X

Komputer samoczynnie się wyłącza

andru87 18 Mar 2012 18:55
  • #1 18 Mar 2012 18:55
    andru87
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam. Mam poważny problem. Podczas pracy na komputerze, najczęściej po kilku minutach samoczynnie się wyłącza (nie resetuje). Zasilacz jest nowiutki, model be quiet! Pure Power L7 430W. Co może być przyczyną tego, że PC sie wyłącza? Oto specyfikacja:

    System: Windows XP, Service Pack 2
    Płyta główna: GA-G41M Combo Gigabyte
    Karta graficzna: NVIDIA Geforce 210
    Procesor: Intel Core 2 Duo, e7600 3.06 GHz
    Karta dźwiękowa: Creative Audigy 4
    Dysk twardy: WD Caviar Blue 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II

    Może bateria od biosu się rozładowuje? Panowie pomóżcie...w tej chwili pomierzylem temp procesora programem Core Temp:
    Tj max: 100 stopni
    Core#0: 38 stopni max 43
    Core#1: 37 stopni max 39

    a to pomiary napięcia z AIDA32:
    Właściwości czujnika:
    Typ czujnika ITE IT8712F
    Dostęp do czujnika ISA 290h

    Temperatury:
    Procesor 31 °C (88 °F)

    Wartości napięć:
    Napięcie rdzenia procesora 1.25 V
    +2.5 V 1.62 V
    +3.3 V 3.39 V
    +5 V 5.03 V
    +12 V 1.86 V ( w biosie pokazuje ok.12 V)
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.19 V
    Debug Info 4E 65 D4 BB 1D FF FF C1 00 FD FE 1F (77)

    Przy testowaniu grafiki jeszcze bez obciążenia (chwilę później komputer się wyłączył):

    Komputer samoczynnie się wyłącza

    Niepokoją mnie te wpisy, które zaznaczyłem czerwona ramką...
  • Helpful post
    #2 18 Mar 2012 19:02
    1941135
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Zmierz napięcia zasilacza.
    Sprawdź czy wtyczki od zasilacza są mocno dociśnięte.
  • #3 18 Mar 2012 19:04
    fiend_
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Sprawdź czy karta się nie przegrzewa- masz zakładkę sensors.
    Napięcia w programie można o kant d otrzeć, tylko miernikiem sprawdzisz realne wartości.
  • Helpful post
    #4 18 Mar 2012 19:05
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Jaką temperaturę ma GPU ?
  • #5 18 Mar 2012 19:37
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    W tej chwili,jeszcze bez obiciążenia 24 stopnie
  • Helpful post
    #6 18 Mar 2012 19:38
    fiend_
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Jaki miałeś wcześniej zasilacz? Komputer działał z nim normalnie? Zmierz napięcia zasilacza miernikiem.
  • #7 18 Mar 2012 19:45
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    szczerze mówiąc to nie pamiętam, ale zasilacz jest już nowy tak samo jak i płyta główna i reszta podzespołow....
  • Helpful post
    #8 18 Mar 2012 19:53
    fiend_
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Zmierz napięcia miernikiem.
    HDtune- zakładka health.
    Memtest na pamięć, czy nie ma błędów.
    Sprawdź na zintegrowanej karcie czy działa.
  • #9 18 Mar 2012 21:02
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    niestety, przy pomiarze napięcia okazało się, że mam skopany miernik, a przy sprawdzaniu pamięci komputer się wyłącza..
    pytanie innej beczki: czy istnieje jakiś program, żeby sprawdzić kompatybilność całego sprzetu? Bo zestaw składałem sam i zaczynam się zastanawiać, czy aby wszystko zrobiłem ok...
  • Helpful post
    #10 18 Mar 2012 21:11
    fiend_
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Jakie masz pamięci ram? Tutaj praktycznie nie ma żadnych szans na problemy z kompatybilnością, podmień jeszcze ram i pokaż status health w programie hdtune twojego dysku.
    No i zintegrowaną kartę przetestuj czy działa.
  • Helpful post
    #11 18 Mar 2012 21:16
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Uruchom program OCCT i zrób test POWER SUPPLY. Uzyskane wykresy z testu wklej na forum.
    (Test powinien być robiony co najmniej 30 minut.)
  • #12 18 Mar 2012 22:55
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    To jest 1 kość pamięci: KINGSTON KVR1333D3N92G

    Hdtune : Komputer samoczynnie się wyłącza
  • Helpful post
    #13 19 Mar 2012 12:21
    rafix25
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Podaj wszystkie zakładki z CPU-Z

    PS. S.M.A.R.T. wystarczy z HDTune. Z Everesta możesz usunąć foto.
  • #14 19 Mar 2012 14:31
    Etelberg
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    andru87 wrote:
    szczerze mówiąc to nie pamiętam, ale zasilacz jest już nowy tak samo jak i płyta główna i reszta podzespołow....


    Witam, ale myślę, że po zmianie tych podzespołów, przeinstalowałeś system i instalacja odbyła się bez żadnych problemów??

    A druga sprawa, może to nić nie zmieni, ale jak dotykasz ręką radiatora na procku to jest w miarę, czy gorący, bo biosy "lubią" przekłamywać
  • #15 19 Mar 2012 15:38
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziś kupiłem i zainstalowałem nową baterię od BIOSu i jak narazie (odpukać) komputer się nie wyłącza. Za niedługo wrzucę wykresy z OCCT. Niech tylko skończy wszystko testować :)

    Instalacja bez najmniejszego problemu, a co do radiatora na procku to jest ciepły :/

    EDIT: no i się wyłączył :(
  • Helpful post
    #16 19 Mar 2012 15:58
    1941135
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Wymień pastę na procesorze na taką z domieszką srebra.
    Wyczyść dokładnie chłodzenie procesora.
    Napisz czy pomogło.
  • Helpful post
    #17 19 Mar 2012 16:06
    Kamyl1612
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    sprawdz czy wejscie USB nie robi zwarcia czy coś w tym stylu. podłącz tam inne urządzenie
  • #18 19 Mar 2012 16:33
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Miałeś przecież zrobić test OCCT.


    Przy okazji zmień pastę termo przewodząca pod GPU.
  • #19 19 Mar 2012 17:24
    jacek_93
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    andru87 wrote:
    Witam. Mam poważny problem. Podczas pracy na komputerze, najczęściej po kilku minutach samoczynnie się wyłącza (nie resetuje). Zasilacz jest nowiutki, model be quiet! Pure Power L7 430W. Co może być przyczyną tego, że PC sie wyłącza? Oto specyfikacja:

    System: Windows XP, Service Pack 2
    Płyta główna: GA-G41M Combo Gigabyte
    Karta graficzna: NVIDIA Geforce 210
    Procesor: Intel Core 2 Duo, e7600 3.06 GHz
    Karta dźwiękowa: Creative Audigy 4
    Dysk twardy: WD Caviar Blue 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II

    Może bateria od biosu się rozładowuje? Panowie pomóżcie...w tej chwili pomierzylem temp procesora programem Core Temp:
    Tj max: 100 stopni
    Core#0: 38 stopni max 43
    Core#1: 37 stopni max 39

    a to pomiary napięcia z AIDA32:
    Właściwości czujnika:
    Typ czujnika ITE IT8712F
    Dostęp do czujnika ISA 290h

    Temperatury:
    Procesor 31 °C (88 °F)

    Wartości napięć:
    Napięcie rdzenia procesora 1.25 V
    +2.5 V 1.62 V
    +3.3 V 3.39 V
    +5 V 5.03 V
    +12 V 1.86 V ( w biosie pokazuje ok.12 V)
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.19 V
    Debug Info 4E 65 D4 BB 1D FF FF C1 00 FD FE 1F (77)

    Przy testowaniu grafiki jeszcze bez obciążenia (chwilę później komputer się wyłączył):

    Komputer samoczynnie się wyłącza

    Niepokoją mnie te wpisy, które zaznaczyłem czerwona ramką...


    blue screen ? kiedyś miałem podobną sytuajce ale okazało sie ze procesor się przegrzewał . Sciągnałem obudowe komputera i wszystko smiga .
  • #20 19 Mar 2012 18:55
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wyniki testu OCCT (przepraszam, że tak długo to trwało,ale komputer się wyłączał i nie dawało się zapisać wykresów):

    Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza
    Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza
    Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza Komputer samoczynnie się wyłącza


    Zaraz biore się za pomiarynapięcia miernikiem...
  • Helpful post
    #21 19 Mar 2012 19:05
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Temperatura CPU zbyt wysoka (waha się od 76 do 83 stopni).

    Test miałeś robić co najmniej 30/40 minut, a nie 9.
    Czy podczas testu OCCT robiłeś coś na komputerze?
  • #22 19 Mar 2012 19:16
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    a gdzie to ustawić? ? bo test zacząłem klikając na on i nic nie mieszałem w ustawieniach...
    Poczas testu nic nie robiłem, jedynie powiększyłem na cały pulpit grafikę z programu

    EDIT: Pomiary wykonane miernikiem, zgodnie w tematem: Link

    Bez obciążenia:
    1. Molex:
    +5V: 5,06
    +12 V: 12,23

    2. Za pomocą wtyczki 20/24 PIN oraz 4 PIN:
    +3.3V: 3,42
    +12V: 12,23

    3. USB: od 5,02 do 5,05 V


    Z obciążeniem (Program Orthos):
    1. Molex:
    +5V: 5,06
    +12V: 12,20

    2. Za pomocą wtyczki 20/24 PIN oraz 4 PIN:
    +3.3V: 3,41
    +12 V: 12,19

    3. USB: b/z
  • Helpful post
    #23 19 Mar 2012 20:06
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Zrób wieszcze pomiar napięć:
    5V VSB (kolor przewodu - fioletowy)
    5V PG (kolor przewodu - siwy/szary)
    -12V (kolor przewodu - niebieski )
    -5V (kolor przewodu - biały )
    Komputer samoczynnie się wyłącza
  • #24 19 Mar 2012 20:35
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    pomiar bez obciążenia:

    5V VSB: 5.08
    5V PG: 5.06
    -12V: -12.06
    -5V (kolor przewodu - biały ): dzwine, nie mam takiego koloru przewodu...
    tu załączam opis gniazda: Komputer samoczynnie się wyłącza
  • #25 19 Mar 2012 20:42
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Napięcia zasilacza są ok.

    andru87 wrote:
    -5V (kolor przewodu - biały ): dzwine, nie mam takiego koloru przewodu...

    Nowe płyty główne nie potrzebują napięcia -5V i dlatego w tyczce ATX masz 1 wolne miejsce (pin 20).
  • #26 19 Mar 2012 20:46
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    więc w takim razie, czy można już postawić jakąś wczesną diagnozę - co "nawaliło" ?
  • #27 19 Mar 2012 21:08
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Przyczyna może leżeć po stronie pamięci ram lub po stronie procesora.

    Spróbuj zrobić wieszcze raz test pamięci ram programem Memtest86.
    Pamiętaj każdą pamięć ram testuje się osobno (czyli wkładasz 1 kość pamięci ram i ją testujesz. Kiedy za kończysz testować pierwszą kość pamięci ram to ją wkładasz. Następnie wkładasz tą drugą kość pamięci ram i ją testujesz.)

    Wyniki testów zamieszczasz na forum (czyli zrób kilka fotek z testu 1 i 2).

    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #28 19 Mar 2012 21:43
    MAMROCK
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Andru87 - pytanie zasadnicze => ile i jakiej pasty użyłeś do "połączenia" procesora z radiatorem?
    Pytanie drugie => robiłeś Orthosem blended test, czy osobno dla RAM i CPU? Jeśli był blended - zrób tylko dla RAM.. Napisz jak się zachowuje komp. Tak na moje oko (na podstawie posta) masz problem z chłodzeniem procesora. Włącza się poprostu zabezpieczenie przed spaleniem (przegrzaniem). Mogłeś podczas wymiany hardwareu poruszyć radiator i nie przylega dokładnie...
  • #29 19 Mar 2012 22:04
    andru87
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Odpaliłem test RAM w Orthosie i na 4 teście komputer się wyłączył. Poprzednie (1,2,3) testy były zaliczone, nic dziwnego się nie działo.

    Odnośnie pasty - nie dokładałem nic. Procek był kupiony niecały rok temu, więc uznałem, że ta "fabryczna" jeszcze daje radę..
  • #30 19 Mar 2012 22:06
    1962713
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Przyczyna leży po stronie procesora.

    andru87 wrote:
    tej chwili pomierzylem temp procesora programem Core Temp:
    Tj max: 100 stopni


    Z testu OCCT też wynika że procesor się przegrzewa.

    Zmiana pasty termo przewodzącej powinna pomóc.
  Search 4 million + Products
Browse Products