Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

podłączenie agregatu w domu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie agregatu w domu
Autor
Wiadomość
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#1 Post autora tematu 01 Sty 2005 21:00   

podłączenie agregatu w domu


Witam
Od dłuższego czasu szukam na forum informacji, jak podłączyć agregat prądotwórczy do wybranych obwodów elektrycznych w domu?
Interesuje mnie jak przystosować albo przerobić instalację żeby w przyszłości podłączyć agregat?
Może jakiś schemat?
Instalacja składa się z typowej szafy rozdzielczej z bezpiecznikami i zabezpieczeniami różnicowymi.
Po zaniku napięcia chciałbym zasilać obwody kotłowni, hydrofor, garaż i jakiś mały fragment oświetlenia.
Przełączenie na zasilanie awaryjne mogę zrobić ręcznie nie musi być automat.
Czy istnieją jakieś wyspecjalizowane urządzenia (przełączniki)?
Pozdrawiam z nowym rokiem.
Powrót do góry
   
Adam C
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Lip 2003
Posty: 81
Miasto: Jaworzno

Post#2 01 Sty 2005 21:32   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam.
U mnie w firmie rozwiązane jest to następująco:
zasilanie od strony sieci miejskiej przechodzi przez bezpiecznik następnie trafia na przełącznik obrotowy 3-pozycyjny I-0-II.
Odpływ czyli zasilanie odbiorników w pozycji I następuje z sieci miejskiej a chcąc przełączyć pod agregat musimy odłączyć się od zasilania , czyli przełączamy przez 0 a następnie II- agragat.
Fizyczne podłączenie II do agregatu uzyskujemy przez gniazdo /wtyk taki jak w instalacji 3-fazowej.
Uziemienie nie jest odłączane.
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#3 01 Sty 2005 21:46   

podłączenie agregatu w domu


Zbudowanie takiego zasilania awaryjnego jest dość proste. Potrzeba stycznik na prąd rzedu 30A. Wystarczy zasilanie przekażnikia połączyć do fazy z sieci. Trzy fazy sieciowe trzeba podłączyć do dolnych styków, a fazy agregatu do górnych. Wyjścia dolne i gorne zmostkowac (gorny z dolnym) tak zeby miec trzy fazy. Teraz jak zaniknie napiecie to stycznik sie przełączy na agregat. Pozostaje tylko kwestia odpalania agregatu. Jeżeli ma rozrusznik to można dorobić automatyke na przekażnikach tak żeby sie sam uruchomił i przełaczył na dom po odpaleniu a nie przed (bo obciązenie może zpowodoac utrudnione zapalanie). Natomiast Jeżeli jest na linke to trzeba samemu odpalić i najlepiej by było dołożyć drugi stycznik który by włączył go dopiero jak zacznie produkowac napiecie. Co do rozdzielania obwodów to tez jest proste i jest kwestią pomysłu. Najlepiej jakby cały układ był za różnicówką (musi być jakieś zabezpieczenie). Jeżeli jest to agregat jednofazowy to tez nie ma problemu, wystarczy zmostkować trzy fazy na styczniku gdzie wpiety jest agregat. Zero trzeba zrobic wspólnie dla agregatu i sieci. Pozostaje jeszcze kwestia różnicówek - mogą wywalać, ale nie zawsze.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha te wyjścia o ktorych pisalem podłącza sie rzecz jasna do instalacji domowej.
Powrót do góry
   
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#4 Post autora tematu 01 Sty 2005 23:30   

Re: podłączenie agregatu w domu


Dzięki za tak szybkie odpowiedzi, rozwiązanie z ręcznym przełanczaniem jest wystarczające.
Ale co z zerem gdzieś się dowiedziałem że zero powinno być rozłączane a uziemienie wspólne.
A zabezpieczenie; bezpiecznik nadprądowy z różnicówką taki standardowy będzie wystarczający?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2005 23:30   





Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#5 02 Sty 2005 00:09   

podłączenie agregatu w domu


W skrzynce masz zero spięte na jakimś wspólnym złączu (niebieskie kable), to tam musisz wpiąć i agregat. Jeżeli masz agregat jednofazowy, to bierzesz nie z bolca, a z którejś "dziurki", a z drugiej masz faze, a to dlatego że bolec w agregatach jest podłączany z obudową a nie z uzwojeniem. Przy trójfazowym nie ma takiego problemu. Żółtozielonych z różnicowki nie ruszaj. Jak je wepniesz pod agregat to na bank wywali różnicówka. Można co prawda sie pomęczyć i też go podłączyć do obudowy agregatu jako dodatkowe zabezpieczenie, ale raczej można sobie to odpuscic.
Powrót do góry
   
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#6 Post autora tematu 02 Sty 2005 01:20   

Re: podłączenie agregatu w domu


Dzięki
Wymyśliłem coś takiego:
Mam zasilić tylko kilka obwodów a nie cały dom, więc podepnę agregat za zabezpieczeniami rozdzielni już pod wybrane obwody. Nie będzie żadnego zabezpieczenia podczas pracy agregatu, czyli w obwód zasilania z agregatu dam bezpiecznik nadprądowy z różnicowym.
Zera zasilanych obwodów zepnę na oddzielnej listwie i puszcze przez przełącznik sieć-agregat, czyli podczas pracy awaryjnej tylko te obwody będą połączone z zerem agregatu.
Obudowę generatora podłączę do wspólnego uziemienia.
Agregat jednofazowy.
Jutro jak znajdę chwile to spróbuję to narysować wtedy będzie można ocenić czy to zadziała.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
lechm56
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2844
Miasto: Katowice

Post#7 02 Sty 2005 10:22   

Re: podłączenie agregatu w domu


Zobacz na forum elektrody był omawiany temat Samoczynne Zasilanie Rezerwy (SZR) : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=91081&highlight=szr
Powrót do góry
   
szymtro
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 1417
Miasto: Warszawa

Post#8 02 Sty 2005 13:07   

Re: podłączenie agregatu w domu


Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz połączyć kilka obwodów razem ze soba ale już za ich bezpiecznikami? czy tak? To spowoduje połączenie wszystkich obwodów i bezpieczników razem co jest nie dopuszczalne. Na każdym takim obwodzie zasilanym z dwóch miejsc musi być jakiś przełącznik (może być przekaźnik, stycznik) który będzie przełączał zasilanie ale jeszcze przed bezpiecznikami. Chodzi o to aby nie było takiej sytuacji gdy nagle masz połączonych kilka bezpieczników równolegle - to jest niedopuszczalne. A przekaźniki nie są aż takie drogie abu nie można było ich zastosować kilka.
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#9 02 Sty 2005 14:53   

podłączenie agregatu w domu


Zalecam rozwiązanie ze stycznikami, które odłączą pozostałe obwody. I powinieneś to zrobić przed bezpiecznikami, ale za różnicówką. Inaczej będą problemy.
Powrót do góry
   
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#10 Post autora tematu 02 Sty 2005 23:56   

Re: podłączenie agregatu w domu


Dzięki za odpowiedzi.
Widzę, że nie do końca zrozumieliście, co chcę zrobić, tak to jest schematy się rysuje a nie opowiada.
Więc narysowałem jak umiałem.
Oceńcie czy to będzie działać.
A i jeszcze nawiązując do ostatniej odpowiedzi prez8s nie bardzo mi pasuje podpinać się przed bezpiecznikami, one są połączone listwami (krosującymi?) i wydzielenie konkretnych obwodów wiąże się z ich całkowitym demontażem, przestawianiem bezpieczników, czyli rozpinanie całej rozdzielni.

Załączniki:
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 596

Post#11 03 Sty 2005 12:18   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam
Podłączenie agregatu prądotwórczego musi być wykonane prawidłowo aby podczas pracy agregatu nie doszło do przedostania się napięcia i porażenia pracowników energetyki podczas konserwacji i remontów sieci.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#12 03 Sty 2005 16:05pomocny post - solucja   

podłączenie agregatu w domu


Powinno to działać, ale coś mi sie podoba wygląd tej róznicówki za agragatem. Ogólnie patrząc na schemat, bedzie to działać. Tylko musisz pamietac o jakims powiadomieniu (np. brzęczyk) o tym że napięcie znów jest na sieci, żeby agregat nie działał non stop.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sty 2005 16:05pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#13 Post autora tematu 04 Sty 2005 00:32   

Re: podłączenie agregatu w domu


Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady.
Oprę się na moim schemacie.
Dodam kilka udoskonaleń, powiadomienie o powrocie zasilania sieciowego – dzięki za cenną uwagę, – czyli jakiś prosty układzik z przekaźnikiem, który wykryje, że są dwa źródła zasilania i załączy brzęczyk :)
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sty 2005 00:32   





Powrót do góry
   
batmd
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Wrz 2004
Posty: 67

Post#14 30 Sty 2007 22:42   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam!
Mam w domu stara instalacje jescze 2 zyłową, i mam pytaine jak chce w ta siec podalczyc agregat to czy 0 tez musze dac przez przelacznik 3 stopniowy ? bo faze wiadomo ze trzeba!
Powrót do góry
   
zibikos
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Mar 2004
Posty: 10
Miasto: Łowicz

Post#15 Post autora tematu 30 Sty 2007 23:29   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam
Temat z przed dwóch lat, trochę się zakurzył.
Domyślam się że instalacja bez żadnych zabezpieczeń przeciwporażeniowych tylko zwykłe bezpieczniki topikowe.
Zasadniczo 0 może być połączone na stałe z zerem sieciowym, nic nie powinno się stać, chociaż nie wiem co o tym mówią przepisy. Ja osobiście jednak podczas pracy agregatu oddzielił bym zero od sieci, zastosował zabezpieczenie przeciwporażeniowe jeśli takowego by przy agregacie nie było.
Powrót do góry
   
jakmaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 10

Post#16 09 Kwi 2008 13:10   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam!
Z góry chciałem napisać że jestem amatorem w sprawach elektrycznych, ale mam małe pytanie:
Kupiłem agregat Einhell Ste 2500 i chciałem go podłączyć do sieci domowej. W domu za pomocą probówki (tzw diodówki) rozpoznałem fazę i zero, ale w agregacie w obu "dziurkach" świeci probówka. I teraz mam problem bo nie wiem co robić dalej- jak rozpoznać fazę w agregacie?? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Kuba
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7077
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#17 09 Kwi 2008 13:34   

Re: podłączenie agregatu w domu


Widać nie przeczytałeś całego tematu.
Agregaty jednofazowe nie maja "fazy" i "zera" gdyż napięcie w nim generowane pochodzi z uzwojenia galwanicznie odłączonego od obudowy.
Cała sztuka przy podłączeniu agregatu polega na tym by nigdy nie powstała sytuacja kiedy napięcie sieci energetycznej przedostanie sie do uzwojenia prądnicy.
Jeżeli masz instalacje dwu przewodową (gdzie bolce w gniazdkach są mostkowane z zerem, to napięcie z agregatu musi być podłączone jednym przewodem do fazy a drugim do zera. Obudowę agregatu podłączamy trzecim przewodem do uziemienia.
Jeżlei masz jakiekolwiek wątpliwości to lepiej nie rób tego samemu, weź elektryka z uprawnieniami.
I jeszcze jedna uwaga: zdecydowana większość agregatów nie wytwarza napięcia sinusoidalnego - takiego jakie mamy w sieci energetycznej - lecz napięcie trapezoidalne i nie wszystkie urządzenia - szczególnie posiadające jakieś elementy reaktancyjne - będą pracowały tak samo jak zasilane z sieci. Niektóre urządzenia (kontrolujące kształt napięcia sieci zasilającej) mogą nie chcieć działać.
Powrót do góry
   
jakmaj
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 10

Post#18 10 Kwi 2008 14:20   

Re: podłączenie agregatu w domu


Bardzo dziękuje Kolego za szybką odpowiedź!!
Czyli wnioskując z Twojej wypowiedzi: po wcześniejszym odłączeniu od sieci energetycznej "fazy" ("zero" musze pozostawić podłączone do sieci energetycznej) mogę obojętnie z której "dziurki" agregatu podłączyć się do sieci domowej?
Rozumiem że jest to tylko forma niezobowiązującej pomocy i całą odpowiedzialność biorę na siebie.
Z góry dziękuje za pomoc- jest ona dla mnie bardzo ważna!!
POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7077
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#19 10 Kwi 2008 22:18   

Re: podłączenie agregatu w domu


Jeżeli jest to siec zerowana a nie uziemiana to tak. Jednak lepiej bedzie jak Twojej instalacji poprzyglada sie elektryk, byc moze sa w niejjakies elementy które dyskwalifikuja takie czy innne rozwiązanie przyłączenia agregatu. Jeżlei sie na tym nie znasz i tego jeszcze nie robiłes to nie ryzykuj.
Powrót do góry
   
gorgi3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 16
Miasto: Myszków

Post#20 25 Maj 2008 17:45   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam wszystkich, tak jak inni koledzy ja też mam problem z podłączeniem agregatu jako zródło awaryjnego zasilania. Posiadam agregat prądotwórczy PAB 4 -400V/220V Wszyscy chyba wiedzą co to za sprzęt.
prez8s napisał żeby uzyć stycznika ,rozumiem do agredatu jednofazowego ,ale jak podłączyć agregat trójfazowy żeby przy braku jednej z faz stycznik lub inne urządzenie przechodziło w stan pobierania prądu z agregatu

A oto zdiecie PAB 4


podłączenie agregatu w domu
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#21 26 Maj 2008 14:11   

Re: podłączenie agregatu w domu


Są takie urzadzenia sprawdzajace fazy, wystarczy ze jednej zabraknie, badz bedą jakiejs wieksze wachcania napiecia na jednej fazie to przelacza stycznik, nazywa sie to jak dobrze pamietam zabezpieczenie silnikowe przed zanikiem fazy: http://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&q=zabezpieczenie+silnikowe+przed+zanikiem+fazy&lr=
to bardzo proste urzadzenie, kiedys za parenascie zl sprzedawali na alledrogo fajne małe produkcji polskiej, latwo mozna je zastosowac do takiego celu, ale dobrze by bylo miec stycznik z podwojnymi biegunami, tzn. styki dolne i gorne, bo jak napiecia sa prawidlowe to stycznik jest zalaczony i styki dolne spiete są z siecia, natomiast jak zadziala zabezpieczenie to stycznik puszcza i zalaczają sie styki gorne czyli od agregatu, z tym ze musialbys miec dodatkowo odpowiedni stycznik + czasowka zeby agregat zdazyl zapalic zanim go sie obciazy, lub reczny wlacznik w przypadku braku rozrusznika, po to zeby nie odpalac agregatu pod obciazeniem, bo moga wystapic rozne problemy.
Powrót do góry
   
gorgi3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 16
Miasto: Myszków

Post#22 26 Maj 2008 19:43   

Re: podłączenie agregatu w domu


Dzięki prez8s za podpowiedz ,właśnie czegośc takiego szukałem tylko newiedziałem jak to się nazywa

podłączenie agregatu w domu
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#23 26 Maj 2008 23:43   

Re: podłączenie agregatu w domu


To jest tablicowy, ale są tez nieco inaczej wyglądające, na przyklad:
podłączenie agregatu w domu

na alledrogo obecnie są w granicach 25-30zł
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 596

Post#24 27 Maj 2008 15:47   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam
To niebezpieczna dla agregatu sytuacja jeżeli napięcie zasilające z sieci nn. przedostanie się do generatora.Z całą pewnością go zniszczy.Ale o wiele bardziej niebezpieczna i groźna jest sytuacja kiedy na wskutek nieprawidłowego podłączenia agregatu napięcie przedostanie się na sieć na której pracują ludzie wykonujący prace remontowe lub usuwający awarię itp. Podłączenie agregatu awaryjnego powinien wykonać doświadczony w tym temacie uprawniony elektryk.
Może się zdarzyć że w sytuacji awaryjnej nie zostanie zwarta i uziemiona sieć na czas usuwania awarii i nastąpi porażenie. Zakłady Energetyczne wymagają uzgodnienia przyłączenia agregatu prądotwórczego i przedłożenia instrukcji współpracy z siecią.

Znam przypadek kiedy podczas przeciągania linek aluminiowych przez pracowników nad siecią wewnętrzną zakładową zasilającą hydrofornię ,opadła jedna z tych linek na przewody tej sieci zasilane z agregatu prądotwórczego o mocy 125kVA .Łuk elektryczny w miejscu zwarcia zaskoczył energetyków a napięcie nie zostało wyłączone od razu .Chociaż energetycy wiedzieli że w zakładzie jest agregat,to nie wiedzieli że ta sieć do hydroforni jest pod napięciem bo była poza terenem zakładu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
gorgi3
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 16
Miasto: Myszków

Post#25 27 Maj 2008 21:02   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam wszystkich .
Z tym janhen masz całkowita racie ,pal licho agregat jeżeli by się spalił ,ale jeżeli napięcie przedostało by sie do sieci nn to naprawde mogło by być niebezpieczne dla osób naprawiające sieci energetyczne .
Narazie zbieram informacje na ten temat , a całośc planuje wykonania w póżniejszym czasie .
Co myślicie o podłączeniu czujnika zaniku faz razem ze stycznikami ,za lub przed porarzeniówką ,wtedy przy braku prądu mielibyśmy cała instalacje domową odłączona od zasilania z sieci nn.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 596

Post#26 30 Maj 2008 22:05   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam
Co do zastosowania styczników (muszą być w tym przypadku dwa) .To najlepiej z blokadą mechaniczną.Tak aby w przypadku sklejenia sie styków lub zakleszczenia zwory nie doszło do przedostania się napięcia z sieci do agregatu przy powrocie napięcia lub z agregatu na sieć Zdarzają się i to dość często takie przypadki w stycznikach. Spotkałem się z taką sytuacją. A przy przełączeniu napięcia przez styczniki sieci i agregatu może pojawić się znaczny łuk pomiędzy stykami .Musi być też wykonana prawidłowo ochrona przeciwporażeniowa agregatu.Trzeba pamiętać że prądy zwarciowe podczas pracy generatora agregatu sa znacznie mniejsze niż przy zasilaniu z sieci i ochrona przed prądem zwarcia w takim przypadku może nie być zachowana szczególnie przy wkładkach topikowych przewymiarowanych .A więc warunek szybkiego samoczynnego wyłączenia może nie zostać zachowany.
Powrót do góry
   
scanus
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 14
Miasto: W-wa

Post#27 27 Sie 2008 14:16   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam!
Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc podepnę się pod ten, nieco już zakurzony:).

Mam kilka pytań związanych z zastosowaniem agregatu prądotwórczego w domu jednorodzinnym. Część pytań dotyczy bardziej wiedzy teoretycznej niż praktycznych rozwiązań

1. Jakiej mocy agregat? Rozważam dwa rozwiązania: opcja minimum, czyli zasilanie tylko pompy hydroforu (jednofazowy silnik 1,3kW) i pieca CO (w piecu zabudowana jest pompa instalacji CO o mocy ok. 80W) i opcja druga: zasilenie całej 3-fazowej instalacji domu - zapotrzebowanie szacuję na poziomie 1,5kW a tylko chwilowo w momentach np. załączenia hydroforu do granicy 3-4kW. Jakiej mocy agregat należałoby zastosować? Jaka nadwyżka jest konieczna dla np. rozruchu pompy hydroforu? Oczywiście wiem, że czym więcej tym lepiej ale chodzi o to, żeby nie strzelać do muchy z armaty.

2. Jak wpiąć generator 3-fazowy do sieci domowej. Nie jestem fachowcem, więc moje wyobrażenie może być nieco naiwne. Pomyślałem, że po odłączeniu instalacji domowej od sieci zewnętrznej (głównym bezpiecznikiem) można podpiąć generator do gniazda siły. Teoretycznie wszystkie obwody będą zasilone prawidłowo i dodatkowo zabezpieczone istniejącymi bezpiecznikami. Czy można to tak zrobić? Czy konieczne jest jeszcze jakieś uziemienie generatora bądź modyfikacja instalacji? Oczywiście zakładam, że i tak bez wizyty elektryka się nie obejdzie – dom kupiłem wykończony i wiem, że można natknąć się na jakieś niespodzianki w instalacji.

3. Przy zastosowaniu generatora 3-fazowego może pojawić się nierównomierne obciążenie faz. Czym to grozi? Jak sprawdzić aktualne obciążenie faz? Jak poradzić sobie z takim problemem?

4. Generator z AVR czy bez? Generator ma zasilać awaryjnie dom a nie np. budowę. W każdym domu są różne odbiorniki energii, część bardziej wymagająca a część odporna na wahania napięcia. Czy jest sens stosować generator z AVR np. w przypadku oświetlenia energooszczędnego? Część urządzeń zasilana przez zasilacze impulsowe automatycznie dostosuje się do napięć z zakresu 110-230V ale część pewnie nie. Czym grozi brak układu AVR w generatorze? Czy agregaty wyposażone w regulację mechaniczną są wystarczająco bezpieczne przy zasilaniu powszechnych urządzeń elektronicznych?

5. Na rynku dostępne są różne rodzaje agregatów: synchroniczne, asynchroniczne, bezszczotkowe, inwerterowe itd. Jeśli możecie, to wyjaśnijcie mi różnice między nimi i opiszcie wady i zalety każdego rodzaju. O czym mówi parametr współczynnik mocy?

6. Jaki agregat? Jak większość z Was, nie mam nieograniczonych środków finansowych. Z tego powodu nie bardzo stać mnie na nowoczesny generator załóżmy 6kW np. Hondy. Rozważałem zakup dużo tańszej, chińskiej alternatywy. Znalazłem jednak wiele fatalnych opinii, mówiących o kiepskiej jakości wykonania, wadliwej konstrukcji, nieodpowiednich materiałach (np. aluminiowe uzwojenia) lub wręcz nieprawdziwych danych dotyczących wydajności urządzenia. Czy macie jakieś doświadczenia związane z wyborem generatora? Czy któryś konkretnie model używacie i jesteście w pełni zadowoleni? Jakie marki z niższej półki są godne polecenia? Czego wystrzegać się jak ognia?

Przepraszam, jeśli zadając te pytania wykazałem się rażącą niewiedzą.
Wiem, że to wiele pytań. Nie jestem biegły w tej dziedzinie a sprzedawcy chcąc sprzedać urządzenie często nie mówią o nim całej prawdy. Będę wdzięczny za pomoc i odpowiedź choćby na część pytań.

Pozdrawiam,
K
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2008 14:16   





Powrót do góry
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2301
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#28 27 Sie 2008 14:54   

Re: podłączenie agregatu w domu


Przepraszam że nie odpowiadam po kolei.
Ad. 6) Jak masz ograniczony zasób finansowy na zakup agregatu, który ma być typowo stacjonarny (nie będziesz go zabierał ze sobą na ryby) i użytkowany sporadycznie (koszt spalonego paliwa można pominąć, wkurzonego na hałas sąsiada też), to proponuję jakiś "demobilowy", ale w pełni sprawny i z małym przebiegiem. Sporo się ostatnio pojawiło ich na rynku. Polski PAB-2 (2kW/230V) kupisz już za cenę niewiele ponad 500 zł. Z rozruchem elektrycznym agregat radziecki AB-2 kosztuje nieco ponad 800 zł. Toporne wykonanie, ale solidne, o czym może świadczyć ich waga. Części zamienne ogólnie dostępne. Ja osobiście do tego celu wykorzystuję nowiutki agregat ZB5-Ac o mocy 1kW - demobil z czeskich zapasów na wypadek wojny.
Z agregatów produkowanych w Chinach to mam dobre zdanie o Einhell-ach. Jestem użytkownikiem STE-850 oraz testowałem ze trzy typy innych. Pisałem już szczegółowo o tym na Elektrodzie.
Ad 3) Dopuszczalna asymetria obciążenia jest parametrem podawanym w dokumentacji technicznej agregatu - nie dotyczy to chińskich jednorazówek, tam w ogóle mało co piszą w dokumentacji. Reakcja na przekroczenie dopuszczalnej asymetrii obciążenia może być różna, w zależności od budowy generatora. Najbardziej niekorzystnym zjawiskiem może być wzrost napięcia w fazach "niedociążonych" w stosunku do "przeciążonej". Aby sobie głowy tym problemem nie zawracać, to kłania się zakup agregatu jednofazowego. Niestety, jak masz zasilanie domu 3-fazowe, to ktoś musiał by Ci trochę namieszać w instalacji aby przy pracy z agregatem jednofazowym zasilić wszystkie obwody jednofazowe normalnie zasilane z różnych faz. O tym pisali już przedmówcy.
Ad 2) Opisane jest to między innymi w tym temacie.
Ad 4) Jak kupisz jakiś "demobilowy" - to one wszystkie mają AVR, choć realizowany zupełnie odmiennie jak te nowoczesne. Nie na drodze układów elektronicznych i mikroprocesorowych a wykorzystując proste zjawiska fizyczne.
Ad 5) Współczynnik mocy, popularnie zwany cos φ, określa rodzaj obciążenia do jakiego jest przystosowany agregat. W większości przypadków agregaty bez AVR z dodatkowym uzwojeniem "kondensatorowym" mają ten współczynnik podawany 1. Oznacza to, że agregat przystosowany jest do obciążenia typowo rezystancyjnego - żarówki, grzałki itp ... Nie lubi obciążenia o charakterze indukcyjnym, co w przypadku takich agregatów objawia się znacznym obniżeniem napięcia już przy niewielkich obciążeniach. Agregaty "demobilowe" w większości przypadków mają ten współczynnik na poziomie 0,8.
Powrót do góry
   
EAndrzej
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 491

Post#29 27 Sie 2008 23:00   

Re: podłączenie agregatu w domu


Witam.
Przede wszystkim zgłosić sprawę zainstalowania agregatu w Zakładzie Energetycznym – z uwagi na niebezpieczeństwo zabicia ludzi :!: – energetyków usuwających awarię!. Nie zgłoszenie tego faktu do energetyki to przestępstwo i kryminał w razie wypadku pójdziesz siedzieć – wtedy na pewno cię złapią i żarty się skończą w razie wypadku pójdziesz siedzieć :!:.
Powrót do góry
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2301
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#30 28 Sie 2008 09:27   

Re: podłączenie agregatu w domu


EAndrzej napisał:
... Nie zgłoszenie tego faktu do energetyki to przestępstwo i kryminał ...



Przestudiowałem cały KK, ustawę - Prawo Energetyczne, Polskie Normy, IRiESR Zakładu Energetycznego i nigdzie nie znalazłem paragrafu nakazującego uzgadniać z ZE przyłączenia agregatu prądotwórczego do instalacji indywidualnego odbiorcy. Czy mógłbyś podać gdzie to jest zapisane?
W ubiegłym miesiącu miałem planowe całodzienne wyłączenie napięcia związane z konserwacją stacji trafo z której jestem zasilany. Poinformowałem telefonicznie dyspozytora RE że będę przez ten czas zasilał się z własnego agregatu. Dyspozytor był mile zaskoczony że ktoś o takich rzeczach pamięta i ich informuje. Widziałem potem polecenie na pracę ekipy konserwacyjnej - wpisana tam była informacja o pracy agregatu na mojej posesji. Jak bym nie zgłosił też by się nic nie stało. Przecież elektrycy to nie samobójcy. Nawet jak ktoś by przez przypadek podał jakieś napięcie z własnego agregatu na sieć, to i tak stanowisko pracy jest obustronnie uziemione.

Fakt, dla dużych odbiorców istnieje procedura uzgadniania "Instrukcji współpracy ruchowej pomiędzy ........... a RE ..........".
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie agregatu w domu
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
wybór agregatu do zasilania domu (13)
Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu? (12)
Zasilanie awaryjne domu - Piec C.O nie chodzi z agregatu (7)
Zasilanie domu z agregatu-migające światło po dłuższym oglądaniu telewizji. (14)
Projekt rozdzielni elektrycznej w Domu z zasilaniem awaryjnym z agregatu. SZR (6)
Podłączenie agregatu z lodówki (6)
Podłączenie agregatu do instalacji domowej (36)
Podłączenie agregatu do instalacji domowej (4)
Podłączenie żarówki energooszczędnej do agregatu (17)
Podłączenie agregatu 1-fazowego to sieci TN-C (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS