X

Renault Trafic 1.9 dci - silnik nie zapala

arturo13 25 Mar 2012 16:24
  • #1 25 Mar 2012 16:24
    arturo13
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Dodam tylko rocznik 2002 wersja 100KM,
    natomiast pytanie który z czujników należy wymienic jeśli samochód nie zapala z rozrusznika i na skanerze nie pokazuje mi prędkości obrotowej silnika, czy można to jednoznacznie stwierdzic ?
    Ciśnienie na listwie jest ok (ponad 300 bar).
    Nie ma problemów z odpaleniem na zaciąg.
  • #2 25 Mar 2012 17:48
    wloc
    Spec od samochodów
    Helpful post? (0)
    Najczęściej czujnik wału ale sprawdz synchronizację
  • #3 25 Mar 2012 19:47
    panam
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Tylko czyjnik wału tam nie ma synhronizacji, Przypuszczam że problem powstaje przy ciepłym silniku. To działa tak, że rozrusznik zabiera trochę prądu i wtedy czujnik nie jest w stanie ( za dużo pisania)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zamów z renault , przychodzi z nową kostką i dłuzszymi przewodami
  • #4 25 Mar 2012 23:34
    wloc
    Spec od samochodów
    Helpful post? (0)
    Synchronizacja miedzy czujnikiem wału a wałka rozrządu jak jej nie ma to nie odpali
  • #5 26 Mar 2012 09:22
    Andiv
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Obroty bierze z czujnika indukcyjnego wału. Z kolei z odpiętym hallem z wałka ta fura pali.

    panam możesz mi wyjaśnić, jakież to prądy są zabierane z czujnika indukcyjnego, że w jego cewce nie jest wytwarzane pole elektryczne, bo nie bardzo rozumiem?
  • #6 26 Mar 2012 22:26
    decybel91
    Level 38  
    Helpful post? (0)
    Rozrusznik robi zakłócenia wytwarzając pole magnetyczne co zakłóca pracę czujnika wału, ale to raczej dotyczy Sceniców 1.9DTI - na pompie.
  • #7 26 Mar 2012 22:29
    arturo13
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, natomiast co do objawów to nie tylko na ciepłym, na zimnym też nie odpala. Co do spadku napięcia to panam ma trochę racji, co prawda nie ma zabierania prądu tylko jest spadek napięcia do około 9-10 V przy obciążeniu rozrusznikiem, co prawda nie powinno mieć to znaczenia bo napięcia na czujnikach są stabilizowane do 5 V więc spadek do nawet 9 V jest znacznie powyżej 5V, ale w praktyce jakieś ma.
    Co do synchronizacji to wydaje mi się że jak silnik pracuje bez czujnika wałka rozrządu to nie jest też ważna synchronizacja. Poza tym silnik ten pracował kiedyś z przestawionym rozrządem (przeskoczył pasek) więc raczej synchronizacja odpada.
  • #8 26 Mar 2012 23:31
    panam
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Andiv wrote:
    że w jego cewce nie jest wytwarzane pole elektryczne, bo nie bardzo rozumiem?
    Andiv nie zauważyłeś ,że jeżeli zaczyna padać czujnik (czyli zaczyna nie palić na ciepło) to na popych odpala
  • #9 26 Mar 2012 23:47
    Andiv
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    panam wrote:
    Andiv wrote:
    że w jego cewce nie jest wytwarzane pole elektryczne, bo nie bardzo rozumiem?
    Andiv nie zauważyłeś ,że jeżeli zaczyna padać czujnik (czyli zaczyna nie palić na ciepło) to na popych odpala

    To wiem. O zakłóceniach też wiem. Poprostu zamotałeś troche, więc myślałem że może dowiem się czegoś nowego.
  • #10 27 Mar 2012 01:31
    panam
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Poprostu szkoda było mi czasy na dogłębne wyjaśnianie, ( ohmy, napięcie impulsy, itd) a jeszcze obliczenia tego i wzory to chyba by mi zajeło następną godzinę zanim bym sobie przypomniał. Pozderawiam

    Dodano po 11 [minuty]:

    Do autora ,sprawdź ciśnienie na rampie i obroty silnika podczas kręcenie jak nie odpala.
  • #11 27 Mar 2012 09:20
    przem27
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Przecież napisał że "brak obrotów" więc sprawa raczej jasna.
    pozdr
  • #12 27 Mar 2012 23:03
    panam
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    przem27 wrote:
    Przecież napisał że "brak obrotów" więc sprawa raczej jasna.
    pozdr
    nie do końca jasna, zależy czym diagnozuje i jak to jest szybkie
  • #13 30 Mar 2012 17:00
    arturo13
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    panam wrote:
    nie do końca jasna, zależy czym diagnozuje i jak to jest szybkie

    raczej jasne bo pisałem że ciśnienie CR pokazało się
  • #14 30 Mar 2012 19:50
    robert199
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    odpowiedz juz padła.
    wymień czujnik obrotów wału.
    Sprawdzałem dzis na takim traficu obroty podczas krecenia rozrusznikiem ma pokazywac.
    Jesli nie pokazuje to sprawa jasna
  • #15 21 Apr 2014 23:02
    arturo13
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    Po wymianie czujnika odpala.
  Search 4 million + Products
Browse Products