Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network What to buy? ->HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#1 11 Apr 2012 19:07  Topic author   

HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Który z powyższych modemów jest lepszy do aero2. Ktoś mi mówił że obydwa mają identyczną elektronikę i różnią się tylko obudową.
Słyszałem też, że w E3131 trzeba zmienić coś w ustawieniach aby uzyskać połączenie w aero2.
Czy taka ingerencja nie spowoduje utraty gwarancji, bo chciałbym go nabyć w PLAY w opcji "Online na Kartę". Nie wiem też czy posiada simlocka. W salonach Play różnie o tym mówią.
Czy warto inwestować w modem usb nokii 21m 02, który ma lepszą czułość ale jest droższy i nie ma wyjścia na antenę zewnętrzną?
A może zaproponujecie jakiś inny lepszy modem, który za dwa trzy lata też będzie się nadawał np. do LTE?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#2 11 Apr 2012 20:26    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Modem e3131 w zestawie startowym z Play na pewno nie posiada simlocka , osobiście sprawdzałem. Jeżeli chodzi o ustawienia to trzeba odblokować wszystkie częstotliwości za pomocą komend AT.Wiem ,że to dotyczy innego modemu , lecz sprawdza się.

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#3 11 Apr 2012 21:12    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


I nie tracisz gwarancji jak użyjesz metody co polecił @Foxtrott

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#4 11 Apr 2012 21:34  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, czyli według Was warto brać E3131 i nie szukać niczego lepszego?

Helpful post? + 0
Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#5 11 Apr 2012 21:46    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Na tą chwilę to najlepszy sprzęt = 21 DL 5 UP oczywiście zależy od sieci :) za 2 lata wszystko się zmieni ...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#6 11 Apr 2012 21:54  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Skoro tak, to jutro pewnie go kupię, Dzięki :D
Nie zamykam tematu póki co, może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#7 11 Apr 2012 22:02    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wg mojego mniemania , do 1 roku nic się nie zmieni DL może wzrośnie do 10 ale UP nie liczył bym na to , biorąc pod uwagę naszych operatorów. Na tą chwilę nie ma co przepłacać za modemy , które dają nam LTE czyli 100 DL 50 UP bo jeszcze u nas nie ma tej technologii :) operator powie , ze w idealnych warunkach te prędkości zostaną zachowane (śmiech=10 m od BTS)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kamilgorski6
Level 2
Location: Kielce
Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
kamilgorski6
Level 2
Post#8 12 Apr 2012 10:34    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. A czy ten modem HUAWEI E3131 z Play jest na 100% kat. 10 ?

Helpful post? + 0
Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#9 12 Apr 2012 10:46    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


E3131 ma kategorię 14 .

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#10 12 Apr 2012 11:06    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko wrote:
może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź

No to dorzucę ciekawostkę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=395921#395921

Helpful post? + 0
Back to top
kamilgorski6
Level 2
Location: Kielce
Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
kamilgorski6
Level 2
Post#11 12 Apr 2012 11:26    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok. Ale jak to dokładnie jest? Aero napisało że potrzebny jest terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii TD-LTE w paśmie 2500MHz (pasmo 38). Może być kategoria 14 ?

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#12 12 Apr 2012 12:38    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Może być szybszej kategorii modem, bo chodzi oto żeby nie był modem wolny w połączeniu z nadajnikiem pomimo iż "darmowy"jest wolny :)

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#13 12 Apr 2012 15:12  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Właśnie kupiłem E3131 i lipa. Nie udało mi się uzyskać połączenia na aero2.
Zastosowałem się do liku podanego przez kolegę Foxtrott.
W programie PM w okienku Opcje, Sieć, Typ sieci, po i przed wybraniem Typu sieci (Preferowane WCDMA) nie występuje zakładka Zakres.
Użyłem więc programu TNI i po wybraniu połączenia uzyskałem komunikat jak na zdjęciu.
http://obrazki.elektroda.pl/2364593100 1334236596.jpg

W PM aero2 widnieje jako zarejestrowane. I jeszcze jedno, kartę sim aero2 włożyłem do tego większego slotu.
Co może być nie tak, coś źle zrobiłem czy może simlock? W salonie powiedziano że modem nie ma simlocka.

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#14 12 Apr 2012 15:34    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wyłącz TNI i połącz się aplikacją play, w modemie świeci na niebiesko dioda ?
nemko wrote:
zakładka Zakres

Tej zakładki nie ma .
A w tym programie od play ustawiasz nowy profil ustawiasz go jako domyślny ?

Helpful post? + 0
Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#15 12 Apr 2012 16:03    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie używaj programu od PLAY do zestawiania połączeń , ponieważ Play blokuje częstotliwości. Użyj najnowszego Mobile Partner lub ten w linku. Gdy zastosowałeś się do rad w moim poście na bank masz odblokowany modem ( mówimy o freq i zakresach) Do połączeń Play używam bluconecta , ma odblokowane zakładki.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#16 12 Apr 2012 16:34  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Już działa, dioda mruga na niebiesko. Pomogło utworzenie nowego profilu w programie od PLAY.
Pomyliłem programy i pewnie stąd ten problem.
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki. Transfer pobierania to ok 30KB/s. Dużo to czy mało jak na możliwości aero2?
Zainstaluję i poprzyglądam się programom. Pewnie jakieś pytania jeszcze padną. Póki co dzięki Panowie za pomoc :D

Helpful post? + 0
Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#17 12 Apr 2012 16:39    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Aero ma ograniczenia na DL i UP więc nie sugeruj się tym ,że modem łączy się np 21,6 Mb a pobieranie ma się nijak do połączenia. Zrezygnuj z aplikacji PLAY a połącz się za pomocą MP lub NetInfo.

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#18 12 Apr 2012 16:47    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Foxtrott wrote:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.
nemko wrote:
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki
Zainstaluję i poprzyglądam się programom.

Radzę nie mieszaj w systemie , jak działa dobrze to poco to robić ?

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#19 12 Apr 2012 16:50  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, zrobię to jak wszystko rozgryzę. Póki co jadę na PLAYu.
Nie wiem gdzie się tworzy nowy profil w NetInfo, a PM jeszcze nie zainstalowany i też bym poprosił o podpowiedź.
Transfer odczytałem z Mozilli.
I jeszcze jedna sprawa. Komputer stacjonarny, od momentu zainstalowania modemu co parę sekund stęka (krótkie warknięcia) mi chyba HDD. Dlaczego?

Helpful post? + 0
Back to top
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Location: CentralnaPolska
Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1457
Helped: 172
Post rating: 57
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#20 12 Apr 2012 16:53    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj wrote:
Foxtrott wrote:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.

Przepraszam ale tyczy się to aplikacji PLAY , gdzie nie masz wyboru - tylko w tym kontekście pisałem o tym , że blokuje = chcesz mieć większy wybór tego co robisz i jak się łączysz - łącz się za pomocą netinfo bądź MobilePartner.

Helpful post? + 0
Back to top
kamilgorski6
Level 2
Location: Kielce
Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
kamilgorski6
Level 2
Post#21 13 Apr 2012 07:54    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. Ja wczoraj kupiłem Huawei E3131 i wszystko pięknie działa więc polecam :D

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#22 13 Apr 2012 14:42  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Internet działa w miarę sprawnie (korzystam z oryginalnej aplikacji PLAYa), ale muszę ponownie poruszyć temat krótkich odgłosów (co ok 5sek) wydostających się z HDD. Odgłosy podobne pojawiają się jak przy instalacji lub deinstalacji programów, z tym że tylko kilka, a tu non stop.
W menedżerze nie ma wykrzykników. Po odinstalowaniu sterowników i aplikacji PLAYa problem znika. Mam XP SP3.
Co z tym fantem zrobić?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#23 13 Apr 2012 17:59    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Jest to dysk albo stacja dyskietek ?

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#24 13 Apr 2012 18:25  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Chyba masz rację, raczej do odgłosy stacji dyskietek. Masz na to jakąś radę?

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 7
jdanecki
Level 22
Post#25 13 Apr 2012 18:58    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Pozbyć się oprogramowania Play Online i łączyć się za pomocą samego Windows, albo np. Top NetInfo.

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#26 13 Apr 2012 19:07    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko wrote:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#27 13 Apr 2012 20:05  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj wrote:
nemko wrote:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.


W biosie albo w ogóle odpiąć. Jak się czegoś od dawna nie używa, to i się zapomina :D
Póki co pomogło kilkukrotne włożenie do napędu dyskietki. Ale dziwne że instalacja modemu miała na nią taki wpływ.

Helpful post? + 0
Back to top
Adam_Rembak
Level 10
Location: Ozorków
Joined: 08 Apr 2006
Posts: 13
Adam_Rembak
Level 10
Post#28 08 May 2012 11:36    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wczoraj dowiedziałem się od konsultanta Playa, że ich modemy posiadają sim lock. Zatem albo zaczęli je zabezpieczać, albo jest informacyjny chaos.

Konkretnie mam na myśli ten zestaw, z którego modem chciałbym użyć do połączenia z Aero2. Czy ktoś potwierdza, że urządzenie z tego startera się nada?

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1133
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#29 08 May 2012 12:36    

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie mają sim locka chyba że od wczoraj zaczęli zakładać .

Helpful post? + 0
Back to top
nemko
Level 15
Location: ok Warszawy
Joined: 11 Sep 2008
Posts: 227
Helped: 1
nemko
Level 15
Post#30 08 May 2012 12:51  Topic author   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Mam taki zestaw od niedawna i nie ma na nim simlocka. A konsultantów z Playa olej, są zwyczajnie niedoszkoleni, nie znają nawet połowy sieciowych regulaminów. Mówią co im ślina na język przyniesie.
Do Aero2 musisz modem odblokować i będzie hulał.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network What to buy? -> HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2? 123  Next
Page 1 of 3

Similar topics to hUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?

Czy modem HUAWEI E353s-1 zadziała z Aero2? (1)
HUAWEI E3131,E353s-2 - ZASIEG internetu mobilnego (3)
Huawei e3131 czy ZTE MF669 do Aero2? (5)
LARK FREEME 70.4 - Czy można podłączyć modem HUAWEI e3131 z kartą AERO2 (4)
Huawei E3131 - Modem Huawei E3131 czy działa za granicą (sieć O2, Vodafone) (2)
Huawei E3131 - Łączność z AERO2 (32)
Huawei e3131 - Aero2 brak połączenia (13)
Huawei E3131 + Aero2 BŁAGAM POMOCY (16)
Aero2 / Huawei e3131 - Słaby zasięg (6)
Huawei E3131 - Problem z aero2 w modemie (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.16 seconds