| Author |
fill3 Poziom 5

|
06 Jan 2005 08:51 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Proponują mi zrobienie lampowej końcówki mocy do gitary basowej.
Potrzebuję ok. 400-500W na 4Ω
Widzę że producenci oferują głównie przedwzmacniacze lampowe z końcówką MOSFET.
Ale szukam nietypowego brzmienia, czy zmierzając ku pełnej lampowosci (przedwzmacniacz i końcówka) zmierzam w dobrym kierunku?
|
|
| Back to top |
|
 |
MichałKob Poziom 17

|
06 Jan 2005 10:37 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Będziesz zawiedziony.
W ŻYCIU nie widzialem nawet w Internecie wzmaka lampowego który ma moc 400 watów. (40 to owszem, ale nie 400.......) Twój amp może najwyżej pobierac z sieci 400 - 500 Watów....
Wiesz co, na PP EL34 Osiągniesz 100 W, przy napięciu anodowym 800 V (słownie: osiemset woltów.) Ale nie 400, 500 watów.... to się nie uda.
Pamiętaj o tym, że słuch ma logarytmiczną charakterystykę. Wzmaczek 12 W na PP EL84 naprawdę ci wystarczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5452 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
06 Jan 2005 11:02 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| MichałKob wrote: |
Będziesz zawiedziony.
W ŻYCIU nie widzialem nawet w Internecie wzmaka lampowego który ma moc 400 watów. (40 to owszem, ale nie 400.......) Twój amp może najwyżej pobierac z sieci 400 - 500 Watów.... |
Tu masz schemat 135W, na dwu parach 6L6GC:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/BASSM.gif
tu jest zaś schemat wzmacniacza basowego o mocy 300W, trzy pary lamp 6550:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/rumbas.zip
Z tym że podejrzewam że rozmiary transformatorów przyprawiają o ból głowy ;))
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
06 Jan 2005 16:41 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| MichałKob wrote: |
| W ŻYCIU nie widzialem nawet w Internecie wzmaka lampowego który ma moc 400 watów |
http://www.vtl.com/pages/classic_reference.html#MB1250
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=70661 :-)
Pewien gitarzysta chciał swego czasu zamówić u mnie wzmacniacz o mocy w granicach 200W, lub więcej. Jak tłumaczył, chciał uzyskać "ścianę dzwięku".
A tak naprawdę chęć posiadania wzmacniacza mocniejszego niż te około 100W, jest tylko oznaką kompletnej niewiedzy na temat sposobów realizacji dzwięku...
|
|
| Back to top |
|
 |
skaarj Poziom 13

|
06 Jan 2005 17:56 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Bez najmniejszego problemu znajdziesz w sieci kontrukcje 1kW (na 6L6GC) czy tez 3kW (!) - zreszta sa linki na forum.
Jesli klient placi, to mozesz mu to wykonac - uprzedz go tylko o tym jak ta bestia bedzie wygladac i ile bedzie ciagnac pradu w spoczynku.
Zalozmy, ze wzmacniacz bedzie mial sprawnosc 25% (co prawdopodobnie jest w miare dobrym strzalem jak bedziesz sie bawic w konfiguracje przeciwsobne, oraz gleboka klase AB) to masz jakies 1k6W :D
Poza tym nie wydaje mi sie zeby udalo sie zejsc z waga ponizej 80kg, oraz _duza_ skrzynia - w koncu taka moc wymaga odpowiednio wydajnego chlodzenia.
Popatrz na konstrukcje wysokiej mocy, pokaz temu klientowi zdjecia i zapytaj sie czy aby na pewno jest swiadom czego chce.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2005 17:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MatiZ Poziom 14

|
07 Jan 2005 10:05 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Na lampach sa się muzyskać moc wyjściową idącą w kW, z tym problemem, że lampy są potężne (czyt. drogie) mają ogromne prądy żażęnia..i bardzo wysokie anodowe (kilkanaście - kilkadziesiąt kV) JAko przykład: http://www.moehrenbude.de/projekte/monsteramp.htm TAm masz 1,5kW wyjścowej, a każda lampa ma po 3kW admisyjnej.....możęsz spróbować z takim czymś...ale ekonomicznie nie jest to dobrez rozwiązanie ... bardzo drogie w budowie..a w utrzymaniu też nie tanie...a i ze względu na wagę..też niezbyt mobilne...pozdro.
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
07 Jan 2005 11:47 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
znane firmy: Fender,Marschal,Orange itp robią z reguły do 100W a reszta to sprawa nagłośnienia lub transmisji. Jeśli masz talęt muzyczny to zagrasz na basie akustycznym
Graj
|
|
| Back to top |
|
 |
fill3 Poziom 5

|
08 Jan 2005 11:05 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Panowie, to nie ja mam robić końcówkę, tylko mam na niej grać.
Nie znam się na wzmacniaczach w ogóle, dlatego chciałem uzyskać wiedzę zanim dam się przekonać facotowi który chce mi coś wcisnąć.
Mam już jedną lampę która ma podobno 300W na 8Ω. Gra mocno, ale ciekawe ile ma naprawdę?
Dzięki.
Wychodzi mi z tych post'ów że warto wykombinować przedwzmacniacz lampowy a końcówkę pozostawić MOSFET-owi.
Czy tak?
PS. marpiasek, nie zgadzam sie z Tobą do końca. Może domu, jako muzyk sesyjny, lub w subtelnych gatunkach muzycznych to masz racje.
Ale inspiracja do grania jest skorelowana z dźwiękiem jaki wydobywa się z paczek.
Niektóre gatunki wymagają potężnego brzmienia a kiedy grasz chcesz słyszeć na scenie swoje unikalne brzmienie. Nie zawsze (czy wogóle?) dostaniesz w monitorach to czego oczekujesz.
Pozdrawiam :)
Jak ktoś może wnieść nowe światło do sprawy końcówek lampowych, będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
08 Jan 2005 13:38 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| fill3 wrote: |
Mam już jedną lampę która ma podobno 300W na 8Ω. Gra mocno, ale ciekawe ile ma naprawdę? |
Trochę się wierzyć nie chce... Skąd te dane? Bądź jak jest ten wzmacniacz zbudowany - na ilu lampach mocy i jakich?
| Quote: |
Dzięki.
Wychodzi mi z tych post'ów że warto wykombinować przedwzmacniacz lampowy a końcówkę pozostawić MOSFET-owi.
Czy tak? |
Nikt tak nie powiedział :-). Osobiście uważam że używanie wzmacniaczy tranzystorowych do gitary przy poważnych zamiarach, to jawne kpiny...
PS. marpiasek, nie zgadzam się z Tobą do końca. Może domu, jako muzyk sesyjny, lub w subtelnych gatunkach muzycznych to masz racje.
Ale inspiracja do grania jest skorelowana z dźwiękiem jaki wydobywa się z paczek.
Niektóre gatunki wymagają potężnego brzmienia a kiedy grasz chcesz słyszeć na scenie swoje unikalne brzmienie. Nie zawsze (czy wogóle?) dostaniesz w monitorach to czego oczekujesz. |
W takim właśnie podejściu objawia się niewiedza o której wspominałem...
Niech mi ktoś znajdzie sytuację, gdzie pomieszczenie bądź teren nagłaśnia bezpośrednio wzmacniacz do gitary - Toż to idiotyzm!
Wystarczy przyjrzeć się typowemu koncertowi. Do paczki podłącza się normalny wzmacniacz o mocy w granicach tych 100W, gdzie realizowane są najrozmaitrze przestery i korekcje dzwięku, a następnie przed paczką stawia się MIKROFON kierunkowy, który przekazuje gotowy sygnał do miksera, gdzie można ustalić jego poziom, fazę i barwę, oraz molochów o mocach rzędu nawet kilowatów...
Mam nadzieję że to jasno stawia sprawę :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
08 Jan 2005 13:54 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Dzięki Rocky -właśnie to wyjaśnić muzykowi chciałem. dodam że: np. w łazience wstawi combo 100W i 300W to nie rozrużni który jest ktory!!! będzię tylko ból bębenków w uszach.
|
|
| Back to top |
|
 |
omirek10 Poziom 3

|
13 Jan 2005 13:39 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Witam!
Po pierwsze nalezy zaznaczyc ze gitarzysci basowi najczesciej potrzebuja dzwieku czystego (clean channel).
Zatem jesli wzmacniacz lampowy ma 50 lub 100W to powinien byc wystarczajacy.
Natomiast tranzystorowy powinien miec wiekszy zapas mocy
aby uzyskac odpowiednia dynamike bez znieksztalcen.
Dlatego niektorzy polecaja 500W lub wiecej.
Troche to szokujace jesli zwazyc, ze najfajniejsze wzmacniacze lampowe do gitary elektrycznej maja okolo 20W...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2005 13:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
13 Jan 2005 18:36 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| omirek10 wrote: |
| Po pierwsze nalezy zaznaczyc ze gitarzysci basowi najczesciej potrzebuja dzwieku czystego (clean channel). |
Co??
Hmm.. Ciekaw tylko jestem jak by zabrzmiał bas w np. "Here to stay" Korna, zagrany na kanale czystym :lol: . Nie mówiąc już o takich grupach jak Slipknot, Soulfly czy Fear factory...
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5452 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
13 Jan 2005 20:09 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| Rocky Horror wrote: |
| Nie mówiąc już o takich grupach jak Slipknot, Soulfly czy Fear factory... |
No ale tu mowimy o muzyce a nie o jakimś larmie nie do słuchania ;))
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
13 Jan 2005 20:19 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Od tego są bajery "foot swith"
A gdyby i to było zamało no to jaki stary megafon peronowy od PKP .Zniekształci tak że tym w/w kapelą szczęki opadną.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2005 20:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Jan 2005 00:10 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| jdubowski wrote: |
| tu mowimy o muzyce a nie o jakimś larmie nie do słuchania ;)) |
Jarku...Tą kwestię pozostawmy innej dyskusji. Ciężkie granie nie musi Ci się podobać, ale faktem jest, że Slipknot jest najbardziej antykomercyjną grupą na tej planecie, grupą która nie gra pod publikę i kiczowate listy przebojów, która traktuje fanów poważnie i która nie daje tyłka. Pozostałe podobnie.
Ubliżyłeś własnie jednym z najbardziej cenionych grup metalowych świata. A jeśli przykład Ci nie podchodzi, to mogę podać każdy inny...
| marpiasek wrote: |
| Od tego są bajery "foot swith" |
Otóż to. Ów niezastąpiony element znajduje zastosowanie praktycznie w czasie każdej gry, trudno wyobrazić sobie podchodzenie za każdym razem do pieca i zmienianie czułości :wink: . Dochodzi do tego jeszcze często wykorzystywane zjawisko kompresji dynamiki. Wszystko jest tylko kwestią techniki realizacji...
|
|
| Back to top |
|
 |
omirek10 Poziom 3

|
14 Jan 2005 14:10 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| Rocky Horror wrote: |
| omirek10 wrote: |
| Po pierwsze nalezy zaznaczyc ze gitarzysci basowi najczesciej potrzebuja dzwieku czystego (clean channel). |
Co??
Hmm.. Ciekaw tylko jestem jak by zabrzmiał bas w np. "Here to stay" Korna, zagrany na kanale czystym :lol: . Nie mówiąc już o takich grupach jak Slipknot, Soulfly czy Fear factory... |
OK, nie kazdy uzywa caly czas kanalu czystego.
Jednakze piec do basu ktory nie ma dobrego kanalu czystego
nawet metalowcom nie bedzie odpowiadal.
A w tej dyskusji wlasnie kanal czysty dyktuje wymagania.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Dhaeraow Poziom 12

|
20 Jan 2005 12:59 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| Ubliżyłeś własnie jednym z najbardziej cenionych grup metalowych świata. |
Ja rozumiem ze temat jest inny ale Slipknot "ceniony" i "antykomercyjny" to chyba lekka przesada. Ceniony to on moze jest jako kapela nu-metalowa.
A jezeli chodzi o temat to raczej nie ma sensu budować wzmaka bo basu na lampach o mocy większej niz 100÷150W. W sali prób będziesz grał na 1/2 mocy maksymalnie (jak dasz więcej to wszystko wkoło zacznie "chodzić" a gdy przesadzisz to moze nawet kogoś zemdlić, miałem coś takiego jak robiłem pomiary mocy mojego wzmaka). Na mały koncert 150W z lampy wystarczy, potrzeba tylko dobrej paczki. A większe koncerty to tak jak wyżej napisał Rocky, czyli wyprowadzą linie z preampu(Rocky gitar basowych nie wyprowadza się mikrofonem tylko zwykłą linią) i podepną pod mikser.
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
20 Jan 2005 14:04 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Wnioski fill3 wyciągnij sam.
Dhaerow ma racje.
Reszte zostaw realizatorowi nagłośnienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
20 Jan 2005 14:32 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
:arrow: Dhaeraow
Slipknot nie jest grupą nu-metalową. Chociaż wielu przyporządkowuje ten rodzaj pod tą grupę, jest to błędem. Ich rodzaj muzyki to bardziej mieszanka hardcore'u i deathu, z elementami elektroniki..
Grupa ta należy do swoistego podziemia mniej znanych, ale wysoce profesjonalnych i uznawanych kapel, których zwykli zjadacze chleba poprostu nawet nie znają. Więc co tu mówić o cenieniu, czy nawet w miernym stopniu racjonalnej, trafnej opinii...
Wracając do tematu...
Fakt - wzmacniacz gitarowy o mocy powyżej tych 150W, zwłaszcza przy efektywnych głośnikach, potrafiłby skutecznie zagłuszyć nawet perkusję.
Co do prowadzenia sygnału z basu, różne bywają metody, spotkałem się i z mikrofonem... Tym nie mniej jednak zasilanie większego występu bezpośrednio z piecy, ze względów realizatorskich może być praktycznie niewykonywalne, i to niezależnie od tego jakiej by były mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dhaeraow Poziom 12

|
20 Jan 2005 16:08 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Propo wyprowadzeń na mixer. Masz racje są różne "szkoły" wyprowadzania ale z grubsza gitary wyprowadza się przez mikrofon a gitarę basową przez linię i opcjonalnie mikrofon. Dzieje się tak dlatego ,że bass ( w przeciwieństwie do gitary) brzmi dość kiepsko na samym mikrofonie i "musi" być wpięty w linię żeby dobrze brzmiał. Mikrofon w tym wypadku pełni rolę "dodatku".
A wracając do slipknota, stary nic nie mam do tej kapeli ale mówienie o niej jako o małoznanej i należącej do podziemia to już grube przegięcie.Po pierwsze jeżeli chodzi o małoznane to troche dziwne bo praktycznie każdy "małolat" w długich włosach ma na plecaku naszywkę slipknota( bynajmniej w moich okolicach to zaobserwowałem), a po drugie to "podziemie" musi być jakoś płytkie skoro złapanie slipknota na vivie to nie jest żaden problem. I to wcale nie w póznych porach. Od "podziemnych" kapel można zaliczyć np:"Dark Throne".
Dodano po 11 [minuty]:
| Fakt - wzmacniacz gitarowy o mocy powyżej tych 150W, zwłaszcza przy efektywnych głośnikach, potrafiłby skutecznie zagłuszyć nawet perkusję. |
Gitarzysta z mojej poprzedniej kapeli ma wzmaka marshalla(samorubka)
który daje jakieś 60W. Do tego 4x12" celestion i na próbach grał na 2/3 mocy bo jak dał więcej to perke zagłuszał :D . Więc domyślam się ,że chodziło Ci o wzmacniacz do basu
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
20 Jan 2005 16:44 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
| Dhaeraow wrote: |
| bass ( w przeciwieństwie do gitary) brzmi dość kiepsko na samym mikrofonie i "musi" być wpięty w linię żeby dobrze brzmiał. Mikrofon w tym wypadku pełni rolę "dodatku". |
Racja. Zwłaszcza że charakterystyka przenoszenia samego mikrofonu, przy niskich częstotliwościach na ogół znacznie spada.
Połączenie obu sposobów transmisji sygnału może mieć też zastosowanie w przypadku gitary prowadzącej, gdzie zakres tonów w czasie gry potrafi być dosyć szeroki...
| A wracając do slipknota, stary nic nie mam do tej kapeli ale mówienie o niej jako o małoznanej i należącej do podziemia to już grube przegięcie |
Nie powidziałem o dosłownym podziemiu. Pragnąłem jedynie zaznaczyć że z racji może stosunkowo kontrowersyjnego stylu, grupa zyskuje popularność raczej u koneserów ekstremalnie ciężkiego grania. A takich niestety nie jest dużo... Natomiast nie jest powiedziane że dzieciak z naszywką grupy, ma pojęcie jak ta grupa wogóle gra :wink:. W większości przypadków jest to zwyczajne pozerstwo.
Gitarzysta z mojej poprzedniej kapeli ma wzmaka marshalla(samorubka)
który daje jakieś 60W. Do tego 4x12" celestion i na próbach grał na 2/3 mocy bo jak dał więcej to perke zagłuszał :D . Więc domyślam się ,że chodziło Ci o wzmacniacz do basu |
To właśnie miałem na myśli :-) .
|
|
| Back to top |
|
 |
Dhaeraow Poziom 12

|
20 Jan 2005 21:23 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Dzięki.
Czy tak? |
No cóż jeżeli chodzi o piec do basu to hybryda lampa-mosfet jest rozwiązaniem pośrednim(wilk syty i owca cała :wink: ). Prawda jest taka że większość "brzmienia lampy" robi preamp. Fakt ,że brzmienie nie będzie idealnie takie same jak z "czystej" lampy ale nie będzie znowu aż tak odczuwalny tranzystor jak w przypadku pieca gitarowego. Kolejną kwestią jest spadek kosztów (nie ma transformatora wyjściowego a z tym jest zawsze najciężej i najdrożej :? ). Jednak zaznaczam ,że dotyczy to tylko wzmacniaczy do basu, we wzmacniaczach gitarowych tranzystorowi mówimy stanowczo nie!(no chyba ,że steruje układem do opóznionego włączania napięcia anodowego :wink: ).
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
21 Jan 2005 02:53 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Nawet?!! Japończykom nie udało się zastąpić lamp,
poprostu lampy w swej niedoskonołość (tak jak ludzie) mają swój dźwiek(mięki-brak harmonicznych bo trafo nie przenosi).
przedwzmacnicz tylko "ratuje" końcówka i tak dołoży "szpilki"(metal)
Hamonda robią made in Japan i co !?!?!?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Śpenio Poziom 11

|
21 Jan 2005 14:42 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
jeśli jesteś zainteresowany jestem w posiadaniu kilku niezłych schematów na wzmacniacz do basu(czysty tranzystor,hybryda ,czysta lampa).pozdro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dhaeraow Poziom 12

|
21 Jan 2005 15:23 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Hmm.. Jestem zainteresowany tymi schematami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Śpenio Poziom 11

|
21 Jan 2005 15:49 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
sorry ale chwilkę może to potrwać(muszę je zeskanować i umieścić jako załączniki).postaram się "wyrobić" jak najszybciej.pozdro.A!!!mam pytanko:może jesteś w posiadaniu jakichś schematów na preamp do basu(najlepiej z lampowymi regulatorami barwy dźwięku)?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dhaeraow Poziom 12

|
21 Jan 2005 16:07 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Poczekam :wink: ale niestety nie posiadam prawie żadnych shematów lampowych :( .
|
|
| Back to top |
|
 |
Śpenio Poziom 11

|
21 Jan 2005 18:08 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
to tylko część(niewielka)obiecanych schematów.miłej zabawy!jpg.o nazwie Adam to taka "zajawka":)
| Filesize: |
27.82 KB |

|
| Filename: |
Tr bass2.gif |
 Download |
| Contents: |
|
155.83 KB |
| Punkty: |
0.00 |
Traynor bass.gif |
 Download |
|
134.27 KB |
0.00 |
2bass400.gif |
 Download |
|
58.15 KB |
0.00 |
1bass400.gif |
 Download |
|
63.02 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2005 18:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fill3 Poziom 5

|
31 Jan 2005 11:28 Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Po długiej przerwie widzę że odpłynęliśmy, ale cieszę się że temat się przydał.
Wracając do sprawy. Nie szukam sprzętu PA, ale chcę sie słyszeć na próbie.
rzeczywiście 100W to na gitarę aż za nadto...
... ale stanowczo za mało na bas, przynajmniej w muzyce rockowej. Po lewej i po prawej mam solidnie odkręcone lampowe marshall'e, za mną podwójna stopa i masa grubych głośnych blach. ! Może już z wiekiem słuch mi częściowo zaniknął, ale proszę zajrzeć na stronki producentów wzmacniaczy basowych(...)
Wiem że Watty to nie wszystko, za porządnymi paczkami też się uganiam, ale to w innym dziale...
W moim zapytaniu chciałem się dowiedzieć, co się wydarzy, jeśli do posiadanej lampowej końcówki mocy ("x" W / 8 Ω) podłączę lampowy basowy przedwzmacniacz. To znaczy, czy bas nie będzie mułowaty, jak powiada sprzedawca MOSFET'ów ?itp. Chciałbym zrewidować taką plotkę z fachowcami.
Co wy na to ?
|
|
| Back to top |
|
 |
marpiasek Poziom 20

|
31 Jan 2005 12:48 Lampowa końcówka mocy do gitary basowej |
|
|
|
Sprzedawca ma interes z MOSFET no to proste?
Znane firmy robią:lampa-lampa i lampa-mosfet,
a użytkownik decyduje co mu odpowiada.
Idź do salonu(sklepu) i popróbój różny sprzęt i decyzje podejmiesz sam bo to Tobie ma grać Ok!
|
|
| Back to top |
|
 |