Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dual sim. Jak ten wynalazek działa?


  Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service ->Dual sim. Jak ten wynalazek działa? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
cheff
Level 17
Joined: 06 Mar 2004
Posts: 283
Post rating: 2
cheff
Level 17
Post#1 05 Jan 2005 14:54  Topic author   

dual sim


witam korzystam z 2 sieci i zauwazylem na allegro taki "wynalazek" dual sim. Czy orientuje sie ktos czy z jego pomoca bede mogl jednoczesnie korzystac z dwoch kart czy moze przy wlaczeniu fona wybiera sie ktora ma byc aktywna. mam nokie 3510i ale to chyba nie ma znaczenia .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#2 05 Jan 2005 15:05    

dual sim


Ma znaczenie, ponieważ można zastosować to w telefonie który ma klapkę na akumulator. Nie można tego włożyć np. w Nokię 6310i. Korzystać z tego można w ten sposób, że po włączeniu wybiera się sieć z której aktualnie chce się korzystać. Żeby zmienić sieć trzeba wyłączyć telefon i operację powtórzyć od początku.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dodo22
Level 15
Joined: 12 Jul 2004
Posts: 160
Helped: 10
dodo22
Level 15
Post#3 05 Jan 2005 15:20    

dual sim


zalozyc to mozna tez do telefonow bez klapki. ja mialem takie cos w noki 6210. do 3510i dostaniesz bez problemu.
dokladniej to dziala tak ze jak wylanczasz i wlaczysz tel to sie zalancza jedna karta, jak wylonczysz i wlaczysz znowu to zalancza sie druga karta, jak znowu wylaczysz i wlaczysz to zalncza sie ta poprzednia. czyli wylaczanie i wlaczanie telefonu wybiera na przemian karty, raz ta a raz ta...

Helpful post? + 0
Back to top
cheff
Level 17
Joined: 06 Mar 2004
Posts: 283
Post rating: 2
cheff
Level 17
Post#4 05 Jan 2005 15:39  Topic author   

Re: dual sim


ok dzieki. mam jeszcze pytanie nie zwiazane z tematem... jezeli klikasz komu ze ci pomogl to zabiera punkty z wlasnego konta ?

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#5 05 Jan 2005 16:07  Helpful post   

dual sim


Nie, nie zabiera. Te punkty daje elektroda.

Helpful post? + 0
Back to top
Komar_wladek
Level 18
Location: Bydgoszcz
Joined: 15 Nov 2004
Posts: 314
Helped: 17
Post rating: 1
Komar_wladek
Level 18
Post#6 06 Jan 2005 17:53    

dual sim


Pytanie do użytkowników dual sim:
Czy po uruchomieniu telefonu z 2 kartami sim, wyświetla się menu, którą wybrać? Czy po prostu uruchamiają się na przemian?

Proszę o odpowiedź, bo słyszałem 2 wersje!

Helpful post? + 0
Back to top
orko12
Level 10
Location: Łódź
Joined: 11 Feb 2005
Posts: 6
orko12
Level 10
Post#7 21 Feb 2005 00:39    

Re: dual sim


Ja mam nokie 3510i i dual sim jest z tylna klapka.W menu tel nic mi takiego nie pokazuje.Zrobilem to tak ze jedna karta sim ma pin a druga nie i w ten sposob wiem na ktorego operatora sie przelaczam.

Helpful post? + 0
Back to top
Komar_wladek
Level 18
Location: Bydgoszcz
Joined: 15 Nov 2004
Posts: 314
Helped: 17
Post rating: 1
Komar_wladek
Level 18
Post#8 21 Feb 2005 11:20    

dual sim


Już korzystam z dual sim i wiem na 100%, że uruchamiają się one na przemian. W mojej przerobionej 3310 było za mało miejsca pod obudową, a więc wcisnąłem (po odpowiedniej przeróbce oczywiście) go pod baterię.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lukmar
Level 29
Joined: 16 Apr 2004
Posts: 997
Helped: 163
Post rating: 3
lukmar
Level 29
Post#9 21 Feb 2005 11:57    

dual sim


do wiekszości noki także do 6310i są dualsimy ( a także adaptery do 3 kart sim) łącznie z klapkami ( tylnią obudową telefonu ) , czyli nie trzeba przerabiać telefonu ale niestety pogrubiają one telefon.
a karty przełączaja sie na przemian przy każdym wyłaczeniu i włączeniu telefonu.
Jedynie w adapterze do noki 6310 jest malutki przełącznik którym ręcznie wybieramy kartę z której chcemy korzystać.

Helpful post? + 0
Back to top
chemik007
Level 18
Location: Wroclaw
Joined: 19 Nov 2004
Posts: 347
Helped: 6
chemik007
Level 18
Post#10 21 Feb 2005 12:26    

dual sim


tylko jak chcesz do 3510i to kupoj do 3510i bo taki od 3510 (bez i) nie chodzi!!!!!
moze tak przy okazji ktos pomoze mi przy moim poscie w pokrewnym temacie?
oto link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=244904&highlight=

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#11 21 Feb 2005 16:00    

dual sim


A co powiecie na taki patent
http://www.allegro.pl/show item.php?item=42690576
Czy ktoś miał okazję to wypróbować?

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#12 21 Feb 2005 17:21    

Re: dual sim


to by bylo dobre ale bez ciecia kart :\

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#13 21 Feb 2005 17:28    

dual sim


Zechciej zauważyć, że oferuje również adaptery do przyciętych kart. A swoją drogą to bez przycięcia nie można byłoby zmieścić tego w miejsce jednej karty. Jeśli to działa to pasuje do wszystkich telefonów. No właśnie; czy we wszystkich działa?
Ponoć jest jeszcze jeden sposób. Klonowanie dwóch kart sim do jednej, ale czysta karta sim do tego celu kosztuje sporo ponad 100zł i jeszcze trzeba znaleźć kogoś kto potrafi to zrobić i ma odpowiednie oprogramowanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Manix
Level 23
Location: podlaskie
Joined: 20 Jun 2002
Posts: 632
Helped: 59
Post rating: 2
Manix
Level 23
Post#14 21 Feb 2005 18:03    

Re: dual sim


Czysta karta kosztuje od 20 do 45 zł wystarczy tylko poszukać. Problem polega jedynie na zczytaniu Ki oraz IMSI z karty oryginalnej, bo nie zawsze jest to mozliwe(zwłaszcza nowe karty sim). Osobiście używam 3-ch kart w jednej (od paru lat) i chodzi spoko. Właśnie mając taką kartę w telefonie mamy dodatkowe menu w którym wybiera się aktualny nr bez wyłączania telefonu (niektóre modele wymuszają restart).

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#15 21 Feb 2005 22:33    

dual sim


A można by więcej szczegółów jak to zrobić i gdzie taką czystą kartę zdobyć. To jest chyba najbardziej eleganckie rozwiązanie problemu korzystania z kilku sieci.

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#16 21 Feb 2005 22:41    

Re: dual sim


kiedys znalazlem takie cos:
http://prezesinc.w.interia.pl/

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#17 21 Feb 2005 23:19    

dual sim


O coś takiego chodzi, ale żeby mogła chodzić w różnych sieciach.

Helpful post? + 0
Back to top
menda
Level 17
Location: Krościenko n.D.
Joined: 05 Jun 2003
Posts: 287
Helped: 11
menda
Level 17
Post#18 22 Feb 2005 09:57    

Re: dual sim


Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda

Helpful post? + 0
Back to top
hannson
Level 10
Location: południe...
Joined: 18 Feb 2005
Posts: 46
hannson
Level 10
Post#19 21 Mar 2005 22:45    

Re: dual sim


menda wrote:
Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda



gdzie i za ile mozna toto zakupic chodzi konkretnie o ten rodzaj gdzie
nie trzeba wylączać telefonu tylko wybiera sie z menu..

pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MaciejT
Level 10
Location: Bydgoszcz
Joined: 25 Jun 2003
Posts: 12
MaciejT
Level 10
Post#20 01 May 2005 19:38    

Re: dual sim


hannson wrote:
menda wrote:
Co do dual sima jaki jest na allegro to miałem okazję to sprawdzić i musze przyznać że działa bez problemu, jedyny to z tym cięciem kart trzeba to wykonac dokładnie choć w komplecie jest karta na tą obciętą jak chce się ja założyć samą co do ceny to można to kupic za duzo mniej.

menda



gdzie i za ile mozna toto zakupic chodzi konkretnie o ten rodzaj gdzie
nie trzeba wylączać telefonu tylko wybiera się z menu..

pozdro

Dołączam sie do pytania, gdzie i za ile mozna kupic wlasnie ta karte? (taniej)

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#21 02 May 2005 00:15    

Re: dual sim


20 pln to dobra cena
tylko ja bym nie kupowal tej wersji co trzeba sim'a ciac
kup wersje slim 1mm grubosci

Helpful post? + 0
Back to top
MaciejT
Level 10
Location: Bydgoszcz
Joined: 25 Jun 2003
Posts: 12
MaciejT
Level 10
Post#22 02 May 2005 01:04    

Re: dual sim


gader wrote:
20 pln to dobra cena
tylko ja bym nie kupowal tej wersji co trzeba sim'a ciac
kup wersje slim 1mm grubosci

Tylko ze wlasnie w Siemensie CX65 bardzo niewiele sie zmiesci...
Mam kilka "luznych" kart SIM, probowalem je wlozyc jako symulacje, i tak sie na dluzsza mete nie da.

1mm to ja rozumiem, ze ma adapter, mniej wiecej tyle samo ma karta SIM, a przeciez karte SIM nakladam na jakies styki w adapterze, wiec to nie jest tak "rozowo".

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#23 02 May 2005 09:15    

Re: dual sim


http://www.allegro.pl/search.php?string=dual+sim+1+mm&description=1
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50014089
popatrz na to ^^ jak nie zmiescisz tego to zostaje ci wersja
z cieciem kart

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#24 02 May 2005 22:11    

dual sim


Czy ktoś to próbował w Nokii 6210, czy 6310? Jak się to mieści pod akumulatorem?

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#25 03 May 2005 15:17    

Re: dual sim


cieta zmiescisz
1mm raczej nie

Helpful post? + 0
Back to top
Panda02
Level 32
Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1621
Helped: 157
Post rating: 15
Panda02
Level 32
Post#26 03 May 2005 16:46    

dual sim


Ala na allegro właśnie takie są jako propozycja do 6210
http://www.allegro.pl/show item.php?item=49177565
Mnie też wydaje się, że to nie wejdzie pod akumulator, stąd moje pytanie.
To znaczy, że to ściema?

Helpful post? + 0
Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#27 03 May 2005 20:03    

Re: dual sim


jak na moj gust to te adaptery sa skonstuowane aby mozna je uzywac
w telefonach ktore maja baterie z klapka
nie tak jak w 5110 5130 6110 6210 6230(i) <-w tych baretia jest
zintegrowana z tylna klapka
z tego co pamietam to jak mialem 5110 to miejsca miedzy simem a bateria
bylo bardzo malo i nie wydaje mi sie aby to sie zmiescilo tam

inaczej jak masz tel z klapka baterii
wkladasz w zlacze sim ta 1 czesc zapinasz wkladasz baterie reszte
zawijasz na gore i zamykasz klapke (tak mi sie wydaje ) :)

Helpful post? + 0
Back to top
MaciejT
Level 10
Location: Bydgoszcz
Joined: 25 Jun 2003
Posts: 12
MaciejT
Level 10
Post#28 14 May 2005 00:56    

Re: dual sim


A wiec tak:
Cięcie kart to proscizna. No moze bez przesady, ale do wyciecia 4 kart SIM zuzylem 1 naklejke, i to nakleilem ja tylko raz, na ostatniej z kart. Wszystkie dzialaja.

Karty wycialem, gdyz zakupilem:
http://www.allegro.pl/show item.php?item=51004426

Przetestowalem, dziala dobrze. Karty przelaczane sa automatycznie poprzez wlaczenie i wylaczenie telefonu. Jest troche delikatny w konstrukcji (wklada i wyjmuje sie go troche ciezej niz zwykla karte SIM, gdyz jest minimalnie grubszy, w przypadku takim jak moj - oba testowane telefony: Siemens CX65 i Nokia 3510 posiadaja ciasne gniazda SIM, urzadzenie narazone jest na dzialanie pewnych sil - wiekszych niz przy zwyklej karcie SIM), wiec lepiej go zbyt czesto nie wyjmowac z ciasnych gniazd SIM. Ten dualSIM jest dla brata.

Dla siebie zakupilem:
http://www.allegro.pl/show item.php?item=50254107
jednak jeszcze do mnie nie dotarl, wiec nie moge sie wypowiedziec jak dziala.

Generalnie dual-SIM to swietna sprawa. W heyah SMSy sa za 3 grosze, w simplusie za 1 grosz (do 7 osob), wiec calkiem dobrze sie sklada.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
topawsi
Level 9
Location: sierpc
Joined: 17 May 2005
Posts: 23
topawsi
Level 9
Post#29 18 May 2005 00:04    

dual sim


a widział ktoś dual sim do SE K700?? jak tak to czy trzeba tam przycinać karty?? dzięki!!

Helpful post? + 0
Back to top
sztylu
Level 13
Location: Zabrze
Joined: 26 Nov 2004
Posts: 114
Helped: 2
sztylu
Level 13
Post#30 25 May 2005 09:48    

dual sim


Na allegro dla noki 6230 jest niby dedykowany dual sim 1mm (tak zeby go wcisnac pod klapke zakrywajaca baterie) chcialem to sobie kupic, ale pomyslalem, ze sprawdze, czy tam w ogole mi sie karta zmiesci. Wlozylem tam karte i klapki nie potrafie zalozyc, musialbym to zrobic na sile (nic na sile wez wiekszy mlotek). Tam nie ma poprostu miejsca, wiec nie moge takiego kupic. Zostaje mi wycinanie kart (nie bardzo mnie to cieszy)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Dual sim. Jak ten wynalazek działa? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to dual sim. Jak ten wynalazek działa?

Galaxy note 3 dual sim- jak bezpiecznie ściągnąć ten tel z Indii? (13)
Dual adapter sim- co sądzicie i jak działa (1)
Nokia C6 nie działa adapter Dual Sim. (2)
Dual SIM - jak to dziala w samsungach ? (10)
Jak podłączyć dual sim do siemensa m35i (5)
DUAL SIM w jednym telefonie - jak to zrobic? SONY ERICSSON (4)
Dual sim do Nokia 5300 - czy ktoś wie czy działa? (1)
Dual SIM - dwie karty SIM (jednoczesnie) (3)
Jaki telefonu dual sim (na 2 karty SIM) (19)
Jaki smartfon dual sim aero2 android wodoodporny (jak najtaniej) (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.135 seconds