Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software ->jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: wawa
Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
mateuszek3064
Poziom 11
Post#1 25 Mar 2012 17:37  Autor tematu   

jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Witam
Posiadam laptopa Toshiba a 660 i chciałbym go sformatować z racji tego że dużo jest na nim od nowości oprogramowania toshiby wogóle mi nie potrzebnego a zwalniającego jego prace, no i jeszcze ostatnio zaczeły mi sie na dysku robić jakieś foldery których nie można usunąć. Nie posiadam żadnych sterowników do niego takiego go kupiłem nie było przy nim żadnej płytki nic. I nie wiem jak go teraz sformatować żeby wszystko działało no i jeszcze podzielić dysk na partycje. A i jeszcze pytanko jaki najlepszy antywirus bezpłatny oczywiście do ściągnięcia z neta z kluczem.
Mam teraz system windows7 home 64bity a chyba lepszy bedzie 7 tylko ultimate 32 bity?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#2 25 Mar 2012 18:24    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Najprościej: zassać stery z toshiby, sformatować go podczas instalacji systemu na dowolną ilość partycji, antywirus: hmm to temat rzeka, ilu użytkowników tyle wersji ( ja korzystam z AVIRA Antivir dostępny na www.free-av.com). A co do systemu zależy czy masz procka 64 bit i ile masz ramu. Pozdro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: wawa
Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
mateuszek3064
Poziom 11
Post#3 25 Mar 2012 19:28  Autor tematu   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tak zagłębiając sie w temat formatowania laptopów to przeczytałem na jednym forum że na laptopy są inne systemy niz na komputery stacjonarne. Na laptopy są chyba bardziej okrojone wersje. A i chyba nie strace gwarancji na laptopa jeśli wgram nowy system tylko teraz chodzi o legalność systemu czy ten klucz ktory posiadam na laptopie nada sie do innych wersji win 7?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#4 25 Mar 2012 20:08    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Z systemami nie jest tak jak mówisz, laptopy które mają system z tzw. recovery ( ukryta partycja na dysku z systemem razem ze sterownikami) mają również wgrane całą masę nieraz niepotrzebnego oprogramowania.
Jeśli chodzi o legalność systemu to wygląda to tak że masz licencję tylko i wyłącznie do tej wersji systemu jaką posiadasz oryginalnie w laptopie.

Nie możesz zassać z sieci tej samej wersji oprogramowania i wgrać jej na tym kluczu który posiadasz bo to działanie o ile dobrze pamiętam jest już nielegalne.

Sprawdź czy twój laptop nie posiada ukrytej partycji ( dla różnych firm różne konfiguracje wejścia w menu recovery)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: wawa
Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
mateuszek3064
Poziom 11
Post#5 26 Mar 2012 20:35  Autor tematu   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


znalazłem na swoim laptopie ukryta partycje recovery z systemem tylko obawiam się że znajduje sie na niej nie tylko system z odpowiednimi sterownikami ale i te wszystkie programy(wiekszości zbyteczne) od toshiby. I teraz pojawia się pytanie jak zacząć formatowanie laptopa tak jak zwykłego kompa botowanie f12 i wybrać dysk hdd i tam bedzie ta partycja recovery i z tego?

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#6 26 Mar 2012 20:42    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Powiem szczerze że nie kojarzę toshiby ale musisz wejść w program startowy recovery i z niego instalować system ( najprawdopodobniej dopiero z systemu będziesz mógł zmienić rozmiar partycji i pousuwać zbędne oprogramowanie)

Sprawdź czy F8 odpali menu recovery

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: wawa
Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
mateuszek3064
Poziom 11
Post#7 02 Kwi 2012 17:36  Autor tematu   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jednak usunąłem z laptopa oprogramowanie toshiby (zbędne oczywiście) i laptop chodzi jak należy i nie bede go narazie formatował
Mam jeszcze pytanie dysk mam 500gb i wszystko na jednej partycji oprócz tej recovery i jestem ciekaw czy można podzielic teraz ten dysk na dwie partycje? systemowa max 60gb i reszta na drugą partycje?

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#8 02 Kwi 2012 17:39Pomocny post    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Oczywiście że można.
Panel Sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Magazyn > Zarządzanie dyskami i tam sobie dzielisz.
Tylko 60Gb na system wydaje mi się mało, jeśli mogę doradzić weź 100 :)
Jak wygooglujesz też znajdziesz bez problemu. Temat wałkowany setki razy.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nieporęt-Warszawa
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 589
Pomógł: 13
Ocena postów: 3
student11
Poziom 18
Post#9 02 Kwi 2012 21:30    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/products/compare
Wystarczy Ci HomeP 32 bit, chyba że masz min 4GB ramu to 64bit

Ja usuwam partycję recorvery z tego powodu że jest tam syf nie potrzebny i stare stery które trzeba zaktualizować momencie formatu mam dysk z aktualnymi sterami(ściągam przed formatem tj inne niezbędne instalki)

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#10 02 Kwi 2012 22:02    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Student nie czytasz od początku i brednie piszesz. Raz kolega napisał, że ma tylko i wyłącznie recovery bez instalki a jak wiesz wg licencji nie można posługiwać się innym systemem niż ten który przewiduje recovery. Usunięcie ukrytej partycji niejednokrotnie wiążę się z utratą systemu inne opcje już niestety są nielegalne.
Co prawda nie znamy dokładnych danych laptopa ale windows xp odchodzi do lamusa (mimo że jest bardzo dobrym systemem i ciągle na nim pracuję ) to nijak ma się jego wydajność do maszyny z i5 w porównaniu z 7.
Sądząc po parametrach które wygooglowałem xp nienadawał by się do tego lapka.

Oceń post: + -2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nieporęt-Warszawa
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 589
Pomógł: 13
Ocena postów: 3
student11
Poziom 18
Post#11 02 Kwi 2012 22:10    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


rafi84 bez paniki.
Gwarancja nie ma nic do software! Nalepka informuje o tym na jaki system mamy licencje. Może kupić sobie windowsa 7Ulti 64i też będzie legalne. Na recorvery jest system stery i oprogramowanie z data produkcji konfiguracji zazwyczaj i wsio.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#12 03 Kwi 2012 07:25    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale ja nie piszę nic o gwarancji :)
Po prostu czytałem warunki licencji i na naklejce swojej "teoretycznie" nie może mieć nic innego niż to co ma na partycji recovery. A i oczywiście że może sobie kupić, ale to mija się z celem. A ten recovery w zupełności wystarcza na postawienie systemu (oczywiście trzeba ręcznie pousuwać dodatki dodane przez producenta)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nieporęt-Warszawa
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 589
Pomógł: 13
Ocena postów: 3
student11
Poziom 18
Post#13 03 Kwi 2012 08:04    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: PIŁA
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 118
Pomógł: 5
rafi84
Poziom 13
Post#14 03 Kwi 2012 10:01    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


No i właśnie to już nie jest zgodne z licencją :).
Nie będę dyskutować o wyższości jednej racji nad inną, nie o tym temat. Grunt że autor wątku poradził sobie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Czasami
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 280
Pomógł: 1
Czasami
Poziom 16
Post#15 03 Kwi 2012 14:24    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


student11 napisał:
Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie


Nie wiem po co namawiać autora do piractwa skoro posiada oryginalną, legalną wersję. Windows 7 Home w zupełności wystarcza do większości zastosowań.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nieporęt-Warszawa
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 589
Pomógł: 13
Ocena postów: 3
student11
Poziom 18
Post#16 03 Kwi 2012 15:19    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jakiego piractwa. pożyczy od kogoś sobie.
albo piractwo wg kolegi:
Albo ściągnie, nagra, zainstaluje ->spali wyrzuci

Zalecam przeczytanie czym jest piractwo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Katowice
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Pomógł: 470
Bródka
Poziom 24
Post#17 03 Kwi 2012 15:46    

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tu nie ma żadnego piractwa, obraz recovery ma własny master klucz i posiadają go wszyscy z danej serii laptopa, jedynie każdy ma inna naklejkę z kluczem i ten klucz jeśli nie byl wgrywany system z płyty OEM nigdy nie był użyty i można użyć płyty OEM i ma się czysty system

Oceń post: + -2 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak zrobić tą sieć, żeby wszystko ładnie działało (4)
Jaki zasilacz, żeby wszystko pożądnie i bezpiecznie działało? (5)
Banner + link - jak spowodować żeby działało (5)
Połączenie 2 routerów - jak to zrobić żeby działało? (5)
jak podłączyć DWL-G700AP z anteną żeby działało (2)
Wifi, jak to zrobić żeby działało? podział neta. (5)
Podział łacza WISP. Jak skonfigurować żeby działało? (5)
Multimedia i Siemens SE551 jak skonfigurować żeby działało (3)
Wymiana elektroniki w dysku - jak zrobić żeby działało? (4)
Jak ustawić bios żeby sata działało i ata ? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS