Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Podłączenie silnika trójfazowego na 220V Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
owcz
Level 10
Joined: 19 Oct 2002
Posts: 24
Post rating: 2
owcz
Level 10
Post#1 02 Mar 2003 22:13  Topic author   

Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Czy uzwojenia silnika mają być w gwiazdę czy w trójkąt z podłączonym kondensatorem? Wydaje mi się, że będzie pracował w obu wypadkach, tylko jaka będzie moc silnika? Jak policzyć kondensator, stały i rozruchowy?
M.O.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
emeryt
Level 21
Location: Szczecin
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 529
Helped: 27
Post rating: 3
emeryt
Level 21
Post#2 02 Mar 2003 22:55    

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Jeśli silnik jest trójfazowy, łączysz go "w gwiazde" (środek do zera).... i bez kondensatora.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
owcz
Level 10
Joined: 19 Oct 2002
Posts: 24
Post rating: 2
owcz
Level 10
Post#3 02 Mar 2003 23:47  Topic author   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Uzupełniam dane:
chodzi o silnik 3x380V z mozliwością pracy gwiazda trójkąt, 2.2kW.
Silnik ten chcę podłączyć na 1 faze 220V.
Jak to zrobić? Bez kondensatora się chyba nie da. Na falownik mnie nie stać.
M.O.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 03 Mar 2003 07:37    

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


U siebie podłączyłem silnik 1kW w trójkąt i dałem kondensator 40uF.
Po spięciu w trójkąt są 3 zaciski:
np. R.S.T. - do R i S podłączamy 220V, a kondensator do T i R lub S - w zależności od wymaganego kierunku obrotów.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
POL02
Moderator AGD
Location: Lubelskie
Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2101
Helped: 112
Post rating: 65
POL02
Moderator AGD
Post#5 03 Mar 2003 09:30    

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Witam.
Silniki trójfazowe mogą pracować jako jednofazowe ale ich moc spada o ok. 30 - 45%.Mogą pracować bez kondensatora ale wtedy jego moment rozruchowy będzie bliski zeru.Przyłączenie do trzeciej fazy kondensatora daje nam rozruch (moment rozruchowy).
Biorąc to pod uwagę zastosowanie silnika trójfazowego jako jednofazowy
nie jest ekonomiczne.Ale decyzja należy do Ciebie.Gdybyś się zdecydował na przyłączenie do sieci jednofazowej zrób jak proponuje jozefg.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Podłączenie silnika trójfazowego na 220V
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie silnika trójfazowego na 220V

Sterowanie do silnika trójfazowego... (8)
Jak zwiększyć moc silnika trójfazowego? (64)
Sterowanie silnika trójfazowego, przez falownik (5)
Przerobienie silnika z 380V na 220V (8)
Wolny start i stop silnika 220V (7)
Regulator obrotów silnika 220V - zasada dzialania (4)
Pompka do wody 220v z silnika od podkaszarki. Jak zrobić (16)
Podłączenie Wyłącznika trójfazowego "start-stop" (2)
Pompa obiegowa WILO RS25/60r podłączenie 220V (1)
Ile amperów? Podłączenie pompy oleju od Poloneza pod 220V. (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.051 seconds