Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny
Autor
Wiadomość
gonzi_89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 4

Post#1 Post autora tematu 20 Mar 2012 12:03   

Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Witam.
Niedawno kupiłem i zamontowałem tuner WIWA HD-50. Usunąłem z kabla końcówkę z własnym zasilaczem i zarobiłem zwykłą końcówkę antenową. Instalacja przebiegła bez większych problemów, tuner znalazł ok 20 kanałów i wszystko pięknie działało. Jedynie musiałem w opcjach włączyć zasilanie anteny z tunera.

Problemy zaczęły się później. Co jakiś czas (różnie, raz się zdarzało kilka razy dziennie, drugim razem działało kilka dni bez zarzutu) w ustawieniach zmienia się opcja zasilania anteny z WŁĄCZONY na WYŁĄCZONY a na ekranie pojawia się "BRAK SYGNAŁU". Myślałem, że problemem jest to, że w czasie gdy się nie ogląda telewizji całkowicie odcinamy dopływ prądu. Jednak to nie to, bo dla testów tuner był cały czas pod prądem i również pojawiały się takie problemy. Aby wszystko naprawić wystarczyło wejść w ustawienia i zmienić opcję zasilania anteny na WŁĄCZONY.

Znajomy mówił, że końcówka z własnym zasilaczem musi być zarobiona przy kablu, jednak sam zasilacz ma być NIEWŁĄCZONY do prądu. Trochę mi się to wydawało bez sensu ale spróbowałem. Przy zasilaczu wyciągniętym z gniazdka nic nie działało. Na ekranie ciągle "BRAK SYGNAŁU" bez względu czy w ustawieniach tunera zasilanie anteny było włączone czy wyłączone. Po włożeniu zasilacza do gniazdka wszystkie programy odbierały ładnie oprócz programów TVP (1,2,info, polonia, kultura itd.) które strasznie cięły i nie dało się oglądać. Również tutaj zmiana ustawień zasilania anteny z tunera nic nie dawała.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że antena jest już wiekowa i nie nadaje się do współpracy z tym tunerem.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Maciek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2012 12:03   





Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7955
Miasto: Cisterna

Post#2 20 Mar 2012 12:25   

Re: Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Wystarczyło użyć opcji szukaj.
Dekoder ma możliwość zasilania wzmacniacza ale 5V. Ty pewnie jak piszesz posiadasz jakąś zabytkową antenę z ? wzmacniaczem i taki tego efekt.
Zamontuj zasilacz jak był lub wymień co coś przy antenie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2012 12:25   





Powrót do góry
   
gonzi_89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 4

Post#3 Post autora tematu 20 Mar 2012 12:54   

Re: Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Użyłem opcji szukaj jednak nie znalazlem odpowiedzi na mój konkretny problem.

Antena oczywiście jest zabytkowa, podłączenie zasilacza nie rozwiązuje problemu gdyż źle odbierają kanały TVP. Korzystając z zasilania z tunera wszystkie kanały odbierają bardzo ładnie, problem tylko taki jak pisałem: co jakiś czas zmieniają sie utawienia w tunerze i wyłącza się zasilanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2012 12:54   





Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#4 20 Mar 2012 12:56   

Re: Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


 
możesz mieć kilka problemów:

Wiwa może mieć uszkodzony swój zasilacz, który z jemu tylko znanych powodów sam się wyłącza.

Wiwa może mieć błędy w swoim sofcie, które powodują okresowe wyłączanie się dekodera. Spróbuj zmienić soft na inny - tu są wątki o Wiwach, znajdź o swojej. Niestety, Wiwy i im podobne tak miewają, że czasami robią coś same z siebie.

może to być też problem z instalacją antenową (okablowanie, wzmacniacz...), która może czasami zwierać sygnał lub przeciążać zasilacz Wiwy i powodować jego wyłączenie.
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10247
Miasto: "-"

Post#5 20 Mar 2012 13:32   

Re: Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Tyle pisania i nawet nie wiadomo skąd odbierasz, odległóść do nadajnika , jaka antena, stan wzmacniacza w niej.
Powrót do góry
   
gonzi_89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 4

Post#6 Post autora tematu 09 Kwi 2012 15:53   

Re: Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny


Problem rozwiązany, uszkodzony był kabel na dachu. Izolacja była już tak twarda, że sama popękała i raz dobrze przewodziło a raz nie. Wymieniłem kabel i przy okazji antenę na kierunkową. Wszystko działa bez zarzutu.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Tuner cyfrowy WIWA HD-50, ustawienie zasilania anteny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Tuner cyfrowu DVB-T WIWA HD-50 i zasilanie anteny. (2)
Wiwa HD-90 nie wyłącza zasilania anteny po wyłączeniu tunera (7)
Tuner Wiwa HD-90 vs Wiwa HD-100? A może coś innego? (4)
Wiwa HD90 - Tuner DVBT WIWA HD90 nie znajduje kanałów (3)
Tuner DVB-T dzieli nagrany film na kilka plików. Tuner DVB-T: Wiwa 80 HD Evo (1)
cabletech urz-090 napięcie zasilania anteny na złączu anteny. (1)
Anteny pokojowe Wiwa AN200/220 (9)
wiwa/hd-95 - całkowity zanik obrazu po podłączeniu anteny (4)
dekoder tv cyfrowy naziemny dvb-t hd80 wiwa (5)
Tuner WIWA HD 80 Brak Mux 2 (18)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS