Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Podłączenie silnika trójfazowego na 220V Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

owcz
Poziom 7
Post#1 Post autora tematu 02 Mar 2003 22:13   

Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Czy uzwojenia silnika mają być w gwiazdę czy w trójkąt z podłączonym kondensatorem? Wydaje mi się, że będzie pracował w obu wypadkach, tylko jaka będzie moc silnika? Jak policzyć kondensator, stały i rozruchowy?
M.O.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Mar 2003 22:13   



Powrót do góry
emeryt
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 526
Miasto: Szczecin

emeryt
Poziom 18
Post#2 02 Mar 2003 22:55   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Jeśli silnik jest trójfazowy, łączysz go "w gwiazde" (środek do zera).... i bez kondensatora.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Mar 2003 22:55   



Powrót do góry
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

owcz
Poziom 7
Post#3 Post autora tematu 02 Mar 2003 23:47   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Uzupełniam dane:
chodzi o silnik 3x380V z mozliwością pracy gwiazda trójkąt, 2.2kW.
Silnik ten chcę podłączyć na 1 faze 220V.
Jak to zrobić? Bez kondensatora się chyba nie da. Na falownik mnie nie stać.
M.O.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Mar 2003 23:47   



Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#4 03 Mar 2003 07:37   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


U siebie podłączyłem silnik 1kW w trójkąt i dałem kondensator 40uF.
Po spięciu w trójkąt są 3 zaciski:
np. R.S.T. - do R i S podłączamy 220V, a kondensator do T i R lub S - w zależności od wymaganego kierunku obrotów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Mar 2003 07:37   



Powrót do góry
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2031
Miasto: Lubelskie

POL02
Moderator AGD
Post#5 03 Mar 2003 09:30   

Re: Podłączenie silnika trójfazowego na 220V


Witam.
Silniki trójfazowe mogą pracować jako jednofazowe ale ich moc spada o ok. 30 - 45%.Mogą pracować bez kondensatora ale wtedy jego moment rozruchowy będzie bliski zeru.Przyłączenie do trzeciej fazy kondensatora daje nam rozruch (moment rozruchowy).
Biorąc to pod uwagę zastosowanie silnika trójfazowego jako jednofazowy
nie jest ekonomiczne.Ale decyzja należy do Ciebie.Gdybyś się zdecydował na przyłączenie do sieci jednofazowej zrób jak proponuje jozefg.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Podłączenie silnika trójfazowego na 220V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterowanie do silnika trójfazowego... (8)
Jak zwiększyć moc silnika trójfazowego? (64)
Sterowanie silnika trójfazowego, przez falownik (5)
Przerobienie silnika z 380V na 220V (8)
Wolny start i stop silnika 220V (7)
Regulator obrotów silnika 220V - zasada dzialania (4)
Pompka do wody 220v z silnika od podkaszarki. Jak zrobić (16)
Podłączenie Wyłącznika trójfazowego "start-stop" (2)
Pompa obiegowa WILO RS25/60r podłączenie 220V (1)
Ile amperów? Podłączenie pompy oleju od Poloneza pod 220V. (16)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.032 seconds

elektroda.pl temat RSS