Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network What to buy? -> HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?
Author
Message
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#1 Post from the author of the topic 11 Apr 2012 19:07   

HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Który z powyższych modemów jest lepszy do aero2. Ktoś mi mówił że obydwa mają identyczną elektronikę i różnią się tylko obudową.
Słyszałem też, że w E3131 trzeba zmienić coś w ustawieniach aby uzyskać połączenie w aero2.
Czy taka ingerencja nie spowoduje utraty gwarancji, bo chciałbym go nabyć w PLAY w opcji "Online na Kartę". Nie wiem też czy posiada simlocka. W salonach Play różnie o tym mówią.
Czy warto inwestować w modem usb nokii 21m 02, który ma lepszą czułość ale jest droższy i nie ma wyjścia na antenę zewnętrzną?
A może zaproponujecie jakiś inny lepszy modem, który za dwa trzy lata też będzie się nadawał np. do LTE?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Apr 2012 19:07   





Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#2 11 Apr 2012 20:26   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Modem e3131 w zestawie startowym z Play na pewno nie posiada simlocka , osobiście sprawdzałem. Jeżeli chodzi o ustawienia to trzeba odblokować wszystkie częstotliwości za pomocą komend AT.Wiem ,że to dotyczy innego modemu , lecz sprawdza się.

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#3 11 Apr 2012 21:12   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


I nie tracisz gwarancji jak użyjesz metody co polecił @Foxtrott

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#4 Post from the author of the topic 11 Apr 2012 21:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, czyli według Was warto brać E3131 i nie szukać niczego lepszego?

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#5 11 Apr 2012 21:46   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Na tą chwilę to najlepszy sprzęt = 21 DL 5 UP oczywiście zależy od sieci Smile za 2 lata wszystko się zmieni ...

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#6 Post from the author of the topic 11 Apr 2012 21:54   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Skoro tak, to jutro pewnie go kupię, Dzięki Very Happy
Nie zamykam tematu póki co, może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#7 11 Apr 2012 22:02   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wg mojego mniemania , do 1 roku nic się nie zmieni DL może wzrośnie do 10 ale UP nie liczył bym na to , biorąc pod uwagę naszych operatorów. Na tą chwilę nie ma co przepłacać za modemy , które dają nam LTE czyli 100 DL 50 UP bo jeszcze u nas nie ma tej technologii Smile operator powie , ze w idealnych warunkach te prędkości zostaną zachowane (śmiech=10 m od BTS)

Helpful message? + -

Back to top
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
Location: Kielce

Post#8 12 Apr 2012 10:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. A czy ten modem HUAWEI E3131 z Play jest na 100% kat. 10 ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#9 12 Apr 2012 10:46   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


E3131 ma kategorię 14 .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Apr 2012 10:46   





Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#10 12 Apr 2012 11:06   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko wrote:
może komuś się coś przypomni i dorzuci ciekawą wypowiedź

No to dorzucę ciekawostkę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=395921#395921

Helpful message? + -

Back to top
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
Location: Kielce

Post#11 12 Apr 2012 11:26   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok. Ale jak to dokładnie jest? Aero napisało że potrzebny jest terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii TD-LTE w paśmie 2500MHz (pasmo 38). Może być kategoria 14 ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Apr 2012 11:26   





Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#12 12 Apr 2012 12:38   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Może być szybszej kategorii modem, bo chodzi oto żeby nie był modem wolny w połączeniu z nadajnikiem pomimo iż "darmowy"jest wolny Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#13 Post from the author of the topic 12 Apr 2012 15:12   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Właśnie kupiłem E3131 i lipa. Nie udało mi się uzyskać połączenia na aero2.
Zastosowałem się do liku podanego przez kolegę Foxtrott.
W programie PM w okienku Opcje, Sieć, Typ sieci, po i przed wybraniem Typu sieci (Preferowane WCDMA) nie występuje zakładka Zakres.
Użyłem więc programu TNI i po wybraniu połączenia uzyskałem komunikat jak na zdjęciu.
http://obrazki.elektroda.pl/2364593100_1334236596.jpg

W PM aero2 widnieje jako zarejestrowane. I jeszcze jedno, kartę sim aero2 włożyłem do tego większego slotu.
Co może być nie tak, coś źle zrobiłem czy może simlock? W salonie powiedziano że modem nie ma simlocka.

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#14 12 Apr 2012 15:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wyłącz TNI i połącz się aplikacją play, w modemie świeci na niebiesko dioda ?
nemko wrote:
zakładka Zakres

Tej zakładki nie ma .
A w tym programie od play ustawiasz nowy profil ustawiasz go jako domyślny ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#15 12 Apr 2012 16:03   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie używaj programu od PLAY do zestawiania połączeń , ponieważ Play blokuje częstotliwości. Użyj najnowszego Mobile Partner lub ten w linku. Gdy zastosowałeś się do rad w moim poście na bank masz odblokowany modem ( mówimy o freq i zakresach) Do połączeń Play używam bluconecta , ma odblokowane zakładki.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#16 Post from the author of the topic 12 Apr 2012 16:34   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Już działa, dioda mruga na niebiesko. Pomogło utworzenie nowego profilu w programie od PLAY.
Pomyliłem programy i pewnie stąd ten problem.
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki. Transfer pobierania to ok 30KB/s. Dużo to czy mało jak na możliwości aero2?
Zainstaluję i poprzyglądam się programom. Pewnie jakieś pytania jeszcze padną. Póki co dzięki Panowie za pomoc Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#17 12 Apr 2012 16:39   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Aero ma ograniczenia na DL i UP więc nie sugeruj się tym ,że modem łączy się np 21,6 Mb a pobieranie ma się nijak do połączenia. Zrezygnuj z aplikacji PLAY a połącz się za pomocą MP lub NetInfo.

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#18 12 Apr 2012 16:47   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Foxtrott wrote:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.
nemko wrote:
Właśnie zasysam Mobile Partner i sterowniki
Zainstaluję i poprzyglądam się programom.

Radzę nie mieszaj w systemie , jak działa dobrze to poco to robić ?

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#19 Post from the author of the topic 12 Apr 2012 16:50   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Ok, zrobię to jak wszystko rozgryzę. Póki co jadę na PLAYu.
Nie wiem gdzie się tworzy nowy profil w NetInfo, a PM jeszcze nie zainstalowany i też bym poprosił o podpowiedź.
Transfer odczytałem z Mozilli.
I jeszcze jedna sprawa. Komputer stacjonarny, od momentu zainstalowania modemu co parę sekund stęka (krótkie warknięcia) mi chyba HDD. Dlaczego?

Helpful message? + -

Back to top
   
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 03 Sep 2008
Posts: 1232
Location: CentralnaPolska

Post#20 12 Apr 2012 16:53   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj wrote:
Foxtrott wrote:
ponieważ Play blokuje częstotliwości

Ja kto ? przecież odblokował @nemko programem TNI częstotliwość i to za Twoją poradą i od tego momentu modem działa z każdym programem z aero2.

Przepraszam ale tyczy się to aplikacji PLAY , gdzie nie masz wyboru - tylko w tym kontekście pisałem o tym , że blokuje = chcesz mieć większy wybór tego co robisz i jak się łączysz - łącz się za pomocą netinfo bądź MobilePartner.

Helpful message? + -

Back to top
   
kamilgorski6
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Jul 2010
Posts: 3
Location: Kielce

Post#21 13 Apr 2012 07:54   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Witam. Ja wczoraj kupiłem Huawei E3131 i wszystko pięknie działa więc polecam Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#22 Post from the author of the topic 13 Apr 2012 14:42   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Internet działa w miarę sprawnie (korzystam z oryginalnej aplikacji PLAYa), ale muszę ponownie poruszyć temat krótkich odgłosów (co ok 5sek) wydostających się z HDD. Odgłosy podobne pojawiają się jak przy instalacji lub deinstalacji programów, z tym że tylko kilka, a tu non stop.
W menedżerze nie ma wykrzykników. Po odinstalowaniu sterowników i aplikacji PLAYa problem znika. Mam XP SP3.
Co z tym fantem zrobić?

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#23 13 Apr 2012 17:59   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Jest to dysk albo stacja dyskietek ?

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#24 Post from the author of the topic 13 Apr 2012 18:25   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Chyba masz rację, raczej do odgłosy stacji dyskietek. Masz na to jakąś radę?

Helpful message? + -

Back to top
   
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 14 Nov 2009
Posts: 612
Location: Warszawa

Post#25 13 Apr 2012 18:58   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Pozbyć się oprogramowania Play Online i łączyć się za pomocą samego Windows, albo np. Top NetInfo.

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#26 13 Apr 2012 19:07   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


nemko wrote:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#27 Post from the author of the topic 13 Apr 2012 20:05   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


witoj wrote:
nemko wrote:
Masz na to jakąś radę?


W biosie wyłączyć jak nie potrzebujesz jej, włączyć zawsze można jak jest potrzebna.


W biosie albo w ogóle odpiąć. Jak się czegoś od dawna nie używa, to i się zapomina Very Happy
Póki co pomogło kilkukrotne włożenie do napędu dyskietki. Ale dziwne że instalacja modemu miała na nią taki wpływ.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Apr 2012 20:05   





Back to top
   
Adam_Rembak
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 08 Apr 2006
Posts: 13
Location: Ozorków

Post#28 08 May 2012 11:36   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Wczoraj dowiedziałem się od konsultanta Playa, że ich modemy posiadają sim lock. Zatem albo zaczęli je zabezpieczać, albo jest informacyjny chaos.

Konkretnie mam na myśli ten zestaw, z którego modem chciałbym użyć do połączenia z Aero2. Czy ktoś potwierdza, że urządzenie z tego startera się nada?

Helpful message? + -

Back to top
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1011

Post#29 08 May 2012 12:36   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Nie mają sim locka chyba że od wczoraj zaczęli zakładać .

Helpful message? + -

Back to top
   
nemko
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Sep 2008
Posts: 226
Location: ok Warszawy

Post#30 Post from the author of the topic 08 May 2012 12:51   

Re: HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?


Mam taki zestaw od niedawna i nie ma na nim simlocka. A konsultantów z Playa olej, są zwyczajnie niedoszkoleni, nie znają nawet połowy sieciowych regulaminów. Mówią co im ślina na język przyniesie.
Do Aero2 musisz modem odblokować i będzie hulał.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network What to buy? -> HUAWEI E353s-2 czy E3131 do AERO2?
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
Czy modem HUAWEI E353s-1 zadziała z Aero2? (1)
HUAWEI E3131,E353s-2 - ZASIEG internetu mobilnego (3)
Huawei e3131 czy ZTE MF669 do Aero2? (5)
LARK FREEME 70.4 - Czy można podłączyć modem HUAWEI e3131 z kartą AERO2 (4)
Huawei E3131 - Modem Huawei E3131 czy działa za granicą (sieć O2, Vodafone) (2)
Huawei E3131 - Łączność z AERO2 (32)
Huawei e3131 - Aero2 brak połączenia (13)
Huawei E3131 + Aero2 BŁAGAM POMOCY (16)
Aero2 / Huawei e3131 - Słaby zasięg (6)
Huawei E3131 - Problem z aero2 w modemie (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl topic RSS feed