w czym problem??? , czy są to jakieś ograniczenia , czy demo wogole sie nadaje do niczego? Podobno jest ograniczenie do 4kB , 89c4051 napewno nie łyknie wiecej!.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Oct 2009 09:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
23 Oct 2009 09:44 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| andrew2u wrote: |
| Witam mam pytanko dotyczace programowania bascomem 8051 demo . Chciałbym przerobic program do dds NE-380k gdzie jest procek 89c4051 i przy okazji nauczyc sie basoma . No i pojawia sie błąd podczas kompilacjina na wysokości pierwszej deklaracji Dim Stx As String * 10 , błąd nr 8 out of internal memory . Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć w czym problem??? , czy są to jakieś ograniczenia , czy demo wogole sie nadaje do niczego? Podobno jest ograniczenie do 4kB , 89c4051 napewno nie łyknie wiecej!. |
Może oryginalny program nie był pisany w Bascomie tylko z użyciem mniej pamięciożernego kompilatora? Twój błąd oznacza, że kod wynikowy jest za duży i nie zmieści się w procesorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrew2u Poziom 9

|
24 Oct 2009 10:16 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Powiem tak , generator , zrobiłem , choć jest kipski jakosciwowo (DDS) to funkcjonalnie działa . Całośc byłą sciągnięta z Elektrody , w spakowanym katalogu jest podkatalog>> Program - BASCOM, a cały program wynikowy zajmuje 3,7kB. Nie wiem , nie znam bascoma, coś powinienem " załączyć " żeby sie dało kompilować , program żrodłowy jest raczej dobry ,chyba ze to ściema ze ta wersja kompiluje do 4kB. :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Gandziorz Poziom 15

|
24 Oct 2009 20:47 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Czy takie podłączenie jest prawidłowe (pic16f877):
1) Podłączenie alfanumerycznego wyświetlacza HD44780 do PIC
PIC HD44780
=== =======
RA0 -> RS
RA1 -> R/W
RA2 -> E
RB0 -> DB0
RB1 -> DB1
RB2 -> DB2
RB3 -> DB3
RB4 -> DB4
RB5 -> DB5
RB6 -> DB6
RB7 -> DB7
2) Podłączenie czujnika temperatury do PIC
PIC DS18B20
=== =======
RC0 -> DQ
3) Podłączenie wsadu pamięci 24LC16
PIC 24LC16
=== ======
RC1 -> V(out)
I inne pytanie:
W jaki sposób podłączyć 6 przycisków typu microswitch do mikro kontrolera pic16f877?
|
|
| Back to top |
|
 |
rekinisko Poziom 11

|
04 Nov 2009 00:23 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Mam pytanie na szybko bo juz się pogubiłem w tych wszystkich programatorach.
Czy istnieje programator pod USB który działa bezpośrednio pod bascomem i bez wykorzstania ponyprogów, avrdude i temu podobnych programów? Oczywiście najlepiej zeby nie miał ograniczeń do 16kb kodu jak niektóre z oferowanych na allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert_99 Poziom 6

|
09 Nov 2009 14:06 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
Czy istnieje programator pod USB który działa bezpośrednio pod bascomem i bez wykorzstania ponyprogów, avrdude i temu podobnych programów? Oczywiście najlepiej zeby nie miał ograniczeń do 16kb kodu jak niektóre z oferowanych na allegro.
|
Witam,
Sam zrobiłem i używam od niedawna programatora ze strony
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp
Polecam, prosta konstrukcja, (koszt 15zł) i przedewszystkim jak coś nie działa możesz zadać pytanie pod projektem, autor to prawdziwy pasjonat i napewno odpowie...
Sam robiłem całość łącznie z zaprogramowaniem 3h, niemiałem żadnych problemów, działa elegandzko pod bascomem.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
landy13 Poziom 18

|
09 Nov 2009 20:52 Re: Pierwsze starcie z mikrokontrolerami |
|
|
|
| Robert_99 wrote: |
|
Witam,
Sam zrobiłem i używam od niedawna programatora ze strony
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp
Polecam, prosta konstrukcja, (koszt 15zł) i przedewszystkim jak coś nie działa możesz zadać pytanie pod projektem, autor to prawdziwy pasjonat i napewno odpowie...
Sam robiłem całość łącznie z zaprogramowaniem 3h, niemiałem żadnych problemów, działa elegandzko pod bascomem.
Pozdrawiam! |
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. USBASP wykorzystuje avrdude, czego rekinisko chce uniknąć. Inna sprawa że to bardzo dobry programator
|
|
| Back to top |
|
 |