Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało
Autor
Wiadomość
mateuszek3064
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 48
Miasto: wawa

Post#1 Post autora tematu 25 Mar 2012 17:37   

jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Witam
Posiadam laptopa Toshiba a 660 i chciałbym go sformatować z racji tego że dużo jest na nim od nowości oprogramowania toshiby wogóle mi nie potrzebnego a zwalniającego jego prace, no i jeszcze ostatnio zaczeły mi sie na dysku robić jakieś foldery których nie można usunąć. Nie posiadam żadnych sterowników do niego takiego go kupiłem nie było przy nim żadnej płytki nic. I nie wiem jak go teraz sformatować żeby wszystko działało no i jeszcze podzielić dysk na partycje. A i jeszcze pytanko jaki najlepszy antywirus bezpłatny oczywiście do ściągnięcia z neta z kluczem.
Mam teraz system windows7 home 64bity a chyba lepszy bedzie 7 tylko ultimate 32 bity?
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#2 25 Mar 2012 18:24   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Najprościej: zassać stery z toshiby, sformatować go podczas instalacji systemu na dowolną ilość partycji, antywirus: hmm to temat rzeka, ilu użytkowników tyle wersji ( ja korzystam z AVIRA Antivir dostępny na www.free-av.com). A co do systemu zależy czy masz procka 64 bit i ile masz ramu. Pozdro
Powrót do góry
   
mateuszek3064
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 48
Miasto: wawa

Post#3 Post autora tematu 25 Mar 2012 19:28   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tak zagłębiając sie w temat formatowania laptopów to przeczytałem na jednym forum że na laptopy są inne systemy niz na komputery stacjonarne. Na laptopy są chyba bardziej okrojone wersje. A i chyba nie strace gwarancji na laptopa jeśli wgram nowy system tylko teraz chodzi o legalność systemu czy ten klucz ktory posiadam na laptopie nada sie do innych wersji win 7?
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#4 25 Mar 2012 20:08   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Z systemami nie jest tak jak mówisz, laptopy które mają system z tzw. recovery ( ukryta partycja na dysku z systemem razem ze sterownikami) mają również wgrane całą masę nieraz niepotrzebnego oprogramowania.
Jeśli chodzi o legalność systemu to wygląda to tak że masz licencję tylko i wyłącznie do tej wersji systemu jaką posiadasz oryginalnie w laptopie.

Nie możesz zassać z sieci tej samej wersji oprogramowania i wgrać jej na tym kluczu który posiadasz bo to działanie o ile dobrze pamiętam jest już nielegalne.

Sprawdź czy twój laptop nie posiada ukrytej partycji ( dla różnych firm różne konfiguracje wejścia w menu recovery)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2012 20:08   





Powrót do góry
   
mateuszek3064
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 48
Miasto: wawa

Post#5 Post autora tematu 26 Mar 2012 20:35   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


znalazłem na swoim laptopie ukryta partycje recovery z systemem tylko obawiam się że znajduje sie na niej nie tylko system z odpowiednimi sterownikami ale i te wszystkie programy(wiekszości zbyteczne) od toshiby. I teraz pojawia się pytanie jak zacząć formatowanie laptopa tak jak zwykłego kompa botowanie f12 i wybrać dysk hdd i tam bedzie ta partycja recovery i z tego?
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#6 26 Mar 2012 20:42   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Powiem szczerze że nie kojarzę toshiby ale musisz wejść w program startowy recovery i z niego instalować system ( najprawdopodobniej dopiero z systemu będziesz mógł zmienić rozmiar partycji i pousuwać zbędne oprogramowanie)

Sprawdź czy F8 odpali menu recovery
Powrót do góry
   
mateuszek3064
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 48
Miasto: wawa

Post#7 Post autora tematu 02 Kwi 2012 17:36   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jednak usunąłem z laptopa oprogramowanie toshiby (zbędne oczywiście) i laptop chodzi jak należy i nie bede go narazie formatował
Mam jeszcze pytanie dysk mam 500gb i wszystko na jednej partycji oprócz tej recovery i jestem ciekaw czy można podzielic teraz ten dysk na dwie partycje? systemowa max 60gb i reszta na drugą partycje?
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#8 02 Kwi 2012 17:39pomocny post - solucja   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Oczywiście że można.
Panel Sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Magazyn > Zarządzanie dyskami i tam sobie dzielisz.
Tylko 60Gb na system wydaje mi się mało, jeśli mogę doradzić weź 100 :)
Jak wygooglujesz też znajdziesz bez problemu. Temat wałkowany setki razy.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2012 17:39pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 480
Miasto: Nieporęt-Warszawa

Post#9 02 Kwi 2012 21:30   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/products/compare
Wystarczy Ci HomeP 32 bit, chyba że masz min 4GB ramu to 64bit

Ja usuwam partycję recorvery z tego powodu że jest tam syf nie potrzebny i stare stery które trzeba zaktualizować momencie formatu mam dysk z aktualnymi sterami(ściągam przed formatem tj inne niezbędne instalki)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2012 21:30   





Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#10 02 Kwi 2012 22:02   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Student nie czytasz od początku i brednie piszesz. Raz kolega napisał, że ma tylko i wyłącznie recovery bez instalki a jak wiesz wg licencji nie można posługiwać się innym systemem niż ten który przewiduje recovery. Usunięcie ukrytej partycji niejednokrotnie wiążę się z utratą systemu inne opcje już niestety są nielegalne.
Co prawda nie znamy dokładnych danych laptopa ale windows xp odchodzi do lamusa (mimo że jest bardzo dobrym systemem i ciągle na nim pracuję ) to nijak ma się jego wydajność do maszyny z i5 w porównaniu z 7.
Sądząc po parametrach które wygooglowałem xp nienadawał by się do tego lapka.
Powrót do góry
   
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 480
Miasto: Nieporęt-Warszawa

Post#11 02 Kwi 2012 22:10   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


rafi84 bez paniki.
Gwarancja nie ma nic do software! Nalepka informuje o tym na jaki system mamy licencje. Może kupić sobie windowsa 7Ulti 64i też będzie legalne. Na recorvery jest system stery i oprogramowanie z data produkcji konfiguracji zazwyczaj i wsio.
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#12 03 Kwi 2012 07:25   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale ja nie piszę nic o gwarancji :)
Po prostu czytałem warunki licencji i na naklejce swojej "teoretycznie" nie może mieć nic innego niż to co ma na partycji recovery. A i oczywiście że może sobie kupić, ale to mija się z celem. A ten recovery w zupełności wystarcza na postawienie systemu (oczywiście trzeba ręcznie pousuwać dodatki dodane przez producenta)
Powrót do góry
   
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 480
Miasto: Nieporęt-Warszawa

Post#13 03 Kwi 2012 08:04   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie
Powrót do góry
   
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 90
Miasto: PIŁA

Post#14 03 Kwi 2012 10:01   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


No i właśnie to już nie jest zgodne z licencją :).
Nie będę dyskutować o wyższości jednej racji nad inną, nie o tym temat. Grunt że autor wątku poradził sobie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2012 10:01   





Powrót do góry
   
Czasami
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 275

Post#15 03 Kwi 2012 14:24   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


student11 napisał:
Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie


Nie wiem po co namawiać autora do piractwa skoro posiada oryginalną, legalną wersję. Windows 7 Home w zupełności wystarcza do większości zastosowań.
Powrót do góry
   
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 480
Miasto: Nieporęt-Warszawa

Post#16 03 Kwi 2012 15:19   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jakiego piractwa. pożyczy od kogoś sobie.
albo piractwo wg kolegi:
Albo ściągnie, nagra, zainstaluje ->spali wyrzuci

Zalecam przeczytanie czym jest piractwo.
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4615
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#17 03 Kwi 2012 15:46   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tu nie ma żadnego piractwa, obraz recovery ma własny master klucz i posiadają go wszyscy z danej serii laptopa, jedynie każdy ma inna naklejkę z kluczem i ten klucz jeśli nie byl wgrywany system z płyty OEM nigdy nie był użyty i można użyć płyty OEM i ma się czysty system
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana elektroniki w dysku - jak zrobić żeby działało? (4)
Multimedia i Siemens SE551 jak skonfigurować żeby działało (3)
Podział łacza WISP. Jak skonfigurować żeby działało? (5)
Wifi, jak to zrobić żeby działało? podział neta. (5)
jak podłączyć DWL-G700AP z anteną żeby działało (2)
Połączenie 2 routerów - jak to zrobić żeby działało? (5)
Banner + link - jak spowodować żeby działało (5)
jak zrobić tą sieć, żeby wszystko ładnie działało (4)
Jak ustawić bios żeby sata działało i ata ? (4)
Amiga 500. Jak to wszystko połączyć, aby działało? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS