Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dual sim. Jak ten wynalazek działa?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Serwis -> Dual sim. Jak ten wynalazek działa?
Autor
Wiadomość
cheff
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Mar 2004
Posty: 281

Post#1 Post autora tematu 05 Sty 2005 15:54   

dual sim


witam korzystam z 2 sieci i zauwazylem na allegro taki "wynalazek" dual sim. Czy orientuje sie ktos czy z jego pomoca bede mogl jednoczesnie korzystac z dwoch kart czy moze przy wlaczeniu fona wybiera sie ktora ma byc aktywna. mam nokie 3510i ale to chyba nie ma znaczenia .
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#2 05 Sty 2005 16:05   

dual sim


Ma znaczenie, ponieważ można zastosować to w telefonie który ma klapkę na akumulator. Nie można tego włożyć np. w Nokię 6310i. Korzystać z tego można w ten sposób, że po włączeniu wybiera się sieć z której aktualnie chce się korzystać. Żeby zmienić sieć trzeba wyłączyć telefon i operację powtórzyć od początku.
Powrót do góry
   
dodo22
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 160

Post#3 05 Sty 2005 16:20   

dual sim


zalozyc to mozna tez do telefonow bez klapki. ja mialem takie cos w noki 6210. do 3510i dostaniesz bez problemu.
dokladniej to dziala tak ze jak wylanczasz i wlaczysz tel to sie zalancza jedna karta, jak wylonczysz i wlaczysz znowu to zalancza sie druga karta, jak znowu wylaczysz i wlaczysz to zalncza sie ta poprzednia. czyli wylaczanie i wlaczanie telefonu wybiera na przemian karty, raz ta a raz ta...
Powrót do góry
   
cheff
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Mar 2004
Posty: 281

Post#4 Post autora tematu 05 Sty 2005 16:39   

Re: dual sim


ok dzieki. mam jeszcze pytanie nie zwiazane z tematem... jezeli klikasz komu ze ci pomogl to zabiera punkty z wlasnego konta ?
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#5 05 Sty 2005 17:07pomocny post - solucja   

dual sim


Nie, nie zabiera. Te punkty daje elektroda.
Powrót do góry
   
Komar_wladek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2004
Posty: 314
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 06 Sty 2005 18:53   

dual sim


Pytanie do użytkowników dual sim:
Czy po uruchomieniu telefonu z 2 kartami sim, wyświetla się menu, którą wybrać? Czy po prostu uruchamiają się na przemian?

Proszę o odpowiedź, bo słyszałem 2 wersje!
Powrót do góry
   
orko12
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#7 21 Lut 2005 01:39   

Re: dual sim


Ja mam nokie 3510i i dual sim jest z tylna klapka.W menu tel nic mi takiego nie pokazuje.Zrobilem to tak ze jedna karta sim ma pin a druga nie i w ten sposob wiem na ktorego operatora sie przelaczam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2005 01:39   





Powrót do góry
   
Komar_wladek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2004
Posty: 314
Miasto: Bydgoszcz

Post#8 21 Lut 2005 12:20   

dual sim


Już korzystam z dual sim i wiem na 100%, że uruchamiają się one na przemian. W mojej przerobionej 3310 było za mało miejsca pod obudową, a więc wcisnąłem (po odpowiedniej przeróbce oczywiście) go pod baterię.
Powrót do góry
   
lukmar
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 997

Post#9 21 Lut 2005 12:57   

dual sim


do wiekszości noki także do 6310i są dualsimy ( a także adaptery do 3 kart sim) łącznie z klapkami ( tylnią obudową telefonu ) , czyli nie trzeba przerabiać telefonu ale niestety pogrubiają one telefon.
a karty przełączaja sie na przemian przy każdym wyłaczeniu i włączeniu telefonu.
Jedynie w adapterze do noki 6310 jest malutki przełącznik którym ręcznie wybieramy kartę z której chcemy korzystać.
Powrót do góry
   
chemik007
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 344
Miasto: Wroclaw

Post#10 21 Lut 2005 13:26   

dual sim


tylko jak chcesz do 3510i to kupoj do 3510i bo taki od 3510 (bez i) nie chodzi!!!!!
moze tak przy okazji ktos pomoze mi przy moim poscie w pokrewnym temacie?
oto link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=244904&highlight=
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#11 21 Lut 2005 17:00   

dual sim


A co powiecie na taki patent
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42690576
Czy ktoś miał okazję to wypróbować?
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#12 21 Lut 2005 18:21   

Re: dual sim


to by bylo dobre ale bez ciecia kart :\
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#13 21 Lut 2005 18:28   

dual sim


Zechciej zauważyć, że oferuje również adaptery do przyciętych kart. A swoją drogą to bez przycięcia nie można byłoby zmieścić tego w miejsce jednej karty. Jeśli to działa to pasuje do wszystkich telefonów. No właśnie; czy we wszystkich działa?
Ponoć jest jeszcze jeden sposób. Klonowanie dwóch kart sim do jednej, ale czysta karta sim do tego celu kosztuje sporo ponad 100zł i jeszcze trzeba znaleźć kogoś kto potrafi to zrobić i ma odpowiednie oprogramowanie.
Powrót do góry
   
Manix
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Cze 2002
Posty: 630
Miasto: podlaskie

Post#14 21 Lut 2005 19:03   

Re: dual sim


Czysta karta kosztuje od 20 do 45 zł wystarczy tylko poszukać. Problem polega jedynie na zczytaniu Ki oraz IMSI z karty oryginalnej, bo nie zawsze jest to mozliwe(zwłaszcza nowe karty sim). Osobiście używam 3-ch kart w jednej (od paru lat) i chodzi spoko. Właśnie mając taką kartę w telefonie mamy dodatkowe menu w którym wybiera się aktualny nr bez wyłączania telefonu (niektóre modele wymuszają restart).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2005 19:03   





Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#15 21 Lut 2005 23:33   

dual sim


A można by więcej szczegółów jak to zrobić i gdzie taką czystą kartę zdobyć. To jest chyba najbardziej eleganckie rozwiązanie problemu korzystania z kilku sieci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2005 23:33   





Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#16 21 Lut 2005 23:41   

Re: dual sim


kiedys znalazlem takie cos:
http://prezesinc.w.interia.pl/
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#17 22 Lut 2005 00:19   

dual sim


O coś takiego chodzi, ale żeby mogła chodzić w różnych sieciach.
Powrót do góry
   
menda
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Cze 2003
Posty: 288
Miasto: Krościenko n.D.

Post#18 22 Lut 2005 10:57   

Re: dual sim


Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda
Powrót do góry
   
hannson
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Lut 2005
Posty: 44
Miasto: południe...

Post#19 21 Mar 2005 23:45   

Re: dual sim


menda napisał:
Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda



gdzie i za ile mozna toto zakupic chodzi konkretnie o ten rodzaj gdzie
nie trzeba wylączać telefonu tylko wybiera sie z menu..

pozdro
Powrót do góry
   
MaciejT
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 12
Miasto: Bydgoszcz

Post#20 01 Maj 2005 19:38   

Re: dual sim


hannson napisał:
menda napisał:
Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda



gdzie i za ile mozna toto zakupic chodzi konkretnie o ten rodzaj gdzie
nie trzeba wylączać telefonu tylko wybiera się z menu..

pozdro

Dołączam sie do pytania, gdzie i za ile mozna kupic wlasnie ta karte? (taniej)
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#21 02 Maj 2005 00:15   

Re: dual sim


20 pln to dobra cena
tylko ja bym nie kupowal tej wersji co trzeba sim'a ciac
kup wersje slim 1mm grubosci
Powrót do góry
   
MaciejT
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 12
Miasto: Bydgoszcz

Post#22 02 Maj 2005 01:04   

Re: dual sim


gader napisał:
20 pln to dobra cena
tylko ja bym nie kupowal tej wersji co trzeba sim'a ciac
kup wersje slim 1mm grubosci

Tylko ze wlasnie w Siemensie CX65 bardzo niewiele sie zmiesci...
Mam kilka "luznych" kart SIM, probowalem je wlozyc jako symulacje, i tak sie na dluzsza mete nie da.

1mm to ja rozumiem, ze ma adapter, mniej wiecej tyle samo ma karta SIM, a przeciez karte SIM nakladam na jakies styki w adapterze, wiec to nie jest tak "rozowo".
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#23 02 Maj 2005 09:15   

Re: dual sim


http://www.allegro.pl/search.php?string=dual+sim+1+mm&description=1
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50014089
popatrz na to ^^ jak nie zmiescisz tego to zostaje ci wersja
z cieciem kart
Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#24 02 Maj 2005 22:11   

dual sim


Czy ktoś to próbował w Nokii 6210, czy 6310? Jak się to mieści pod akumulatorem?
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#25 03 Maj 2005 15:17   

Re: dual sim


cieta zmiescisz
1mm raczej nie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2005 15:17   





Powrót do góry
   
Panda02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1618

Post#26 03 Maj 2005 16:46   

dual sim


Ala na allegro właśnie takie są jako propozycja do 6210
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49177565
Mnie też wydaje się, że to nie wejdzie pod akumulator, stąd moje pytanie.
To znaczy, że to ściema?
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#27 03 Maj 2005 20:03   

Re: dual sim


jak na moj gust to te adaptery sa skonstuowane aby mozna je uzywac
w telefonach ktore maja baterie z klapka
nie tak jak w 5110 5130 6110 6210 6230(i) <-w tych baretia jest
zintegrowana z tylna klapka
z tego co pamietam to jak mialem 5110 to miejsca miedzy simem a bateria
bylo bardzo malo i nie wydaje mi sie aby to sie zmiescilo tam

inaczej jak masz tel z klapka baterii
wkladasz w zlacze sim ta 1 czesc zapinasz wkladasz baterie reszte
zawijasz na gore i zamykasz klapke (tak mi sie wydaje ) :)
Powrót do góry
   
MaciejT
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 12
Miasto: Bydgoszcz

Post#28 14 Maj 2005 00:56   

Re: dual sim


A wiec tak:
Cięcie kart to proscizna. No moze bez przesady, ale do wyciecia 4 kart SIM zuzylem 1 naklejke, i to nakleilem ja tylko raz, na ostatniej z kart. Wszystkie dzialaja.

Karty wycialem, gdyz zakupilem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51004426

Przetestowalem, dziala dobrze. Karty przelaczane sa automatycznie poprzez wlaczenie i wylaczenie telefonu. Jest troche delikatny w konstrukcji (wklada i wyjmuje sie go troche ciezej niz zwykla karte SIM, gdyz jest minimalnie grubszy, w przypadku takim jak moj - oba testowane telefony: Siemens CX65 i Nokia 3510 posiadaja ciasne gniazda SIM, urzadzenie narazone jest na dzialanie pewnych sil - wiekszych niz przy zwyklej karcie SIM), wiec lepiej go zbyt czesto nie wyjmowac z ciasnych gniazd SIM. Ten dualSIM jest dla brata.

Dla siebie zakupilem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50254107
jednak jeszcze do mnie nie dotarl, wiec nie moge sie wypowiedziec jak dziala.

Generalnie dual-SIM to swietna sprawa. W heyah SMSy sa za 3 grosze, w simplusie za 1 grosz (do 7 osob), wiec calkiem dobrze sie sklada.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
topawsi
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 23
Miasto: sierpc

Post#29 18 Maj 2005 00:04   

dual sim


a widział ktoś dual sim do SE K700?? jak tak to czy trzeba tam przycinać karty?? dzięki!!
Powrót do góry
   
sztylu
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 114
Miasto: Zabrze

Post#30 25 Maj 2005 09:48   

dual sim


Na allegro dla noki 6230 jest niby dedykowany dual sim 1mm (tak zeby go wcisnac pod klapke zakrywajaca baterie) chcialem to sobie kupic, ale pomyslalem, ze sprawdze, czy tam w ogole mi sie karta zmiesci. Wlozylem tam karte i klapki nie potrafie zalozyc, musialbym to zrobic na sile (nic na sile wez wiekszy mlotek). Tam nie ma poprostu miejsca, wiec nie moge takiego kupic. Zostaje mi wycinanie kart (nie bardzo mnie to cieszy)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> GSM -> GSM Serwis -> Dual sim. Jak ten wynalazek działa?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Galaxy note 3 dual sim- jak bezpiecznie ściągnąć ten tel z Indii? (13)
Dual adapter sim- co sądzicie i jak działa (1)
Nokia C6 nie działa adapter Dual Sim. (2)
Dual SIM - jak to dziala w samsungach ? (6)
Jak podłączyć dual sim do siemensa m35i (5)
DUAL SIM w jednym telefonie - jak to zrobic? SONY ERICSSON (4)
Dual sim do Nokia 5300 - czy ktoś wie czy działa? (1)
Dual SIM - dwie karty SIM (jednoczesnie) (3)
Jaki telefonu dual sim (na 2 karty SIM) (19)
Jaki smartfon dual sim aero2 android wodoodporny (jak najtaniej) (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS