Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063) Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
dreaper
Level 18
Location: Szczecin
Joined: 21 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 12
Post rating: 111
dreaper
Level 18
Post#1 14 Mar 2012 06:21  Topic author   

Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Mój układ to standardowa przetwornica step-down z noty katalogowej pracująca z częstotliwością około 33kHz. Z obliczeń wyszło mi, że dla prądu 320mA na wyjściu powinienem użyć opornika Rsc o wartości 0R47, aby to sprawdzić zmierzyłem prąd przez rezystor 1R5/5W i wyszło mi, że na wyjściu jest 480mA. Nie wiem o co chodzi. To wina kostki, oporników czy miernika. Może, któryś z kolegów spotkał się już z takim problemem?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
-RoMan-
Level 42
Location: Opole
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 8842
Helped: 765
Post rating: 43
-RoMan-
Level 42
Post#2 14 Mar 2012 09:16    

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Układ *34063 jest przetwornicą pracująca w trybie hiccup a nie precyzyjnym źródłem prądowym. Rsc ustala próg ograniczenia prądu szczytowego dławika a nie służy do ustalania średniego prądu wyjściowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dreaper
Level 18
Location: Szczecin
Joined: 21 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 12
Post rating: 111
dreaper
Level 18
Post#3 14 Mar 2012 18:09  Topic author   

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Ale chyba da się ustalić maksymalny żądany prąd wyjściowy poprzez ustalenie Ipk?!? Prąd ten nie musi być co do miliampera. Chodzi mi jedynie o to, żeby mieścił się w przedziale między 300, a 350 mA. To chyba da się zrobić na tej kostce?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
-RoMan-
Level 42
Location: Opole
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 8842
Helped: 765
Post rating: 43
-RoMan-
Level 42
Post#4 14 Mar 2012 19:49    

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Ależ dobieraj sobie Rsc - wiesz, jaki masz obecnie prąd - banalną proporcję chyba potrafisz policzyć...

Helpful post? + 0
Back to top
dreaper
Level 18
Location: Szczecin
Joined: 21 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 12
Post rating: 111
dreaper
Level 18
Post#5 14 Mar 2012 21:20  Topic author   

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Bliższa prawdy w moim przypadku jest proporcja 0.5/Ipk niż ta co jest podana w dokumentacji scalaka (0.3/Ipk). Może to wina kostki?!? Będę próbował dobrać wartość 0R78, bo tyle powinno być ok (z obliczeń). Proporcja nie jest aż tak banalna, bo przy jednym rezystorze 0R47 mam prąd 480 mA, a przy dwóch 0R47 w szeregu mam 280 mA. Jak dodałem do tego jednego opornika 0R47 drugi równolegle to mam na wyjściu 340-350 mA. Dałem 0R56 i 0R22 szeregowo i na wyjściu mam 330-340 mA, a proporcjonalnie powinno być 320 mA.

Helpful post? + 0
Back to top
-RoMan-
Level 42
Location: Opole
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 8842
Helped: 765
Post rating: 43
-RoMan-
Level 42
Post#6 14 Mar 2012 23:50    

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Po raz kolejny: Rsc nie ustala prądu wyjściowego tylko prąd szczytowy. Na dokładkę przetwornica pracuje w chaotycznym trybie hiccup (czkawka - to nie żart!). Poza tym - nic nie wiem na temat użytego dławika - może być na skraju nasycenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dreaper
Level 18
Location: Szczecin
Joined: 21 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 12
Post rating: 111
dreaper
Level 18
Post#7 15 Mar 2012 15:48  Topic author   

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


W kalkulatorze wyszło mi, że wystarczy niecałe 5 uH, nawinąłem 15 uH i zmierzyłem to miernikiem indukcyjności, więc chyba jest ok. Jako rdzenia użyłem jakiegoś filtra na przewód (wyliczone 600 nH). Mam też inną przetwornicę step-up z tak nawiniętą cewką i działa bez zarzutu (ze względu na rozmiary rdzenia nie da się na niego nawinąć więcej jak 100 uH przewodem 0.5 mm). Napięcie na wyjściu jest stabilne, a prądu nie sprawdzałem, bo akurat w tym przypadku nie ma on większego znaczenia. Może być tak, żeby ta konkretna kostka miała Current Limit Sense Voltage oscylujące w pobliżu 500 mV (oficjalnie jest to 300 mV) +/- 50 mV?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
-RoMan-
Level 42
Location: Opole
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 8842
Helped: 765
Post rating: 43
-RoMan-
Level 42
Post#8 15 Mar 2012 17:44    

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Piszę po raz ostatni: ograniczenie dotyczy prądu szczytowego dławika a nie wyjściowego!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dreaper
Level 18
Location: Szczecin
Joined: 21 Oct 2006
Posts: 350
Helped: 12
Post rating: 111
dreaper
Level 18
Post#9 15 Mar 2012 18:33  Topic author   

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Ok. Ipk = 2Iout(max). Wynika z tego, że przy gdy Ipk = 640 mA to Iout(max) nie powinien przekroczyć 320 mA, a ja mam 480 mA. Czy w takim razie mogę tym zasilać diodę mocy jeżeli ustalę Ipk na 640 mA?

Helpful post? + 0
Back to top
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Location: Opalenica
Joined: 30 Apr 2002
Posts: 25154
Helped: 1094
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#10 15 Mar 2012 20:06    

Re: Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)


Wystarczy, zamykam.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.17.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)
Page 1 of 1

Similar topics to rezystor Rsc w przetwornicy W34063 (MC34063)

MC34063 potrzebuje schemat przetwornicy z6v na 12v. (23)
Jak wyznaczyć rezystor emitera (źródła) w przetwornicy (7)
zabezpieczenie prądowe, wzory do wyznaczenia Rsc? (9)
MC34063 - 12 V DC -> 200 V DC (4)
co to za rezystor? rezystor mocy, tylko jak dużej? (4)
jaki to jest rezystor? REZYSTOR 5W 0.10R ROHS (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops