FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz do DVD

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Wzmacniacz do DVD
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 05 Jan 2005 09:26   

Wzmacniacz do DVD

Witam, piszę tutaj trochę z rozpędu ...
Pytanie takie : czy znajomy jest wam taki temat jak wzmacniacz/końcówka mocy do stacjonarnego DVD z wy SPDIF ( optyczne )? Standartowo powinien mieć wyjścia w układzie 5.1 ( filmy DVD ), regulację wzmocnienia, korektor, balans itp. Chodzi mi o jakość dźwięku i łatwośc wykonania takiego układu . Samą końcówkę można zrobić na tda ( mam nawet taki schemat ) , stąd potrzeba schematu układów we i regulacji.
Pozdrawiam
Mirk
Back to top

janek11389
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 05 Jan 2005 11:27   

Re: Wzmacniacz do DVD

Witam! Coś tam się obiło o uszy, dobrze myślisz, jeżeli DVD ma wyjścia analogowe, to nic ino robić, kiedyś chciałem taki ładny kupić synowi, ale jak zobaczyłem cenę ponad 2000zł to mnie cofnęło i zbudowałem 6x60W i wyszło mnie to 400zł z obudową, ale lepiej to zrobić na tanich kościach i małej mocy, gdzieś w elektroniku widziałem taki komplet do zrobienia, nie wiem czy jest potrzebna Ci barwa tonu, w DVD wszystkie regulacje, idą z pilota.
Pozdrawiam
Back to top

delta_110
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 05 Jan 2005 16:12   

Jeżeli twoje DVD nie jest wyposażone w wyjścia analogowe 5.1 , a tak chyba jest skoro pytasz o wzmak z wejściem SPDiF ewentualnie optyczne to będziesz miał mały problem ponieważ potrzebujesz wzmacniacz z DEKODEREM AC3(Dolby Digital) a z tego co mi wiadomo na elektrodzie od pewnego czasu SPECE próbują ugryźć ten temat ale chyba jeszcze im się nie udało - do zdekodowania można użyć kartę dźwiękową z wejściem SPDif i dekodować to przy pomocy komputera. Na marginesie dodam abyś zapomniał o "Jakiś" TDA - ewentualnie TDA7294, STK lub LM3886, rezta jest do d..., Średnia cena kości to 19 - 25 zł/szt czyli około 120-130zł kości , 30-50 elementy dodatkowe, 100-150 Trafo , i obudowa - uzbiera się z 400zł - ale zostaje problem dekodowania AC3 więc zastanów się czy nie taniej wyjdzie kupno jakiegoś używanego np. na allegro niż zbudowanie wzmaka który nie obsłuży twojego DVD

pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jan 2005 16:12   

Back to top

mirk
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 06 Jan 2005 09:00   

Witam i dzięki za szybką odpowiedź . Te tdki to TDA 1514A - mam gdzieś schemat do końcówki 4x25W(sinus) zatem zrobienie układu 6x25W ( jako układ 5.1 do filmów ) nie jest dużym problemem . Wyjście z DVD mam optyczne SPDIF ( analogi muszę sprawdzić bo nie pamiętam ) - stąd moje pytanie o jakość modułu we z regulacją . Co do dekodera to muszę przeczytac dokładnie instrukcję DVD-ka - czy jest to już zdekodowane ( choć wątpię ).
Pozdrawiam
Mirk
Back to top

mirk
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 17 Jan 2005 08:32   

Witam, w sprawie tego sprzętu : jest to kombo ( DVD odtwarzacz i magnetowid ). Wyjście audio-analog jest na cinch, oraz optyczne spdif . I do tego wyjścia właśnie poszukuję końcówki ( najlepiej 5.1 - do filmów wystarczy ).
Pozdrawiam
Mirk
Back to top

guard10
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 17 Jan 2005 08:52   

Wzmacniacz do DVD

Witam sprubuj zrobic na mia1892 zrobiłem taki i ciacha od 4 lat koncówki na tda2005 w mostku chodzi pieknie tylko ja nie moge słuchać na ful bo zjedli by mnie sąsiedzi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2005 08:52   

Back to top

delta_110
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 17 Jan 2005 11:19   

guard10 wrote:
Witam sprubuj zrobic na mia1892 zrobiłem taki i ciacha od 4 lat koncówki na tda2005 w mostku chodzi pieknie tylko ja nie moge słuchać na ful bo zjedli by mnie sąsiedzi

czy nie chodziło tobie o uPC1892 jeżeli tak to jesteś w błędzie proponując ten układ. Jest on dobry ale tylko do dekodowania podstawowego Dolby Surround I, jest to matryca filtrów pasmowoprepustowych, przesuwników fazy itp. służy do dekodowania dżwięku Dolby SR I (analogowego) ze stereofonicznego sygnału audio np. wyjście TV, DVD - chinch ,euro.
Wyjście optyczne SPDIF wymaga:
1. wejścia optycznego w dekoderze
2. dekodera cyfrowego
a tego niestety układ 1892 firmy Nec nie zapewnia
http://katalog.elektroda.net/index.php?d_start=0
Układ ten dodatkowo trzeba wyposażyś w linię opóźniającą dla kanału Surround ok.25 ms (w tym systemie do wyboru masz: Lprzód - Pprzód; Centralny - suma L+P +filtr dolnoprzepustowy; 1 Kanał Surround (podłączony do dwóch(równolegle) głośników)
Dźwięk Dolby Digital DD-AC3 jest zakodowany cyfrowo - 6 kanałów próbkowanych 48000Hz przeplecione ze sobą i skompresowane odpowiednim algorytmem MPEG2 (dla informacji - plik muzyczny 6-o kanałowy zapisany w formacie AC3 z częstotliwością próbkowania 48kHz na kanał zajmuje mniej miejsca ok. połowę niż plik muzyczny AUDIO CD z częstotliwością próbkowania 44100 Hz)
Jedynym wyjściem do podłączenia i delektowania się przestrzennym dźwiękiem DD-AC3 z wyjścia SPDif jest kupno dekodera (amplitunera) z drugiej ręki - nowe kosztują średnio 1000 zł, ewentualnie jakiś zestaw Creative z wbudowanym dekoderem (z wejściem optycznym) i głośniczkami

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2005 11:19   

Back to top

siwy12345
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 01 Feb 2005 17:49   

Witam

Mam pytanko do kolegi Delta , mam podobny problem tj chcałbym połączyć stacjonarne DVD z wyściem optycznym do wejścia spdif karty dźwiękowej (w celu dekodowania DTS ). Masz może scemacik takiej przejściówki . Ktoś tu na elce mówił o takiej przejściówki z wykorzystaniem odbornika TORX173 ale nie miał żadnego schematu .

Pozdro
Back to top

delta_110
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 01 Feb 2005 19:50   

Jeżeli schemat przejściówki jest na elce to użyj szukaj i wpisz spdif konwerter czy cos podobnego, ja niestety nie posiadam takowego, ewentualnie jak znajdę troche czasu to poszukam i dam Tobie linka
Z tego co się orientuję to karty typu SB live platinium i SB audigy w full wersjach miały w wyposażeniu wyjście optyczne ( ale czy wejście to nie potrafię powiedzieć) Ta odpowiedź nic nie wnosi do postu tak więc Moderator niech usunie punkty przydzielone automatycznie za udzieloną odpowiedź

pozdrawiam
Back to top

mirk
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 07 Feb 2005 09:00   

Witam po małej przerwie ... w międzyczasie poprzeglądałem oferty sklepów i cena takiego amplitunera trochę mnie zaskoczyła :) O kupnie z drugiej ręki na razie nie myślę - ktoś kto ma taką zabawkę raczej nie sprzeda jej chyba że kupi nową z jakąś super zabawką :)
Zacząłem także sprawdzać zestawy głośników z zewn. wzmacniaczem ( między innymi creativa ) i chwilowo to wydaje mi się jedynym rozsądnym rozwiązaniem ( oczywiście cenowym ). Mam pytanie : czy ktoś ma coś takiego i jakie są wrażenia ?
Pozdrawiam
Mirk
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Wzmacniacz do DVD
Page 1 of 1

Page generation time: 0.095 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed