Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software ->jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
Miasto: wawa

mateuszek3064
Poziom 11
Post#1 Post autora tematu 25 Mar 2012 17:37   

jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Witam
Posiadam laptopa Toshiba a 660 i chciałbym go sformatować z racji tego że dużo jest na nim od nowości oprogramowania toshiby wogóle mi nie potrzebnego a zwalniającego jego prace, no i jeszcze ostatnio zaczeły mi sie na dysku robić jakieś foldery których nie można usunąć. Nie posiadam żadnych sterowników do niego takiego go kupiłem nie było przy nim żadnej płytki nic. I nie wiem jak go teraz sformatować żeby wszystko działało no i jeszcze podzielić dysk na partycje. A i jeszcze pytanko jaki najlepszy antywirus bezpłatny oczywiście do ściągnięcia z neta z kluczem.
Mam teraz system windows7 home 64bity a chyba lepszy bedzie 7 tylko ultimate 32 bity?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#2 25 Mar 2012 18:24   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Najprościej: zassać stery z toshiby, sformatować go podczas instalacji systemu na dowolną ilość partycji, antywirus: hmm to temat rzeka, ilu użytkowników tyle wersji ( ja korzystam z AVIRA Antivir dostępny na www.free-av.com). A co do systemu zależy czy masz procka 64 bit i ile masz ramu. Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
Miasto: wawa

mateuszek3064
Poziom 11
Post#3 Post autora tematu 25 Mar 2012 19:28   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tak zagłębiając sie w temat formatowania laptopów to przeczytałem na jednym forum że na laptopy są inne systemy niz na komputery stacjonarne. Na laptopy są chyba bardziej okrojone wersje. A i chyba nie strace gwarancji na laptopa jeśli wgram nowy system tylko teraz chodzi o legalność systemu czy ten klucz ktory posiadam na laptopie nada sie do innych wersji win 7?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#4 25 Mar 2012 20:08   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Z systemami nie jest tak jak mówisz, laptopy które mają system z tzw. recovery ( ukryta partycja na dysku z systemem razem ze sterownikami) mają również wgrane całą masę nieraz niepotrzebnego oprogramowania.
Jeśli chodzi o legalność systemu to wygląda to tak że masz licencję tylko i wyłącznie do tej wersji systemu jaką posiadasz oryginalnie w laptopie.

Nie możesz zassać z sieci tej samej wersji oprogramowania i wgrać jej na tym kluczu który posiadasz bo to działanie o ile dobrze pamiętam jest już nielegalne.

Sprawdź czy twój laptop nie posiada ukrytej partycji ( dla różnych firm różne konfiguracje wejścia w menu recovery)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
Miasto: wawa

mateuszek3064
Poziom 11
Post#5 Post autora tematu 26 Mar 2012 20:35   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


znalazłem na swoim laptopie ukryta partycje recovery z systemem tylko obawiam się że znajduje sie na niej nie tylko system z odpowiednimi sterownikami ale i te wszystkie programy(wiekszości zbyteczne) od toshiby. I teraz pojawia się pytanie jak zacząć formatowanie laptopa tak jak zwykłego kompa botowanie f12 i wybrać dysk hdd i tam bedzie ta partycja recovery i z tego?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#6 26 Mar 2012 20:42   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Powiem szczerze że nie kojarzę toshiby ale musisz wejść w program startowy recovery i z niego instalować system ( najprawdopodobniej dopiero z systemu będziesz mógł zmienić rozmiar partycji i pousuwać zbędne oprogramowanie)

Sprawdź czy F8 odpali menu recovery

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mateuszek3064
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 71
Miasto: wawa

mateuszek3064
Poziom 11
Post#7 Post autora tematu 02 Kwi 2012 17:36   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jednak usunąłem z laptopa oprogramowanie toshiby (zbędne oczywiście) i laptop chodzi jak należy i nie bede go narazie formatował
Mam jeszcze pytanie dysk mam 500gb i wszystko na jednej partycji oprócz tej recovery i jestem ciekaw czy można podzielic teraz ten dysk na dwie partycje? systemowa max 60gb i reszta na drugą partycje?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#8 02 Kwi 2012 17:39Pomocny post   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Oczywiście że można.
Panel Sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Magazyn > Zarządzanie dyskami i tam sobie dzielisz.
Tylko 60Gb na system wydaje mi się mało, jeśli mogę doradzić weź 100 Smile
Jak wygooglujesz też znajdziesz bez problemu. Temat wałkowany setki razy.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 583
Miasto: Nieporęt-Warszawa

student11
Poziom 18
Post#9 02 Kwi 2012 21:30   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/products/compare
Wystarczy Ci HomeP 32 bit, chyba że masz min 4GB ramu to 64bit

Ja usuwam partycję recorvery z tego powodu że jest tam syf nie potrzebny i stare stery które trzeba zaktualizować momencie formatu mam dysk z aktualnymi sterami(ściągam przed formatem tj inne niezbędne instalki)

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#10 02 Kwi 2012 22:02   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Student nie czytasz od początku i brednie piszesz. Raz kolega napisał, że ma tylko i wyłącznie recovery bez instalki a jak wiesz wg licencji nie można posługiwać się innym systemem niż ten który przewiduje recovery. Usunięcie ukrytej partycji niejednokrotnie wiążę się z utratą systemu inne opcje już niestety są nielegalne.
Co prawda nie znamy dokładnych danych laptopa ale windows xp odchodzi do lamusa (mimo że jest bardzo dobrym systemem i ciągle na nim pracuję ) to nijak ma się jego wydajność do maszyny z i5 w porównaniu z 7.
Sądząc po parametrach które wygooglowałem xp nienadawał by się do tego lapka.

Czy wiadomość jest pomocna? + -2 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 583
Miasto: Nieporęt-Warszawa

student11
Poziom 18
Post#11 02 Kwi 2012 22:10   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


rafi84 bez paniki.
Gwarancja nie ma nic do software! Nalepka informuje o tym na jaki system mamy licencje. Może kupić sobie windowsa 7Ulti 64i też będzie legalne. Na recorvery jest system stery i oprogramowanie z data produkcji konfiguracji zazwyczaj i wsio.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#12 03 Kwi 2012 07:25   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale ja nie piszę nic o gwarancji Smile
Po prostu czytałem warunki licencji i na naklejce swojej "teoretycznie" nie może mieć nic innego niż to co ma na partycji recovery. A i oczywiście że może sobie kupić, ale to mija się z celem. A ten recovery w zupełności wystarcza na postawienie systemu (oczywiście trzeba ręcznie pousuwać dodatki dodane przez producenta)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 583
Miasto: Nieporęt-Warszawa

student11
Poziom 18
Post#13 03 Kwi 2012 08:04   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafi84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 103
Miasto: PIŁA

rafi84
Poziom 12
Post#14 03 Kwi 2012 10:01   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


No i właśnie to już nie jest zgodne z licencją Smile.
Nie będę dyskutować o wyższości jednej racji nad inną, nie o tym temat. Grunt że autor wątku poradził sobie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Czasami
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 280

Czasami
Poziom 16
Post#15 03 Kwi 2012 14:24   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


student11 napisał:
Ale jak pozyskasz płytę, i nagrasz sobie nowy system to nikt Cię za to nie zamknie


Nie wiem po co namawiać autora do piractwa skoro posiada oryginalną, legalną wersję. Windows 7 Home w zupełności wystarcza do większości zastosowań.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
student11
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 583
Miasto: Nieporęt-Warszawa

student11
Poziom 18
Post#16 03 Kwi 2012 15:19   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


jakiego piractwa. pożyczy od kogoś sobie.
albo piractwo wg kolegi:
Albo ściągnie, nagra, zainstaluje ->spali wyrzuci

Zalecam przeczytanie czym jest piractwo.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4584
Miasto: Katowice/Chorzów

Bródka
Poziom 24
Post#17 03 Kwi 2012 15:46   

Re: jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało


Tu nie ma żadnego piractwa, obraz recovery ma własny master klucz i posiadają go wszyscy z danej serii laptopa, jedynie każdy ma inna naklejkę z kluczem i ten klucz jeśli nie byl wgrywany system z płyty OEM nigdy nie był użyty i można użyć płyty OEM i ma się czysty system

Czy wiadomość jest pomocna? + -2 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak sformatować laptopa żeby wszystko potem działało
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak zrobić tą sieć, żeby wszystko ładnie działało (4)
Jaki zasilacz, żeby wszystko pożądnie i bezpiecznie działało? (5)
Banner + link - jak spowodować żeby działało (5)
Połączenie 2 routerów - jak to zrobić żeby działało? (5)
jak podłączyć DWL-G700AP z anteną żeby działało (2)
Wifi, jak to zrobić żeby działało? podział neta. (5)
Podział łacza WISP. Jak skonfigurować żeby działało? (5)
Multimedia i Siemens SE551 jak skonfigurować żeby działało (3)
Wymiana elektroniki w dysku - jak zrobić żeby działało? (4)
Jak ustawić bios żeby sata działało i ata ? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS