Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Co Kupić -> HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?
Autor
Wiadomość
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#1 Post autora tematu 11 Kwi 2012 19:07   

HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Który z powyższych modemów jest lepszy do aero2. Ktoś mi mówił że obydwa mają identyczną elektronikę i różnią się tylko obudową.
Słyszałem też, że w E3131 trzeba zmienić coś w ustawieniach aby uzyskać połączenie w aero2.
Czy taka ingerencja nie spowoduje utraty gwarancji, bo chciałbym go nabyć w PLAY w opcji "Online na Kartę". Nie wiem też czy posiada simlocka. W salonach Play różnie o tym mówią.
Czy warto inwestować w modem usb nokii 21m 02, który ma lepszą czułość ale jest droższy i nie ma wyjścia na antenę zewnętrzną?
A może zaproponujecie jakiś inny lepszy modem, który za dwa trzy lata też będzie się nadawał np. do LTE?
Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#2 11 Kwi 2012 20:26   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Modem e3131 w zestawie startowym z Play na pewno nie posiada simlocka , osobiście sprawdzałem. Jeżeli chodzi o ustawienia to trzeba odblokować wszystkie częstotliwości za pomocą komend AT.Wiem ,że to dotyczy innego modemu , lecz sprawdza się.
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#3 11 Kwi 2012 21:12   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


I nie tracisz gwarancji jak użyjesz metody co polecił @Foxtrott
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#4 Post autora tematu 11 Kwi 2012 21:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, czyli według Was warto brać E3131 i nie szukać niczego lepszego?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2012 21:34   





Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#5 11 Kwi 2012 21:46   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Na tą chwilę to najlepszy sprzęt = 21 DL 5 UP oczywiście zależy od sieci :) za 2 lata wszystko się zmieni ...
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#6 Post autora tematu 11 Kwi 2012 21:54   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Skoro tak, to jutro pewnie go kupię, Dzięki :D
Nie zamykam tematu póki co, może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź.
Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#7 11 Kwi 2012 22:02   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wg mojego mniemania , do 1 roku nic się nie zmieni DL może wzrośnie do 10 ale UP nie liczył bym na to , biorąc pod uwagę naszych operatorów. Na tą chwilę nie ma co przepłacać za modemy , które dają nam LTE czyli 100 DL 50 UP bo jeszcze u nas nie ma tej technologii :) operator powie , ze w idealnych warunkach te prędkości zostaną zachowane (śmiech=10 m od BTS)
Powrót do góry
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 3
Miasto: Kielce

Post#8 12 Kwi 2012 10:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. A czy ten modem HUAWEI E3131 z Play jest na 100% kat. 10 ?
Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#9 12 Kwi 2012 10:46   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


E3131 ma kategorię 14 .
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#10 12 Kwi 2012 11:06   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko napisał:
może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź

No to dorzucę ciekawostkę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=395921#395921
Powrót do góry
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 3
Miasto: Kielce

Post#11 12 Kwi 2012 11:26   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok. Ale jak to dokładnie jest? Aero napisało że potrzebny jest terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii TD-LTE w paśmie 2500MHz (pasmo 38). Może być kategoria 14 ?
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#12 12 Kwi 2012 12:38   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Może być szybszej kategorii modem, bo chodzi oto żeby nie był modem wolny w połączeniu z nadajnikiem pomimo iż "darmowy"jest wolny :)
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#13 Post autora tematu 12 Kwi 2012 15:12   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Właśnie kupiłem E3131 i lipa. Nie udało mi się uzyskać połączenia na aero2.
Zastosowałem się do liku podanego przez kolegę Foxtrott.
W programie PM w okienku Opcje, Sieć, Typ sieci, po i przed wybraniem Typu sieci (Preferowane WCDMA) nie występuje zakładka Zakres.
Użyłem więc programu TNI i po wybraniu połączenia uzyskałem komunikat jak na zdjęciu.
http://obrazki.elektroda.pl/2364593100_1334236596.jpg

W PM aero2 widnieje jako zarejestrowane. I jeszcze jedno, kartę sim aero2 włożyłem do tego większego slotu.
Co może być nie tak, coś źle zrobiłem czy może simlock? W salonie powiedziano że modem nie ma simlocka.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Kwi 2012 15:12   





Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#14 12 Kwi 2012 15:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wyłącz TNI i połącz się aplikacją play, w modemie świeci na niebiesko dioda ?
nemko napisał:
zakładka Zakres

Tej zakładki nie ma .
A w tym programie od play ustawiasz nowy profil ustawiasz go jako domyślny ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Kwi 2012 15:34   





Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#15 12 Kwi 2012 16:03   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie używaj programu od PLAY do zestawiania połączeń , ponieważ Play blokuje częstotliwości. Użyj najnowszego Mobile Partner lub ten w linku. Gdy zastosowałeś się do rad w moim poście na bank masz odblokowany modem ( mówimy o freq i zakresach) Do połączeń Play używam bluconecta , ma odblokowane zakładki.

Załączniki:
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#16 Post autora tematu 12 Kwi 2012 16:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Już działa, dioda mruga na niebiesko. Pomogło utworzenie nowego profilu w programie od PLAY.
Pomyliłem programy i pewnie stąd ten problem.
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki. Transfer pobierania to ok 30KB/s. Dużo to czy mało jak na możliwości aero2?
Zainstaluję i poprzyglądam się programom. Pewnie jakieś pytania jeszcze padną. Póki co dzięki Panowie za pomoc :D
Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#17 12 Kwi 2012 16:39   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Aero ma ograniczenia na DL i UP więc nie sugeruj się tym ,że modem łączy się np 21,6 Mb a pobieranie ma się nijak do połączenia. Zrezygnuj z aplikacji PLAY a połącz się za pomocą MP lub NetInfo.
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#18 12 Kwi 2012 16:47   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Foxtrott napisał:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.
nemko napisał:
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki
Zainstaluję i poprzyglądam się programom.

Radzę nie mieszaj w systemie , jak działa dobrze to poco to robić ?
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#19 Post autora tematu 12 Kwi 2012 16:50   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, zrobię to jak wszystko rozgryzę. Póki co jadę na PLAYu.
Nie wiem gdzie się tworzy nowy profil w NetInfo, a PM jeszcze nie zainstalowany i też bym poprosił o podpowiedź.
Transfer odczytałem z Mozilli.
I jeszcze jedna sprawa. Komputer stacjonarny, od momentu zainstalowania modemu co parę sekund stęka (krótkie warknięcia) mi chyba HDD. Dlaczego?
Powrót do góry
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1181
Miasto: CentralnaPolska

Post#20 12 Kwi 2012 16:53   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj napisał:
Foxtrott napisał:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.

Przepraszam ale tyczy się to aplikacji PLAY , gdzie nie masz wyboru - tylko w tym kontekście pisałem o tym , że blokuje = chcesz mieć większy wybór tego co robisz i jak się łączysz - łącz się za pomocą netinfo bądź MobilePartner.
Powrót do góry
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 3
Miasto: Kielce

Post#21 13 Kwi 2012 07:54   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. Ja wczoraj kupiłem Huawei E3131 i wszystko pięknie działa więc polecam :D
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#22 Post autora tematu 13 Kwi 2012 14:42   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Internet działa w miarę sprawnie (korzystam z oryginalnej aplikacji PLAYa), ale muszę ponownie poruszyć temat krótkich odgłosów (co ok 5sek) wydostających się z HDD. Odgłosy podobne pojawiają się jak przy instalacji lub deinstalacji programów, z tym że tylko kilka, a tu non stop.
W menedżerze nie ma wykrzykników. Po odinstalowaniu sterowników i aplikacji PLAYa problem znika. Mam XP SP3.
Co z tym fantem zrobić?
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#23 13 Kwi 2012 17:59   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Jest to dysk albo stacja dyskietek ?
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#24 Post autora tematu 13 Kwi 2012 18:25   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Chyba masz rację, raczej do odgłosy stacji dyskietek. Masz na to jakąś radę?
Powrót do góry
   
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 614
Miasto: Warszawa

Post#25 13 Kwi 2012 18:58   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Pozbyć się oprogramowania Play Online i łączyć się za pomocą samego Windows, albo np. Top NetInfo.
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#26 13 Kwi 2012 19:07   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko napisał:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#27 Post autora tematu 13 Kwi 2012 20:05   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj napisał:
nemko napisał:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.


W biosie albo w ogóle odpiąć. Jak się czegoś od dawna nie używa, to i się zapomina :D
Póki co pomogło kilkukrotne włożenie do napędu dyskietki. Ale dziwne że instalacja modemu miała na nią taki wpływ.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2012 20:05   





Powrót do góry
   
Adam_Rembak
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 13
Miasto: Ozorków

Post#28 08 Maj 2012 11:36   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wczoraj dowiedziałem się od konsultanta Playa, że ich modemy posiadają sim lock. Zatem albo zaczęli je zabezpieczać, albo jest informacyjny chaos.

Konkretnie mam na myśli ten zestaw, z którego modem chciałbym użyć do połączenia z Aero2. Czy ktoś potwierdza, że urządzenie z tego startera się nada?
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#29 08 Maj 2012 12:36   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie mają sim locka chyba że od wczoraj zaczęli zakładać .
Powrót do góry
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 235
Miasto: ok Warszawy

Post#30 Post autora tematu 08 Maj 2012 12:51   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Mam taki zestaw od niedawna i nie ma na nim simlocka. A konsultantów z Playa olej, są zwyczajnie niedoszkoleni, nie znają nawet połowy sieciowych regulaminów. Mówią co im ślina na język przyniesie.
Do Aero2 musisz modem odblokować i będzie hulał.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Co Kupić -> HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Czy modem HUAWEI E353s-1 zadziała z Aero2? (1)
HUAWEI E3131,E353s-2 - ZASIEG internetu mobilnego (3)
Huawei e3131 czy ZTE MF669 do Aero2? (5)
LARK FREEME 70.4 - Czy można podłączyć modem HUAWEI e3131 z kartą AERO2 (4)
Huawei E3131 - Modem Huawei E3131 czy działa za granicą (sieć O2, Vodafone) (2)
Huawei E3131 - Łączność z AERO2 (32)
Huawei e3131 - Aero2 brak połączenia (13)
Huawei E3131 + Aero2 BŁAGAM POMOCY (16)
Aero2 / Huawei e3131 - Słaby zasięg (6)
Huawei E3131 - Problem z aero2 w modemie (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS