Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
michalcharko
Poziom 7
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Lip 2009
Posty: 8
michalcharko
Poziom 7
Post#1 06 Kwi 2012 16:48  Autor tematu   

Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Dzień dobry.
Jaki wtyk będzie pasował do takiego gniazda jak na załączonych obrazkach? Czy taki wtyk jest gdzieś do dostania? Czy lepiej nie szukać wtyku i przerobić instalację montując współczesne gniazdo.

Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?

Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miniax
Poziom 30
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1314
Pomógł: 146
Ocena postów: 31
Miniax
Poziom 30
Post#2 06 Kwi 2012 17:15    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Zależy co chcesz podłączać do tego gniazda.
Jeżeli urządzenia wyposażone w "standardową" wtyczkę, wtedy zdecydowanie bardziej opłaca się wymienić gniazdo, niż bawić się w przejściówki, zwłaszcza patrząc na jego stan.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zbich70
Specjalista elektryk
Miasto: CBR,CG
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 4828
Pomógł: 261
Ocena postów: 155
zbich70
Specjalista elektryk
Post#3 06 Kwi 2012 17:24    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


michalcharko napisał:
Czy lepiej nie szukać wtyku i przerobić instalację montując współczesne gniazdo.

Dokładnie tak.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukaszek_socho
Poziom 17
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 298
Pomógł: 25
Ocena postów: 13
lukaszek_socho
Poziom 17
Post#4 06 Kwi 2012 17:55    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Takie wtyki są jeszcze dostępne ale kosztują ok 40 zł. Komplet wtyk i gniazdo nowego typu wyniesie Cię podobne pieniądze a będziesz miał na lata.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michalcharko
Poziom 7
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Lip 2009
Posty: 8
michalcharko
Poziom 7
Post#5 06 Kwi 2012 18:44  Autor tematu   

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady. Rzecz w tym, że instalacja i stare gniazdo nie są moje, a muszę z nich skorzystać. Przeróbek cudzej instalacji chciałbym uniknąć, wolałbym wykonać przejściówkę-przedłużać z nowoczesnym gniazdem na końcu.

lukaszek_socho napisał:
Takie wtyki są jeszcze dostępne ale kosztują ok 40 zł. Komplet wtyk i gniazdo nowego typu wyniesie Cię podobne pieniądze a będziesz miał na lata.


Gdzie można kupić taki wtyk starego typu ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lukaszek_socho
Poziom 17
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 298
Pomógł: 25
Ocena postów: 13
lukaszek_socho
Poziom 17
Post#6 06 Kwi 2012 18:55    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Nie można tu wkleić linków do allegro więc wysłałem Ci wiadomość PW.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michalcharko
Poziom 7
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Lip 2009
Posty: 8
michalcharko
Poziom 7
Post#7 06 Kwi 2012 19:05  Autor tematu   

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


lukaszek_socho napisał:
Nie można tu wkleić linków do allegro więc wysłałem Ci wiadomość PW.


Dzięki, właśnie o to chodziło.

Wtyczka ma takie coś, którego moje gniazdo nie ma:
Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?
Co razie czego mogę oczywiście to spiłować.

Ale generalnie twierdzisz, że taka wtyczka (32A) nie różni się np. średnicą od mojego 16A gniazda?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16061
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#8 06 Kwi 2012 19:12    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


michalcharko napisał:

Wtyczka ma takie coś, którego moje gniazdo nie ma:


Wcześniejsze wersje tych gniazd nie miały. Ani wtyczki. Jednocześnie styk PEN (bolec) był nieco "skoszony" w stosunku do bolców fazowych, więc póki nowe, dawało się włożyć tylko w jednym położeniu.
Ale jak się z czasem nieco pogięły i wyrobiły, to sprytne chłopy kleszczami dopasowywali dowolny i wtedy wtyczka dała się już włożyć w dowolnym położeniu.
Trochę ludzi zginęło z tego powodu.
Więc wymyślono takie cuś.

Jednak to nic nie dało, bo od czego są szlifierki?

Nie myślcie, że plotę bajki. Widziałem to wszystko nie jeden raz na własne oczy. Jeszcze nie byłem wtedy elektrykiem i zdarzało mi się podziwiać ludzką pomysłowość.

michalcharko napisał:

Ale generalnie twierdzisz, że taka wtyczka (32A) nie różni się np. średnicą od mojego 16A gniazda?


Ależ różni się, różni. I to znacznie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#9 06 Kwi 2012 19:22    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


michalcharko napisał:
Czy lepiej nie szukać wtyku i przerobić instalację montując współczesne gniazdo.
Tak zdecydowanie. Przekonaj właściciela, że to stare rozwiązanie, dawno wyparte ze względu na ilość wypadków etc. Tym bardziej, że ceny współczesnych gniazd i wtyczek 16A są porównywalne z ceną paczki kiepów...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lukaszek_socho
Poziom 17
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 298
Pomógł: 25
Ocena postów: 13
lukaszek_socho
Poziom 17
Post#10 06 Kwi 2012 19:53    

Re: Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?


Faktycznie nie zauważyłem, że Twoje gniazdo to 16A.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Metalowe gniazdo siłowe 16A 500V płaskie otwory - Jaki wtyk pasuje?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stare gniazdo 16A bolce płaskie a nowa instalacja TN-C-S (34)
Gniazdo wtyczkowe metalowe 32A 500V (3)
Dlaczego wyrzuca różnicówke? gniazdo siłowe a gniazdo 230V. (4)
[Kupię] Kupię kompletną wtykę siłową 16A na płaskie bolce (2)
Gniazdo siłowe 3p + z, informacje. (10)
Gniazdo siłowe w domu jednorodzinnym (11)
Nowe gniazdo siłowe na bezpieczniku (1)
Gniazdo siłowe w bkoku mieszkalnym -pozwolenie (6)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.211 seconds

elektroda.pl temat RSS