Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy ->Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Grzejniki
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
andrefff
Poziom 36
Miasto: Toruń
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2747
Pomógł: 321
Ocena postów: 34
andrefff
Poziom 36
Post#31 02 Lis 2012 12:50    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Link
Co prawda to nie jest radiowy, ale funkcje są identyczne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#32 02 Lis 2012 13:52    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Ten sterownik(Vitotrol 100 UTD) występuje od niedawna w 2 opcjach.

RF i B RF2.

W wersji B spełnia tylko i wyłącznie rolę "super termostatu" bezprzewodowego włącz/wyłącz. Napisałem "super" ponieważ ma on dodatkowe umiejętności odnośnie pracy na c.w.u(zwykłe tego nie potrafią).
Wersja bez B nie pozwalała na sterowanie czasem pracy c.w.u.
Linki do instrukcji ze strony producenta:

Dokumentacje techniczne



Vitotrol100 UTDB RF2

Vitotrol100 UTD RF

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jarekm_23
Poziom 8
Miasto: Września
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 28
jarekm_23
Poziom 8
Post#33 08 Lis 2012 11:07  Autor tematu   

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Dzięki za podesłane info. I jeszcze jedno pytanko, czytałem, że do tego kotła jest przewidziana również pogodówka, jaki to jest model, bo na stronie viessmana jakoś cieżko to znaleść?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrefff
Poziom 36
Miasto: Toruń
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2747
Pomógł: 321
Ocena postów: 34
andrefff
Poziom 36
Post#34 08 Lis 2012 11:16    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Jest cały komplet pogodówka + termostat, nr zamówienia tego zestawu Z011 225, koszt ok. 1000 PLN.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#35 08 Lis 2012 12:08    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Pogodówka to tak naprawdę tylko czujnik zewnętrzny- i już masz sterowanie "pseudo pogodowe".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarekm_23
Poziom 8
Miasto: Września
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 28
jarekm_23
Poziom 8
Post#36 08 Lis 2012 13:08  Autor tematu   

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Walker29,
czy mógłbyś rozwinąć to co napisałeś co masz na myśli? A jeśłli chodzi o tą pogodówkę to jakie ma ona możłiwości, chodzi mi np. czy sam mogę sam ustawić, że np. dla temp. zewnętrznej + 10stopni kocioł ma zaczyńać grzanie na temp 45 stopni czy ta pogodówka ma już jakieś zadane wartości?

I jeszcze jedno pytanie, jak czytam o tych sterownikach to czy w przypadku tego kotła robienie cyrkulacji dla ciepłej wody ma w ogóle sens, bo z opisów wynika że funkcja "Komfort" tak naprawdę powinna działać tak samo, dobrze to rozumiem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#37 08 Lis 2012 17:48    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


1. Napisałem pseudo pogodówkę gdyż:

- podłączenie do kotła czunika ATS(temp zewnętrznej) powoduje zmianę systemu sterowania pokrętłem z oznaczeniem grzejnika, pokrętłem wtedy ustawiamy nachylenie krzywej grzewczej(mamy do wyboru kilka pozycji wg instrukcji - nie ma możliwości żądnej korekty- tylko czysta krzywa grzewcza)
- aby trochę poprawić działanie tej pogodówki dodajemy jedną z dwóch opcji, o których była już mowa - vitotrol 100UTDB lub Vitotrol 100 UTDB wraz z zegarem sterującym.

2. Nie bęziesz miał możliwości ustawienia że przy takiej temp na dworze kocioł ma grzać z taką temp na zasilaniu( tak jakbyś chciał - tylko raca wg wykresu z instrukcji)

3. Piszesz o kotle dwu-funkcyjnym czy jedno-funkcyjnym?

1-f - nie fa funkcji komfort
2-f - nie ma możliwości zbudowania cyrkulacji c.w.u. (proszę o nie podawanie tutaj informacji, że się da).


ps. jaki model Vitodensa 100-W Ciebie interesuje ? starszy WB1B ? nowszy Wb1C ? a może najnowszy B1LA?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jarekm_23
Poziom 8
Miasto: Września
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 28
jarekm_23
Poziom 8
Post#38 08 Lis 2012 23:24  Autor tematu   

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Witam,
chodzi mi o model jednofunkcyjny WB1B i powiem szczerze, że jestem zaskoczony,że już są dwa nowsze modele, widzę że na rynku kotłów też się nie próżnuje....
Czyli z tego co piszesz pogodówka ta jest trochę okrojona, czy warto zatem wydawać ok 1k PLN na ten cały zestaw, czy nie można do tego pieca zastosować innego sterownika czy tylko oryginalny ma sens? jakie możliwości daje ten zegar, o którym piszesz w tym całym zestawie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Miasto: Wodzisław Śląski
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 2254
Pomógł: 177
Ocena postów: 67
wawrzeczko_t
Specjalista - systemy grzewcze
Post#39 09 Lis 2012 06:19    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Walker29 napisał:
W wersji B spełnia tylko i wyłącznie rolę "super termostatu"

Co znaczy"super termostat"?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#40 09 Lis 2012 19:36    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Wyjaśnione w poście.

Napisano o Vitotrol100 UTDB RF2 od Wb1C.

O tyle więcej roboty robi od termostatu innych firm, że mamy możliwość sterowania czasem pracy kotła na c.w.u. Spróbój to samo zrobić na eurosterze.

U kolegi w Vitodensie 100-W Wb1b jednofunkcyjnym nie ma funkcji "komfort",
Do kotła Twojego można podłączyć każdy termostat pokojowy(nie V).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jarekm_23
Poziom 8
Miasto: Września
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 28
jarekm_23
Poziom 8
Post#41 09 Lis 2012 22:55  Autor tematu   

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


A jeśli chodzi o pogodówkę? Zależy mi bardziej na pogodówce, czy jest możliwość znalezienia czegoś bardziej zaawansownego od rozwiazania V?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#42 09 Lis 2012 23:01    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Nie do tego kotła.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarekm_23
Poziom 8
Miasto: Września
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 28
jarekm_23
Poziom 8
Post#43 10 Lis 2012 18:23  Autor tematu   

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


ok to podsumowując, czy warto inwestować z ten zestaw za 1k PLN, czy szkoda pieniędzy i lepiej sobie oszczędzić tego wydatku, bo tak jak pisałeś jest to tylko namiastka pogodówki?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1131673
Usunięty
1131673
Usunięty
Post#44 10 Lis 2012 19:24    

Re: Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W?


Oszczędź kasę i kup sobie termostat, proponuję bezprzewodowy(łatwiej znaleźć odpowiednie miejsce, nie potrzeba kabla).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Jakie sterowanie ogrzewaniem piec Vitodens 100 W? Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
sterowanie ogrzewaniem Vitodens 100w + regulator Auraton 2025 RTH (6)
Viessmann Vitodens 100-W 100-E - Który piec wybrać? (1)
Vitodens 100 - Piec 35kw do domu 150mkw (2)
Piec Viessmann Vitodens 100 - Jak go ustawić (3)
sterowanie Vitodens 100 przez Internet (8)
Vitodens 100 - Proste pytanie o sterowanie (1)
Vitodens 100 czy Vitodens 200? (17)
Vitodens 100 WB1 st. pogodowy + Vitotrol 100 (11)
Piec kondensacyjny Vitodens 100W - samoczynne uruchamianie (5)
Viessmann Vitodens 222-w - Piec wyłącza się komunikat EE (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS