Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Podłączenie silnika trójfazowego na 220V
Author
Message
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Oct 2002
Posts: 24

Post#1 Post from the author of the topic 02 Mar 2003 22:13   

Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Czy uzwojenia silnika mają być w gwiazdę czy w trójkąt z podłączonym kondensatorem? Wydaje mi się, że będzie pracował w obu wypadkach, tylko jaka będzie moc silnika? Jak policzyć kondensator, stały i rozruchowy?
M.O.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2003 22:13   





Back to top
   
emeryt
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 526
Location: Szczecin

Post#2 02 Mar 2003 22:55   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Jeśli silnik jest trójfazowy, łączysz go "w gwiazde" (środek do zera).... i bez kondensatora.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2003 22:55   





Back to top
   
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Oct 2002
Posts: 24

Post#3 Post from the author of the topic 02 Mar 2003 23:47   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Uzupełniam dane:
chodzi o silnik 3x380V z mozliwością pracy gwiazda trójkąt, 2.2kW.
Silnik ten chcę podłączyć na 1 faze 220V.
Jak to zrobić? Bez kondensatora się chyba nie da. Na falownik mnie nie stać.
M.O.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2003 23:47   





Back to top
   
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5471
Location: Olsztyn

Post#4 03 Mar 2003 07:37   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


U siebie podłączyłem silnik 1kW w trójkąt i dałem kondensator 40uF.
Po spięciu w trójkąt są 3 zaciski:
np. R.S.T. - do R i S podłączamy 220V, a kondensator do T i R lub S - w zależności od wymaganego kierunku obrotów.

Helpful message? + -

Back to top
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2007
Location: Lubelskie

Post#5 03 Mar 2003 09:30   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Witam.
Silniki trójfazowe mogą pracować jako jednofazowe ale ich moc spada o ok. 30 - 45%.Mogą pracować bez kondensatora ale wtedy jego moment rozruchowy będzie bliski zeru.Przyłączenie do trzeciej fazy kondensatora daje nam rozruch (moment rozruchowy).
Biorąc to pod uwagę zastosowanie silnika trójfazowego jako jednofazowy
nie jest ekonomiczne.Ale decyzja należy do Ciebie.Gdybyś się zdecydował na przyłączenie do sieci jednofazowej zrób jak proponuje jozefg.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Podłączenie silnika trójfazowego na 220V
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowanie do silnika trójfazowego... (8)
Jak zwiększyć moc silnika trójfazowego? (64)
Sterowanie silnika trójfazowego, przez falownik (5)
Przerobienie silnika z 380V na 220V (8)
Wolny start i stop silnika 220V (7)
Regulator obrotów silnika 220V - zasada dzialania (4)
Pompka do wody 220v z silnika od podkaszarki. Jak zrobić (16)
Podłączenie Wyłącznika trójfazowego "start-stop" (2)
Pompa obiegowa WILO RS25/60r podłączenie 220V (1)
Ile amperów? Podłączenie pompy oleju od Poloneza pod 220V. (16)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.038 seconds

elektroda.pl topic RSS feed